3x3-as U17-es Eb: Negyeddöntőben a fiúk!
18
Sep
2021
3x3-as U17-es Eb: Negyeddöntőben a fiúk!
2021. szeptember 18.  |  22:35

Második játéknapjához érkezett a lisszaboni 3x3-as U17-es Európa-bajnokság, ezúttal a magyar fiúkon volt a sor, hogy kiharcolják a továbbjutást – igen keménynek tűnő – csoportjukból. Lelki József legénységének első ellenfele a mind 3x3-ban, mind 5-5-ben hagyományosan erős Spanyolország volt – a mieink a szolnoki selejtezőn is látott, jó benyomást tévő Horváth Ádám, Kőházi Bence, Ságodi Róbert, Szabó Dániel négyessel indultak csatába.

A spanyolok rendkívül atletikus, hosszú végtagokkal rendelkező gárdával érkeztek a tornára, több magas, vékonyabb felépítésű játékosuk is akadt. Nem illetődtek meg azonban honfitársaink, Ságodi duplájával hamar előnybe kerültek. a csapat motorja, Kőházi pedigkét támadóhibát is kiharcolt egymás után, megmutatva a hispánoknak, hogy nem lesz egyszerű levinni pozícióba. Másfél perc játékot követően 3-3 állt az eredményjelzőn, Horváth azonban egy „sima” és egy kétpontos kosárral újfent a magyarokat juttatta előnyhöz. A palánk környékétől ügyesen, erőszakosan tartottuk távol a spanyolokat, emellett támadásban is ültek a dobásaink: Ságodi vágott be két duplát, 10-5-re léptünk el. Sikerült is kissé összezavarni az ellenfelet, magyar blokk után lépéshibát is vétettek a délnyugatiak, féltávnál 10-6 állt a táblán.

Ságodi tett vissza egy támadólepattanót, Szabóval szemben pedig sportszerűtlen hibát vétettek, aki be is dobta mindkét büntetőjét (13-6). Látszott, hogy a kidolgozott taktikát szinte betűre betartják a magyar játékosok, időnként remekbe szabott kettőzésekkel varázsolták ki a játékszert a spanyol magasemberek kezéből, támadásban pedig igyekeztek okos dobásokat vállalni. Kőházi korát meghazudtoló rutinnal harcolt ki egy szabálytalanságot, amely már a hetedik hibája volt a hispánoknak, két büntetővel jöhettünk tehát – a helyén is volt mindkettő. Szabó bravúros távolija eldöntötte az érdemi kérdéseket, az i-re a pontot pedig Ságodi remekbe szabott zsákolása tette fel – 21-11-re, rendkívül meggyőző játékkal aratott megérdemelt sikert fiú válogatottunk, így bizakodva várhatta az Észtország elleni derbit.

 

Az északiak a mieinkhez hasonló felépítésű játékosokkal érkeztek a kontinensviadalra, és mint az hamar kiderült, tudásban is felvették a versenyt. Rögtön első két támadásukból eredményesek voltak, agresszívan támadták a gyűrűt, így hamar 4-1-es előnybe kerültek. 6-1 után Szabó szépített, majd Ságodi is beszállt a pontgyártásba, de négy perc után még mindig 4-8-at mutatott az eredményjelző magyar szemszögből. Jól sáfárkodtak vezetésükkel az észtek, minden zárkózási kísérletünkre volt válaszuk – talán a spanyolok elleni derbit vett ki sokat a magyar fiúk lábából, de közel sem „haraptak” úgy védekezésben, mint az első mérkőzésen. Három perc volt már csak hátra, 12-8-ról egy 4-0-s etappal jelentős előnyre tett szert Észtország. Szabó a palánk alól szépített, de sajnos kigyűlt a hét csapatszemélyink is, távolodni látszottak a győzelmi remények. Ságodi és Szabó pontjai mutatták, hogy nem adták fel a fiúk, de a végjáték ezzel együtt is izgalommentesen alakult – a villámrajtot vevő észtek végig megőrizték vezetésüket, 19-11-es sikerükkel az utolsó csoportmérkőzésre, saját Spanyolország elleni derbijükre hagyva a továbbjutás kérdését.

A magyar fiúk 1-1-es mérleggel végeztek a csoportban, 32 dobott ponttal – észt győzelem esetén nem kellett izgulnunk, hiszen ekkor a spanyolok 0-2-vel zártak volna. Az északiaknak elég volt 14 pontot szerezniük a negyeddöntőbe kerüléshez, ezt teljesítették is a hispánok elleni derbi rendes játékidejében. A mérkőzés végül hosszabbításban dőlt el, de már izgalommentesen – a 16-16-os rendes játékidőt követően 18-17-re győztek ugyan a spanyolok, de a körbeverésből ők jöttek ki a legrosszabbul, hiszen 29 ponttal zártak. Magyarország így csoportmásodikként jutott a legjobb nyolc közé, ahol a D jelű triót - egyébként hatalmas, dudaszós duplával eldőlő Portugália elleni derbin - megnyerő Németországgal találkoznak vasárnap 16:15-kor.

Vármegyei szövetségek