Alaposan visszavágtunk Izlandnak
19
Aug
2017
Alaposan visszavágtunk Izlandnak
2017. augusztus 19.  |  17:16
Székesfehérváron újra Izland ellen játszottunk, akiktől Kazanyban néhány napja kikaptunk, igaz akkor más kerettel szerepeltünk. Most Csorvási, Pongó, Tóth Ádám és Golomán nélkül álltunk fel a hozzánk hasonlóan szintén Eb-résztvevő csapat ellen. A napokon belül hivatalosan is Barcelonába szerződő Hanga Ádám ugyan már ott volt válogatottal, de még nem játszott, csak a kispadon, civilben foglalt helyet.

Ellenfelünk játékerejéről sokat elárul, hogy Hermansson és Palsson a francia Pro A-ban, Stefansson és Hlinason a spanyol ACB Ligában, Vilhjalmsson pedig az olasz 2-ben légióskodik...

Alig tíz másodperc után egy középtávolival megszerezték a vezetést a vendégek, Vojvoda egyenlített, majd Allen egy üres triplával fordított. Martin Hermannsson dobta Izland első kilenc pontját, igaz nálunk csak Vojvoda és Allen talált be (8-9). Kicsit kapkodóssá, rohanóssá vált a játék. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, pár ponttal megléptünk ugyan, de a hajrában magunkra húztuk őket. Vojvoda palánkos duplájával 23-22-vel ért véget az első negyed.

Büntetővel egyenlítettek a kék mezesek, majd Eilingsfeld harcolt meg egy kosárért a palánk alatt. A színvonal esett, kevesebb pont született, nagyon nehezen találtak be a csapatok. Továbbra is mi vezettünk, de csak pár ponttal, nem szakadt le Izland. Egészen az utolsó percig, Wittmann és Ferencz tripláját követően már kétszámjegyűvé vált a különbség (42-30). Tóth Norbert „pöcizése" után 44-34-es állással zárult az első félidő.

Allen büntetőkből, majd labdaszerzés után ziccerből is eredményes volt, tovább nőtt a különbség. Volt már 17 is közte, Baeringsson rántotta vissza a megiramodó Váradit, amiért sportszerűtlen faultot kapott, plusz miután hevesen reklamált, technikait is. Perl triplája után meglett a húsz pont is (60-40), teljesen szétestek a szigetországiak. 64-49-ről indult az utolsó negyed.

A mérkőzés eldőlt, a záró tíz perc szép csendben lepergett, csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyerünk. Kicsit kozmetikáztak az eredményen a vendégek, de összességében sokkal jobbak voltunk, és megérdemelten nyertünk - írja a BB1.hu.

Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sportnak: Kicsit kényszerpályára kerültünk, mert azzal, hogy kikaptunk pár meccsen a felkészülésben elkezdtek a vészmadarak cirkuszolni körülöttünk. Az emberek nem értik, hogy ez a csapat aranyemberekből van, akik mindig a maximumot nyújtják. Felkészültünk, gyakoroltunk, ez a meccs azoknak szólt, akik bírálták az egészet. Ne felejtsük el, hogy tavaly is ugyanez volt, aztán mégis szép vége lett. Ma megmutattuk, hogy tudunk kosarazni, és nyerni is, ha felkészülünk. Engedjenek minket dolgozni. Nekem szívügyem, hogy negyvennyolc év után újra győzni tudjunk az Eb-n.

Magyarország - Izland 81-66 (23-22, 21-12, 20-15, 17-17)

Edzőmeccs

Székesfehérvár, Alba Regia Sportcentrum

V.: Földházi T., Papp P., Pálla Z.

Magyarország: Wittmann 8/6, Vojvoda 17/3, Ferencz 9/9, Allen 15/3, Keller 3. Csere: Váradi 7, Eilingsfeld 4, Tóth N. 2, Perl 12/3, Benke 4.

Izland legjobb dobói: Bjorsson 14/12, Palsson 13/9, Hermansson 13.

Vármegyei szövetségek