Új kosárpálya Miskolcon
15
Nov
2016
Új kosárpálya Miskolcon
2016. november 15.  |  16:57
Új szabadtéri kosárlabda pályával gyarapodott Miskolc, pénteken délelőtt Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, dr. Kiss János Miskolc MJV alpolgármestere, és Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője adta át a - ahogy a miskolci városvezető fogalmazott - grundot.

Az MKOSZ a sportág népszerűsítése és az utánpótlásnevelés érdekében pályákat épít az élvonalbeli kosárlabda-csapatot működtető városokban. A miskolci játáktér 9 millió forintból épült, ebből 3 milliót Kiss János saját képviselői keretéből állt.

Már az átadási ünnepség előtt népes gyereksereg vette birtokba a műanyag borítású új kültéri félpályát a Győri kapuban, a Bársony János utcában álló házak előtti parkban. A novemberi hűvös idő ellenére mindenki boldogan pattogtatta a labdát, és lelkesen célozta meg a gyűrűt, csak akkor álltak meg, amikor kezdetét vette az átadó ünnepség.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára azzal kezdte beszédét, hogy mindig öröm egy olyan beruházás, ahol több szereplő fog össze a cél érdekében, mint ezúttal a kosárlabda szövetség, a város és a DVTK. Kiemelte, hogy a TAO-támogatás keretében működtetésre is lehet pályázni, most azonban maradandó értékteremtés szemtanúi lehetünk a pálya átadásakor. Az MKOSZ 2010 óta stratégiai céljának tekinti az új pályák építését, mert enélkül elképzelhetetlen, hogy minél több fiatalt nyerjenek meg a sportágnak. Összességében már 250 iskolával állnak kapcsolatban a tömegesítés érdekében, és ennek eredményeként az elmúlt évben nyolcezer új kosárlabdázót regisztrált a szövetség, így a korábbi 25 ezer főről 56 ezerre sikerült növelni a sportolók számát.

A sportvezető ezután a 3x3-as kosárlabdában rejlő lehetőségeket emelte ki. A magyar női válogatott Európa-bajnoki címet nyert a hazai rendezésű tornán, Kínában pedig a 6. helyen végzett a világbajnokságon. A szakág várhatóan bekerül a 2020-as tokiói olimpia programjába, és akkor végérvényesen ki lehet mondani, hogy hobbiból komoly versenysporttá vált a teremben űzött játék szabadtéri testvére.

Másodikként Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és felidézte, hogy nem is olyan rég milyen rozoga palánk állt a jelenlegi helyén. Mostantól pedig egy új, modern pálya várja a fiatalokat a DVTK egyik alappillérének számító sportágában. Elmondta, hogy nagyon bízik benne, hamar népszerűvé válik a pálya, kihasználják a környékbeliek a lehetőséget, és a Győri kapuban autózva mindig azt fogja látni, hogy pattog a labda. De nem csak kosárlabdázni lehet, hanem más sportágak képviselői is használhatják. Elsődleges cél, hogy megszeressék a kosárlabdát a gyerekek, akik közül a legtehetségesebbek később a DVTK igazolt játékosai lehetnek.

Dr. Kiss János alpolgármester megköszönte a szövetségnek, hogy Miskolcra is gondolt a pályaépítési program során, amelyben természetesen szerepe van az Aluinvent DVTK sikereinek, illetve a kosárlabda iránt rajongó szurkolóknak is. A klubvezetőhöz hasonlóan ő is fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy kosárlabda pálya épült, ami azonban nyitva áll a több sportág előtt is, ő már látott például görkorcsolyásokat is az átadás előtt. Felidézte, hogy a magyar foci régi sikereinek egyik alapját a grundok jelentették, amelyek mára eltűntek. Ezt ismerte fel a kosárlabda szövetség, és egy modern grunddal gazdagodott Miskolc, ahol a közelben lévő iskolák tanulói, és a környéken lakó fiatalok egyaránt sportolhatnak.

Végezetül Czank Tímea, Rasheed Rita és Adamecz Lilla, az Aluinvent DVTK játékosai tartottak rövid játékos foglalkozást a gyerekeknek, és egy apró ajándékkal is  meglepték őket.



http://dvtk.eu/12122-Uj_kosarpalya_Miskolcon-cikk


Fotó: Szabó Krisztián

Vármegyei szövetségek