Nyolc csapat egy célért küzd
11
Mar
2015
Nyolc csapat egy célért küzd
2015. március 11.  |  20:20
Csütörtöktől szombatig Győr városa ad otthont az 58. női kosárlabda Magyar Kupának. A negyeddöntőkben a Cegléd a PINKK-kel, a Sopron a Szekszárddal, a PEAC a DVTK-val, a Győr pedig a ZTE-vel találkozik. Nézzük, hogy vélekednek az esélyekről a résztvevők.

Nem örülnek a Sopronnak, de…

Az Atomerőmű KSC Szekszárd 17 éves irányítója, Studer Ágnes annak ellenére is pozitívan tekint a kupadöntő elé, hogy a legerősebb ellenfelet kapták.

- Azt hiszem, nem kell nagyon ecsetelnem, mi kaptuk a lehető legnehezebb ellenfelet a negyeddöntőben. A Sopronnak nagyon neves játékosai vannak, mind a magyarok, mind pedig a külföldiek tekintetében. Sokkal magasabb és gyorsabb szinten játszanak, mint a többi csapat. Nehéz dolgunk lesz, de keményen állunk hozzá, szeretnénk egy színvonalas meccset játszani, és természetesen, ha úgy adódik, megragadni a lehetőséget, hogy meglepetést tudjunk okozni. Az alapszakaszban a hazai meccsünkön az első félidőig egészen jól bírtuk tartani magunkat, addig egál volt a meccs, de aztán a végére érvényesült a papírforma. Jó lenne, ha azt az első félidei iramot bírni tudnánk most egész meccsen. Mi biztos, hogy teher nélkül fogunk játszani, mindenki megpróbálja a legjobbat kihozni magából.

A kupaarany még hiányzik

Elég hullámzóan teljesített az alapszakaszban a PINKK-Pécsi 424. A gárda egyik meghatározó magyar játékosa, Őri Györgyi azonban reméli, hogy a győri kupadöntőn ismét az igazi arcát mutatja a komlói gárda.

- Nem tűztünk ki magunk elé konkrét célt, szeretnénk jól játszani, fejlődni, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Remélem a legjobbakat, nekem még pont egy kupaarany hiányzik a trófeáim közül. Pozitívan állunk hozzá a kupadöntőhöz, hiszen az alapszakasz záró fordulójában sikerült egy jót játszanunk a Sopronnal, és talán most elkezdünk kilábalni abból a mélyebb gödörből, amibe kerültünk korábban. Vannak olyan csapatok, ahol a keret jó része már sokkal régebb óta együtt játszik, nálunk viszont csak most kezdődött el a csapattá érés folyamata. Bízom benne, hogy végre kezdünk összekovácsolódni, és az, hogy az utóbbi időben talán már egy kicsit leírtak minket a gyengébb szereplésünk miatt, egy kicsit a mi malmunkra is hajthatja a vizet, hiszen titkos favoritként most akár meglepetést is okozhatunk. Egyáltalán nem nézzük le a Ceglédet, hiszen korábban több erősebb csapatot is megszorongattak már a bajnokságban, de azért azt kijelenthetjük, hogy számunkra szerencsésen alakult a sorsolás, hiszen vannak komolyabb párosítások is a negyeddöntőben.

Címvédésre készül a PEAC

Raksányi Krisztina az MTK elleni bajnokin részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, de mindent megtesz annak érdekében, hogy csapata rendelkezésére állhasson.

- Címvédőként vágunk neki a sorozatnak, természetesen szeretnénk idén is megnyerni a trófeát. Ez azonban nem lesz könnyű, hiszen nagyon kiegyenlített a mezőny, több erős csapat is pályázik a kupagyőzelemre. Negyeddöntőbeli ellenfelünk, a DVTK az egyik ilyen, ráadásul most Abby Bishop személyében a napokban még erősödtek is. Annyi előnyünk lehet, hogy őt jól ismerjük, hiszen tavaly még a mi centerünk volt. Nagy csatára számítok, harcos, kemény meccset várok, biztos, hogy mindkét csapat belead majd apait-anyait, hogy pénteken és szombaton is érdekelt legyen Győrben. Egyelőre még nem tudom, hogy pályára léphetek-e a kupadöntőn, de minden erőmmel azon leszek. Már elkezdtem edzeni, bízom benne, hogy bevethető állapotban leszek csütörtökre.

Nem a Győr a favorit

Ezt Vajda Anna, a zöld-fehérek válogatott centere mondja, persze ettől függetlenül mindent megtesznek majd azért, hogy borítsák a papírformát.

- Kaphattunk volna könnyebb, de akár nehezebb ellenfelet is, a kupa már csak ilyen… Szerintem nem sok mindenkinek fekszik a Zalaegerszeg játéka, főleg most, hogy már nincs is igazi magas emberük, elég kellemetlen, hogy alacsony szerkezettel állnak fel. Több csapat orra alá is borsot törtek már a szezon során, minket például kétszer is legyőztek. Fűt bennünket a visszavágás vágya, mindenképpen tovább szeretnénk ellenük jutni. Egyelőre azonban nem tekintünk előre, csak a ZTE elleni meccsel foglalkozunk. Levontuk a tanulságot a két vereségünkből, védekezésben mindenképpen javulnunk kell ellenük, hogy sikerüljön végre nyerni. Ha a realitás talaján maradunk, akkor azt kell, hogy mondjam, olyan igazán vérmes reményeink lehetnének a Magyar Kupával kapcsolatban. Ettől függetlenül mivel sportemberek vagyunk, természetesen minden mérkőzésünket meg szeretnénk nyerni.

A semleges helyszín nem lehet kifogás

Dubei Debóra, az Aluinvent DVTK Miskolc 18 éves hátvédje kemény, szoros meccsre számít a PEAC elleni negyeddöntőn.

- Úgy érzem, hogy mi kaptunk az egyik legnehezebb ellenfelet, a PEAC nagyon jól védekező csapat, amely támadásban főleg a gyors indításokat erőlteti. Egész héten arra készülünk, hogy ezt megállítsuk, igyekszünk felkészülni a figuráikból. Hál’ Isten most jó szériában vagyunk, folyamatosan nyertük a meccseket az alapszakasz végén, jó lenne folytatni ezt a sorozatot a Magyar Kupában is. Bár mindig csak a soron következő meccsre koncentrálunk, most jelenleg csak a PEAC lebeg a szemünk előtt, szeretnénk pénteken és szombaton is Győrben maradni, jó lenne döntőbe kerülni, de érmet mindenképpen szeretnénk nyerni. Úgy érzem, hogy belső posztokon erősebbek vagyunk, talán a magassági fölény mellettünk szólhat, a külső posztokon nagyjából egyenlő az arány. Nem tudjuk, hogy Raksányi játszhat-e az ellenfélnél, vagy sem, de mi úgy készülünk, hogy ott lesz a pályán. Kemény, szoros meccset várok, biztos, hogy mindkét csapat harcolni fog. A semleges helyszín nem lehet kifogás, ugyanolyan eséllyel indul mindkét csapat.

Sopronban egyértelmű cél a kupagyőzelem

Igor Polenek együttese nem csak a bajnokságban, a Magyar Kupában is az egyik legnagyobb esélyesnek számít. A gárda kiváló centere, Krivacsevics Tijana örül neki, hogy Sopronhoz közel rendezik meg a nyolcas döntőt.

- Úgy vágunk neki a sorozatnak, hogy szeretnénk elhódítani a Magyar Kupát. Mindig csak az adott ellenfélre koncentrálunk, egyelőre nem is tudunk a Szekszárdon kívül a többiekből készülni. Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, az első meccset mindenképpen hozni kell. Mivel én szezon közben tértem haza, még nem ismerem a szekszárdiakat, nem játszottam ellenük egyszer sem. Hogy ki lehet a legnagyobb ellenfelünk? Nem szeretnék senkit sem kiragadni, nehogy azt higgyék, félünk tőlük. Viccet félretéve, talán a PEAC, hiszen tőlük szenvedtük el az egyetlen vereségünket a bajnokságban, de nagyon erős csapat a Miskolc és a Győr is, illetve nem szabad elfelejteni, hogy egy Magyar Kupában bármi megtörténhet. Főleg semleges pályán, bár számunkra kedvező a győri helyszín, mert közel van Sopronhoz, remélem, hogy sok szurkoló elkísér majd bennünket. Azt gondolom, hogy bárkit meg tudunk verni, mert egytől egyig olyan játékosaink vannak, akik mind veszélyesek támadásban, az ellenfélnek nagyon jól kell tehát védekeznie ahhoz, hogy legyőzzön minket. Ha azonban tőlünk mindenki hozzáteszi azt, amit tud, akkor nem lehet probléma.

Megtartaná „mumus szerepét a ZTE”

A Zalaegerszeg a szezon során kétszer is megtréfálta már az esélyesebbnek tartott győrieket. A Magyar Kupa negyeddöntőjében ismét találkozik egymással a két gárda. Zele Dorina, a ZTE legjobbja jelenleg betegséggel bajlódik, de kétség sem férhet ahhoz, hogy holnap ő is ott lesz a pályán.

- Nagyon remélem, hogy felépülök addigra, szeretnék én is ott lenni a pályán. Jó csapat a Győr, a papírforma mellettük szól, de ettől függetlenül nyerni akarunk, és azt gondolom, hogy meg is van az esélyünk arra, hogy továbbjussunk, hiszen a bajnokságban remek csapatjátékot nyújtva, oda-vissza legyőztük őket az alapszakaszban. Azt azért nem mondanám, hogy az esélytelenek nyugalmával készülünk, de az biztos, hogy a teher nem a mi vállunkat nyomja. Egyébként nincs semmi elvárás velünk szemben a kupában, szeretnénk a Győrön túljutni, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz.

A szerencsében bíznak Cegléden

Serbán Anett, a Cegléd centere tisztában van vele, hogy nem ők az esélyesek a PINKK ellen, de azt mondja, ha Fortuna melléjük áll, akár a bravúr is sikerülhet.

- Készülünk nagyon, azt hiszem, nem mondok azzal újat, hogy veszíteni valónk nincs. Mi eddig is mindig úgy álltunk hozzá a meccseinkhez, hogy szeretnénk kihozni magunkból a maximumot, és akkor bármi megtörténhet. Szeretnénk meglepetést okozni a PINKK elleni negyeddöntőben, de mi már annak is nagyon örülnénk, ha egy jó meccset tudnánk játszani velük. Mindenképpen száz százalékos koncentrációra és csapatjátékra lesz szükségünk, bár utóbbival nem hiszem, hogy problémánk lenne. Semleges pályán fogunk játszani, ha a szerencse is mellénk áll, akkor bármi előfordulhat. Az utóbbi időben volt ugyan egy-két sérült játékosunk, de most jelen állás szerint teljes csapattal állhatunk fel.

A Női Magyar Kupa mérkőzéseinek időpontjai:

2015. március 12. csütörtök (negyeddöntők):  Audi Aréna Komplexum II.
13:00  Ceglédi EKK  –          PINKK Pécsi 424     (ND 1.)
15:30  Uniqa-Euroleasing Sopron           –          Atomerőmű KSC Szekszárd         (ND 2.)
18:00  PEAC Pécs    –          Aluinvent DVTK Miskolc     (ND 3.) TV: Duna World
20:30  CMB Cargo Uni Győr           –          ZTE NKK        (ND 4.)

2015. március 13. péntek (elődöntők): Audi Aréna Komplexum II.
15:30  ND 1. győztese        –          ND 2. győztese        (ED 1.) TV: Duna World
18:00  ND 3. győztese        –          ND 4. győztese        (ED 2.) TV: Duna World

2015. március 14. szombat: Audi Aréna Komplexum I.
Mérkőzés a 3. helyért:
15:30  ED 2. vesztese         –          ED 1. vesztese         TV: Duna World
Döntő:
18:00  ED 2. győztese        –          ED 1. győztese        TV: Duna World

Vármegyei szövetségek