Szabó Gábor köszöntője
09
Apr
2014
Szabó Gábor köszöntője
2014. április 9.  |  10:13
Tisztelt Sportolók! Kedves Sportbarátok!

A Szegedi Tudományegyetem büszke rá, hogy hallgatóit ösztönzi a sport és tanulás összeegyeztetésére. A sport egyetemi támogatására példa, hogy az SZTE 2006 óta névadó segítője a szegedi férfi kosárlabdaklubnak, a Szedeáknak. Nem véletlen és nem előzmények nélküli ez az együttműködés.
 
A kosárlabda az egész világon igazi egyetemi sportágnak számít, mely intézményünkben is komoly hagyományokkal bír. Az SZTE csapatai időről időre szép sikereket érnek el a kosárlabda MEFOB-on. Jelenlegi és korábbi hallgatóink közül sokan sportolnak a Szedeákban, erősítik az egyesület utánpótláscsapatait és felnőttgárdáját. Fontosnak tartjuk, hogy ezeket a tehetséges diákokat ösztöndíjakkal és egyéb lehetőségekkel is segítsük. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a nálunk tanuló fiatalok közül minél többen sportoljanak, mozogjanak, egészséges életmódot éljenek, ne csak a szellemet pallérozzák, hanem a testet is eddzék. 
 
A sport támogatása, a sportos szellemiség a legnemesebb hagyományok közé tartozik azon a Szegedi Tudományegyetem, amelynek jelmondata: „Veritas, Virtus, Libertas”, vagyis „Igazság, Bátorság, Szabadság”. Az egyetem oktatói, rektorai közül például a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkatársai, hallgatói körében is mindennapi tevékenységnek tekintette a sportot. Nekem is meggyőződésem, hogy az aktív sportolás hozzájárul a jövendő generáció munkához való felkészüléséhez.
A fenti gondolatok kíséretében kívánok nemes küzdelmet – most a sportpályákon a junior kosarasoknak!

Szabó Gáborakadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora