Farkas Sándor: Valami megmozdult
11
Nov
2013
Farkas Sándor: Valami megmozdult
2013. november 11.  |  18:13
A két hete megrendezett, remekül sikerült Héraklész-héten Farkas Sándor, a női szakág szakmai igazgatója, a női felnőtt válogatott szövetségi kapitánya is kilátogatott a leány utánpótlás-válogatottakat érintő eseményekre. Az ott tapasztaltakról és a női utánpótlás helyzetéről beszélgettünk.

Mozgalmas héten van túl.
Tíz-tizenkét nap alatt Szekszárdon, Győrben és Budapesten is megfordultam, hogy az edzéseket, edzőmérkőzéseket és az ausztrál felnőtt női szövetségi kapitány vezette nyílt edzést is láthassam.

Hogy tetszettek az U18-as és az U20-as csapat meccsei az ausztrál juniorválogatott ellen?
Nem véletlenül hívtuk meg éppen az ausztrálokat, hiszen kosárlabdájuk a világon a második legjobb. Az utánpótlásuk is kiemelkedő: a hozzánk ellátogató juniorcsapat kiváló játékosokból áll. Minden pillanatot szerettünk volna megragadni, hogy tanulhassunk, és maximálisan sikerült is kihasználnunk az ittlétüket. Azért is fontos volt látnunk őket, mert a jövő nyári világbajnokságon, ahova U16-os válogatottunk is kijutott, többen ott lesznek ebből a keretből.

Az U20-asok egy győzelemmel és egy vereséggel, az U18-asok pedig egy vereséggel zárták az ausztrálok elleni meccseket.

Más sebességgel játszottak az ausztrálok. A tanulási folyamat, amelybe belekezdtünk, egyelőre keserves, de csak nálunk erősebb ellenfelek ellen van értelme gyakorolnunk, és bízom benne, hogy egyre sikeresebbek leszünk.

Az U16-osok Eb-bronzérme és az Universiade-válgotatott hetedik helye például kifejezetten biztatónak mondható.
Így van, és nagyon büszke is vagyok a mögöttünk hagyott nyár eredményeire! Úgy érzem, valami megmozdult, de nagyon messze vagyunk még attól, hogy elégedettek lehessünk.

Mi a véleménye az új U16-os csapatról?
Mivel a nemzetközi színtérre most belépő korosztályról beszélünk, lutri a szereplésük, de nyáron Szlovéniában nagyon szép eredményt értek el, hiszen mindenkit megvertek. A ’99-es korosztályban több tehetség bontogatja szárnyait, így bízom benne, hogy a ’97-eshez hasonlóan ez is kiemelkedő csapat lesz, és kialakul az a mag, amelyre később a felnőtt válogatottban is építeni lehet. De nem csak a ’99-esek és a ’97-esek, hanem a ’94-esek közt is sok tehetség akad, akikre nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is szép karrier vár. Ehhez ápolnunk és gondoznunk kell tehetségüket, de szerencsére nagyon jó edzők kezei alatt dolgoznak nap mint nap.

Összességében akkor elégedett a Héraklész-héten látottakkal?
Mindegyik válogatott rendkívül motiváltan dolgozott, öröm volt látni őket!

Vármegyei szövetségek