Amerikából jöttem
16
Nov
2012
Amerikából jöttem
2012. november 16.  |  17:18
A nyár egyik nagy magyar vonatkozású híre az volt, hogy Somogyi Gergő – aki 6 éve a tengerentúlon él, tanul és kosarazik – meghívást kapott a felnőtt válogatottba, majd az NBA Summer League után a legendás Los Angeles Lakers augusztusban kezdődő edzőtáborába is.

A center végül nem kapott szerződést Kaliforniában, immár 2 hete itthon tartózkodik és ma délelőtt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében is tiszteletét tette, ahol néhány percet beszélgettünk vele.

– Egy ideje itthon tartózkodom – kezdte Somogyi – és várom, hogy valahonnan jöjjön egy jó ajánlat. Addig is próbálok edzésbe maradni. Általában a Honvéd NB1 B-s csapatához szoktam lemenni és egyedül erősíteni is szoktam.

– Van valami olyan irány, ahova szívesen mennél játszani?

– Most elsősorban Európában gondolkodom, ezért is utaztam haza. De nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy a feljövőben lévő ázsiai bajnokságok valamelyikébe igazolok, sőt akár Dél-Amerika vagy Ausztrália is lehet a célállomás.

– Kínában hatalmas pénz van a kosárlabdában…

– Sajnos ezt hallottam (mosolyog), minden attól függ, hogy milyen csapat, milyen edző keresne meg.

– Az NBA kapuja most egy időre bezárult a számodra, de azért Amerikában akad még néhány liga. Ezekben most nem gondolkodsz?

– Ebben a pillanatban nem aktuális a D League, ami nekem szóba jöhetne, mert a hazautazásom előtt kellett volna jelentkezni a draftra, de úgy döntöttem, hogy idén ezt nem próbálom meg. Inkább visszajövök Európába egy évre és jövőre a Summer League-ben ismét megpróbálok játszani plusz egy meghívást kiharcolni valamelyik NBA csapat edzőtáborába. Ha nem sikerül NBA-szerződést kapnom, akkor nagy valószínűség szerint megpróbálom a D League-t, mert ott közelebb és szem előtt van az ember és onnan könnyebb bekerülni a csúcsligába.

– Ha röviden össze kellene foglalnod, milyen volt ez az idei nyár? Innen Magyarországról azt láttuk, hogy igencsak zajlottak körülötted az események…

– Ez így van. Nagyon sokminden történt velem és nagyon stresszes volt az egész. Ugyanakkor nagyon jó volt, rengeteget tanultam és fejlődtem. Olyan élményeket szereztem, amelyekre szerintem fogok tudni építeni a jövőben.

– Amerika és a Lakers training camp-je után nem nagy a kontraszt a magyar valósággal?

– Más világ. 6 évet éltem – szinte megszakítás nélkül – a tengerentúlon. Már több, mint 2 éve nem is jártam Magyarországon, szóval furcsa visszajönni, de itt nőttem fel, nagyon gyorsan bele tudtam rázódni az itteni ritmusba.

– Sokan kérdezték, hogy van-e esély arra, hogy Somogyi Gergely magyar csapathoz igazoljon?

– Igen, ez is egy lehetőség. (mosolyog)

– Mennyire vagy tisztában a hazai erőviszonyokkal?

– Az utóbbi időben csak felszínesen követtem a magyar NB1 történéseit. Őszintén szólva az elsődleges célom az, hogy olyan csapatban játszak, amelyik komoly erőt képvisel Európában és az NBA megfigyelők figyelmét is felkelti, de ha ez nem sikerül, akkor előtérbe kerülhet akár egy hazai ajánlat is!

– Ha megválaszthatnád, akkor megyik európai bajnokságba igazolnál?

– Pontosan nem ismerem azt, hogy melyik liga az erősebb, de annyit tudok, hogy az Adria Liga, a olasz, a spanyol, a török és az orosz bajnokság a többi előtt van. Nehéz országot mondani, mert ahogy korábban is említettem, az edző személye, a csapat szerkezete nálam nagyon sokat nyom a latba. Ezek akármilyen szituációt el tudnak rontani vagy fel tudnak javítani.
Egyébként Olaszországot mindig is szerettem, sokat jártunk oda nyaralni a családdal, ott el tudnám képzelni magam.
Remélem nemsokára eldől a sorsom!

Vármegyei szövetségek