Készül a férfi válogatott
16
Jul
2012
Készül a férfi válogatott
2012. július 16.  |  15:35

Forrás: Kezdő5.hu

Fodor Márton két év alatt öt aranyérmet nyert a Szolnoki Olaj KK együttesével. A rutinos irányítót ismét tagja a válogatott keretnek, ahol az idei lesz a nyolcadik éve! Az elmúlt idényről, az új bajnoki kiírásról, nemzetközi szereplésről, és a magyar válogatottról kérdeztük az alábbi interjúban.

Hogy értékeled csapatod szezonját a kézzel fogható eredmények tükrében?

Mindenképpen nagyon pozitívnak. A tavalyi évhez képest is léptünk előre. Akkor megnyertük a bajnokságot és a magyar kupát is, ez idén is megtörtén, plusz az, hogy bejutottunk az EuroChallenge Négyes Döntőbe, az mindent elmond arról, hogy mekkorát léptünk előre. Ez nagyon-nagy szó, értékelni is kell, mert nem biztos, hogy lesz még egyszer ilyen eredmény, vagy lehetőség, hogy oda eljussunk. A negyedik hely miatt mindenkiben volt egy kis hiányérzet abban a pillanatban, amiatt, hogy nem tudtuk elcsípni a harmadik helyet, vagy nem tudtunk döntőbe jutni. Nagyon komoly eredménynek számít ez a negyedik hely, mind Európában, mind Magyarországon egyaránt, megsüvegelendő teljesítmény.

Milyen tapasztalatot jelentett számodra nemzetközi kupaszereplés?

Inkább a csapatról beszélek. Óriási pluszt adott nekünk, hogy végigjátszottuk az EuroChallenge-ben a selejtezőt, a két csoportkört, a negyeddöntőt és a Final Fourt. Hiszem azt, hogy ezért sikerül olyan jól a rájátszásunk, mint ahogy az látszott. Nem hiszem, hogy valaki gondolta volna, hogy ezt az Albacompot 3-0-ra verjük meg, illetve, hogy a Falco ellen is magabiztos és megérdemelt győzelem született. Ez mindenképp pozitívum. Mindig jó egy ilyen sorozatban játszani, nemes, erős ellenfelek ellen. Remélem, hogy azok a játékosok, akik ott lesznek a válogatottban, ezt a tapasztalatot tudják majd kamatoztatni. Nagyon jó dolog és nagy előrelépés, hogy itt, ebben a sorozatban játszhatunk.

Mennyire furcsa érzés, hogy csak 2013 tavaszán fogtok először magyar bajnoki mérkőzésen parkettre lépni?

Ez nagyon érdekes lesz. De két porondon is fogunk játszani, az Adria Ligában – amiben most indulunk először - és az EuroChallenge-ben is, ahol nem kell selejtezőt sem játszani. A középszakaszban fogunk becsatlakozni, hallottam miként lesznek a szabályok. Biztos, hogy egy érdekes dolog, de az a két front, ahol fogunk játszani nagyon erőltetett lesz, hosszú utazásokkal, komoly csapatokkal. De bevált tendencia ez más országokban is, vannak együttesek, akik ugyanígy játszanak, hogy később csatlakoznak be a bajnokságba. Ez nem új keletű dolog az európai kosárlabdában. Nyilván ez most nálunk egy új helyzet, amihez remélem mindenki alkalmazkodik.

Kisorsolták az EuroChallenge csoportbeosztásokat. Számotokra kedvező, hogy keveset kell utaznotok, valamint a Körmend is mellétek került. Mit gondolsz, továbbjuthat mindkét magyar csapat?

Én ebben is látom a jó részt, mert be tudtunk hozni egy másik magyar csapatot, úgy, hogy nem kell selejtezőt játszaniuk. Mi ugye mindkét évben játszottunk a csoportba kerülésért. Ezért kell elindulni minél több magyar csapatnak. Nyilván ehhez pénz is kell, mert anélkül nem megy és nem túlzottan rózsás a helyzet a honi kosárlabdában. De bízom benne, hogy mindkét csapat továbbjut a második körbe. Nekem természetesen jó, hogy a Körmend a csoportunkban van. Mivel az alapszakaszban nem fogunk találkozni, így legalább haza tudok jutni. Én örülök és nyilván a klubvezetők is örülnek, hogy nem kell például Oroszországba repülni. Ebből a szempontból kedvező a sorsolás, meglátjuk, hogy a másik két csapat, hogy az Oldenburg és a Temesvár milyen játékerőt képvisel. Nem hiszem, hogy egyszerű lenne a csoport. Kaphattunk volna könnyebbet, erősebbet. Elég sokat változott a mezőny, sok azt mondják, hogy hígult, meglátjuk, hogy mennyire lesz kemény. Ugye nekünk még ott lesz az Adria Liga is, tehát nem lesz egyszerű menet az biztos!

Te már több éve a nemzeti együttes keretének tagja vagy. A válogatott körül sok dolog átalakult az elmúlt időszakban. Vártad már, hogy elkezdődjön a felkészülés? Hogy tekintesz az előtted álló időszakra?

Én mindig várom a felkészülést, a válogatott programot, ez lesz a nyolcadik évem a nemzeti csapattal. Mindig jó újra találkozni a srácokkal. Újra nagy feladat áll előttünk, mert nagyon jó lenne a tavalyi blama után, ha ki tudnánk harcolni az Európa-bajnoki szereplést. Mindenki óvatosabban fog nyilatkozni ezzel kapcsolatban, illetve kezelni ezt a dolgot, mert tavaly elég sokan úgy gondolták, hogy ez mennyire egyszerű lesz és utána jött az óriási csalódás. Lépésről – lépésre kell haladni. Új stáb állt fel, amiben vannak régi ismerősök is. Rátgéber Lászlót én még Pécsről ismerem, amikor ott játszottam. Bízom abban, hogy eléri a csapat a célját és ez a legfontosabb, kemény munka vár ránk. Lesz egy erőnléti edzőnk, plusz Sabáli Balázs, akivel már tavaly is együtt dolgoztunk. A helyszínek is változtak, mivel idén Győr, Szombathely és Pécs lesznek az edzőtábor helyszínei, a meccsek utóbbi két városban lesznek. A program változott, de a célkitűzés, amit el szeretnénk érni, az nem. Szerintem, akik ott voltak tavaly és idén is kerettagok, azokban van rossz érzés, egy kis düh, mindenki szeretné kiküszöbölni az egy évvel ez előtti csorbát. Ezen leszünk közös erővel, munkával és nagyon remélem, hogy sikerülni fog.

 

 

Vármegyei szövetségek