Férfi egyetemi bajnokság: A TF pályáján is megőrizte veretlenségét a Miskolc
19
Feb
2021
Férfi egyetemi bajnokság: A TF pályáján is megőrizte veretlenségét a Miskolc
2021. február 19.  |  17:20
Két csapat is - a keleti csoportban a DEAC a BEAC ellen otthon, a Közgáz pedig a Mosonmagyaróvár ellen idegenben - visszavágott őszi vereségéért a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A hét rangadóján a veretlen Miskolc nagy küzdelemben, remek mérkőzésen őrizte meg makulátlan mérlegét a TF otthonában. A nyugati csoportban a Veszprém egy kosarakban roppant gazdag találkozón nyerte meg a nyeretlenek ütközetét az NKE ellen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 12. forduló
 
EKE Eger - DMSE 93-61 (16-13, 26-19, 20-15, 31-14)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Takács, Vaszi.
 
EKE Eger: Papp 7/3, SZABÓ M. 16/6, UNGI 13/3, ILLÉS 11/3, Szicsák 4. Csere: POMÁZI 16/6, BÍRÓ 15, KÁTAI 11/9. Edző: Váczi Péter.
 
DMSE: HEGYI 13/3, Szabó 4, VESZPRÉMY 13/6, Nyíri 3/3, KOVÁCS G. 21/3. Csere: Szilágyi 3/3, Cseh 4. Edző: Kovács István.
 
Mindkét csapat szűkebb kerettel állt ki a mérkőzésre a sérültek miatt. Az első pillanattól kezdve nagy volt az iram, de az első negyedben még sokat hibáztak a csapatok. A második szakasz kifejezetten színvonalas játékot hozott - a szünetben 10 ponttal vezettek a valamivel pontosabban kosarazó hazaiak. A DMSE sok támadólepattanó után szerzett kosárral tartotta a lépést a vendéglátókkal. A kiegyenlített harmadik szakaszban 5 pontnyival tovább "nyílt az olló", a záró szakaszra pedig a debreceniek elfáradtak, sok labdát eladtak, s ezt a hazaiak gyors lerohanások utáni kosarakkal büntettek, így alakult ki a végére a nagyobb arányú különbség. A tripla-dupla közelében járó Illés Balázs (11 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) és Ungi Keve (13-13 pont és lepattanó) dupla-duplával vette ki részét a hazai csapat sikeréből. 
 
Váczi Péter: - Egy rendkívül sportszerű ellenfél ellen tudtunk játszani egy győztes mérkőzést, aminek természetesen örülünk. Harcolunk tovább, hogy a négybe jussunk, ellenfelünknek pedig további sok sikert!
 
Kovács István: - Barátságos hangulatú mérkőzésen végre jó meccset játszottunk, de a végére elfáradtunk. A különbség reális, de jól tartottuk magunkat, úgyhogy gratulálok a saját és az ellenfél csapatának!
 
 
 
DEAC - ELTE-BEAC 83-74 (23-18, 22-12, 13-22, 25-22)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Kisházi, Kokas.
 
Debreceni Egyetem: POLLÁK 26/3, BERZI 11/9, SIPOS 18/9, Fülöp 6/6, FÁBIÁN 15. Csere: Sólyóm 7. Edző: Varga Katalin.
 
ELTE-BEAC: Jónás, Somosi, Ipacs 2, BORSOS 15/6, TÍMÁR 27/24. Csere: Réti 2, BARTOS 13/3, Somogyi, MOLNÁR A. 11/9, Baroch 4, Prokai, Csányi. Edző: Csányi Zoltán.
 
Az ELTE csapata pont kétszer annyi játékossal állt föl a találkozóra, mint a debreceni gárda. Ennek ellenére a nagy lendülettel kezdő hazaiak a mérkőzés elején igyekeztek megragadni a lehetőségeket, nyomást gyakorolni az ellenfélre és ezáltal megszerezni a vezetést. Precíz játékot nyújtottak a hazaiak, Pollák Balázs dinamikus betörései pedig már a mérkőzés kezdetétől fogva sok gondot okoztak a fővárosból érkező vendégeknek. A második negyedben ráadásul a DEAC többször is visszaindítva kontrázta az ELTE sikertelen támadásait, a fővárosiak egyik kulcsjátékosa, Bartos Bálint pedig technikait is kapott. A hazaiak jelentős, 15 pontos előnnyel térhettek pihenőre.
 
Szünet után, amint az várható volt, a jóval bővebb rotációval rendelkező ELTE dominált, amely a remek dobóformát kifogó, s végül igen "izmos" 27 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Tímár Gergely vezérletével fokozatosan csökkentette hátrányát, sőt a negyedik negyed közepén rövid időre a vezetést is átvette. A DEAC azonban a hajrában újítani tudott - a kiélezett, kritikus helyzetekben higgadtabbak, pontosabbak voltak a debreceniek, akik közül Fábián Szabolcs (15 pont, 14 lepattanó, 4 blokk) jutott dupla-dupláig. Így aztán, ahogy a két gárda hosszabbításos, ELTE-győzelemmel végződő fővárosi ütközete, a debreceni összecsapás is színvonalas, izgalmas volt, s a DEAC visszavágott a fővárosi vereségéért.
 
Varga Kata: - Gratulálok a csapatomnak, végig koncentrálva és vezetve nyertük meg ezt a mérkőzést! Külön boldog vagyok, hogy sikerült visszavágni a Budapesten elszenvedett hosszabbításos vereségért.
 
Csányi Zoltán: - Nehéz most bármit mondani. Kiegyenlített erők küzdelméből az éppen jobb döntéseket választó csapat nyert. Gratulálunk a Debrecennek!
 
 
 
TFSE - Miskolci Egyetem 77-87 (18-19, 13-15, 21-24, 25-29)
Budapest, Alkotás utca 44., zárt kapuk mögött. V.: Bagi, Káré.
 
TFSE: Szabó 10/9, KOVÁCS M. 11/9, Király 5/3, FÉLIX 21, Körömi 6. Csere: ARMAGHANI 16/6, Laman 5/3, Horváth G. 5/3. Edző: Boros Zoltán.
 
MEAFC: TAKÁCS D. 19/3, KOZÁK M. 21/6, Kozák B. 8/6, Szekeres 8/6, LIPPAI 15. Csere: ORLICZKI 11/3, Ragályi 5. Edző: Szollár Gergő.
 
A keleti csoport első két helyezettjének rangadójának első negyedében végéig fej-fej mellett haladt a két együttes - Kozák Márton és a találkozót 15 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával záró Lippai Szabolcs kosaraival hárompontos miskolci vezetéssel tértek pihenőre a csapatok. A második félidőre is végig az volt a jellemző, hogy pár ponttal vezetett a vendég gárda, de a tartalékos TFSE Félix Ákos és Armaghani Ármin kosaraival tartotta a lépést ellenfelével. A vezetést azonban - részben a sok kihagyott büntető miatt - nem sikerült átvenniük a hazaiaknak, pedig két perccel a befejezés előtt, 2 pontos vendég vezetésnél a TFSE támadhatott. Ezt nem sikerült "pontosan" befejezniük a vendéglátóknak, a túloldalon viszont Takács Dániel e kritikus pillanatra "időzítette" egyetlen sikeres hárompontos kosarát. Ez megnyugtatta a Miskolcot és megtörte a TF-et, így borsodi siker született a forduló rangadóján - talán legnagyobb riválisa otthonában is megőrizte veretlenségét a Miskolc.  
 
Boros Zoltán: - Örülök, hogy csapatunk fel tudta venni a versenyt az NBI B-s játékosokat felvonultató vendég együttessel. Sajnos az agresszív védekezésüknek köszönhetően a húsz eladott labda megpecsételte sorsunkat a tizennégy kihagyott büntető mellett. Gratulálok a Miskolc csapatának!
 
Szollár Gergő: - Először is gratulálok a hazai csapatnak, jól küzdöttek! Látszott a mérkőzés hangulatán, keménységén és izgalmán, hogy a csoport első két helyezettje játszott egymás ellen. Próbáltuk a védekezésünk agresszivitását fenntartani, többször is váltottunk védekezési formát, így sikerült megállítanunk a TFSE gyors játékát. Örülök, hogy megőriztük veretlenségünket.
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
A 8. fordulóból elhalasztott mérkőzés
 
Veszprémi Egyetemi SC - NKE SE 110-83 (29-29, 33-18, 31-12, 17-24)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Szöcs, Sebesi.
 
Veszprémi Egyetemi SC: BIRKÁS 21/9, SIMON 51/12, NAMÉNYI 15/9, Rehák 2, BRUDER 17. Csere: Lukenics, Kovács 4. Edző: Mónus Péter.
 
NKE SE: Obermann 22/12, PILINSZKI 24/6, Mitiner 3/3, Pálvölgyi 21/6, PÓCZOS 13. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
Az alsóházi rangadó első negyedének elején megugrott a Veszprém csapata, de a negyed végére utolérte a hazaiakat az NKE, egyik oldalon sem a védekezés dominált (29-29). A második negyedben kicsit szigorított védekezésén a hazai csapat és gyors indításokból sikerült ellépnie. Mindkét oldalon szép egyéni megmozdulásokat és sok hárompontos kosarat hozott a szakasz - félidőben magabiztos, 62-47-es előnnyel mehetett pihenőre a veszprémi csapat. A harmadik negyedben az előző 10 perc forgatókönyve érvényesült és közel 20 ponttal növelte előnyét a hazai csapat a kissé elfáradó, de derekasan küzdő NKE ellen. Az utolsó negyedet megnyerte a vendég csapat, de összességében nagyobb izgalmak nélkül nyert a veszprémi gárda. Hazai oldalon kiemelendő Simon Márton (51 pont, 8 szerzett labda, 3 blokk) ponterőssége és Naményi Márk dupla-duplája (15-15 pont és gólpassz). Vendég oldalon Obermann Norbert különleges tripla-duplát ért el - a 22 pontos, 14 gólpasszos dupla-duplája összképén azért ront a 13 eladott labda -, de Pilinszki Máté (24 pont, 11 lepattanó) és Póczos Mátyás (13 pont, 21 lepattanó) is dupla-duplával zárta a látványos játékot és közel 200 pontot hozó alsóházi rangadót. 
 
Mónus Péter: - Gratulálok csapatomnak, örülünk a győzelemnek! Köszönjük a játékot ellenfelünknek!
 
ifj. Paulik Tamás: - Sajnálom, hogy csak öten tudtunk eljönni, de a Veszprém se volt sokkal többen. Egyértelműen a védekezésünk miatt kaptunk ki. A visszavágón megpróbálunk jobb eredményt elérni. Gratulálunk a Veszprémnek!
 
 
 
12. forduló
 
SZOESE - SMAFC 67-30 (27-2, 9-6, 9-10, 22-12)
Szombathely, zárt kapuk mögött. V.: Lipics, Antoni.
 
SZOESE: Horváth 2, Gundinger 7/3, VICZE 18/3, Schveighoffer 14, OROSZI 16/3. Csere: Monek 6, Németh 3, Novák 2, Bojkovszky, Körmendi, Werner, Balogh. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
SMAFC: Heiszenberger 4, Hipságh, SZEGEDI 14/6, Réti, Barcza 4. Csere: Fekete 2, Gáspár, Erdős, Janzsó 6. Edző: Farkas Dávid.
 
Három héten belül másodszor találkozott egymással a két csapat. A nyugati csoport éllovasa, a SZOESE Sopronban könnyedén hozta a kötelezőt és most is ennek megfelelő magabiztossággal kezdte el a mérkőzést. Az első negyedben mindössze 2 pontot engedett ellenfelének a vendéglátó, és ezzel gyakorlatilag el is dőlt a meccs. A második negyedben zónával próbálta kizökkenteni ellenfelét a SMAFC. Bár kevesebb pontot kaptak, de a támadójátékuk továbbra is nagyon döcögött. 20 perc alatt mindössze 8 pontot volt képes összehozni a soproni csapat. Kéri Péter minden játékosának lehetőséget adott már az első félidőben. A fordulás után sem változott a játék képe. Bár nem nőtt jelentősen a különbség a harmadik 10 percben, de nem is kerültek közelebb egymáshoz a csapatok. A záró játékrészben a SZOESE támadójátéka ismét összeállt és növelni tudták előnyüket. Végül megérdemelt győzelmet arattak a hazaiak, és várják a jövő heti PEAC elleni rangadót. A mezőnyből a soproni Szegedi Márton ért el 14 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát.
 
Kéri Péter: - Minden pályára lépő játékos igyekezett hozzátenni a csapat munkájához. Ez ezúttal elsősorban védekezésben volt értékelhető.
 
Farkas Dávid: - Gratulálok a hazai csapatnak, az első negyedben megmutatták, hogy miért állnak a tabella első helyén! Ez persze nem mentség arra a teljesítményre, amit ebben a szakaszban nyújtottunk. Szerencsére a továbbiakban a nagy különbség miatt a hazaiak is csökkentettek a sebességen, így még kulturált végeredményt tudtunk produkálni, bár még egyszer hozzáteszem, nem rajtunk múlott. Sok sikert kívánok Kéri Péter kollégámnak és a szombathelyi fiúknak, hogy elérjék a céljaikat!
 
 
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC - Közgáz SC és DSK 42-104 (11-31, 5-17, 18-24, 8-32)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Földesi, Erős.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Varga T. 4, Kámán 8/3, Bakon 10/6, Iváncsics 7, Varga Z. 3/3. Csere: Kálmán 2, Pálinger, Friedl 8/3, Jakab, Karsai, Sütöri, Sebők. Edző: Laky Tibor.
 
Közgáz SC és DSK: Tichov 9/6, LACZÓ 8/6, MÁRIÁS 18, ÚR 14, SZATMÁRI 17. Csere: Fóti 10, Hajdú 4, Forgács 6, Papp 8/6, NÉMETH B. 10. Edző: Vladár Csaba.
 
Mindkét együttesből hiányoztak olyan játékosok, akik a korábbi időszakban meghatározói voltak csapatuknak. Kulcsjátékosai hiányát - főleg a palánkok alatt - egyértelműen a hazai gárda érezte meg jobban - a Közgáz a játék minden elemében, és leginkább akaratban és hitben, az első perctől kezdve messze felülmúlta a vendéglátókat. A fővárosiak két dupla-duplát elérő játékosuk, Máriás Gergely (18 pont, 17 lepattanó) és Szatmári Zsombor (17 pont, 19 lepattanó) vezérletével "döntő fölénnyel", 74-29-re nyerték a lepattanózást, s ennek jelentős része volt nagy különbségű győzelmükben - amellyel egyben vissza is vágtak őszi, hazai vereségükért. 
 
Laky Tibor: - Gratulálok a Közgáz csapatának!
 
Vladár Csaba: - Olyan reményekkel érkeztünk Mosonmagyaróvárra, hogy a hazai pályán elszenvedett vereséget ki tudjuk javítani. Nagyon örülünk a győzelemnek, míg akkor is, ha egy tartalékos ellenfél ellen sikerült. Valószínűleg a hiányzókkal a "fedélzeten" azért másként alakult volna ez a mérkőzés. Nagyon jól védekeztünk, és ez hozta ezt a nagy különbségű sikert.
 
 
 
BME-MAFC - NKE SE 119-59 (31-9, 34-10, 26-19, 28-21)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Nepp, Tóth.
 
BME-MAFC: HORVÁTH 24, BÓR 20/6, CSEPREGI 11, Sebők 6, BEA 28. Csere: BARANYI 8, Mohamed 2, KOFLANOVICS 8/6, Csapó 8/6, Hegedűs 2, Kulik 2. Edző: Weisz-Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
NKE SE: Póczos M. 4, OBERMANN 17/6, Pálvölgyi 7, Póczos S. 2, Pilinszki 5. Csere: JÓZSA 16/15, Mitiner 3, Hajdú 6/6, Bolyki. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
A BME a mérkőzés elejétől fogva gyors tempót diktált ellenfelének és ráerőltette akaratát a vendégcsapatra. Mezőnyposzton Horváth Csanád (24 pont, 5 szerzett labda, 28 VAL) szervezte a hazai alakulat támadásait, a tripla-dupláig jutó Bea Bence (28 pont, 18 lepattanó, 11 assziszt, 54 VAL) pedig minden mutatóban a mezőny fölé emelkedett. A palánkok alatt az ezúttal is dupla-duplát jegyző Csepregi Ádám (11 pont, 14 lepattanó, 20 VAL), valamint Baranyi Péter (8 pont, 12 lepattanó, 5 assziszt, 4 blokk, 24 VAL) jóvoltából mindkét oldalon a hazaiak domináltak. Az NKE SE végig küzdve, nem veszítve lelkesedéséből, az egész mérkőzés során próbálta a hazai gárda dolgát megnehezíteni.
 
Weisz-Tiba Klára: - A mai meccsen alkalmunk volt gyakorolni, összecsiszolódni. Örülök, hogy egyre több játékosunk tud játékra jelentkezni.
 
ifj. Paulik Tamás: - Tudtuk, hogy a BME más kategóriát képvisel, mint mi, de ettől függetlenül védekezhettünk volna keményebben, hogy az eredmény szorosabb legyen. Remélem, hogy az elkövetkezendő években a két csapat közötti különbség egyre kisebb lesz. Gratulálok a hazai csapatnak!
 
 
 
Veszprémi Egyetemi SC - PTE-PEAC 68-108 (11-27, 16-35, 14-18, 27-28)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kaposi, Sebesi.
 
Veszprémi Egyetemi SC: BIRKÁS 25/3, Nagy 8, NAMÉNYI 13/9, Rehák 9/6, Kovács 11. Csere: Lukenics 2. Edző: Mónus Péter.
 
PTE-PEAC: SZIRÁKI 5/3, SCHUJ 15/3, GERGELY 19/3, Varga 14/3, LAJOS 25. Csere: Huszka 6, MAJOR 18/6, Griszháber 6. Edző: Földi Sándor.
 
Az előző napi mérkőzése után a hazai csapat "bent ragadt" az öltözőben, míg a vendég pécsiek agresszíven, pörgősen kezdték a mérkőzést, így magabiztos, 16 pontos előnnyel zárták az első negyed. A második negyedben sem találta a pécsi védekezés ellenszerét a Veszprém, így a PTE sok gyorsindítással el is döntötte a mérkőzést, 25 pontos előnyt szerezve szünetre. A második félidőben már kiegyenlítettebb volt a játék, de végül minden negyedet megnyerve magabiztos győzelmet aratott a PTE-PEAC. Hazai részről Naményi M. (13 pont, 10 lepattanó), a vendégektől pedig Gergely Péter (19 pont, 16 lepattanó) ért el dupla-duplát a találkozón. 
 
Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek! Érződött a meccs elején a tegnapi mérkőzés hatása, így a PTE átrohanva rajtunk eldöntötte a találkozót.
 
Földi Sándor: - Több csere lehetőségünk volt, ezt próbáltuk kihasználni. Jó ritmusban játszottuk végig a mérkőzést, többet tudtunk indulni, és ez hozta az eredményt.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek