Megkezdte a felkészülést a versenyidőszakra a női 3x3-as válogatott
16
May
2019
Megkezdte a felkészülést a versenyidőszakra a női 3x3-as válogatott
2019. május 16.  |  15:24
A hagyományos bajnokságok lassan a végükhöz közelednek - vagy már véget is értek -, de ez korántsem jelenti azt, hogy kosárlabda nélkül maradnánk a következő hónapokban. A héten megkezdte felkészülését a nyári versenyszezonra a magyar női 3x3-as válogatott, ennek apropóján beszélgettünk Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal, valamint a válogatott oszlopos tagjával, Theodoreán Alexandrával.

 

Néhány helyen változott a csapat összetétele az elmúlt évekhez képest. Mik az első benyomásaid a lányokról?

Abszolút pozitív benyomásaim vannak, érezni a lányokon, hogy nagyon várták már, hogy itt lehessenek és dolgozhassanak. Most először van a csapattal Cyesha Goree, ő is nagyon jól mozog.  Szerintem nagyon feküdni fog neki a játék, pedig egyelőre teljesen megérzések alapján cselekszik a pályán – ez az első alkalom, hogy 3x3-azik. Azt gondolom, hogy jó döntés volt, szerencsére sikerült is megegyezni az 5-5-ös válogatottal az ő ügyében. Nem vagyunk sokan, az U23-as együttessel kiegészülve edzünk. Az első hétvégén két csapattal veszünk részt a női 3x3 bajnokságban. Három héten keresztül felkészülés gyanánt a női bajnokságba szállunk be, majd a negyedik héten megyünk Moszkvába egy tornára, ahol voltunk tavaly is (ez volt a Tinkoff Open, amit meg is nyert nemzeti csapatunk – a szerk.). Ott jó erős a mezőny, egy szintet lépünk a tornák erősségét illetően, majd következik Voiron, ahol már szinte vb-színvonal van. Franciaországból irány egyenesen Amszterdam, a világbajnokság helyszíne.

 

A keretszűkítés megtörtént már, lehet tudni, ki az a négy játékos, akiket ezekre a tornákra viszel?

A keret szűkössége miatt tudjuk már a négy utazó játékost – sérülés, valamint az 5-5 válogatott miatt nem tudtunk több játékost kipróbálni, illetve az U23-nak is le kellett már adnia a keretét az Európa Játékokra, ezért a mi keretünk is kialakult. Ilyen helyzetben még nem voltunk, hogy már az első pillanattól fogva a négy utazó játékossal tervezzünk, de olyan szempontból nem rossz dolog ez, hogy egymás mozgására jobban ráérezhetnek, többet készülhetnek együtt. Cyesha Goree mellett Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, valamint Papp Klaudia alkotja idén a nemzeti csapatot.  

 

A tavalyi csapatokhoz képest miben lehet más a mostani együttes?

Úgy gondolom, hogy az egy-egy védésünk jobb lehet, mint tavaly – magasak nem leszünk, az tény, de remélem, ezt agresszivitással tudjuk ezt kompenzálni.

 

Tokió mennyire lehet reális célkitűzés? Milyen úton juthatunk oda?

Ez egy többlépcsős folyamat. A júniusi világbajnokság első három csapata a 20 csapatos olimpiai selejtezőnek automatikus résztvevője lesz, a november 1-i világranglista első három helyezettje pedig az olimpia automatikus résztvevője. November elseje után bonyolódik a helyzet, az első három, plusz a rendező Japán kiesik, a soron következő nyolc férfi és nyolc női válogatott automatikusan megy a 20 csapatos selejtezőre, onnantól kezdve viszont ország alapján nézik a lehetséges kijutókat. Teszem azt, Spanyolország női válogatottja mehet, ha az addig kijutott férfiak között nincs ott Spanyolország, de ha a férfiak kint vannak, akkor a nők nem mehetnek. A végül kialakult húszas mezőny 2020 májusában selejtezik - onnan három csapat jut automatikusan az olimpiára (így összesen hétnél járunk eddig). A maradék 17-ből kihúzzak azokat az országokat, akik 2012-ben és 2016-ban voltak olimpián 5-5 kosárban, és a maradékból hat csapatnak csinálnak még egy selejtezőt júniusban – ott dől el az utolsó kijutó sorsa.

 

A korábban belengetett női World Tour sorozatról van esetleg új információd?

Annyit tudok, hogy jelen állás szerint 8-12 állomással terveznek, az első állomás június 1-jén Chengdu városában lesz. A szövetségeknek kell fizetni mindent – nevezést, utazást. Pénzdíjak nem lesznek, és a férfi sorozattal szemben, ahol klubcsapatok versenyeznek, itt válogatottak csapnak össze. A Nations League-hez lehetne hasonlítani, de nem csak U23-asoknak.

 

A válogatott kulcsjátékosa, Theodoreán Alexandra is megosztotta velünk gondolatait a csapattal és a felkészüléssel kapcsolatban.

Az elmúlt évekhez képest kicsit változott a keretünk, lett egy új csapattársunk Goree személyében. Vele itt először játszunk, de 5-5 elleni játékban már volt szerencsénk dolgozni vele. Nagyon pozitív a jelenléte és biztos vagyok benne, hogy nagy segítségünkre lesz – nagyon jó mentalitású játékos, aki mindig mindent megtesz a csapata sikere érdekében. Hat hét áll rendelkezésünkre, hogy minél jobban összeszokjon a csapat, hiszen június végén megérkezünk az első mérföldkőhöz, a világbajnoksághoz. Nagyon fontos lesz a jó szereplés, hiszen jó eredmény esetén közelebb kerülnénk álmunkhoz, az olimpiai részvételhez. A nyár legfontosabb eseménye számunkra a hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz, addigra kell csúcsformába kerülnünk – a közönség támogatásával szép eredményt érhetünk el. Tavalyi szezonom sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ezért még nagyobb motivációm és erőm van a folytatásra – mindent megteszek a csapatért, hogy idén újra sikeresek legyünk.

Vármegyei szövetségek