Kettős TF-sikerrel kezdődött az egyetemi döntő
13
May
2018
Kettős TF-sikerrel kezdődött az egyetemi döntő
2018. május 13.  |  22:25
A két fővárosi csapat, a Közgáz és a TF győzelmével kezdődött a női torna a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság négyes döntőjében. A férfiaknál a Nyíregyháza remek első félidőt produkálva verte a BME-MAFC együttesét. A döntő nyitó napján a záró találkozó volt a legjobb, legszínvonalasabb, ezen a TF fokozatosan elhúzva a jól küzdő Miskolctól magabiztos győzelmet aratott.


Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Négyes döntő, Nők

Közgáz SC és DSK - Szegedi RSC 62-50 (16-17, 13-6, 16-16, 17-11)

Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, döntő. V.: dr. Mészáros, Lengyel, Horváth Cs.

Közgáz: Szalay 5/3, Farkas 8, DOKTOR 16, SHIRIAN 9, Kocsis. Cs.: ABAHÁZY 8, Katona 2, Kapornai, Lantos 6, IMRE 8. Edző: Németh Kata.

Szeged: KÁLLÓ 11/3, VÁRI 10, Kecskés 5, Radócz 9/3, Zsíros 4. Cs.: BURJÁN 6/6, Kurityák 2, Boros 3/3, Karlócai. Edző: Földi Alexandra.

A négyes döntő első kosara Doktor Anna nevéhez fűződött, aki 20 másodperc elteltével betörésből a Közgáznak szerzett vezetést. Ügyes támadás végén Shirian Fatime volt eredményes, majd Szalay Viktória hármasával másfél perc elteltével 7-0-ra vezetett a Közgáz. A megilletődötten kezdő szegediek büntetőből szerezték első pontjukat Vári Zita révén. Nem sokkal később Zsíros Liza az első akció kosarat is megszerezte a Tisza-parti alakulatnak, Kecskés Fanny viszont gyorsan begyűjtött 3 személyit. Felpörgött a Szeged és a meccs, Burján Bianka két szép triplájára építve ledolgozta hátrányát a Szeged, Farkas Fanni azonban tett róla, hogy fordítani ne tudjon. Az utolsó szó a szakasz végén mégis a vidéki együttesé volt, amely Radócz Fanni hármasával átvette a vezetést. Zsíros duplájára egy 6-0-lal felelve visszaszerezte a vezetést a Közgáz a második szakasz elején. Az ügyesen "beszálló" Imre Nóra, valamint Doktor révén tartotta szűk előnyét a Közgáz, Kálló Dóra betörésekből elért kosarakkal tartotta versenyben a szegedi együttest, és a Közgáznál is volt egy kulcsjátékos, Doktor, aki 3 hibával állt. A félidő végén támadásban "megállt" a Szeged, és Shirian vezérletével 6 ponttal ellépett a Közgáz.

Abaházy Anna közeli, majd Lantos távoli duplájával "nyílt az olló", azaz nőtt 10 pontosra a különbség a második félidő elején. Radócz büntetőivel "közelített" a Szeged, Kecskés triplája után 5 pontra zsugorodott a fővárosi előny. Katona Bianka mezőnymunkájának és Abaházy kosarainak köszönhetően a szakasz közepén nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez a Szeged, ráadásul Kecskés a 4. hibáját is megkapta. Némi "állóháború" után Kálló triplája fokozta az izgalmakat, majd Boros Eszter is betalált távolról, ám a Doktor-Imre duó jóvoltából a szakasz végén megmaradt az a 6 pontos Közgáz-előny, ami félidőben is megvolt. A záró etap úgy indult, ahogy a harmadik végződött: Doktor-duplával. Vári Zita szerzett labdát, majd 2 pontot. Zónára állt át a Szeged, amely ellen Farkas Fanni szerzett bravúros kosarat. Tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Közgáz, kapkodtak a csongrádi hölgyek. Szalay duplájával a hajrában 10 pont fölé nőtt a különbség, és ezzel eldőlt a mérkőzés.

Németh Kata: - Örülök annak, hogy győzelemmel tudtuk kezdeni a négyes döntőt. Jó meccset játszottunk a Szegeddel, gratulálok mind a két csapatnak!

Földi Alexandra: - Sajnos nem tudtam egyszerre öt olyan játékost a pályára küldeni, akik együtt edzenének. Voltak hiányzóink, akik pályára léptek, hajtottak, küzdöttek, de a Közgáz most egyértelműen jobb volt, gratulálok ellenfelünknek!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_13


TFSE - Debreceni Egyetem 56-39 (12-10, 19-6, 15-18, 10-6)

Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, döntő, 70 néző. V: dr. Mészáros, Lengyel, Győrfy.

TFSE: MIHÁCZI 9/3, Herman 6, KARLÓCAI 17/15, Kováts G. 6, Németh A. 10. Cs.: Varga B. 4, Czivinger 4, Szeli, Agic. Edző: Magyar Bianka.

Debrecen: Mezei 9, Szabó R. 2, Jávor 4, Göttlinger 9/9, Foltin 4. Cs.: MUZSNAY 11/3, Új. Edző: Kovács Imre.

A debreceniektől betegség miatt hiányzott a csapat egyik legjobb, legrutinosabb játékosa, Gál Annamária. Idegesen, kapkodva kezdtek a csapatok, több, mint másfél perc elteltélve Miháczi Diána betörésből a címvédőnek szerzett vezetést. Göttlinger Anna hármasával fordított a Debrecen. A küzdelem dominált, a 6. percben 6-5-ös TF-vezetést mutatott az eredményjelző. Muzsnay Lilla ügyes játéka révén vette vissza a vezetést a Debrecen, a kispadról érkező kosaras duplával, majd triplával vétette észre magát. Zónára álltak át, és ezzel teljesen összezavarták a címvédőt a debreceniek, akik egy 8-0-s rohamot "vezettek elő". Karlócai Julianna törte meg a TF hosszú kosárcsendjét, ami a címvédő 6-0-s negyed végi hajrájának kezdetét jelentette, amelynek köszönhetően a fővárosiak 2 pontos előnyével zárult az első 10 perc.

Karlócai triplájával kezdődött a második szakasz. Muzsnay szerzett labdát, majd 2 pontot a Szeli Dorina vele szemben elkövetett sportszerűtlen hibájáért járó büntetőkből, a labdabirtoklásból pedig Szabó Réka tört és talált be. 1 pontra feljött a Debrecen, amikor Karlócai újabb hármast dobott. A hajdúsági hölgyek kidolgozták, de ekkor rendre ki is hagyták helyzeteiket, amiben nyilván a TF kemény, fárasztó egészpályás letámadása is közrejátszott. A második negyedben a Debrecennek volt egy több, mint 7 perces kosárcsendje, pontatlan távoli dobások mellett ziccereket is hibáztak a cívis városi lányok, a címvédő ezt kihasználva egy 14-0-lal megnyugtató előnyt szerzett szünetre. Az első félidő 16 debreceni pontjának több, mint a felét szerezte Muzsnay, aki 9-nél járt 20 perc után.

Varga Barbara támadópattanó utáni duplájára Mezei Dóra felelt 2+1-es akcióval a második félidő elején. Karlócai újabb triplát dobott, majd hozzá hasonlóan Muzsnay is túljutott a 10 ponton, tartotta 15 és 20 pont közötti előnyét a TF, amely Miháczi hármasával a szakasz közepén kerek 20 pontosra nőtt. Ez talán túlságosan is megnyugtatta a címvédőt, a szívósan küzdő debreceniek Mezei és Jávor Petra révén egy 8-0-lal a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdöttélk vissza magukat - jött is a TF-időkérés. Göttlinger hármasával 10-en belülre kerültek a hajdúságiak. A szakasz Karlócai újabb, immáron 5. hármasával és 12 pontos TF-vezetéssel zárult. A záró etapban 3 percig nem esett kosár, s ez az előnyben lévő TF-nek kedvezett, ráadásul Kováts Gabriella büntetőivel nőtt a fővárosi előny. Egymás hibáiból éltek a csapatok, amelynek játékosai nagyon akartak, küzdöttek, de roppant pontatlanul játszottak. Több, mint 5 perc elteltével Németh Alma dobta a záró etap első mezőnykosarát. A debreceniek több, mint 7 perc elteltével szerezték első kosarukat a szakaszban. Összességében gond nélkül győzött a címvédő tartalékos riválisa ellen.

Magyar Bianka: - Örülök annak, hogy amikor nehézségeink támadtak, valaki mindig akadt, aki átsegítette ezeken a csapatot. Letámadásunkkal szereztünk pár könnyű kosarat, összességében magabiztosan győztünk, hétfőn a Szeged elleni is nyerni akarunk.

Kovács Imre: - Jobb csapat a TF, megérdemelten nyert, gratulálok neki! Úgy érzem, számunkra jóval több volt ebben a meccsben, kidolgoztuk a tiszta helyzeteket, de borzasztó rossz hatékonységgal értékesítettük ezeket, ettől elment az önbizalom, és fokozatosan nőtt a különbség. A következő meccsen megpróbálunk javítani.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_14

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Négyes döntő, Férfiak

Nyíregyházi ESE - BME-MAFC 83-62 (29-17, 16-2, 18-23, 19-20)

Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, döntő. V.: Jakab, Menyhárt, Tóth C.

Nyíregyháza: BUS 15/3, CZURA 21/12, Vida 9/9, Oláh 10/6, GÁSPÁR 12. Cs.: FÖLDESI 10/6, Kovács Z. 2, Horváth B., Marin, Jánkfalvi, Szondi K., Szarvas.

BME-MAFC: Fehér 4, Dobos 4, SZÁLAS 19/3, Mihalics 7/3, Kiss L. 6. Cs.: Tóth L. 5, Lukács D. 2, Szavai, Tálos 5/3, Velenyák. Edző: Bagi Melinda, Tiba Klára.

Nagy hátránnyal vágott neki a találkozónak a fővárosi gárda, amelynek egyik legjobbja, Andrássy Géza civilben figyelte társait, klubja, az NB I B elődöntőjében érdekelt Vasas nem engedte játszani. Czura Attila egy jó büntetővel a Nyíregyházának szerzett vezetést, Kiss Lajos ügyes kosarával fordított a MAFC. Hamar megszületett a férfi döntő első triplája, Oláh Zoltán volt az "elkövető". Több labdát eladtak a fővárosiak, egy ilyen után Szálas Gábor próbálta megállítani az induló szabolcsi akciót és játékost - sportszerűtlen hibáért. Gáspár Balázs közeli kosaraival nőtt a különbség, 10-2-nél időt kért a "műszaki alakulat". Kiss, majd Dobos ugyan megvillant fővárosi részről, ám a túloldalon igen látványos kosarak születtek: Vida Zoltán triplát dobott, a szépen tisztára jtszott Gáspár hatalmasat zsákolt, Bus Iván pedig betörésből volt eredményes. Látványos, élvezetes játék mellett tartotta gyorsan megszerzett 10 pont körüli előnyét a Nyíregyháza, amely extra, 4/6-os triplamutatóval és 12 pontos előnnyel zárta az első szakaszt.

A másodikban a Czura-Bus duó jóvoltából úgy is növelni tudták az előnyt a nyíregyháziak, hogy több kulcsjátékosuk pihent. A fővárosiak gengén dobtak, Vida triplájával a szakasz közepén 20 pont fölé nőtt a nyírségi előny. Tegyük hozzá, a nyíregyháziak remek lábmunkával kitűnően védekeztek, nem igazán tudott tiszta dobóhelyzetet kialakítani a BME-MAFC, amely írd és mondd 2 pontot tudott "összehozni" ebben a szakaszban. Szálas Gábor egy labdaszerzés utáni ziccerrel 20 másodperc alatt megdobta azt a 2 pontot, amit a műegyetemisták az egész második negyedben. Szálas vezérletével egy 8-0-s bő 2 perccel kezdte a második félidőt a szünetben a jelek szerint "vért ivó", s igen agresszív védekezéssel kirukkoló BME-MAFC. Időt kért a Nyíregyháza, amelyet követően Vida révén triplából megszerezte szünet utáni első pontjait a szabolcsi társulat. Nagy dobópárbaj alakult ki, a nyíregyháziak ismét beemeltek pár hármast, állandósult a 20 pont körüli különbség. A befejező 10 percben, mivel a meccs már eldőlt, mindkét fél a következő összecsapásokra gondolva pihentette kulcsembereit.

Hegedűs Ferenc: - Igyekeztünk koncentráltan kezdeni, és ez sikerült is, amihez jó védekezés is társult. Hosszú még a döntő, sérülésmentes, jó játékot és sok sikert kívánok minden résztvevőnek!

Tiba Klára: - A srácok többségének ez az első egyetemi döntője. Nagyon készültek, és egy félidőt meg is tudtak nyerni a torna egyik nagy esélyese ellen. Gratulálok a Nyíregyházának, megyünk tovább!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_17


TFSE - Miskolci Egyetem 87-66 (19-20, 29-20,  22-10, 17-16)

Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, döntő, 80 néző. V.: Jakab, Menyhárt, Tóth C.

TF: SINKOVITS 2, Petrucsik 3, HORVÁTH K. 15/6, PINTÉR 18/6, BOINITZER 15/3. Cs.: JÓKAI 7, Horváth B. 6, Fülöp 5/3, Bognár, Haris 6/6, NOVÁK 10. Edző: Juhász Tamás.

Miskolc: TAKÁCS 15/9, Piukovics 6, SZEPESI 16/6, KOPASZ 6, LIPPAI 23. Cs.: Homoki, Orosz, Orliczki, Jurányi. Edző: Drahos Gábor.

Tavaly a miskolci négyes döntőben a borsodiak szinte a sírból visszahozva a meccset hosszabbításban győzték le a TF-et.  Petrucsik Bence egy sikeres büntetőjével a fővárosiak szereztek vezetést, Takács Dániel hármasával fordított a Miskolc. Hatalmas iramban, de elég sok hibával kezdődött a meccs. Felpörögtek a csapatok, a szakasz közepe Horváth Kristóf és Lippai Szabolcs pontpárbajának jegyében telt. Fej-fej mellett haladtak a felek, a Miskolc vezetett, a TF rendre egalizált. A szakasz hajrájában egy 6-0-lal fordított a borsodi gárda. A szakasz vége Takács villanásainak, no meg Fülöp Botond technikaijának köszönhetően a Miskolcé volt, amely 1 ponttal vezetett a fordulatos szakasz végén. Horváth K. triplájával indult a második etap, Szepesi Szabolcs révén duplával feleltek a borsodiak. Szepesi ezután sportszerűtlent kapott, Horváth K. pedig egyszer büntetett. Fülöp hármasa után a miskolci szakvezető, Drahos Gábor kapott technikait. Jobbára a TF vezetett, de támadópattanók utáni kosarakkal tapadt rá a Miskolc, sőt Takács vagy 8 méteres triplájával a vezetést is átvette. Hármassal felelt erre a TF Haris Róbert révén. Hullámzó, fordulatos volt a játék, Pintér Dávid trplája, majd Horváth K. betörésből szerzet kosara után újra a TF állt jobban, a borsodi gárdát ekkor Kopasz Márton és Piukovics Bálint tartotta versenyben. A félidő vége Boinitzer Dávid vezetésélve a TF csapatáé volt, amely egy 8-0-lal 8 pontos előnnyel térhetett pihenőre.

Lippai duplájára Horváth K. hármassal, majd ziccerrel felelt a második félidő elején, s 10 pont fölé nőtt a TF-előny. Érdekes jelenet játszódott le: Orosz Bence és Fülöp "kézfogója" végén mindketten földre kerültek. Az ítélet kettős fault volt, majd a küzdő felek sportszerűen felsegítették egymást, majd barátságosan pacsiztak - szép volt, fiúk, a végkifejlet, igazi egyetemi kosaras jelenet volt! Nem sokkal később a Sinkovits-Boinitzer alley-oop pedig az amerikai profi ligában is szépen mutatna. Ezzel nőtt 15 pontosra a TF-előny, Drahos Gábor pedig a csapata számára demiralizálónak tűnő kosár után időt kért. Lippai vette széles vállaira a Miskolcot, a palánk alatt nem tudták tartani a fővárosiak. Duplái után a TF kért időt, s Juhász Tamásnak sikerült is rendeznie csapata sorait, egy Novák Bence könnyű kosaraira épített 11-0-lal a negyed végén 20 pont fölé hizlalta előnyét. A negyed az ekkor eléggé magára hagyatottan küzdő Lippai kosarával, s kerek 20 pontos TF-vezetéssel zárult. A záró etapot Szepesi Szabolcs két triplájára építve 8-2-vel kezdte a Miskolc. Boinitzer dobott egy nyugtató jellegű hármast fővárosi részről. Szepesi lépett elő vezérré miskolci oldalon, de tallataira rendre jött válasz a TF-től, állandósult egy 15 pont körüli fővárosi előny. A szakasz közepén Pintér palánkos hármasával 20 pontra nőtt a különbség, a hosszabb kispaddal rendelkező TF végül "bedarálta" a magát 25 percig jól tartó miskolci együttest. A cserepadok csatáját "döntő fölénnyel" 34-0-ra nyerte a TF, és ennek óriási szerepe volt a magabiztos fővárosi győzelemben.

Juhász Tamás: - Úgy gondolom, ennél jobban nem is kezdhettük volna a döntőt. Gratulálok a Miskiolcnak, nagyon jó meccset játszottunk velük, ugyanezzel a harci szellemmel, mentalitással megyünk tovább.

Drahos Gábor: - Sajnos nagyon jól játszott a nyugati bajnok TFSE, teljesen megérdemelten győzött. A végére kialakult különbség ellenére dicséret illeti csapatomat, mert szokásához híven egy pillanatra sem adta föl. Ez most egy szoros első félidőre volt elég, valamint a másodikban arra, hogy időnként visszajöjjünk látótávolságon belülre.

Vármegyei szövetségek