Valerio-Bodon Vincent: Már jobban hiszek abban, amire képes vagyok!
24
Oct
2024
Valerio-Bodon Vincent: Már jobban hiszek abban, amire képes vagyok!
2024. október 24.  |  14:00

A huszonhárom éves Valerio-Bodon Vincent novembertől újra az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) előszobájának számító G League-ben fog szerepelni. A 208 cm magas bedobó első szezonjában a Los Angeles Lakers fiókcsapatában, a South Bay Lakersben remekül teljesített, hét mérkőzésen is tíz pont felett dobott. Az NBA-be kerülésért küzdő magyar kosárlabdázóval a nyári felkészülési időszakáról, a fejlesztendő területekről, és a Los Angeles Lakersről is beszélgetett a G-ADAM SPORT-NBA-RAJT 2024 magazin szerkesztősége.

 

Egy év után térsz vissza Los Angelesbe. Milyen érzések motoszkálnak benned egy szezont követően a G League-ben?
Rengeteg tapasztalatot szereztem tavaly. Úgy gondolom, hogy sikerült megismernem több dolgot, többek között azt, hogyan gondolkodnak és működnek az emberek. Egy szezon alatt már adaptálódtam, ez mindenképpen előnyös lehet számomra idén. Egyébként egy új edző lesz a csapat élén, bízom benne, hogy meg fogja adni a lehetőséget. Motivált vagyok, és úgy érzem, hogy az idei szezonom sokkal jobb lehet, mint a tavalyi. Ha csak abból indulunk ki, hogy egy éve a csapat része vagyok, ismernek engem, és szerették volna, hogy visszatérjek. Bízom benne, hogy ezek a dolgok a játékpercekben is meg fognak mutatkozni

 

Az új edző esélyt jelenthet arra is, hogy egy másfajta szerepkörben játszhatsz majd a South Bayben?

Azt gondolom, hogy ez nem edzőfüggő. Az alkatom és a készségeim alapján tavaly egy 3&D (jól védekező tripladobó) játékost akartak nevelni belőlem. Aztán szépen lassan nekik is meg tudtam mutatni, hogy megvan a labdakezelésem, a passzaim is jók, és így több teret is adtak nekem a labdával. Csak tőlem függ, hogy mennyit mutatok magamból, és a stáb is azokat a készségeimet fogja erősíteni.

 

Ebben a szezonban viszont, ha úgy alakul, el fogod vállalni azokat a dobásokat, amiket tavaly még nem tettél meg? Kezdeményezőbb leszel?

Aki picit is követte a pályafutásomat, az láthatta, hogy évről évre egyre agresszívabb játékstílusom van, és egyre kezdeményezőbb vagyok. A szezonban is vállaltam már olyan dobást, amit nem feltétlenül kellett volna. Emiatt nem aggódom.  

 

A játékod egyik fejlesztendő területeként a lábmunkát említetted. Mikre mentél még rá?

Fizikailag nagyon sokat fejlődtem a nyáron, és érzem is magamon a változást. A felsőtestem és az alsótestem mellett a súlypontemelkedésem is jobb lett. Az egyensúlyban, a stabilitásban, a core-izomzatomban is előreléptem. A dobásom konzisztensebb lett, a betöréses feladatok pedig sokat segítettek abban, hogy felkészítsem magam az agresszívabb játékra. Idén már jobban bele fogok ugrani néhány contested zsákba. A célom az is, hogy jobban olvassam a játékot.

 

Volt olyan játékos az NBA-döntő alatt, akit figyeltél, és a stílusát elemezve megpróbáltál valamit beépíteni a repertoárodba?  

Nálam ez folyamatosan történik. Ha egy játékos úgy érzi, hogy megfelelő valakinek a stílusa, és érez benne kellő potenciált magával kapcsolatban, akkor ezeket automatikusan felveszi, és elkezdi gyakorolni, akár tudat alatt vagy tudatosan. Vannak olyan játékosok a ligában, akik formálják azokat a kosarasokat, akik felnéznek rájuk. Én is sok játékostól tanultam már mozdulatokat, de inkább olyan típus vagyok, aki ezekből nyer ihletet. Kyrie Irving például a maga 188 centijével összevissza tekeri a labdát a levegőben, mielőtt bedobja. A 208 cm-es magasságommal nem tudok hasonló kosarakat szerezni, de tudok olykor olyan dolgokat produkálni, amiket, hogy így fogalmazzak, át tudok konvertálni az én „nyelvemre“.

 

A teljes cikk elolvasható a G-ADAM SPORT - NBA-RAJT 2024 magazinjában. A kiadványt keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg a www.sportkonyvek.hu oldalon!

 

Szöveg: Perje Sándor
Képek: G-ADAM Kiadó / Getty Images

Vármegyei szövetségek