A Schio ellen aratott sikert a DVTK az Euroliga második fordulójában
17
Oct
2024
A Schio ellen aratott sikert a DVTK az Euroliga második fordulójában
2024. október 17.  |  08:45
A 2024/25-ös Euroliga szezon első hazai mérkőzésére készült a DVTK HUNTHERM, és a hangulatra most sem lehetett panasz, hatalmas közönség várta a diósgyőrieket - írta a wbasket.hu.
 
Jovanovic triplával kezdődött a meccs, amire egyből érkezett a túloldalon a válasz (3-3). Salaun is hozzátett három pontot, majd Verona kosarát követően 8-3-ra vezetett a Schio. Egyelőre pontatlan volt támadásban a DVTK, hosszú percek után harcolt ki büntetőket Lelik (4-10). 
 
Keys és Lelik kosarai váltották egymást, de a hátrányunk nem csökkent (6-12). 6-16-os állásnál Völgyi Péter kért időt. Tadic és Kányási pontjaival zárkózott a DVTK (10-16). 6-8 pont között állandósult a differencia, többször is szépen védekezett a Diósgyőr (12-20). Két büntetőt harcolt ki André, amivel ismét 10 lett közte, de ekkor jött Kányási Vera, aki lehetetlen helyzetből szerzett triplát, így 15-22-vel zárult az első negyed.
 
Gulbe volt eredményes a büntető vonalról, és sokáig csak ezeket a kosarakat láthatták a nézők (17-22). Jovanovic dobhatott hármat (20-22) és Kányási ismét szerencsés volt, palánkos triplával fordított (23-22). Ezek most a DVTK percei voltak, amikből építkezni lehet a meccs hátralévő részére. Hamar kimászott a gödörből a Schio, gyors öt ponttal vették vissza az irányítást (23-27). 
 
Tadic is jól szállt be a meccsbe, egymás után kétszer harcolt ki büntetőt a festéken belül, így az ő pontjaival tartotta a lépést a DVTK a Schioval (27-29). Salaun és Verona tovább növelte a vendégek előnyét (27-32), de a negyedet szerencsére jó szájízzel zárta a DVTK, Jovanovic állhatott a vonalra, 29-32.
 
Jól folytatta a játékot a DVTK, Tadic és Lelik dobott ziccert, így 33-32-nél ismét a hazai gárdánál volt a lépéselőny. Igazi kosárélményt adtak a játékosok a szurkolóknak, vendég kosárra Jovanovic tripla érkezett válaszul, 36-34. Dikaioulakos időkérése szakította meg a játékot, ami után továbbra sem találta támadójátékát a Schio. Ez természetesen csak a diósgyőrieknek kedvezett, akik jól védekeztek és Charles pontjaival 39-34-re vezettek. 
 
Tadic gyönyörű egy lábas kosarára felugrott a csarnok, 41-34. Panzera büntetője törte meg a hosszas vendég kosárcsendet, de a DVTK védelme nem csökkent, így nehezen jutott dobóhelyzethez a Schio (43-35). Salaun és Sottana kis színt hozott a vendégek játékába, a jó védekezést egy jó támadás követte, aminek a végén Verona tette rá az i-re a pontot, 45-42-re zárkózott a Schio.
 
Két szép összjátékkal nyitotta meg az utolsó etapot a DVTK (49-42). Kiválóan védekeztünk, és egy labdaszerzés után Kányási dobott könnyű ziccert, így jött is a vendég időkérés (51-42). Jót tett a Schio játékosainak az eligazítás, 51-46-ra zárkóztak. Kányási és Keys kosara váltotta egymást, már csak négy pont maradt a DVTK előnyéből (53-49). Kicsit megakadt a Diósgyőr támadása, de a védekezésünk rendben volt, így nem tudott tovább zárkózni a Schio (55-49). Charles vállalta magára a felelősséget, és egymás után kétszer volt eredményes (59-49). Keys szedett egy szemfüles lepattanót, de Kányási elkapta a fonalat, egy újabb triplával növelte 10 pont fölé a differenciát (62-51). 
 
Salaun beküzdött egy ziccert a diósgyőri gyűrűbe, de Kányási megint jókor villant, lepattanó után volt eredményes (64-53). Izgalmas végjáték volt kilátásban, egymást váltották a szebbnél szebb akciók mind a két oldalon (68-58). Az utolsó egy percbe érkezve Salaunt dobás közben bántottuk, ezért plusz egy büntetőt dobhatott, 68-61. Jovanovic keze azonban nem remegett meg tempódobás közben, így Zanardi már hiába szerzett ziccert, a DVTK 70-63-as győzelmet aratott.
 
 
DVTK HUNTHERM - Beretta Famila Schio 70-63 (15-22, 14-10, 16-10, 25-21)
 
Euroliga, 2. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
 
DVTK HUNTHERM: Aho T.-, Charles 9, Lelik 7, Grigalauskyte 6, Jovanovic 17/6. Csere: Miklós-, Kányási 17/9, Tadic 10, Gulbe 4.
 
Beretta Famila Schio: Verona 12/6, Panzera 4/3, Salaun 19/6, Andre 4, Keys 16/6. Csere: Bestagno-, Sottana 2, Zanardi 4, Crippa-, Laksa 2.
 
 
 
Küzdős meccset nyert a Sopron a Charnay ellen
 
Az Európa Kupa 2. fordulójában a Sopron Basket 75-63-ra győzte le a Charnay gárdáját.
 
A mérkőzés első perceiben a franciák kerültek kisebb lépéselőnybe. A vendégek 5-2-es vezetése után azonban 10-0-val magához ragadta az irányítást a Sopron. Amikor Zala Friskovec triplája célt ért, 12-5-nél már a Charnay stábja kért időt. A folytatásban a 8 pontot is elérte a soproni előny, egészen pontosan 16-8-nál jegyezhettük fel ezt először.
 
Az első szakasz hajrájában pedig Pinelopi Pavlopoulou és Papp Dia villant meg, amivel 23-13-ra mentek a mieink. A második negyed elején tovább repítette a Sopront Böröndy Vivi és Papp Dia, a találataikkal tartotta kétszámjegyű előnyét a csapat. Duplákat és triplákat is értékesítettek párban, ami óriási pluszt hozott. Böröndy Vivi hármasa után már 34-21 állt az eredményjelzőn.
 
Jó ritmust kapott el a Sopron, így amikor Zala Friskovec hármasa is célt ért, 37-25-re ment a magyar csapat. Friskovec ebben a negyedben még egyszer betalált távolról, majd a félidő utolsó percei Stephanie Reid és Jacinta Monroe remekléséről szóltak. A félidei 50-39-es állást Jacinta Monroe duplája alakította ki. Friskovec és Monroe 11-11 pontnál járt, csapatszinten a 28 kísérletéből 18 lett sikeres a Sopronnak. A harmadik negyed elején még betalált Jacinta Monroe. 
 
Ezt követően azonban a franciák vették az irányítást. 52-51-nél már Gáspár Dávidnak kellett időt kérnie. Rendezte sorait a Sopron: Varga Alíz, Papp Dia, Jacinta Monroe és Krivacevic Tijana 7-0-s futást vezényelt, amivel 59-51-re szakadtak el a mienk. Azóta már tudjuk, hogy az utolsó igazán nagy francia rohamot sikerült ezzel lezárni.
 
A harmadik negyed hajrájához közeledve Varga Alíz két triplájával erősítette meg fölényét a Sopron Kifejezetten jól reagáltak a mieink a Charnay váltásaira. Az utolsó 10 percnek 68-57-ről futottak neki a csapatok. Itt Pinelopi Pavlopoulou triplája 71-59-re alakította az eredményt, majd Jacinta Monroe következett. 
 
Nyolc perccel a vége előtt 73-59 állt az eredményjelzőn. Az utolsó percek kifejezetten fizikális, kemény, küzdős kosárlabdát hoztak. A pontszegény játék egyben azt is jelentette, hogy nem változott érdemben a különbség. Kulcsmeccsen, erős rivális ellen fontos sikert könyvelhetett el a Sopron.
 
 
Sopron Basket - Charnay Basket 75-63 (23-13, 27-26, 18-18, 7-6)
 
Európa Kupa, 2. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
 
Sopron Basket: Varga 10/6, Friskovec 11/9, Reid 4, Monroe 19, Böröndy 11/3. Csere: Papp 11/3, Krivacevic 2, Sitku, Pavlopoulou 7/3.
 
Charnay Basket: Balogun 10/6, Makani 19/9, Strautmane 4, Chabrier 12/3, Djaldi Tabdi 8/6. Csere: Gaye, Daramy 3/3, Desset.
 
 
 
 
Érvényesítette fizikális fölényét a Tarbes Szekszárdon
 
Az Európa Kupa 2. fordulójában a TARR KSC Szekszárd 68-59-es vereséget szenvedett a Tarbes GB gárdájától.
 
Kat Westbeld és Marena Whittle öt-öt pontja vezette fel szekszárdi oldalról az összecsapást, de ezekre válaszoltak a vendégek és így az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első szakasz feléhez érkezve a KSC került lépéselőnybe. Kat Westbeld második triplája után 15-11-re megugrottak a mieink. Jó ritmust kapott el a Szekszárd. Bernáth Réka tempója és Marena Whittle szerzett labdája, majd ziccere, nem csak 19-13-ra alakította az eredményt, de a franciákat is időkérésre ösztönözte. 
 
A folytatásban a KSC akarata érvényesült. Kat Westbeld két büntetője után 24-15-nél már a 10 egységet ostromolta a differencia. Úgy nézett ki, hogy ez a különbség megmaradhat az első szakasz végéig. A negyedet azonban egy dudaszós francia tripla zárta, ezzel 26-20-ra alakítva az állást. Theodoreán Alexandra ellen elkövetett sportszerűtlen után még 28-20-ra ment a Szekszárd a második szakasz elején.
 
Ez a 8 pont volt a legnagyobb előny. Innen Marina Ewodo négy ponttal és Ajsa Sivka egy triplával 28-27-re felhozta a Tarbes együttesét. Ekkor Magyar Bianka időt kért. Ezt követően Kat Westbeld 30-27-es előnyhöz juttatta a mieinket, de nem sokkal később egyenlítettek a franciák és újabb szekszárdi időkérés következett. Sikerült ismét a Szekszárdnak magához ragadnia a vezetést. Sajnos azonban 33-30-nál Sara Bejedi egy francia blokkot követően bokasérülést szenvedett. A hosszabb kényszerszünet után is tartotta kisebb vezetését a KSC, de a félidőt egy dudaszós Sivka-tripla zárta. 
 
Ezzel 38-37-nél – a lehető legrosszabbkor – a nagyszünetre fordítottak a vendégek. Nem indult jól a harmadik negyed. Az első pont még Marena Whittle nevéhez fűződött, de erre három perc alatt 14-0-val válaszoltak a vendégek. Komoly fizikális fölényben játszott a Tarbes és amíg az első 17-18 percben ezt sikerült ellensúlyozni, a folytatásban már nem. Ráadásul az extra triplák sem jöttek ekkor.
 
Végül 52-39 után Mányoky Réka törte meg a szekszárdi kosárcsendet, majd két szerzett labda és két jó védekezés után felcsillant a remény. Támadásban azonban nem tudott könnyű kosarakat szerezni a Szekszárd és ez megpecsételte a sorsát. A harmadik negyedet végül 20-4-re nyerte a Tarbes. A záró szakasz elején visszatért Sara Bejedi, de nem volt játékra kész. Védekezésben és a lepattanók begyűjtésében is feljavult a KSC. Marena Whittle és Horváth Bernadett révén pedig támadásban is jöttek pluszok. 62-49-nél öt perccel a vége előtt időt is kértek a franciák. 
 
A vezetőedzőjük érezhetően magasabb koncentrációt követelt meg lányaitól. A Szekszárd tartását dicséri, hogy egy pillanatra nem adta fel. Theodoreán Alexandra triplája 62-52-nél 10 egységre felhozta a KSC-t. Ennél közelebb azonban nem került a Szekszárd. A Tarbes 6-2-vel 68-54-re lépett el. Az utolsó két percben már nem lehetett kérdés a győztes kiléte, de minden szerzett pontnak lehet jelentősége. Nem véletlen, hogy mindkét szakvezető minden idejét kikérte. Precious Johnson 2+1-es megoldása után 68-59-re szépített a KSC, amivel a végeredmény is kialakult.
 
 
TARR KSC Szekszárd - Tarbes GB 59-68 (26-20, 11-18, 4-20, 18-10)
 
Európa Kupa, 2. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
 
TARR KSC Szekszárd: Bejedi, Horváth 4, Whittle 17/3, Johnson 5, Westbeld 16/6. Csere: Theodoreán 5/3, Mányoky 2, Boros 1, Baa 4, Bernáth 5/3.
 
Tarbes GB: Droguet 2, Musa 23, Zodia 6, Sivka 14/9, Barahman 9/3. Csere: Strunc, Monasse, Ewodo 11/3, Fora 3/3.
 
 
 
A Pécs 122 pontig örmény riválisa ellen
 
A mérkőzés elején gyorsan lépéselőnybe kerültek a pécsiek. Amikor Zsebe-Weninger Virág és Studer Ágnes is két-két duplát célba juttatott, 13-2-re megugrott a magyar csapat. Időt kért a Jereván, de a folytatásban is hasonló ütemben nőtt a differencia. Az első szakasz felénél már 20-2 állt az eredményjelzőn. A folytatásban szépítettek a vendégek, de 10 perc után így is 29-12-re ment a Pécs. 
 
A legeredményesebb a 9 pontos Nadija Smailbegovic  volt. A második szakaszt Alexa Held hármasa indította és ezt követően 20 pont környékén látszott beállni a differencia. 39-19 után két pécsi fiatal, Rátkai Eszter és Laczkó Sára növelte ezen határ fölé a különbséget.
 
Óriási fölényben játszott a Pécs és ennek megfelelően a differencia is gyorsan nőtt. A félidőig 21 pontig jutó Alexa Held triplájával 57-26-nál lépte át a differencia a 30 pontot. A pécsiek amerikai légiósa hat hárompontost értékesített a nagyszünetig. A hajrában Török Ági is előrébb lépett és öt gyors pontot jegyzett. 20 perc után már 67-32-re vezettek a pécsiek. 
 
A harmadik negyed első felében is Török Ági volt a főszereplő, egymaga 9 pontot szerzett. Mellette Alexa Held és Julia Reisingerova is betalált, így 81-38-nál már 40 pont felett járt különbség. Úgy nézett ki, hogy valahol ebben a dimenzióban állhat be a meccs.
 
A harmadik negyed hajrájában azonban ismét sebességet váltott a Pécs. 85-44 után 8-2-s futással zárta a negyedet a Pécs. Ennek megfelelően 93-46-ról vágtak neki a záró szakasznak a mieink. A negyedik negyed elején 97-51-ig még tartotta előnyét a Pécs. Ezt követően viszont ismét látványosan kinyílt az olló. 
 
A pécsiek 100. pontját Adenike Olawuyi szerezte, majd két perccel később Laczkó Sára triplájával már 111-51 állt azt eredményjelzőn. A pécsiek 97-51 után 25-4-es sorozattal zárták a meccset és így alakult ki 122-55-ös végeredmény. Minden nevezett játékos betalált és öten is kétszámjegyű pontot értek el.
 
 
NKA Universitas Pécs - BC Yerevan Foxes 122-55 (29-12, 38-20, 26-14, 29-9)
 
Európa Kupa, 2. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi sportcsarnok
 
NKA Universitas Pécs: Smailbegovic 13/9 Studer 9/3, Zsebe-Weninger 13/3, Olawuyi 11, Kiss 6. Csere: Held 27/18, Laczkó 5/3, Rátkai 6, Török 18/3, Josepovits 4, Tóth 4, Reisingerova 6.
 
BC Yerevan Foxes: Evseicheva, Mbandu 13, Nicholas 5, Reshetnikova 15/9, Buzadzin 18. Csere: Grigoryan 2, Samarjian, Hakobyan, Ttaanyan, Zeynalyan.
 
 
 
Az Euroliga második fordulójában a Prága otthonában maradt alul a Győr
 
Az Euroliga 2. fordulójában a ZVVZ USK Praha hazai pályán aratott 82-68-as győzelmet a SERCO UNI Győr ellen.
 
Ismerős csarnokba érkezett a Győr, hiszen a tavalyi szezonban csak 4 ponttal maradtak alul a Prága otthonában (75-71). Igaz, hogy akkor Carleton is játszott, azonban az átalakult győri gárda szintén egy jó meccset játszhat most is.
Ayayi és Harrison pontjaival kezdődött a találkozó, majd Garbin is megszerezte az első győri kosarat (3-2). Kiss Virág fordított, és egyelőre még csak ismerkedtek egymással a csapatok, kisebb pontatlanságok jellemezték az első perceket (3-5). 
 
5-5 után Bach Bogi ziccerével pár pontos előnyre tett szert a Győrt (5-8), de a a győri hibákat a Prága rendre megbosszulta, 11-8. Jól védekezett a Győr, azonban támadásban egyelőre nem találták a saját ritmusukat. 15-10-es állásnál befagyott az eredmény, percekig nem született kosár egyik oldalon sem. Az első negyedet Conde büntetői zárták, 17-10.
 
Angyal Barbara nyitotta meg a második 10 percet, amire egyből érkezett is a válasz a túloldalon (19-12). Hof gyors négy pontja után azonban Cziczás Lászlónak kellett időt kérnie, mert már 10 pont fölé nőtt a hazai előny (23-12). Dombai és Kiss ziccerével zárkóztunk, azonban Hof játékát egyelőre nem tudta limitálni a Győr, 27-16. Voltak elhibázott védekezések mind a két oldalon, ami miatt könnyen estek a kosarak az ellenfél gyűrűjébe, a Győrnél Dombai szerzett triplát, míg a Prágánál Conde lépett elő vezérré (34-21). Sokkal élesebben játszott a Prága, már 14 eladott labdára kényszerítették a Győrt. 
 
Telenga és Garbin szépített (38-26), majd Dubei triplája után már csak kilenc pont maradt a győriek hátrányából (38-29). Megtalálta a dobóformáját a Győr, Garbin egy újabb hárompontost süllyesztett el, 39-32. Jött is az időkérés hazai oldalon, és az eligazítás után a félidőre 45-34-re növelte az előnyét a Prága.
 
Hazai pontokkal folytatódott a találkozó, ezek közé Kiss Virág ziccere ékelődött (51-36). Egyértelműen a Prága uralta ezt a játékrészt, a győriek zóna védekezéssel próbálták kibillenteni a jó ritmusban játszó hazaiakat (54-38). Többször is becsapdázták a győri játékosokat, ami miatt csak tovább nőtt az eladott labdák száma. 
 
Több hiba után 20 pont fölé hízott a differencia, 60-38-ra vezetett a ZVVZ USK Praha. Hiába igyekezett Dubei triplájával zárkózni a Győr, Conde ihletett formában játszott, 20 pontnál járt ekkor (63-43). Egymást váltották a kosarak győri és prágai oldalon, nem feltétlen a védekezésről szólt a negyed utolsó pár perce (68-50).
 
70-50-es állásról folytatódott a játék, és Angyal három ponttal gyors faragott a hátrányból (70-53). Kicsit szorosabb védekezésre váltott a Győr, és a kinti dobások is beestek, 71-57. Vorackova törte meg a hazaiak rossz sorozatát, de Telenga kosarával még mindig látótávolságban volt a Győr (74-59). Cziczás László 76-59-nél kért időt, mert rengeteg hibával játszott ekkor a győri gárda. 
 
Három perccel a vége előtt összegyűlt az öt győri csapathiba, így minden faultért kettőt dobhatott innentől a Prága (80-61). Kiss dobott tempót, majd egy támadással később a vonalról is eredményes volt (80-65). Az utolsó egy percbe érkezve már akkora előnye volt a Prágának, hogy Dombai triplája is csak szépítésre volt elég. A mérkőzés 82-68-as végeredménnyel zárult.
 
 
ZVVZ USK Praha - SERCO UNI Győr 82-68 (17-10, 28-24, 25-16, 12-18)
 
Euroliga, 2. forduló
Csehország, Prága, Kralovka Arena
 
ZVVZ USK Praha: Vorackova 7/3, Conde 26/6, Ayayi 10/3, Vyoralova-, Harrison 16. Csere: Pribylova-, Andelova 5/3, Hof 18, Sipova-.
 
SERCO UNI Győr: Kiss 13, Dubei 14/12, Dombai 8/6, Garbin 8/3, Bach 3. Csere: Angyal 10/3, Wentzel 2, Goree 6, Telenga 4.
 
 
 
Forrás: wbasket.hu
Fotók: fiba.basketball

Vármegyei szövetségek