Légiós körkép: Hanga Ádámék két győzelemmel nyitottak
30
Sep
2024
Légiós körkép: Hanga Ádámék két győzelemmel nyitottak
2024. szeptember 30.  |  12:00
Elkezdődtek a bajnokságok Európa-szerte, mi pedig az elmúlt éveknek megfelelően természetesen követjük külföldön játszó válogatott játékosaink teljesítményét.
 
A nyáron a Joventut Badalonához szerződő Hanga Ádám két sikerrel kezdte az idényt új csapatában: a spanyol gárda előbb a EuroCupban verte a Hapoel Schlomo Tel Avivot (78-75), majd nagyszerű első és utolsó negyedének köszönhetően az ACB Ligát is győzelemmel nyitotta a UCAM Murcia ellenében (91-76). Hanga az izraeliek ellen 9 pontot, 2 lepattanót és 1 gólpasszt hozott össze, a Murcia ellen 5 és fél perc alatt 1 lepattanó került a neve mellé.
 
 
A Río Breogán egy 90-72-es vereséggel kezdte a szezont a Surne Bilbao Basket otthonában. Somogyi Ádám 8 és fél perc alatt 2-2 pontot, lepattanót és gólpasszt termelt.
 
A Valencia Basket gyenge első félidő után hiába próbált meg mindent, nem tudott fordítani a BAXI Manresa vendégeként (77-73), vereséggel kezdtek Kovács Adriánék. Férfi válogatottunk honosított magasembere, Nate Reuvers 5 pontot, 4 lepattanót és 1 blokkot rakott a közösbe.
 
A spanyol másodosztályban szereplő Hestia Menorca győzelemmel rajtolt, a Caja Rural CB Zamorát verte (76-69). Tanoh Dez András 9 percnyi játéklehetőséget kapott, ezalatt 1-1 pontot és pattanót tudott felmutatni.
 
A Silbö San Pablo Burgos sokkal simábban vette az első akadályt, kérdés nélkül múlta felül a Grupo Alega Cantabriát (86-67). Golomán György 13 percet tölthetett a pályán, ám ez idő alatt is megtöltötte a statisztikai lapot (10 pont, 1 pattanó, 1 gólpassz, 10 VAL).
 
A Veolia Towers Hamburg is elkezdte a EuroCupot, viszont simán kikapott hazai pályán a francia Cosea JL Bourg-en-Bresse-től (80-100). Maronka Zsombor ezúttal sokat (16 és fél perc) és jól játszott (11 pont, 1 pattanó, 1 blokk, 10 VAL) - volt egy hatalmas zsákolása is. A német bajnokságban a Bayern München vendége volt a Hamburg, és az ALBA Berlin legyőzése után ezúttal is közel állt a bravúrhoz, mindössze egyetlen ponttal kapott ki a bajoroknál (81-80). Maronka 14 és fél percig volt a pályán, 3 pont és 2 lepattanó került a neve mellé.
 
 
Japánban a hétvégén kezdődik majd a pontvadászat mind az élvonalban (Rosco Allen), mind a másodosztályban (Mikael Hopkins), a G-Liga (Valerio-Bodon Vincent) alapszakasza pedig majd november 9-én nyit.
 
 
 
A hölgyekre áttérve Juhász Dorkáék már az elődöntőben vannak a WNBA-ben: a Minnesota Lynx a második meccsen is legyőzte a Phoenix Mercuryt (101-88), ezzel a legjobb négy közé került. Dorka 1 perc alatt 1 lepattanót gyűjtött be. A Connecticut Sun elleni elődöntő első meccsén elvesztette a pályaelőnyt a Lynx (70-73), a magyar válogatott magasembere pedig nem került pályára.
 
Határ Bernadett és a Valencia a hétvégén kezdi a spanyol bajnokságot, az Euroligát jövő héten kedden. Az ACS Sepsi-SIC (Gereben Lívia, Mérész Beatrix) számára pedig a EuroCup és a román bajnokság is jövő héten indul.
 
 
 
 
Fotó - Hanga Ádám facebook, Veolia Towers Hamburg facebook

Vármegyei szövetségek