Folyamatos a játékvezetők képzése és ellenőrzése
27
Sep
2024
Folyamatos a játékvezetők képzése és ellenőrzése
2024. szeptember 27.  |  12:30
Rendkívül eredményes nyarat tudhatnak maguk mögött a magyar játékvezetők, de sokakat érdekel, hogyan képzik, ellenőrzik és szankcionálják őket. Ezekről a témákról beszélgettünk Lugossy Norberttel, a Játékvezetői Bizottság elnökével.
 
 
- Kifejezetten eredményes nyáron van túl a magyar játékvezetés.
 
- Így van. Csabai-Kaskötő Brigitta révén a második női 3x3-as olimpiai döntőnek is volt magyar játékvezetője (Szerk.: a tokiói torna női fináléjában Tóth Cecília volt az egyik sípmester). Montgomery-Tóth Cecília előbb az U17-es férfi világbajnokságon kapott szerepet, majd bekerült a BCL (Bajnokok Ligája) 2024/2025-ös keretébe, így a most következő szezontól az első számú FIBA sorozatban is foglalkoztatott lesz. Praksch Péter Puerto Ricóban vezetett meccseket az olimpiai selejtezőn, majd meghívást kapott az NBA Nyári Ligájába, ahol három találkozón jutott szerephez, ezt követően pedig a párizsi ötkarikás játékok 5-5-ös tornáján is számítottak rá - egyébként ő is tagja a BCL játékvezetői csapatának.
 
- A kiemelkedő teljesítmények mögött fontos, hogy erős legyen a bázis - az "utánpótlás" és a mérkőzések száma miatt is.
 
- Éppen ezért minden bajnokság előtt továbbképzőt tartunk az aktuális, friss, a nyári tornákon a FIBA által kijelölt koncepciókról, és természetesen érintjük az esetleges szabályváltozásokat is. Év közben is rendszeres a szabályismeretek számonkérése, hiszen a honlapon havonta elméleti és videóteszteket kell kitölteniük a játékvezetőknek, úgyhogy állandó képzés folyik. Emellett a rájátszást megelőzően is van egy továbbképzés az NB I-es kerettagoknak, amikor újra átvesszük a leglényegesebb elemeket a playoff előtt. Minden képzésen töltenek ki szabálytesztet, a fizikai állapotukat is felmérjük, és év közben előírt edzéseket is végeznie kell a játékvezetőknek. A nem megfelelő fizikai állapot következményekkel jár.
 
- Hogyan ellenőrzik a teljesítményüket?
 
- Egyes mérkőzéseken van külső ellenőr, aki ítéletről ítéletre értékeli a játékvezetők döntéseit, és ezek alapján ad egy összpontszámot, egy összképet róluk. Ezt egyrészt a meccs után, még a helyszínen megbeszéli az érintettekkel, másrészt néhány nap múlva a videóelemzéssel együtt újra átnézik az egyes jeleneteket, ha van még megbeszélnivaló. Ez az egyik lába az ellenőrzésnek, másrészt pedig a találkozót követően a mérkőzés ellenőre is kiírja azokat a momentumokat, amiket fontosnak gondol. Ezeknek a jeleneteknek a klipjeit pedig együtt szintén kielemzik a honlapon - egyeztetik, hogy mi volt jó, és mi volt rossz.
 
- Mi történik, ha valaki nem éri el a megfelelő szintet? Milyen szankciókat alkalmaznak?
 
- Létezik erre szabályzatunk. Ha az ellenőrzés során bizonyos százalékot nem teljesítenek az ítéletek találati arányában, vagy kisebb súlyú tévedéseket követnek el egy mérkőzésen, akkor felfüggesztésre kerülnek a játékvezetők - egy hétre, két hétre vagy hosszabb időre, attól függően, hogy milyen jellegű hibát követnek el. Ha mérkőzést befolyásoló jellegű a hiba, akkor adott esetben pénzbüntetést is kapnak. Ezek a szankciók a bizottságunk által végzett, de a csapatok által kért ellenőrzésből is adódhatnak. A klubok kérhetik, hogy vizsgáljuk ki bizonyos meccseiket, és őket minden esetben tájékoztatjuk az ellenőrzés eredményéről, valamint az esetlegesen alkalmazott szankciókról.
 
- Köszönjük az interjút!

Vármegyei szövetségek