Bodnár Péter: Minden adott egy tavalyihoz hasonló, izgalmas bajnoksághoz
25
Sep
2024
Bodnár Péter: Minden adott egy tavalyihoz hasonló, izgalmas bajnoksághoz
2024. szeptember 25.  |  09:00
Hétvégén elkezdődnek a Női és Férfi NB I. A csoportos bajnokságok 2024/2025-ös szezonjának küzdelmei. Ennek kapcsán Bodnár Péter főtitkárt kérdeztük, milyen szezonra készülhetünk, milyen változások történtek az előző időszakhoz képest.
 
 
- Főtitkár Úr! Pénteken egy női és két férfi mérkőzéssel indul az NB I. A csoport 2024/2025-ös szezonja. Készen állnak a bajnoki rajtra?
 
– A nyár folyamán a nevezések értékelése, míg az elmúlt napokban a játékengedélyek kiadása rendben megtörtént, adminisztratív szempontból minden csapat készen áll a bajnoki nyitányra. A férfiaknál változatlanul 14 csapat vesz részt a bajnokságban, a hölgyeknél viszont újra 12 csapat versenyezhet a legfelsőbb bajnoki osztályban. Ami jelentős változás, hogy a Férfi NB I. A csoportban a játékjogosultsági szabályok módosultak az előző szezonhoz képest: péntektől nem kötelező az U23-as sportoló szerepeltetése a mérkőzések első félidejében, a jegyzőkönyvbe viszont legfeljebb 4 nem hazai nevelésű sportoló írható be csapatonként, azaz legalább 1 fő hazai nevelésű sportoló a mérkőzés teljes időtartama alatt a pályán tartózkodik majd. Ez a mai adatok alapján kb. 15%-kal csökkentette az ide igazolt külföldiek létszámát az előző évihez képest. A FIBA is hatályba léptetett néhány apróbb játékszabály változtatást, de ezek alkalmazása nem jelenthet gondot a hivatalos személyeknek, azonban mint minden, ami eltér a megszokott rutintól, fokozott odafigyelést igényel majd bizonyos játékhelyzetekben. A mérkőzés-ellenőrök, játékvezetők, az asztalszemélyzet és a statisztikusok felkészítése megtörtént, ők is készen állnak a következő szezonra.
 
 
– Az előző szezon minden idők egyik legizgalmasabb Férfi NB I. A csoportos bajnokságát hozta. Hasonlóra számíthatunk az előttünk álló időszakban is?
 
– Az előző szezon újra bebizonyította, hogy a nézőszám az izgalomfaktorral arányosan nő. Voltak kritikus hangok, hogy az előző bajnokság színvonala elmaradt a korábbi évektől, de ez szubjektív. Ami objektív adat, hogy idén januárban a teremcsapatsportágak bajnoki nézettségi sorrendjében az első 12 helyezésből 8-at a Férfi NB I. A csoportos helyszínek foglaltak el, és az első helyezést is az Arena Savaria által a mi sportágunk szerezte meg. Láthattuk, ha a mérkőzéseken a kimenet bizonytalansága nagy, vagyis bárki nyerhet bárki ellen, benne vannak a pakliban a meglepetés győzelmek, akkor örömmel és nagy számban mennek ki a nézők. A kimenet bizonytalansága természetesen nagyban függ attól, hogy a sportszervezetek költségvetési lehetőségei kapcsán mennyire nyílik vagy zárul be az olló: minél kevesebb csapat rendelkezik kimagasló költségvetéssel, vagy túl alacsony költségvetéssel a többiekhez képest, annál nagyobb az esélye, hogy kiegyenlített küzdelmeket lássunk a pályán. Az általunk kialakított támogatási rendszer éppen a versenyhelyzet fokozását segíti elő, bizonyos szegmensben ezért annál több támogatást kap egy csapat, minél kisebb a költségvetése.
 
– Mi a helyzet a női élvonallal?
 
– Azt hiszem az mindent elmond, hogy a FIBA az egyik legstabilabb élvonalbeli bajnokságnak tartja a magyar női NB I-et Európában, három csapatunk kapott helyet a Női Euroligában, női válogatottunk hajszál híján maradt le az olimpiáról, majd nyáron, Ruandában, az előselejtező megnyerésével hatalmas lépést tett a 2026-os vb kvalifikáció felé. Az elmúlt években az európai női élvonal talán egyik legnagyobb kihívását a WNBA szezonjához történő igazodás jelentette, de tavaly már elindult az „elszakadás” folyamata: ehhez a bővülő, egyre hamarabb kezdődő és egyre tovább tartó ligához már nem lehet többet versenynaptárt igazítani. A játékosoknak előbb-utóbb el kell dönteni, vagy Európában játszanak, vagy a WNBA-ben. Természetesen, ha egy csapat annak tudatában is leigazol egy játékost, hogy tudja, csak jóval a bajnokság kezdete után csatlakozik hozzájuk, és már a bajnoki döntő előtt biztosan távozik, ezt megteheti, de aki bajnok akar lenni, annak ez nem megoldás. Amilyen probléma a WNBA a női vonalon, olyan gondot okoz majd hamarosan férfi vonalon az NIL szabály az NCAA-ben. Az, hogy már az egyetemen játszó fiatalok hivatalosan is hihetetlen összegeket kereshetnek az arculat-átviteli szerződésekkel, már kezdi éreztetni hatását: egyre jobban eltűnnek a valóban olcsó rookie-k az európai piacról.
 
 
– Ez pedig nyilván költségvetési problémákat okozhat...
 
– Természetesen. Azt látni kell, hogy a COVID óta jelentős a bizonytalanság nemcsak a gazdasági környezet kapcsán, de a sportban, mint iparágban is. Lassan négy éve mindig történik valami vis-maior, ami negatívan befolyásolja a gazdasági környezetet, ami aztán begyűrűzik a sportba is, hiszen az önkormányzatok helyzete, a szponzorok profitja vagy vesztesége gyorsan lecsapódik a sportszervezetek költségvetésében. A csapatok tulajdonosai, vezetői keményen dolgoznak azért, hogy előteremtsék a szükséges forrásokat, ezúton is köszönet érte. Ráadásul a forrásteremtést és a vagyongazdálkodást egyre precízebben kell végezniük, hiszen az Állami Számvevőszék által a kosárlabda sportágban két évvel ezelőtt megkezdett ellenőrzések idén az egyesületek után a gazdasági társaságokat is érintik majd, azaz az NB I-es csapataink következnek. A csapatainkat tájékoztattuk erről időben, megosztottuk velük a saját tapasztalatainkat, azaz mindenkinek lehetősége volt, hogy felkészüljön erre a rendkívül komoly adminisztrációs teherrel járó, de hasznos és tanulságos folyamatra. Összegezve, kihívásokkal teli időszakot élünk, de minden körülmény adott egy tavalyihoz hasonló, izgalmas bajnoksághoz!
 
– Aki a helyszínen nem tudja átélni ezeket az izgalmakat, továbbra is lesz lehetősége online megtekinteni a mérkőzéseket?
 
– Természetesen, de nem a megszokott platformon. Hosszú évek óta együttműködő partnerünk, az Antenna Hungária Zrt., illetve az egész cégcsoport olyan átalakuláson megy keresztül, ami miatt új fejlesztés vált volna szükségessé az ő oldalukon is az együttműködés folytatásához. Ha pedig már fejleszteni kell, akkor inkább úgy döntöttünk, a saját platformunk fejlesztésére költünk: az NB I. A csoportos streamek az eddig az A csoportos összefoglalókat és az NB I. B csoportos, valamint az alatti bajnoki osztályú mérkőzéseket terjesztő Hunbasket.tv-re költöznek át. Az első hetekben ingyenesen, de regisztrációhoz kötve lesznek megtekinthetőek a mérkőzések, és csak a tesztidőszak letelte után indul az előfizetéses rendszer. A csapatoknak, ahogy eddig, továbbra is lehetőségük van választani: a városi TV vagy más szolgáltató által legyártott jelet, ember által mozgatott kamerával rögzített jelet, vagy az automata kamera jelét adják fel terjesztésre a helyszíni szerveren keresztül. Ez az ő döntésük, hasonlóan ahhoz, hogy alkalmaznak-e speakert a közvetítés alatt vagy sem. A fejlesztések már korábban elkészültek, a műszaki feltételek biztosítottak. Az amatőr mérkőzések természetesen továbbra is ingyenesen nézhetőek majd. Célunk, hogy a Hunbasket.tv-n az eddig is szép számmal elérhető amatőr mérkőzések köre tovább bővüljön, és akár a legalacsonyabb bajnoki osztályból is streameljenek mérkőzéseket. Ezt elősegítendő a Rec’n’Go-val történő együttműködés eredményeként elkészült a kosárlabda sportág számára specializált szoftver, mely mobiltelefonok és/vagy tabletek segítségével, pár kattintással, „bolondbiztos” módon tud közvetlenül streamet küldeni a Hunbasket.tv felületére, akár egy tornateremből is. A sportszervezetek tájékoztatása a szoftver használatával kapcsolatban hamarosan megtörténik.
 
 
– Nyáron, a gyermekvédelmi intézkedések keretében módosult a Sporttörvény. Milyen kötelezettségeket jelent ez a sportszervezeteknek?
 
– A Sporttörvény és a Munka Törvénykönyve ezirányú módosításai 2024. július 1-től léptek hatályba, de 60 nap felkészülési időt biztosítottak az érintett szervezetek részére a szükséges intézkedések megtételére, hogy a jogszabály előírásainak megfeleljenek. Az előírás szerint a 18. életévét be nem töltött sportoló versenyre való felkészítésére irányuló edzői tevékenységet végző sportszakember jogviszonyának létesítése során a bűnügyi nyilvántartó szerv által kiállított hatósági bizonyítvány („erkölcsi bizonyítvány”) bekérésével meg kell arról győződni, hogy a foglalkoztatni kívánt edző megfelel-e a jogszabály által a gyermekek védelme érdekében támasztott követelményeknek. Nem foglalkoztatható ugyanis olyan edző a 18. életévét be nem töltött sportoló felkészítése során, aki korábban a jogszabályban felsorolt bűncselekmények valamelyikét elkövette. Ezen felül az új szabályozás azt is előírja, hogy a 18. életévét be nem töltött sportolót felkészítő edzői tevékenységet végző sportszakember legalább évente köteles részt venni a gyermekekkel való bánásmóddal, a gyermekekkel és a szülőkkel való kommunikációval kapcsolatos továbbképzésen. Az MKOSZ abban lesz a sportszervezetek segítségére, hogy az egyébként létező, fogadási csalással és doppingellenes tevékenységgel kapcsolatos e-learning rendszerünket egy újabb lábbal bővítjük, a gyermekvédelemmel. Így aki ezt az online képzőfelületet használja majd, az teljesíti a jogszabályban előírt feltételeket. Ez a felület egyébként egy tavaly elkészült fejlesztés, az anti-dopping és a fogadási csalás elleni részét tartalmazó képzésen kötelező jelleggel, minden, 18. életévét betöltött sportszakembernek és játékosnak részt kellett venni. Ez a rendszer egyedülálló az európai kosárlabdázásban. Bízom benne, többek között ez is hozzájárul majd, hogy a kosárlabda sportág valóban „tiszta”, érdeklődésre számot tartó és népszerű sportág maradjon Magyarországon.
 
 
 
 
Fotók (Slide, 1, 2) - GIrgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek