Miskolci U16-os leány Eb: Összefoglaló - 6.nap
23
Aug
2024
Miskolci U16-os leány Eb: Összefoglaló - 6.nap
2024. augusztus 23.  |  23:30
Az utolsó előtti játéknapjához érkezett a miskolci U16-os leány Európa-bajnokság. A forduló során eldőlt többek között az, hogy mely válogatottak lesznek a döntő résztvevői, illetve az első két kieső csapat kiléte is kiderült. Magyarországra Belgium válogatottja várt az 5-8. helyért zajló mérkőzésen.
 
 
A 13-16. helyért zajló mérkőzései:
 
Görögország Horvátország válogatottja ellen mérkőzött meg a kiesés elkerülése érdekében. A torna szabályai szerint három csapat esik ki a B divízióba, tehát a torna utolsó két helyezettje autómatikusan búcsúzik, a 13-14. helyért zajó mérkőzés vesztese pedig csatlakozik hozzájuk. A mérkőzést végül 83-58 arányban Horvátország nyerte, így holnap a bennmaradásért küzdhet, míg Görögország kiesett a B divízióba.
 
A másik hasonló fontosságú mérkőzésen Montenegró Svédországgal nézett szembe. Montenegró számára még nem akadt sok ok az örömre a miskolci Eb-n, ezen a mérkőzésen azonban melléjük állt a szerencse. Egy végletekig kiélezett mérkőzésen végül egy ponttal, 63-62 arányban sikerült győzniük, ennek értelmében pedig holnap Horvátországgal a bennmaradásért küzdhetnek, míg Svédország Görögországgal egyetemben kiesett.
 
A 9-12. helyért zajló mérkőzései:
 
Lettország ellenfele Lengyelország volt a 9-12. helyért zajló mérkőzésen. A lettek végig magabiztosan vezetve, végül 74-59 arányban tudtak diadalmaskodni, ezzel pedig a 9. helyért folytathatják a szereplést az utolsó játéknapon. 
 
Izrael és Szerbia válogatottjai is különösebb tét nélkül bíró mérkőzésen találkoztak, ahol viszont végig fej-fej mellett voltak. A legjobb 8-ról és ezáltal a felsőágról épphogy lemaradt csapatok csatájában végül az izraeli Maya Zilbershlag 32 pontja ellenére Szerbia tudott győzni, 79-72 arányban.
 
A 5-8. helyért zajló mérkőzései:
 
Magyarország Belgium ellen folytatta szereplését a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Jól kezdték a mérkőzést a mieink, azonban a második negyedtől átvették az irányítást a belgák, előnyüket pedig szépen megtartva, a mérkőzést kontrollálva tudták megszerezni a győzelmet (78-71). A magyar lányok számára ezáltal a 7-8. helyért folytatódhat a torna.
 
Szoros mérkőzést eredményezett Németország és Szlovénia találkozója. Az első három negyedben támadásról-támadásra változott a vezető kiléte, a csapatok között minimális különbség mutatkozott. A mérkőzés utolsó negyede azonban Szlovénia számára sikerült jobban, végül Nika Ocvirk vezényletével 57-51-re tudták hozni a találkozót.
 
Az elődöntők mérkőzései:
 
Az igazán nagy téttel bíró mérkőzéseken először Olaszország találkozott Finnország csapatával.  A finnek a második félidőben nagyon magabiztosan játszottak, ez pedig elég volt számukra a döntőbe jutáshoz. A mérkőzést így az a Finnország nyerte 61-52 arányban, akik a mérkőzés során az összes játékosukat pályára küldték, köztük pedig a legkevesebbet játszó is 3 percet töltött a parketten.
 
A torna előzetesen várt két legerősebb csapata találkozott a másik elődöntő mérkőzésen, az eddig lejátszott találkozók pedig maximálisan igazolta ezt az állítást, mivel mind Spanyolország és Franciaország is könnyedén lépett túl az eddigi akadályokon. A mérkőzésen a korán megszerzett előnyével jól gazdálkodó Franciaország aratott győzelmet, ezzel pedig bejutottak a miskolci Eb döntőjébe (57-65).
 
 
A 13-16. helyért zajló mérkőzések eredményei:
 
Görögország - Horvátország 58-83
Montenegró - Svédország 63-62
 
A 9-12. helyért zajló mérkőzések eredményei:
 
Lettország - Lengyelország 74-59
Izrael - Szerbia 72-79
 
A 5-8. helyért zajló mérkőzések eredményei:
 
Belgium - Magyarország 78-71
Németország - Szlovénia 51-57
 
Elődöntő mérkőzések eredményei:
 
Olaszország - Finnország 52-61
Spanyolország - Franciaország 57-65
 
A hatodik játéknap mérkőzései:
 
Görögország - Svédország (15-16. helyért)
Horvátország - Montenegró (13-14. helyért)
Lengyelország - Izrael (11-12. helyért)
Lettország - Szerbia (9-10. helyért)
Magyarország - Németország (7-8. helyért)
Belgium - Szlovénia (5-6. helyért)
Olaszország - Spanyolország (bronzmérkőzés)
Finnország - Franciaország (döntő)
 
 
 
Fotók: Fiba.basketball

Vármegyei szövetségek