Miskolci U16-os leány Eb: Lezajlottak a nyolcaddöntő mérkőzései
20
Aug
2024
Miskolci U16-os leány Eb: Lezajlottak a nyolcaddöntő mérkőzései
2024. augusztus 20.  |  23:30
A nyolcaddöntő küzdelmeivel folytatódott tovább a miskolci U16-os leány Európa-bajnokság. A negyedik játéknap célja az volt, hogy eldőljön, kik fogják a felső (1-8), illetve az alsóházban (9-16) folytatni a szereplésüket. A magyar válogatott számára a B csoport második helyezettjeként az A csoport másodikja, Horvátország várt.
 
 
A nyolcaddöntő mérkőzései:
 
Olaszország Görögországgal találkozott a legjobb 8-ba kerülésért. Az olaszok magabiztosan, a mérkőzést végig vezetve, mind a négy negyedet megnyerve hozták a mérkőzést. Zanetti és Hassan 14, illetve 13 ponttal járultak hozzá a 81-43-as fölényes győzelemhez.
 
Franciaország az U16-os leány Eb egyik legnagyobb esélyese, ennek megfelelően pedig könnyedén jutottak túl aktuális ellenfelükön, Svédországon. A svédek csoportjuk negyedik helyén végeztek, emiatt pedig extrán nehéz feladat várt rájuk a sorsolást illetően. A nagyarányú győzelem mellett Franciaország kiválóan tudta rotálni keretét, hiszen mindenki pályára lépett, egy játékosukon kívül pedig egyaránt pontot is szereztek. A mérkőzés végeredménye 78-24 lett.
 
Kiegyenlített találkozónak tűnt a mérkőzést megelőzően a Lettország - Belgium összecsapás. A találkozó végül ennek megfelelően valóban nagyon szorosra sikerült, Belgium minimális előnyét szinte végig hordozta, majd a mérkőzést is megtudta nyerni. A belgák csoportjuk harmadik helyén végeztek, most viszont Lettország legyőzésével (75-82) bejutottak a legjobb 8-ba.
 
Szlovénia Szerbiával találkozott a DVTK Arénában, közvetlenül a magyarok mérkőzése előtt. Az összecsapás végletekig kiélezett volt, a végén úgy tűnt, Szlovénia biztosan megnyeri a találkozót, hiszen alig több, mint fél perccel a mérkőzés vége előtt 7 ponttal vezettek, ezt követően azonban semmi nem jött össze számukra. Szlovénia egymás után három eladott labdát vétett, ezzel pedig Szerbia másodpercek alatt egálra hozta a mérkőzést. Pár másodperc volt hátra, amikor a Szerb egyenlítést követően mindezek ellenére Szlovénia támadhatott a győzelemért, ekkor pedig már nem hibáztak, így 69-66-ra megnyerték a mérkőzést, és ők is jegyet váltottak maguknak a legjobb 8-ba.
 
Németország Izrael ellen játszott kiélezett mérkőzést. Az első negyedet Izrael nyerte, ezután azonban Németország vette át a vezetést a félidőre. A harmadik negyed egál lett, az utolsó játékrészbe viszont újra Izrael akarata érvényesült, a mérkőzés pedig döntetlennel zárult. Hosszabbítás következett, ahol Németország bizonyult jobbnak, ezzel pedig 91-87 arányban tudtak diadalmaskodni.
 
Magyarország következő ellenfele Horvátország volt a miskolci Európa-bajnokságon. A mérkőzés elején többször változott a vezető kiléte, azonban lányaink szép lassan átvették a kezdeményezést és magasabb fokozatra kapcsoltak. A második negyed már jobban a mienk akarata szerint alakult, innen pedig nem volt megállás. Magabiztos előnyre tettünk szert, ami egy nagyon fegyelmezett játéknak köszönhetően végül nagyarányú, 22 pontos sikerhez vezetett (83-61).
 
Spanyolország a torna egyik favoritjaként mindenki számára nehéz feladatot jelent, kiváltképp igaz ez az eddig a miskolci Eb-n kevés sikerhez jutó Montenegró ellen. A mérkőzésen a két csapat nem volt egy súlycsoportban, Spanyolország sokat rotálva csapatát magabiztosan nyerte meg fölényesen (105-30) maga mérkőzését, ezzel pedig várva következő ellenfelét a legjobb 8 között.
 
Finnország Lengyelországgal találkozott, amely egy kiegyenlített párharcot eredményezett. Az első negyed 9 pontos Finn előnyt hozott, a második negyedben pedig Lengyelország mindössze 1 pontot tudott faragni hátrányából. Pontszegény harmadik negyedet követően ugyan nagy hajrába kezdtek a lengyelek, a mérkőzést végül Finnország 53-47-re tudta megnyerni, ezzel pedig Magyarország ellenfele lesz a torna folytatásában.
 
 
A nyolcaddöntő eredményei:
 
Olaszország - Görögország 81-43
Franciaország - Svédország 78-24
Lettország - Belgium 75-82
Szlovénia - Szerbia 69-66
Németország - Izrael 91-87
Magyarország - Horvátország 83-61
Spanyolország - Montenegró 105-30
Finnország - Lengyelország 53-47
 
A negyeddöntő mérkőzései:
 
Olaszország - Belgium 20:30
Magyarország - Finnország 18:00
Németország - Spanyolország 15:30
Franciaország - Szlovénia 13:00
 
A 9-16. helyért zajló mérkőzések:
 
Görögország - Lettország 13:00
Horvátország - Lengyelország 15:30
Izrael - Montenegró 18:00
Svédország - Szerbia 20:30
 
 
Fotók: Fiba.basketball

Vármegyei szövetségek