Szenegál ellen kezdi a világbajnoki előselejtezőt női válogatottunk
19
Aug
2024
Szenegál ellen kezdi a világbajnoki előselejtezőt női válogatottunk
2024. augusztus 19.  |  08:53

Hétfőn megkezdődik Kigaliban a 2026-os világbajnokság előselejtezője, melyen a magyar válogatottnak is szurkolhatunk - írja a Wbasket.hu. Az első ellenfelünk 11 órától Szenegál lesz. Ismerkedjünk meg a riválisunkkal.

Szenegál egy évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett az Afrika-bajnokságon, melyre Kigaliban ugyanabban a csarnokban került sor, ahol ezt a világbajnoki előselejtezőt is rendezik. Ezzel az ezüstérmével a csapatuk részvétei jogot szerzett a 2024-es párizsi olimpia selejtezőjére. Ők a belgiumi csoportba kerültek, ahol három vereséggel negyedik helyen zártak, így lemaradtak az olimpiai kvótáról. Mint ismert, az ötkarikás játékok selejtezőjében – esélyegyenlőségi szempontokat figyelembe véve – a két afrikai gárdának, Nigériának és Szenegálnak irányított sorsolással egy csoportban kellett lennie, hogy az egyik alakulat biztos továbbjusson.

Nem jelentett meglepetést, hogy a ki-ki meccset gyakorlatilag Nigériával vívták a februári olimpiai selejtezőn. Ezen Yacine Diop 23 és Cierra Dillard 16 pontja ellenére 72-65-re maradtak alul a Párizsban később negyeddöntőig menetelő ősi riválisukkal szemben. Ezen felül Belgiumtól 97-66-ra, USA-tól 101-39-re kaptak ki. A tavalyi Afrika-bajnokságon a menetelésük jóval emlékezetesebbre sikeredett. A csoportkörben mindkét meccsüket elveszítették, Ugandával és Malival szemben is alulmaradtak. A negyeddöntőbe kerülésért vívott találkozón Egyiptomot múlták felül, majd Kamerunt verték, aztán visszavágtak Malinak az elődöntőben és végül Nigériától kaptak ki a fináléban.

A tavalyi Afrika-bajnokságon Cierra Dillard került a csapatukból az All-Star ötösbe. Az egykoron WNBA-s karrierrel is szemező, illetve Ausztráliában is megforduló amerikai játékos honosítottként az első világversenyén rögtön 20.7 pont, 3.8 lepattanó és 5.5 gólpasszt átlagolt. Februárban az olimpiai selejtezőn pedig 10.3 pont, 5 lepattanó és 4.3 gólpassz volt az átlaga. Most a világbajnoki előselejtezőn is számítanak a 175 cm magas, erős fizikumú 28 éves játékosra.

Azért kell kiemelni külön, hogy most is számítanak a szolgálataira, mert egy éven belül a harmadik szövetségi kapitány viszi Szenegált. A tavalyi kontinenstornán még Moustapha Gaye irányította az együttest. Februárban a korábbi ugandai szövetségi kapitány, a spanyol Alberto Carlos Antuña Leal vezette a gárdát és most Kigaliba már Otis Hughley Jr. dirigálása mellett futottak be. A felsorolt szakemberek közül éppen az amerikai szakvezető a legismertebb név, 2017 és 2022 között Nigéria szövetségi kapitánya volt. Egy világbajnokságon és egy olimpián irányította a nigériai együttest. Jelenleg férfi egyetemi csapatot is visz hazájában. Igazi jelenség a pályán, ami nyilván megosztja a szurkolókat, de az elvitathatatlan, hogy minden csapatának új impulzusokat ad.

Az új szakvezető új korszakot nyitott, ami igazából nem meglepő. Cierra Dillard maradt a honosított és mellette a februári olimpiai selejtezős keretből mindössze Ndioma Kane, Mathilde Diop, Yacine Diop, Fatou Pouye és Fatou Diagne kapott helyet a mostani együttesben. A nevek biztosan nem mondanak sokat az olvasóinknak, de szemléletesebb úgy fogalmazni, hogy nincs 30 év feletti játékos a csapatukban. A februári kerethez képest a veterán trió, az 1983-84-es generációjuk még aktív tagjai kikerültek, ahogy a 198 cm magas Maimouna Diarra nevével sem találkozni. Nem meglepő viszont, hogy bekerült a helyükre például két USA-ban tanuló játékos. A klubjaikat figyelve érdemes kiemelni: hárman Franciaországban és ketten Spanyolországban edződnek.

Bár a hat változás februárhoz képest elsőre soknak tűnik, de a teljesítmény-index átlagot nézve a három akkori legjobb (Yacine Diop – 15.3, Ndioma Kane – 11.5 és Cierra Dillar – 10.0) most is itt lesz. Ebből a tényből arra lehet következtetni, amit Völgyi Péter is elmondott vasárnap a Nemzeti Sportrádiónak, hogy ilyen rövid idő alatt az alapokon nagyon nehéz változtatni. Ugyanakkor a kisebb generációváltás azt is sugallja, hogy várhatóan gyorsabb csapatuk lesz. Bár egy 198 cm magas center kivált, de így is 184 cm a keret átlagmagassága. Papíron a ruandai mezőny legmagasabb együttese.

Számunkra szokatlan stílusú és biztosan nagy érzelmeket megmozgató, fizikális, kemény rivális vár a magyar lányokra. Egy azonban biztos, nagyon sokat dolgozott a stáb és a játékosok az elmúlt hetekben. Ennek pedig kell, hogy legyen az eredménye!

Vármegyei szövetségek