26 ponttal győzött női válogatottunk Montenegróban
02
Aug
2024
26 ponttal győzött női válogatottunk Montenegróban
2024. augusztus 2.  |  22:00

A csütörtöki, hatpontos montenegrói sikerrel záruló összecsapás után 24 órával ismét megmérkőzött a házigazdával a podgoricai egyetemi csarnokban a ruandai világbajnoki előselejtezőre készülő női válogatottunk. Völgyi Péter szövetségi kapitány ezúttal nem számíthatott az első derbin megsérülő Papp Klaudiára, így 11 bevethető játékosa maradt a nemzeti csapatnak ezen a túrán.

A DVTK klasszisa, Jovanovic kosara vezette fel a derbit, Dubei szép befutást követően egyenlített közelről. Studer szórt triplát a támadóidő lejártakor, majd Kiss is betalált kintről, három és fél percet követően 10-6-ra vezettünk. Lelik, Studer, majd Kányási hármasa is hibátlan volt, 5/5-tel kezdtünk távolról – 6 perc alatt elértük előző napi pontmennyiségünk több mint felét (12-20). Varga Alíz is „beszállt” a dobóversenybe, Kányási rátett még egy lapáttal, 7 triplánál járt a magyar csapat a negyedben – a remek dobóformának köszönhetően 27-14-re meg is nyertük a nyitó játékrészt.

Kiss 2+1-es játékával és Lelik trojkájával lendületben maradtunk, a védekezés is jól működött. 33-19-cel fordultak a felek a félidő utolsó öt percére, a festékben is jobb bejátszásokkal találtuk meg magasembereinket, mint az első mérkőzésen. Lelik beszórta kilencedik hárompontosunkat, a külső dobások jelentette különbségnek köszönhetően magabiztos, 40-23-as előnnyel mehettünk félidőre.

9/15 volt a triplamutatónk a nagyszünetben, Kányási és Studer 2/2-vel, Lelik 3/6-tal célzott távolról az első 20 perc során. A mindössze 5 eladott labda is biztató statisztikai adat volt, igaz, a túloldalon is vigyáztak a játékszerre, mindössze négyszer adták el azt.

Dubei hármassal, Varga két távoli duplával tett róla, hogy ne ragadjunk be annyira, mint az első derbi harmadik negyedében. 20 pont fölé nőtt a differencia, igaz, a montenegróiak hamar visszajöttek ez alá két gyors kosárral (31-47). Ezúttal is érkezett egy hullámvölgy, pontatlanná vált játékunk - több eladott labdát is pontokkal büntettek a házigazdák, akik futottak egy 10-0-t, időkérésre késztetve Völgyi mestert (36-47). A végül 12-0-ra „hízó” sorozatot Mányoky triplája szakította meg, a következő támadásból pedig Dubei is eredményes volt szinte ugyanonnan, úgy tűnt, rendeztük sorainkat. A negyed hajráját sikerült szép támadásokkal befejeznünk, így mindössze két pontot tudott faragni félidei hátrányából Montenegró (40-55).

7-0-lal kezdtük a negyedik játékrészt, Török kintről talált be, Lelik pedig szép passzal játszotta meg Kisst. A játékba lendülő Török egymás után kétszer is eredményes volt betörésből, az utolsó öt percre megnyugtató, 22 pontos előnnyel fordulhattunk (46-68). Török továbbra is tarthatatlan volt, az utolsó percre a 30-at is elérte a különbség, a végére ebből 26 maradt – a remek dobóformát kifogó, a játék szinte minden elemében javuló magyar csapat magabiztosan győzte le a házigazda Montenegrót a felek második felkészülési mérkőzésén.   

 

Montenegró - Magyarország 52-78 (14-27, 9-13, 17-15, 12-23)

Felkészülési mérkőzés
Univerziteta Crne Gore, Podgorica, Montenegró

 

Montenegró: Pasic 2, Vukcevic 8, Ilic, Lekovic 4, Jovanovic 7. Csere: Kovacevic 7/3, Radonjic 2, Zivkovic 10/6, Bigovic 4, Scepnovic 3, Drobnjak5/3.

Magyarország: Studer 6/6, Lelik 9/9, Dubei 18/12, Török 16/3, Kiss 10/3. Csere: Kányási 6/6, Mányoky 3/3, Sitku, Varga 9/3, Tóth, Határ 1.

 

Völgyi Péter, szövetségi kapitány: “A csütörtökihez képest sebességben és agresszivitásban is előrébb léptünk. Könnyű gyorsindításokkal, jó betörés-kiosztás üres hárompontosokkal adtuk meg a meccs alaphangját. Elégedett vagyok a csapattal, amit célként tűztünk ki, azt sikerült megvalósítani. Egységesen dolgoztunk végig. Lelkes, kemény csapatot sikerült hazai pályán 20 ponttal megverni. Ez pozitív lehet a jövőre nézve. Ami viszont szomorú, hogy Papp Dia személyében egy újabb irányítójátékos és lehetséges kerettag esett ki a csütörtöki mérkőzésen. A pótlásáról gyorsan gondoskodni kell.”

Vármegyei szövetségek