Vereséggel kezdte felkészülési mérkőzései sorát női válogatottunk
01
Aug
2024
Vereséggel kezdte felkészülési mérkőzései sorát női válogatottunk
2024. augusztus 1.  |  21:30

Montenegróban játszotta első felkészülési mérkőzését a ruandai világbajnoki előselejtezőre készülő magyar női kosárlabda-válogatott, a találkozón debütált a nemzeti csapat padján a márciusban kinevezett Völgyi Péter szövetségi kapitány és új stábja. A montenegrói túra mellett augusztus 8-án és 9-én Csehországgal méri össze erejét nemzeti csapatunk, majd a hónap közepén utazik az afrikai tornára, hogy élesben is tesztelhesse az addig gyakoroltakat.

13 játékos utazott el Podgoricába, ám közülük Aho Nina egyelőre nem lép pályára - térdműtétjét követően még csak erősítő gyakorlatokat végez a DVTK hátvédje -, így Studer Ágnes, Papp Klaudia, Kányási Veronika, Lelik Réka, Dubei Debóra, Mányoky Réka, Török Ágnes, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Tóth Franka, Kiss Virág és Határ Bernadett alkotta a 12-es meccskeretet. A házigazda megfiatalított együttessel állt fel a mieink ellen, a DVTK bedobója, Milica Jovanovic képviseli a rutint a gárdában.

Hazai triplával indult a derbi, Dubei válaszolt rá két támadással később. Az első négy perc során ezt az egy találatot jegyezték a magyarok neve mellett, de az első 5-5-ös válogatott mérkőzésén pályára lépő Papp rögtön szép középtávolival köszönt be, majd klubtársa, Varga Alíz is hasonlóan tett (6-7). Kiss Virág szerzett két közeli kosarat, de az első játékrész leginkább az ismerkedés jegyében zajlott, egyik fél sem igazán tudta akaratát a másikra erőltetni, 11-11-gyel mehettek kisszünetre a csapatok.

A folytatásban is Kisst keresték a társak leginkább, duplát és triplát is szórt a Törökországból Győrbe igazoló klasszis középjátékos. A jó kezdés után azonban ismét kosárszegény etap következett, az egálról két pontos tempóval a montenegróiak tudtak elmozdulni (22-18). Magyar időkérést követően Dubei 2+1-es játékával zárkóztunk, majd a csapatkapitány szépen találta meg Leliket a sarokban három pontért, gyors 7-0-lal visszavettük a vezetést. Magasabb szerkezetre váltottunk a félidő végére, Kiss mellett Varga, Sitku, Dubei és Kányási volt a pályán – a félidő végül 29-27-es hazai vezetéssel zárult.

A festékből mindössze 4 pontot kaptunk, ám a három rádobott büntető erős kontrasztban állt a 11 hazai kísérlettel – ezt leszámítva a legtöbb mutatóban nagyjából azonosan teljesítettek a felek. Kiss ötből négy dobását a gyűrűbe küldte, Dubei 3/5-nél járt, ők voltak az első 20 perc legjobb magyar játékosai támadóoldalon.

Dubei hármasával kezdtünk a fordulás után, de a viszonylag kevés, 7 eladott labdával lehozott első félidőt követően pontatlanabbá váltak az átadásaink. A harmadik etap második felére 33-31-gyel fordultunk, mindkét oldalon maradtak ki ziccerek is, nem igazán akadt tiszta dobóhelyzet – a védekezés intenzitásával nem volt gond egyik csapatnál sem. A támadással azonban igen, a negyedben Dubei triplája mellett mindössze Kiss egy büntetőjét jegyezhettük fel, 34-31-gyel fordulhattunk a záró felvonásra.   

Lelik duplája akadt be rögtön a negyed elején, majd Mányoky büntetőivel ismét a mieinknél volt az előny – igaz, csak rövid időre, mert a hazaiak is betaláltak. Felélénkült a mérkőzés, itt is, ott is esett egy kosár, az utolsó öt perc kezdetén 38-37-et mutatott az eredményjelző. Újabb három perces kosárcsend következett, majd montenegrói duplát követően eladtuk a labdát. Kaptunk egy közeli kosarat, amivel kialakult az addigi legnagyobb különbség (43-37). Kiss talált be gyors akciót követően, de kevesebb mint egy perc volt már csak hátra, vészesen fogyott az idő. Kovacevic a támadóidő lejártakor szórt egy duplát, amivel el is döntötte a derbit – 45-39-re győzött Montenegró, a felek pénteken 19 órától ismét összecsapnak.

 

Montenegró – Magyarország 45-39 (11-11, 18-16, 5-4, 11-8)

Felkészülési mérkőzés
Sportski i Kulturni Centar UCG, Podgorica, Montenegró

Montenegró: Lekovic 5, Drobnjak -, Zivkovic 5/3, Kovacevic 4, Bigovic 3. Csere: Pasic 9/3, Vukcevic -, Radonjic 4, Jovanovic 11/3, Scepanovic 4. Szövetségi kapitány: Jelena Škerović

Magyarország: Studer -, Lelik 5/3, Dubei 11/6, Varga 6, Határ 2. Csere: Sitku -, Török -, Kiss 11/3, Papp 2, Mányoky 2, Kányási -. Szövetségi kapitány: Völgyi Péter

 

Völgyi Péter, szövetségi kapitány: “Látszik, hogy mindkét csapat az elején jár még a munkának. Mi egy-egy hármasból betaláltunk ugyan, de rengeteg üreset el is hibáztunk. Ez nem bosszant, a kihagyott ziccerek annál inkább. A második félidőben nem jól harcoltunk a támadólepattanókért és azokat a könnyű kosarakat, amivel meg lehetett volna kontrázni Montenegrót, nem tudtuk megdobni. Ez eredményezte a vereséget. 45 pontot kaptunk, ami abszolút elfogadható. A 39 dobott viszont rettenetesen kevés. Több poszton még nem éreztük egymást. A védekezéssel alapvetően így sem nem volt problémánk, de a lepattanó párharcban fel kell keményednünk. Bízom benne, hogy péntekre tanulunk ebből, rendezzük a sorokat és meg fogjuk verni Montenegrót hazai pályán.”

 

 

 

Vármegyei szövetségek