U18-as B divíziós férfi Eb: Hosszabbítás után maradtunk alul Észtország ellen
28
Jul
2024
U18-as B divíziós férfi Eb: Hosszabbítás után maradtunk alul Észtország ellen
2024. július 28.  |  13:35
U18-as férfi válogatottunk remekül kezdte a szkopjei B divíziós Európa-bajnokságot, mivel előbb nagy bravúrral múlták felül Lengyelország válogatottját, majd a második csoportmérkőzésükön magabiztos győzelmet arattak Koszovó ellen is. Pethő Ákos tanítványai tehát remek formában várták az Észtország elleni harmadik megpróbáltatást. A mérkőzésen komoly ellenállást tanúsított Észtország csapata, egy végletekig kiélezett mérkőzésen  végig nyitott kérdés volt, hogy ki tudja megszerezni a győzelmet. A találkozó végül hosszabbításra szorult, ahol azonban egy ponttal ellenfelünk bizonyult jobbnak, így 72-73 arányban alulmaradtunk.
 
 
Észtország szerezte meg a labdát a feldobás után, majd gyors támadásuknak köszönhetően a mérkőzés első pontjait is. Válaszul Angyal Medárd duplája érkezett, Kékesi Kolos gólpasszából. Gyors iramban zajlott a mérkőzés, Észtország láthatóan magasabb tempóban volt képes játszani, mint tegnapi ellenfelünk. Mindkét csapat alacsony szerkezetben volt a pályán, ami tovább növelte a dinamikát, ennek megfelelően pedig a pontok is záporoztak. Buglyó is feliratkozott a pontszerzők közé, őt pedig Kékesi remek megmozdulásai követték. (8-4). Az első tripla Kullamae nevéhez köthető, szintén egy villámgyors akciót követően. Cserék mindkét oldalon, mieinknél Szita Márton jelentkezett játékra. Szinte támadásról-támadásra változott a vezető személyének kiléte, két büntetővel újra Észtország vezetett, de Lukácsi kosara ismét magyar előnyt eredményezett. 
 
Ezt követően három észt támadás is eredményes volt, először vezettek öt ponttal a mérkőzésen, érkezett is Pethő Ákos időkérése (10-15). Koszovó ellen rendkívül hatékonynak bizonyultak a magyar időkérések, most sem volt másként. Lukácsi Gábornak sikerült egyből a rövid pihenő után közelebb hozni egymáshoz a két csapatot. Flasár Zalán mellett Mezőfi Márk jelentkezett újból játékra. Előbbi volt eredményes a büntetővonalról, viszont támadásban továbbra is összességében pontatlanok voltunk a mérkőzés ezen szakaszában (13-18). Egy zsákolás is összejött az észteknél, az utolsó percben pedig magyar válasz már nem érkezett, így hátrányból várhattuk a folytatást (13-20).
 
 
Flasár labdaszerzésével kezdtük a második negyedet, amit Mae faultja követett. Úgy nézett ki, sikerült emelnünk a fordulatszámon, Keller Bendegúzt is csak szabálytalanság árán tudták megakasztani. Magyar pillanatok következtek: Buglyó védőlepattanót szerzett, Rosta könnyű kosarat dobott, észt időkérés következett (16-20). Egészpályás letámadásra váltottunk védekezésben, Észtországnak ekkor a labdát is nehéz volt játékba hoznia. Remek taktikai húzásnak tűnt a változtatás, mivel percekig nem rezdült meg a magyar háló. Amennyire összeállt a védelmünk, annyira nem jöttek a pontok támadásban. Idővel aztán Észtország is betalált, válaszunk viszont nem érkezett rá. Nem maradt büntetlenül a gólcsendünk, hamar újra két labdás hátrányba kerültünk (16-23). Lukácsi passza után Buglyó kosara közel négy perc kosárcsendet tört meg a mi oldalunkról. 
 
További frissítések érkeztek: Márkus Balázs Keller Bendegúzt váltotta. Támadásban nem érkezett meg a várt áttörés, nem jöttek a könnyű kosarak, ezért triplával próbálkozunk, ezek azonban kevesebb sikerrel voltak pontosak. Nem maradt más: újabb magyar időkérés következett. Hárompontosainkat tekintve ezen időszakban 11 kísérletből egysem volt sikeres. Nagyobb hátrányba annak köszönhetően nem kerültünk, hogy Észtország is rendre pontatlan volt, egy-egy kísérletük azonban idővel betalált, közte egy hármas, amivel először volt tíz pont fölött a különbség (18-29). Márkus, Buglyó és Angyal le, helyettük Kékes, Keller és Palotai fel, pontot azonban Lukácsi Gábornak sikerült szereznie a negyed hajrájában. A félidő utolsó pillanataiban Kékesi és Keller is sikeres volt a hárompontos vonalon túlról, ennek köszönhetően sikerült felzárkóznunk. Az első félidőben szerzett 26 pont így sem sok, azonban észt oldalon is 32 pontot jegyezhettünk, ennek köszönhetően pedig teljesen nyílt második félidőt várhattunk.
 
 
Rosta középtávolijával folytatódott a játék a szünet után. Védelmünk továbbra is rendben volt, ellenfelünknél is gyakran teltek el hosszú percek kosár nélkül. Két perc alatt már a harmadik labdaszerzésünket jegyeztük, Keller kosarával pedig feljöttünk előbb közeledtünk, majd Rosta pontjaival újra egál volt az állás (34-34). Időkérés érkezett viszont most észt oldalról, ekkor a harmadik negyed állása 8-2 volt javunkra. Olop duplája ismét egy négy perces észt gólcsendnek vetett véget, majd aztán triplából is betalált, gyors pontjainak köszönhetően pedig ismét nőtt a különbség. Pillanatok alatt változott a játék képe, újabb észt kosár után kénytelenek voltunk mi is időt kérni (34-41). A szövetségi edzők külön csatája zajlott, hiszen érezhető volt, hogy időkérés után mindkét együttes új felfogással, más ritmusban, eredményesebben tud visszatérni. Pethő Ákos is nagyszerűen változtatott a játék képén, időkérése után Rosta és Lukácsi is pillanatok alatt volt eredményes, ismét nyílt a mérkőzés (40-41). 
 
Semleges nézők számára is rendkívül izgalmas mérkőzés zajlott, hiszen lehetetlen volt megmondani, hogy éppen melyik válogatott áll közelebb a mérkőzés megnyeréséhez. Magyar szemszögből nézve egyértelmű volt, hogy a támadásunk hatékonyságának növelése lehet a kulcs a hátralévő időre nézve. A negyed utolsó másodperceiben Tallos volt eredményes, így mindösszesen egy pont különbség volt a két válogatott között az utolsó tíz percre fordulva (42-43).
 
 
Az észt Binis kosarával kezdőtött az utolsó periódus, majd válaszul Keller hármasa érkezett, az eredmény egál volt (45-45). Gyors kosarak mindkét oldalon, nálunk Kékesi Kolos tudott szépen elindulni egy szerzett labdával. Fej-fej mellett a csapatok, majd ismét Keller Bendegúz lépett elő egy triplával, ennek köszönhetően pedig hosszú idő után vettük át ismét a vezetést (50-48). Nem tarott ez sem sokáig, a mérkőzésen hatodik alkalommal fordult a vezető kiléte, amikor is Kullamae is hármast hintett, egy ponttal ismét Észtország előnyben. Flasár Zalán tett arról, hogy újra magyar kézben legyen a vezetés, legalábbis a következő észt támadásig. Hatalmas izgalmakkal fordultunk az utolsó öt percre, támadásról-támadásra változott a vezető kiléte. Bugyló és Rosta érkezet erősítésként, Flasár bravúrral blokkolt egy észt dobást. Betörése után Kullamae szorult pár perc pihenőre, majd két büntetőjéből egyet értékesített. Három perc maradt hátra, Tallos pedig egyenlített (54-54). Az idő telt, különbség azonban továbbra sem volt a felek között. A mérkőzésen szinte végig 2-4 pont között volt a differencia, Észtország mégis több, mint 30 percig volt előnyben, mi pedig csak 3 percet töltöttünk vezető pozícióban. Flasár-Olop-Buglyó-Kullamae volt a pontszerzők sorrendje, változás tehát nem történt a mérkőzés eredményének állásában. 
 
Magyar időkéréssel próbáltuk felvértezni magunkat az utolsó percre. Úgy tűnt minden lehetőséget elszalasztunk, két támadásból sem tudtunk pontosak lenni, viszont Észtország sem, kivételes lehetőséget kaptunk amivel Tallos Levente élt. Pontosan egy támadásra maradt idő a mérkőzésen, sajnos viszont az észtek kapták meg ezt a lehetőséget. Időkérés következett ellenfelünknél. Öt másodpercet hagyott az órán Kullamae, amikor elvállalta hármasát, ez azonban kimaradt. A lepattanót Keller szedte le, gyorsindításra volt szükség, hiszen másodpercek voltak hátra, passza azonban nem volt pontos, így döntetlennel ért véget a rendes játékidő (60-60). 
 
 
A hosszabbítást mi kezdhettük el, Rosta pedig hármassal próbálkozott, ami azonban kimaradt. Első próbálkozásából Észtország is sikertelen volt, így újabb esélyt kaptunk. Buglyó Barna duplája, majd büntetője jelentette az első pontokat a hosszabbításban (63-60). Újabb, már sokadik fordulat következett be. Észtország ismét fordított, Alles hármasával már három ponttal vezettek, majd Tallos triplájával újra egyenlő, aztán ismét Alles pontjaival megint az észtek előnyben. Magyar oldalon Rosta Péter lépett elő, segítségével kapaszkodtunk (70-71). 
 
Egy perc maradt hátra, megjósolhatatlan volt, hogy ki lesz kedvezőbb helyzetben. Kullamae és Buglyó váltottak kosarat, majd elérkezett a finálé. Egy támadásra maradt idő. viszont most magyar kézben volt a lehetőség. Igyekeztünk kijátszani a tökéletes figurát, ez végül egy eladott labdához vezetett, gyors faultot jegyeztünk, ezek után viszont csak egy egészpályás dobásra volt már lehetőségünk, ami kimaradt, így hosszú és eseménydús mérkőzés után sajnálatos vereséget szenvedtünk Észtország ellen (72-73).
 
Magyarország - Észtország 72-73 (13-20, 13-12, 16-11, 18-17, 12-13)
 
U18-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Észak-Macedónia, Szkopje, Sports Centre Boris Trajkovski
Csoportkör
V.: Zanev, V. (BUL), Radonjic, A. (AUT), Oparin, O. (UKR)
 
Magyarország: Lukácsi 8, Kékesi 9/3, Rosta 14, Angyal 3, Buglyó 10. Csere: Szita , Flasár 7, Keller 12/9, Tallós 9/3, Mezőfi -, Márkus -, Palotai -.
 
Észtország: Kullamae 21/6, Metsa -, Sarap -, Tomann 15, Suvi 6. Csere: Alles 8/6, Kivimagi 3/3, Vandra -, Olop 16/3, Mae -, Binis 4.
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek