Indul az 5-5-ös kosártorna az Európai Egyetemi Játékokon
17
Jul
2024
Indul az 5-5-ös kosártorna az Európai Egyetemi Játékokon
2024. július 17.  |  20:14
Csütörtökön Miskolcon három helyszínen, a DVTK Arénában, a Generali Arénában és a kosárlabda pályává átalakított jégcsarnokban, négy magyar csapat részvételével kezdődik a kosárlabda torna az Európai Egyetemi Játékokon. A két magyar bajnokcsapat, a TFSE női, valamint a Debrecen férfi együttese mellett a házigazda Miskolci Egyetem mind a férfiaknál, mind pedig a hölgyeknél rajthoz áll. A csapatok szakvezetőivel röviden, még a sorsolás előtt beszélgettünk a felkészülésről, szerda délután pedig már a sorsolást is megtartották.
 
 
Az udvariasság is úgy diktálja, hogy a hölgyekkel kezdjük. A hazaiak egy meglehetősen szokatlan hátterű edzőváltás után Kovács Dénessel a kispadon lépnek majd pályára. Az együttest az egyetemi bajnokságban "trenírozó" Lippai Szabolcs - ha úgy tetszik - "igazoltan lesz távol", bár valójában ő is részt vesz a tornán, de nem mint a női csapat edzője, hanem mint a fiú csapat játékosa. Kovács Dénes azonban a keret tagjainak jelentős része számára nem lesz ismeretlen, ugyanis a DVTK másodedzőjeként és a Hepp-kupát elhódító amatőr csapat szakvezetőjeként jó néhány játékossal végigdolgozta a szezont, ráadásul, mint honlapunknak elmondta, az egyetemi együttes több meccsét is megtekintette, volt, hogy idegenbe is elkísérte a társaságot.
 
Egy rutinos játékossal bővül az egyetemi keret, dr. Sikora Emőke hosszú éveken át volt az miskolci egyetemi együttes vezéregyénisége, és most a hívó szóra edzésbe és rendelkezésre állt. Mivel az edző, Lippai Szabolcs játszik, így logikus lépés volt, hogy a játékosokat talán a legjobban ismerő szakember irányítsa az együttest. Mint Kovács Dénes kifejtette két, két és fél hetet tudott együtt dolgozni a társaság, amelyből hiányzott az U20-as Európa-bajnokságon szereplő Oláh Fruzsina. Az új szakvezető úgy véli, ezen idő alatt hatékony munkát tudott végezni csapatával, de hogy ez a tornán mire lesz elég, annak kapcsán sok múlik a sorsoláson.
 
A Miskolci Egyetem női csapatának kerete: Balla Sára, dr. Sikora Emőke, Gondos Alexandra, Hajdu Angelika, Kápolnai Dorina, Kababik Bianka, Kecskés Karina, Oláh Fruzsina, Szegeczki Nóra, Tóth Boglárka, Vég-Dudás Anna.
 
A női bajnok TFSE együttese amolyan vegyes felkészülést végzett, hiszen egy bő héten át készült a 3x3-as tornán és a hagyományos szakágban szereplő csapat. Amíg az új szakágban szereplők játszottak, addig, amint arról Kováts Gabriella szakvezető tájékoztatta honlapunkat, a többiek a dobóedzések mellett egy, a vezetőedző által meghatározott program szerint tartották szinten, vagy próbálták javítani állóképességüket. Ahogy a miskolciaknál, Baa Dominika személyében a TFSE-nél is van játékos, aki az U20-as Eb-ről hazatérve csatlakozott a társasághoz. Kováts Gabriella is úgy tartotta, hogy az esélyeket illetően a sorsolás után majd többet tudnak.
 
A Testnevelési Egyetem kerete: Baa Dominika, Barbarics Tímea, Burján Laura, Dúl Terka, Gondár Rebeka, Kelemen Barbara, Király Andrea, Mérész Petra, Munkácsi Adél, Nagyi Tímea, Simon Réka, Úr Boglárka.
 
 
A magyar csapatok csoportbeosztása
 
A csoport
 
Miskolci Egyetem
Bolognai Egyetem (olasz)
Ostravai Egyetem (cseh)
 
B csoport
 
Bécsi Egyetem (osztrák)
Aveiroi Egyetem (portugál)
Testnevelési Egyetem
 
 
A férfi bajnok Debreceni Egyetem hasonló okból, hasonló jelleggel készült a tornára, mint a TFSE női együttese. A debreceni srácok házigazdaként szerepeltek a 3x3-as tornán, a többiek pedig Nagy Lajos szakvezető irányításával készültek az 5-5-re. Az egyetemi kerethez képest annyi a változás, hogy az ott szereplő középiskolások nem játszhatnak, viszont van egy nagy visszatérőjük a városban nevelkedett, de már több élvonalbeli csapatban is megforduló Gáspár Mátyás személyében, aki már a 3x3-as tornán is vezéregyénisége volt a társaságnak. A férfi bajnoknál is izgatottan várták a sorsolást, és bíznak a jó szereplésben.
 
A Debreceni Egyetem kerete: Czermann Patrik, Gáspár Mátyás, Hibján Máté, Horváth Botond, Kiss Kolos, Neuwirth Bence, Sipos Timót, Turán Simon, Varga Sándor, Várbíró Gergő, Várszegi Ádám.
 
 
A férfi házigazda, a Miskolci Egyetem csapata nem igazán élvezheti a hazai pálya előnyét, mert az egyetemen készülő - az Egyetemi Körcsarnok a játékok más sportágainak ad otthont - társaság a Generali Arénában, azaz gyakorlatilag semleges helyszínen játszik, egyszer tudott a pályán gyakorolni az együttes. A hosszú szezon és némi pihenő után a társaság bő két hetet készült a tornára Béres Dávid irányításával. Az egyetemi finálét a debreceniek ellen drámai, kétszeri hosszabbításos csatában elvesztő legénység két rutinos játékossal bővült a miskolci női csapat kapcsán már említett Lippai Szabolcs, valamint Kozák Márton személyében. A felkészülés során amellett, hogy fizikálisan igyekezett a szakvezetés a lehető legjobb állapotba hozni a társaságot, az összeszokott gárdánál a taktikai repertoárt egyrészt felfrissítették, másrészt pedig egy-két új dolgot is próbált beépíteni. A "Béres-legények" "főnöke" honlapunknak elmondta, szeretnének a legjobb 8 közé kerülni, ahogy ez egyszer már sikerült a csapatnak, de szerinte is sok múlik a sorsoláson.
 
A Miskolci Egyetem férfi csapatának kerete: Gadus Fábián, Gerőcs Bálint, Kozák Bertalan, Kozák Márton, Lippai Szabolcs, Molnár Bence, Nyíri Bence, Orliczki Mátyás, Sándor Bence, Szőke Gábor, Tóth Bence.
 
A magyar csapatok csoportbeosztása
 
A csoport
 
Miskolci Egyetem
Drezdai Műszaki Egyetem (német)
Liege-i Egyetem (belga)
Norvég Tudományegyetem (norvég)
 
C csoport
 
Bolognai Egyetem (olasz)
Pardubicei Egyetem (cseh)
Lisszaboni Egyetem (portugál)
Debreceni Egyetem
 
 
 
 
Fotók - Nagy Gábor/MEFS

Vármegyei szövetségek