U20-as B divíziós férfi Eb: Magabiztos győzelem Örményország ellen
13
Jul
2024
U20-as B divíziós férfi Eb: Magabiztos győzelem Örményország ellen
2024. július 13.  |  17:00
Örményország ellen folytatta szereplését az U20-as férfi válogatottunk a B divíziós Európa-bajnokságon. A helyszín ezúttal Mioveni volt, a Koszovó elleni magabiztos első fordulós győzelem után pedig joggal lehetett bízni a sikeres folytatásban. A végig kontroll alatt tartott mérkőzésen végül 106-49 arányban tudtunk diadalmaskodni, aminek eredményeként két győzelemmel a hátunk mögött léphetünk pályára holnap, Moldova válogatottja ellen.
 
 
Remekül kezdtük a mérkőzést. A feldobás után labdaszerzéssel, majd Hajdu hármasával egyből magunkhoz ragadtuk az irányítást. A folytatás is hasonlóan jól sikerült, egymás után szedtük a lepattanókat és szereztünk könnyű kosarakat a palánk alatt. Pillanatok alatt 7-0 állt az eredményjelzőn, amikor jött az első örmény időkérés. Agresszív letámadásunkkal nem tudott mit kezdeni ellenfelünk, újabb magyar tripla után már 10-0-s rohanást tudhattunk magunkénak, amikor érkezett az első válasz (10-2). 
 
Ellenben az első mérkőzésünkkel, nagyon hamar felvettük a ritmust és megtaláltuk a távoli dobóformát, Meszlényi újabb hármasával 60% volt a triplamutatónk, az eredmény pedig 15-4 javunkra. Támadásban továbbra is jöttek a pontok, még csak 6 perc játékidő ment el, amikor már 22 egységnél jártunk. Az eddig remekül játszó Csendest és Meszlényit Halmai és Schmera váltotta, előbbi labdaszerzéssel, utóbbi sikeres középtávolival jelentkezett be, ezzel újra 10 pontra növelve előnyünket (24-14). Csátaljay Péter is a hárompontost jegyzett, majd Schmera Gergely 2+1-es akciójával kezdett szétnyílni az olló (30-14). Ahogy támadásban, úgy védekezésben is felülkerekedtünk ellenfelünkön a mérkőzés ezen szakaszában, az első negyedet végül magabiztos előnnyel zártuk (32-16).
 
 
A második játékrész is egy magyar labdaszerzéssel kezdődött. Nagyszerűen kidolgozott támadás után Csátaljay értékesített egy triplát, majd Csuti Kornél is csatlakozott hozzá, ezzel a 6-0-s rohanással elértük a közte 20 pontos különbséget (38-18). Változást a következő percek sem hoztak, újabb magyar pontok és labdaszerzések után állandósulni látszott a játék képe. A remek csapatjátékot hűen tükrözte a gólpasszok (13-3) és a labdaszerzések  (14-2) aránya. Kiemelni is nehéz lett volna bárkit, Csuti 9, Meszlényi 7, Csátaljay, Hajdu és Schemra pedig egyaránt 6-6 ponttal álltak ekkor. 
 
Szükségszerű volt az újabb örmény időkérés, mivel a második negyedben 5 perc játékidő alatt mindösszesen 3 pontot értek el, nekünk ekkor már 14 egységünk volt. Folyamatosan uraltuk a mérkőzést, egy-egy rohanással pedig rendre növelni tudtuk az előnyünket. Kiváló letámadásunknak köszönhetően sokadik labdát sikerült örmény alapvonali bedobás után megszereznünk, majd közel 4 perccel a félidő előtt elértük a félszáz pontot (50-19). Örményország hamar fault problémákkal nézett szembe, ezt ügyesen használták ki támadásban Carlos Vallejo tanítványai. Ellenfelünknél Mikaelyan és Mkrtumyan próbálkozott a legtöbbet, támadásaik nagy része rajtuk keresztül ment végbe. Változást a félidő utolsó percei sem hoztak, erős magyar mezőnyfölényben végül 37 pontos különbséggel mentek öltözőbe a csapatok (58-21). Erős védekezésünknek köszönhetően 5 kapott ponttal zártunk ezen játékrészben.
 
 
A szünet után lassabb iramban folytatták a felek. Az első támadások eredménye 2-2 büntető mindkét oldalon, majd Hajdu Péter lépett elő, és értékesített egymás után két triplát. Az előny ekkor már tetemes volt (65-25). Erik Karakhanyan hosszú idő után szerzett újabb örmény hármast. Ezt követően sorrendben Kaye, Reizinger és Pleesz pontjai színesítették a statisztikát. Szövetségi kapitányunknak lehetősége volt megfelelően rotálnia a csapatot, folyamatos cserékkel mindenki számára elegendő játéklehetőség jutott. 
 
A mérkőzés statisztikáit böngészve ekkor az örmények neve mellet 38 darab eladott labda szerepelt, miközben magyar oldalon a 24 darab assziszt volt figyelemre méltó. Az öt faultot a harmadik játékrészben mi értük el előbb, ennek köszönhetően Örményország sikeresen gyűjtött pontokat büntetőkből. Változást ez sem eredményezett, a nagyon egyoldalú mérkőzésen nem volt semmi olyan faktor, ami a magyar mezőnyfölényt kicsit is enyhítette volna. A negyed végén Meszlényi Róbert vállalt magára két támadást, pontjaival 82-34-es eredménnyel fordulhattak a válogatottak az utolsó játékrészre.
 
 
Az utolsó negyed első támadásából Cseh Botond talált be, beállítva az 50 pontos differenciát (84-34). Érezhető volt válogatott játékosaink bizonyítási vágya, valamint dicséretes, hogy a jelentős előny tudatában sem engedtünk ki. Csátaljay Péter két triplát emelt el sikeresen, ezzel már 12 pontnál tartott, mellette még Reizinger, Meszlényi, Hajdu és Cseh neve mellett is kétszámjegyű dobott pont szerepelt. 
 
Pleesz Ádám egy labdaszerzés után zsákolt, majd Csátaljay gólpasszából még három pontot adott a közösbe. Kérdés már csak annyi maradt, hogy elérjük-e a 100 pontot. Kaye Benjámin büntetőivel hamarosan erre is sor került, ekkor még mindig volt közel három perc hátra a mérkőzésből (100-44). Ellenfelünk is kitartóan küzdött, előbb Karen Melikyan duplája, majd büntetőből szerzett pontjaival próbáltak kozmetikázni az eredményen. Az utolsó percben is zajlottak a támadások, húsz másodperc maradt hátra, amikor az örmény vezetőedző kért kétes szituáció után videót. A végszót Kaye duplája jelentette, ezzel beállítva a végeredményt (106-49). A mérkőzést végig kontroll alatt tartó magyarok könnyedén nyerték meg második találkozójukat a B divíziós Eb-n. Folytatás holnap, Moldova ellen.
 
Magyarország - Örményország 106-49 (32-16, 26-5, 24-13, 24-13)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Mioveni, Sala Sporturilor Mioveni
Csoportkör
V.: Hoxha, G. (ALB), Papaioannou, M. (SUI), Izak, J. (SVK)
 
Magyarország: Csendes 4, Meszlényi 14/3, Reizinger 11/3, Hajdu 14/12, Csuti 9/3. Csere: Cseh 10, Csátaljay 12/12, Halmai 4/3, Schmera 9, Pleesz 9/3, Kaye 10.
 
Örményország: Mkrtumyan 4, Karakhanyan H. 5/3, Melikyan K. 11, Mikaelyan -, Melikyan Y. 9. Csere: Gevorgyan S. 6, Gevorgyan H. -, Gevorgyan A. 7, Karakhanyan E. 3/3, Gobejishvili 4.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek