Drahos Leila képviselte hazánkat a Basketball Without Borders spanyolországi állomásán
10
Jun
2024
Drahos Leila képviselte hazánkat a Basketball Without Borders spanyolországi állomásán
2024. június 10.  |  17:00

21. alkalommal rendezték meg, ezúttal Spanyolországban, a FIBA és az NBA közös szervezésében a Basketball Without Borders Europe Camp-et. A top tehetségeknek létrehozott program keretében Európa legjobb középiskolás korú játékosai kaphatnak néhánynapos képzést a kontinens és a világ neves szakembereitől, jelenlegi és volt NBA, WNBA és FIBA játékosoktól. A Malagában megrendezett idei táborban az E.ON ELTE BEAC játékosa, Drahos Leila képviselhette Magyarországot – őt kérdezte a klub honlapja tapasztalatairól, élményeiről.

 

- Amikor az évadértékelő videós beszélgetésünkben kitértünk a FIBA-NBA táborra, nem sok információval rendelkeztél még arról, hogy mi vár rád majd Malagában. Változott-e ez a helyzet az utazásig? Milyen várakozásokkal indultál neki a tábornak?

Két nappal az indulás előtt kaptunk egy e-mailt, benne a legfontosabb tudnivalókkal, a heti várható programokkal. Erre tudtam előzetesen kicsit támaszkodni. Nagyon vártam ezt a hetet, nyilván volt egy jó adag izgalom bennem, de főleg az járt a fejemben, hogy minél többet meg tudjak mutatni magamból, és a játékomból.

 

- Hogyan zajlott a kint töltött hat nap, milyen programjaitok voltak?

Alapvetően egy edzésünk volt minden nap, de az egy nagyon hosszú, öt órás program volt. Reggel 7 körül keltünk, és a reggeli után, fél 9-kor már a csarnokban voltunk, ami egyébként a tengerparton található. Innentől, kisebb pihenőkkel, fél 2-ig a csarnokban voltunk. Négy állomáson voltak különböző edzésrészek, a végén pedig három csapatra bontva egymás elleni játék. Az edzést követően aztán ebéd következett, utána pedig alapvetően szabad program volt délután. Egy alkalommal volt egy táplálkozástudományi előadás, illetve volt egy malagai városnéző programunk is, de a többi délutánon nem volt kötött program. Volt viszont egy hatalmas játékszoba, ahová mindannyian szabadon mehettünk, így jellemzően ott töltöttük az időt.

 

- A szakmai részét tekintve a programnak, milyen az feladatokkal találkoztatok az edzések során? Volt-e olyasmi, ami számodra meglepő vagy újdonság volt? 

Az edzéseken igazából az alapokat vettük át, minden nap négy különböző állomáson dolgoztunk. Volt a befejezésekre fókuszáló technikai rész, csapatvédekezés, 2-2 védés, illetve négy emberes felállásban taktikai feladatok. Nem voltak ismeretlenek a feladatok, így elsősorban arra tudtam koncentrálni, hogy minél jobban megvalósítsam, amit kérnek tőlem.

 

- Mi volt az, ami számodra a legmeghatározóbb momentuma a tábornak?

Maga az a tény, hogy egykori és jelenlegi NBA és WNBA játékosoktól, edzőktől tanulhattunk, kaphattunk tanácsokat, szerintem óriási inspiráció minden fiatal kosarasnak. Emellett, látni más országok legjobbjait, azt, hogy ők hol tartanak, ezáltal én miben és hová tudok fejlődni, mindenképp nagy tapasztalat volt. 

 

- A 30 lányt és 30 fiút felvonultató mezőnyben idén egyedül Te képviselted Magyarországot. Mennyire jelentett ez nehézséget számodra?

Igazából előzetesen is azt gondoltam, hogy számomra ez így lesz jó. Nem volt senki, akire támaszkodhattam volna, egyedül kellett feltalálnom magamat és alkalmazkodni a körülményekhez. Lett szobatársam volt, de gyorsan jóban lettem a horvát és a szerb lányokkal, a végére a litván fiúkkal, de tulajdonképpen mindenkivel. Emberi téren is sokat adott a tábor, nagyon rossz volt hazajönni a végén.

 

- Hogyan telik a következő időszak a számodra?

Van még pár nap az iskolából, aztán néhány nap pihenőre hazamegyek Szegedre, június 17-től pedig újra edzésbe állok, mert 24-én már kezdjük a felkészülést az U18-as válogatottal az Európa-bajnokságra.          

 

                                     

Vármegyei szövetségek