Könnyen lehet, hogy Gasper Okorn nem ül le klubcsapat kispadjára
10
Jun
2024
Könnyen lehet, hogy Gasper Okorn nem ül le klubcsapat kispadjára
2024. június 10.  |  14:23
A magyar férfi kosárlabda-válogatott összetartáson vesz részt június 5. és 11. között, a székesfehérvári MKOSZ Edzőközpontban. Ennek kapcsán ült le beszélgetni Gasper Okorn szövetségi kapitánnyal a bb1.hu.
 
 
Gyakorlatilag négy hónapja lépett utoljára a válogatott pályára és legközelebb öt hónap múlva fog. Korábban nagyon kevés ideje volt a kerettel együtt készülni, most végre jutott idő egy összetartásra. Hogyan értékeli az elmúlt pár napot?
 
Egy különleges helyzet az idei nyár, hiszen nincs hivatalos versenye vagy mérkőzése a magyar válogatottnak, csak azoknak, amelyek vagy az olimpiai selejtezőn, vagy majd az olimpián szerepelni fognak. Szerettük volna azért kihasználni ezt az időszakot, a stábbal együtt kerestünk egy időszakot, amikor lehetőségünk van pár napig együtt edzeni. Ez nem volt egyszerű, a játékosok hosszú szezonon vannak túl, szükségük van a pihenésre, ezért szerettünk volna minél hamarabb megrendezni ezt az összetartást, viszont azt is, hogy a légiósaink is itt legyenek, ezért nem rögtön a magyar bajnokság után került erre sor.
 
Nate Reuvers, az új honosított játékosunk például egyenesen Valenciából érkezett, fontos volt nekünk, hogy ő is itt tudjon lenni, találkozzon velünk és a csapattársakkal is. Váradi Benedek még mindig a lengyel döntőben játszik, értelemszerűen rá nem számíthattunk, de sajnos sok sérülés is közbe szólt. Hanga Ádámról mindenki tud, Tóth Ádám és Mócsán Bálint is kisebb beavatkozásokon esett át a szezon után, Meleg Gergő továbbra sem bevethető, Pongó Marcell az első edzésen megsérült, több mint egy hónap kihagyás vár rá, Golomán György műtéten fog átesni, velünk van, de nem tud teljes értékű edzésmunkát végezni, Vojvoda Dávidnak mi adtunk pihenőt.
 
Sok változás volt, de erre fel voltunk készülve, lehetőséget adtunk a fiataloknak és olyan játékosoknak, akik korábban nem kaptak lehetőséget a válogatottban. Örülök, hogy találkozhattam velük, jó munkát végeztünk az edzéseken, nagyobb képet kaptam több játékosról, Nate-ről, Valerio-Bodon Vincentről, Filipovics Stefanról, Bognár Kristófról és visszatért Filipovity Márkó is. Persze itt voltak az állandó tagok, mint Keller Ákos vagy Perl Zoltán, kicsit mixelt lett a keret, nyilván nem így fogunk nekivágni a selejtezőknek. Ez a válogatott, adaptálódnia kell mindenkinek, összességében boldog vagyok az elmúlt napokkal kapcsolatban, fontos volt ez a jövő szempontjából is.
 
 
A legnagyobb hír a válogatottal kapocslatban természetesen Nate Reuvers honosítása volt. Önök korábban dolgoztak együtt a horvát Cibona Zagrebnél, így gondolom benne van a keze abban, hogy rá esett a választás. Hogyan alakult ez, és mit vár a közös munkától?
 
Voltak opcióink, szeretném leszögezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy Mikael Hopkins nevét lehúztam végleg a listámról, továbbra is egy megbízható opciónak tartom. Magasembert kerestünk, mert azt gondolom, itt volt a legnagyobb szükségünk erősítésre. Olyan játékost kerestünk, akinek modern stílusa van, 4-es és 5-ös poszton is bevethető és a legmagasabb szinten kosárlabdázik. Az is fontos volt, hogy viszonylag fiatal legyen, hosszútávú terveinkbe beleillően.
 
Nate Reuverst én mutattam be a vezetőségnek és Báder Mártonnak, így indult a történet. Azt gondolom, hogy ő az, akit kerestünk, 211 centiméter magas, 4-5-ös poszton, Euroligában játszik, fiatal, hiszem, hogy tökéletesen fog illeni a magyar válogatottba.
 
 
Beszéljünk kicsit a magyar bajnokságról. Az elefánt a szobában a szabályváltozás, miszerint négy légiós lesz, de az U23-as korhatár már nem számít a magyar játékosok szempontjából. Önnek mi a véleménye erről?
 
Sokat beszéltünk erről az elmúlt 5-6 napban, az új szabály szerint csak négy légiós lesz, a magyar csapatoknak ehhez kell alkalmazkodniuk. Nincs fiatalszabály, azt gondolom, minden formulának megvannak az előnyei és a hátrányai is. Az én véleményem, hogy nem nagy különbség, hogy négy vagy öt légiós van, ez valamelyest persze biztonságot ad a magyar játékosoknak, a válogatott szempontjából nagyon fontos, hogy az itteni kosarasok sok lehetőséget kapjanak.
 
Aki megüti a szintet, az meg fogja kapni a lehetőséget, még nem láttam olyan edzőt, aki nem így állna hozzá. A csapatok rá vannak kényszerülve, hogy a magyar magjukat átalakítsák, nem lehet négy légióssal lejátszani egy szezont, a jó eredményekhez most már 3-4 hazai játékosra is szükség lesz. Ahogy mondtam, minden szabálynak megvannak az előnyei és a hátrányai, itt sincs ez másképp.
 
 
Hosszú szezon van Ön mögött is, hiszen a válogatott mellett a Krkánál is dolgozott. Ez most két év után véget ért, elváltak útjai a klubcsapattal, adódik a kérdés, milyen szemlélettel vág neki a nyárnak edzői szempontból?
 
Három éves szerződést írtam alá anno a Krkával, ebből kettőt töltöttem ki, mindkét félnek volt kilépési opciója, nem történt semmi különös. Ebben a szakmában sosem lehet biztosat kijelenteni, meglátjuk mit hoz a jövő, az biztos, hogy nem fogok semmit erőltetni, ez a saját döntésem.
 
Nem akarok nagyon messze menni, nagy esély van arra, hogy nem ülök le most klubcsapat kispadjára, hanem csak a magyar válogatottal leszek erre a fontos időszakra. Ezáltal lenne lehetőségem csak erre koncentrálni, és jobban részt tudnék venni a magyar kosárlabda életében, meccsekre járni, követni az eseményeket az első sorból. Meglátjuk, mi történik a piacon, de nem vagyok nyomás alatt, nem fogok erőltetni semmit.
 
 
 
 
Forrás - bb1.hu
Fotók - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek