Pici első lépéseket tett minden téren az U18-as női válogatott
10
Jun
2024
Pici első lépéseket tett minden téren az U18-as női válogatott
2024. június 10.  |  08:47
Mind a négy mérkőzését megnyerve aratott tornagyőzelmet Sopronban U18-as női válogatottunk. A május utolsó és június első napjaiban rendezett összetartást követően Laczka Miklós szövetségi edzővel ült le a wbasket.hu a tapasztalatok értékelésére.
 
 
Rendhagyó időpontban rendezték a soproni tornát. A versenyszezon végén, egy hónappal az Eb-re történő közvetlen felkészülés kezdete előtt mik voltak a legfontosabb célok az összetartással?
 
A legfontosabb az volt, hogy el tudjuk végezni a szükséges fizikai felméréseket, illetve legyenek közös edzéseink majdnem azzal a kerettel, mellyel június 24-én majd a közvetlen felkészülést is elkezdjük az Európa-bajnokságra.
 
Kiváló alkalmat kínált ez a pár nap, hogy a játékosokkal átbeszéljük a szezon tapasztalatait és ezek alapján meghatározzuk számukra a nyári célokat. Ez a gondolkodás nem kizárólag egyéni szinten indult el, hanem csapatszinten is.
 
 
 
Több mérkőzés nagyobb tudáskülönbség mellett zajlott, így nem a számszerű eredményekről kérdezlek. Miben fognád meg a torna tanulságait?
 
Úgy tudnám a legjobban összefoglalni, hogy pici első lépéseket tettünk minden téren. Elkezdtük kijelölni az irányt, a közös értékrendet. Elindultunk azon az úton, ha követjük azokat az elveket, amiben hiszünk és kiaknázzuk a csapat erényeit, akkor idővel a célokról is könnyebben és reálisabban lehet beszélni. Leegyszerűsítve, jobban látjuk azt, hogy milyen potenciál rejlik a csapatban.
 
Azzal együtt, hogy a számszerű eredményeket valóban a helyén kell kezelni, értékes visszajelzéseket kaptak a játékosok és az edzők. Az információkat jól dolgozták fel a lányok és ebben a fáradt, szezon végi állapotban is magas motivációt láttunk. A stáb a kemény edzésekben, az agresszivitásban, a sebességben hisz és azt kaptuk vissza, hogy ez a csapat erre fogékony.
 
 
Meglepően sokan követték a mérkőzéseiteket a lapunk felületein, ami számomra csak megerősítette, amit a névsor is mutat. Ezt a válogatottat olyan játékosok alkotják, akik a saját kis közegükben meghatározó egyéniségek, de többen már országosan is ismertek. Hogy viszonyulsz ahhoz a kérdéshez, hogy ennyi meghatározó karakter alkotja a csapatot?
 
A hierarchia kialakításában és a szerepek elosztásában szintén jó első lépéseket tettünk.
Tudtuk tisztázni, hogy ki mire számíthat. Egyértelművé tettük azt is a lányoknak, hogy fontos energiában és mutatott emóciókban még a soproni mérkőzéseknél is előrébb lépni.
 
A keretben valóban karakteres egyéniségek találhatóak, akiket összefésülni nem egyszerű feladat. Ezt viszont még véletlenül sem gondolom negatívumnak, sőt! Az értékrendem szerint ez kifejezetten előremutató, amit nekünk jól kell használni.
 
Figyelünk arra, hogy a csapaton belül meglegyen a kémia. Óriási a felelősségünk nekünk edzőknek ebben a kérdésben is, de általánosságban is igaz ez. Látjuk, hogy mivel a pályán nagy potenciál rejlik a csapatban, a mi felelősségünk is csak nagyobb ezáltal, hogy miként foglalkozunk a lányokkal.
 
 
Akik böngészték a galériákat a mérkőzésekről, láthatták, hogy kiegészült az edzői stáb. Csatlakozott a válogatotthoz a Németországban élő egykori pécsi szakember, Imreh Ajtony, aki korábban az U20-as válogatottat vezetőedzőként is irányította. Mit vársz a szerepvállalásától?
 
Olyan tapasztalatot hoz ebbe a stábba, amire óriási szükségünk van. Nagy tudású edző, akinek az értékrendje megfelel annak, amit szeretnénk, hogy a csapat képviseljen.
 
Ha arról beszéltem az előbb hosszabban, hogy a csapatnak megfelelő mentalitást szeretnénk átadni, akkor ez a folyamat az edzői stábbal kezdődik. Nekünk kell példát mutatni, Vajda Anna és Imreh Ajtony szakmailag és emberileg nagyon erős stábot alkot.
 
 
Hogy folytatódik a munka?
 
Június 24-én találkozunk legközelebb, az már a közvetlen felkészülés kezdete lesz. A válogatott stábja javaslatot tett a klubok felé, hogy a fizikai felmérések alapján mik azok, amik a játékosoknak egyénileg is fontosak lehetnek a következő időszakban.
 
A stáb biztosan, de remélem, hogy a játékosok is pozitív érzésekkel hagyták el az összetartást.
 
Igyekeztünk mentálisan is útravalót adni a lányoknak. Lesz min gondolkozni, lesz mit elemeznie mindenkinek saját magában az előttünk álló hetekben. A soproni napok alapján – kicsi felfrissülést követően – reményeim szerint nem a nulladik pontról, hanem valamivel előrébb tudjuk elkezdeni a felkészülést.
 
Körvonalazódik a felkészülési mérkőzéseink menetrendje is. A lengyel válogatott ellen kezdünk, majd megyünk Spanyolországba egy tornára és végül Szlovénia ellen zárjuk a találkozók sorát. Ekkor megtapasztalhatjuk azt a délszláv stílust, amit majd az Európa-bajnokság nyitó napján a horvátoktól is kapni fogunk.
 
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - Tóth Zsombor

Vármegyei szövetségek