Megkezdődött a VI. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia Pécsett
08
Jun
2024
Megkezdődött a VI. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia Pécsett
2024. június 8.  |  08:35
Pénteken megkezdődött a “Multipractice 3.0” címet viselő VI. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia Pécsett a Nemzeti Kosárlabda Akadémián - írja a wbasket.hu.
 
A megnyitón Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke felidézte a Pécshez kötődő emlékeit. A rangos utánpótlás eseményeket, a magas hőfokú felnőtt találkozókat, míg az utóbbi évekből már a konferenciák azok, amik elsőként eszébe jutnak a városról.
 
Az MKOSZ első embere a motiváció és inspiráció kérdését helyezte beszéde a középpontjába. Elmondta, hogy az edzőknél és sportvezetőknél is ezt tartja a legfontosabbnak. Tisztában van vele, hogy az átalakuló világunkban ez ma egy összetett kérdés, de mindennek az alapját a megfelelő motiváció és inspiráció jelenti.
 
 
Báder Márton beszélt a magyar kosárlabda felemás helyzetéről. A női szakág kiemelkedő eredményeiről, melyek kapcsán hozzátette: nem szabad azokkal megelégedni, még tovább kell dolgozni, hogy a kiharcolt pozíciót megtartsuk és tovább fejlődjünk. Emlékeztetett arra is, hogy a férfi szakágban a nagyobb verseny, a nagyobb konkurencia ellenére is érezhető az elmaradás.
 
"Nem úgy születtünk, hogy sikereket értünk el, hanem indultunk valahonnan" – zárta bevezetőjét az MKOSZ elnöke. A legfontosabb része a konferenciáknak, hogy a felszólaló sportszakemberek motivációit, inspirációt másoljuk – tette hozzá a sportvezető, majd reményét fejezte ki, hogy a jelen lévők motiváltabban mennek haza és a következő edzéseket a konferencián kapott energiákból, friss gondolatokból feltöltődve tartják.
 
Prof. Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát sporttudományi központként jellemezte beszédében. Hangsúlyozta, a modellváltás lehetővé tette azt, hogy az egyetem és az akadémia szorosabbra fűzze az együttműködését.
 
"Két kiváló minőség új dimenzióba vihet mindent, ami sporttudomány, egészségtudomány és nemzetközi viszonylatban is lehetővé teheti az előrelépést" – emlékeztetett.
 
 
Dr. habil. Rátgéber László, a KSMK igazgatója a megnyitó beszéde elején a hallgatósághoz fordulva kiemelte: akkor lesztek jó edzők, ha a gyerekek mosolyogva érkeznek az edzésre.
 
Elmondta, kell egy nyitott rendszer, amibe a tudás beintegrálódik, de a legfontosabb a motiváltság, mely nélkül nem működik a napi munka. Hangsúlyozta, hogy a módszertani központ kiváló magyar nyelvű tananyagot állított össze, ez azonban akkor ér valamit, ha ambíciózus kezekbe kerül.
 
Rátgéber László szerint a magyar kosárlabda jövője az edzők megválasztásán múlik.
 
"Életeket változtatunk meg!" – nyomatékosította többször visszatérve ezen tételmondathoz, így nagy felelősség kiválogatni a megfelelő edzőket. Azokba látja a partnereket, akik itt vannak a konferencián. A hallgatósághoz fordulva kiemelte: a felkészült, motivált sportszakemberek a garancia arra, hogy “jobbak legyünk holnap, mint, amilyenek ma vagyunk”.
 
A VI. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián Pécsett szombat délutánig tartanak a programok. Előadást tart a kétszeres Euroliga-győztes szakember, a görög Dimitrios Itoudis és az egyik legkiválóbb olasz kosárlabdaedző, a korábbi szövetségi kapitány, Francesco Vitucci is.
 
 
 
Forrás, Fotó - wbasket.hu

Vármegyei szövetségek