Férfi NB II: Elkezdődött a keresztjáték
04
Jun
2024
Férfi NB II: Elkezdődött a keresztjáték
2024. június 4.  |  08:00
Végjátékához közeledik az NB II-es bajnokság, amelyben már el is kezdődött a keresztjáték a négyes döntőbe jutásért. A Honvéd Ludovika és a TFSE is idegenben szerzett jelentős előnyt, a TF-BP pedig 9 ponttal győzte le a Tiszakécske gárdáját - itt izgalmasnak ígérkezik a visszavágó.
 
 
A keleti csoportban sajnos mindössze 5 csapat indult, közülük kettő, a NYÍKSE-Szegfű Bútor és a Békési SzSK az előző évadban még az NB I B zöld csoportjában szerepelt. Most - ha mondhatjuk így, ebben a kis létszámú csoportban - ők alkották a középmezőnyt a kiemelkedő, egyetlen vereséggel záró Tiszakécske VSE, valamint a cívisváros képviseletében a BKG-Príma Akadémia Debrecen gárdája mögött. Ennek megfelelően keletről a Tiszakécske és a BKG Príma Akadémia Debrecen szerepel majd a keresztjátékban, és játszhat majd a négyes döntőért.
 
A közép csoport népes mezőnyét három - A, B, C - kisebb csoportra osztották, és a csoportok 1-3 helyezettjei a csoportbeli eredményeket magukkal "hordozva" a másik két csoport legjobbjai ellen körmérkőzéses formában döntötték el, melyik lesz az a 4 együttes, amely az ország középső régióját képviselve harcba szállhat a négyes döntőért. Magabiztosan, veretlenül zárt az élen a Honvéd Ludovika SE, ám mögötte nagy volt a harc. Érdekes módon dőlt el a második hely a TFSE és TF-BP U23-as csapata között: a TF-BP 3 ponttal győzött a TFSE csarnokában, ám a visszavágón 7 pontos TFSE-diadal született, így az egyetemiek végeztek a második, a TF-BP fiataljai pedig a harmadik helyen. Volt még érdekesség a közép csoport felsőházi rájátszásában, ugyanis a Közgáz mindkét együttese, az egyetemi és az idősebb "szekció" beverekedte magát csoportja legjobb három, a egész közép csoportot nézve pedig a mezőny 9 legjobb együttese közé. A rájátszásban a Közgáz "veteránjai", a rutinos "rókák" becsúsztak a 4. helyre, így ők is résztvevői lesznek a keresztjátéknak.
 
A nyugati csoport küzdelmei nagy, mondhatni nyomasztó baranyai fölény jegyében zajlottak. A PTE-PEAC és a NEOsport-Kozármisleny egyaránt 1-1 vereséggel zártak, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán végző Dombóvári Kosársuli viszont 6 mérkőzésen maradt alul. A két baranyai élgárda egymás elleni összecsapásain egyaránt vendég sikerek születtek, csak amíg az egyetemiek 25 pontos győzelmet arattak a Kozármisleny otthonában, addig a mislenyiek a közelmúltban 2 ponttal nyertek a PTE-PEAC pályáján, így utóbbi nyerte nyugatot.
 
 
Lássuk ezek után a keresztjáték párosítását:
 
Honvéd Ludovika SE - NEOsport-Kozármisleny
TFSE - BKG-Príma Akadémia Debrecen
Tiszakécske VSE - TF-BP U23
Közgáz SC és DSK/B - PTE-PEAC
 
 
 
TF-BP U23 - Tiszakécske VSE 82-73
 
A nyitó negyedet 10 ponttal nyerte a jórészt Varga Á. (19/12), Simon B. (16/12), Lőrincze D. (13/3), Borsodi M. (13) és Habel C. (10) kosaraira alapozó hazai együttes. A második negyedben rendezte sorait a keleti csoport bajnoka, amely elsősorban Molnár M. (33/15), Bindics G. (13/9) és Görbicz Gy. (10/6) révén szünetig 4 pontra felzárkózott. A második félidő kiegyenlített játékot hozott - végül 9 pontos hazai siker született, izgalmasnak ígérkezik a visszavágó.
 
 
 
 
BKG-Príma Akadémia Debrecen - TFSE 52-74
 
Marosi I. (18) és A. Belal (14) vezérletével az első félidőben még tartotta a lépést a TFSE együttesével a debreceni társulat. A vendégek azonban a 24-12-re megnyert harmadik negyedükre, továbbá nagyrészt Vámos L. (16/6), Pozsik Zs., Vígh M. (14/3-14/3), Keresztesi D. (12/3) és Alcser D. (10) találataira támaszkodva eldöntötték a maguk javára a találkozót - és feltehetően a továbbjutást is.
 
 
 
 
NEOsport-Kozármisleny - Honvéd Ludovika SE 51-89
 
Minden negyedet megnyerve aratott nagy arányú győzelmet Széphelyi T. (24/6 p., 5 lep.), Bea G. (22 p., 17 lep., 5 szl.), Steier R. (13/3 p., 4 lep.) és Garai G. (10/3 p., 6 lep., 3 gp.) eredményességére építve a Honvéd Ludovika a Kozármisleny otthonában. Hazai részről egyedül Sipos Á. (18/6 p., 12 lep., 3 ea.) jutott 10 pont fölé.
 
 
 
 
 
 
Fotó (1) - TF-Budapest Basketball facebook
Fotó (2) - TFSE facebook
Fotó (3) - Honvéd-Ludovika facebook

Vármegyei szövetségek