3x3-as olimpiai selejtező: Női válogatottunk csoportelsőként negyeddöntős
18
May
2024
3x3-as olimpiai selejtező: Női válogatottunk csoportelsőként negyeddöntős
2024. május 18.  |  22:20

Csoportgyőztesként negyeddöntős a női válogatott

A debreceni 3×3-as olimpiai selejtezőn a magyar válogatott az utolsó csoportmérkőzésén drámai csatában 19-18-ra alulmaradt Olaszországgal szemben. Veresége ellenére csoportgyőztesként jutottak a legjobb nyolc közé a mieink. Vasárnap a negyeddöntőben Csehország lesz a rivális.

Teljesen megteltek a lelátók az esti programra. Csoportunkban Hollandia 21 pontot szerezve legyőzte Izraelt. Ez azt jelentette, hogy a továbbjutáshoz nyerni kellett vagy legalább 12  pontot szerezni. Papp Dia találatával rögtön az első támadásból lépéselőnybe kerültünk. Ezt követően viszont az olaszok vették át a kezdeményezést és másfél perc után Rae Lin D’Alie találata után 3-2-re mentek. Több lehetőségünk is kimaradt, de Papp Dia és Szabó Fanni remek dupláival tartottuk a lépést. Az első megszakításhoz 7-6-os olasz előnyről érkeztünk.

A mérkőzés középső szakaszában egy duplával növelték előnyüket az olaszokat. Sokáig mindössze Kiss Virág egy találata gyarapította a pontjaink számát. Ezt kihasználva az olaszok megugrottak 11-7-re, de Papp Dia duplájával és Kiss Virág újabb találatával gyors felzárkózásba kezdtünk. Elkezdtek gyűlni a pontjaink is, ami azt jelentette, hogy közelítettünk a továbbjutást jelentő 12 szerzett ponthoz. A második megszakításra az olaszok 12-11-es vezetésével fordultunk.

A találkozó utolsó harmadában ismét megugrottak 14-11-re az olaszok. Kiss Virág azonban megszerezte a 12. pontunkat, ami negyeddöntőt ért. Innentől tudtuk: négy pontnál kisebb vereség csoportgyőzelmet is hoz. Összetett volt a helyzet, sok mindenre kellett figyelni. Szabó Fanni duplájával az utolsó percbe érve 16-15-re jöttünk fel. Szabó nem sokkal később egyenlített is.

Az igazi dráma azonban ezt követően jött. Egy olasz duplába belefaultoltunk és riválisunk mindkét büntetőjét értékesítette. Ezt követően az olaszok is szabálytalankodtak Papp Dia egy duplájánál az utolsó másodpercekben. Dia két büntetőjéből egy kimaradt, de ezt már úgy dobhatta, hogy biztos csoportgyőztes volt válogatottunk. Győzelmével az olasz válogatott megszerezte a második helyet, de ami számunkra sokkal fontosabb:

Vasárnap 15 óra 50 perctől Csehország lesz a rivális az elődöntőért!

 

OLASZORSZÁG - MAGYARORSZÁG 19-18

FIBA 3x3 Olympic Qualifying Tournament 2024
Debrecen, Magyarország

Olaszország: Raelin D'Alie 4, Chiara Consolini 1, Sara Madera 5, Laura Spreafico 9

Magyarország: Kiss Virág 5, Papp Klaudia 7, Szabó Fanni 5, Böröndy Vivien 1.

 

 

A negyeddöntők párosítása:

15:25 Németország – Japán
15:50 Magyarország – Csehország
17:15 Kanada – Olaszország
17:40 Spanyolország – Lengyelország

Elődöntők

19:05 Negyeddöntő 1 győztese – Negyeddöntő 2 győztese (a mérkőzés győztese olimpiai kvótát szerez)
19:30 Negyeddöntő 3 győztese – Negyeddöntő 4 győztese (a mérkőzés győztese olimpiai kvótát szerez)

20:55 Mérkőzés a 3. helyért (Mérkőzés a 3. olimpiai kvótáért)

 

 

 

Ausztria elleni vereségével búcsúzott a tornától férfi válogatottunk

Egyszerű volt a képlet az Ivosev Tamás - Demeter Attila - Rosic Uros - Koma László összeállítású férfi nemzeti csapatunknak: ha legyőzi az osztrákokat, továbbjut csoportjából, ha nem, búcsúzik a további küzdelmektől.

Sajnos utóbbi forgatókönyv valósult meg, a kiváló hatékonysággal támadó Ausztria ipari mennyiségben termelte a pontokat - egy perc játék után 5-2-re, alig két perc után 10-4-re vezetett. Három perc elteltével máris 13-6 állt az eredményjelzőn, és bár Demeter dupláival igyekezett tartani a lépést válogatottunk, nem tudtuk kivédekezni a piros-fehérek akcióit - a kosárgazdag derbi nem nekünk kedvezett, bár a mieink is vezettek szép támadásokat. Öt és fél perc sem kellett, Kalternbrunner duplájával máris elérték a győzelemhez szükséges 21 pontot az osztrákok, így nemzeti csapatunk nem jutott tovább csoportjából.

 

 

AUSZTRIA - MAGYARORSZÁG 21-13

FIBA 3x3 Olympic Qualifying Tournament 2024
Debrecen, Magyarország

Ausztria: Toni Blazan 6, Nico Kaltenbrunner 6, Matthias Linorter 8, Fabio Söhnel 1.

Magyarország: Demeter Attila 7, Rosic Uros 1, Ivosev Tamás 2, Komma László 3.

 

 

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek