Csütörtökön rajtol a debreceni 3x3-as olimpiai selejtező
15
May
2024
Csütörtökön rajtol a debreceni 3x3-as olimpiai selejtező
2024. május 15.  |  17:00

Nehéz, de nem teljesíthetetlen feladat vár a magyarokra az olimpiai selejtezőn

 

Május 16. és 19. között 3x3 olimpiai selejtezőt rendeznek Debrecen főterén, mely az utolsó esély a világ legjobbjai számára, hogy kvalifikálják magukat a párizsi ötkarikás játékokra. Alábbi írásunkban a részvevő csapatokat vesszük górcső alá, s egyben megvizsgáljuk, hogy milyen erősségű csoportba kerületek válogatottjainknak - írja a debrecenisportcentrum.hu

A 2024-es Nyári Olimpiai játékokra öt férfi és öt női csapat már korábban kvalifikálta magát, a fennmaradó három-három helyért a cívisvárosban, az eddigi legnagyobb és egyben utolsó selejtezőn küzdhetnek meg egymással a csapatok. A férfiaknál az Egyesült Államok, Kína, Szerbia, Hollandia és a címvédő Lettország, míg a hölgyeknél Franciaország, Kína, az Egyesült Államok, Azerbajdzsán és Ausztrália biztosan ott lesz Franciaországban, a maradék 3-3 kvóta pedig a Nagytemplom előtt talál gazdára.

 

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (férfiak):

A-csoport : Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár

B-csoport : Ausztria, Puerto Rico, Izrael, Magyarország

C-csoport : Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom

D-csoport : Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország

 

Az induló csapatokat négyesekre osztották, akik csütörtöktől szombatig játsszák le a csoportmérkőzéseket, vasárnap pedig az egyeneskieséses szakaszra kerül sor. A férfiaknál az első kiemelt, Európa-bajnoki ezüstérmes Litvánia került az A-csoportba, akik a legutóbbi selejtezőn csak egy hajszállal maradtak le a párizsi indulástól. Debrecenben is jó esélyük van kijutni az olimpiára, így egyértelműen a csoport toronymagas esélyesei, nagy meglepetés lenne, ha a World Tour sorozatban nagy rutinnal rendelkező Svájc, a megfiatalított Németország, vagy az Afrika Kupa bronzérmes Madagaszkár meg tudná őket előzni.

A B-csoportba az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics fémjelezte magyar válogatott kapott besorolást. Nagy szerencséjükre a világ egyik legjobbkának tartott Hollandia a legutóbbi tornán kijutott Párizsba, s bár a helyükre behívott Izrael sem tűnik könnyű ellenfélnek, egyértelműen egy szinttel a „tulipánosok” alatt állnak. A másik két rivális sem ígérkezik könnyűnek, az Európa egyik 3x3 hatalmának számító Ausztria és az Amerika Kupa győztes Puerto Rico is nagyon komoly játékerőt képviselnek. Ebben a csoportban szinte lehetetlen megjósolni, hogy ki hányadik helyen végez majd, papíron mind a három ellenfél magasabban rangsorolt a mieinknél, de egy jó napot kifogva, a hazai publikumtól hajtva egyáltalán nem elképzelhetetlen Ivosevék továbbjutása.

A C-csoport egyértelmű esélyese Franciaország, akik amellett, hogy várhatóan kettőzött erővel küzdenek majd azért, hogy ne maradjanak le a hazai rendezésű tornáról, az erőviszonyokat tekintve is felfele lógnak ki a négyesből. Mögöttük viszont Kanada, Spanyolország és Egyiptom közül bárki továbbjuthat. A D-csoport már jóval erősebbnek tűnik, a legutóbb Debrecenből a Tokiói Olimpiára kijutó, ott negyedik helyen végző, majd utólag csalás miatt kizárt Belgium továbbjutása szinte borítékolható, de az egyaránt jó erőkből álló Mongólia, Japán és Lengyelország ellen sem mehetnek biztosra, itt akár komoly körbeverések is elképzelhetőek.

 

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (nők):

A-csoport : Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia

B-csoport : Kanada, Litvánia, Csehország, Chile

C-csoport : Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia

D-csoport Magyarország, Hollandia, Olaszország, Izrael

 

A nőknél az A-csoport erőviszonyait Azerbajdzsán borította fel azzal, hogy már korábban kijutott az Olimpiára. A helyükre behívott Ukrajna mellett Tunézia sem valószínű, hogy megnehezíti a nagy esélyes Németország dolgát, de a Lengyeleknek is extra teljesítményt kell nyújtaniuk, ha meg akarják nehezíteni a germánok dolgát. A torna egyik legnagyobb esélyesének tartott Kanada nem került könnyű csoportba, de nagy valószínűséggel így is megnyerik majd a B-jelű négyest. Chile továbbjutása nem túl valószínű, ám az már annál inkább, hogy a második hely sorsáról Litvánia és Csehország dönt majd.

A C-csoportban a spanyol válogatott továbbjutására van a legnagyobb esély, de mellettük a két ázsiai nagyágyú, Mongólia és Japán, vagy a rendkívül fizikális Egyiptom továbblépése sem lenne meglepetés. A D-négyesbe a házigazda Magyarország kapott besorolást, köszönhetően annak, hogy Földi Attila együttese az első selejtezőn egy hajszállal lemaradt a kvalifikációról, hiszen kikapott a későbbi győztes Azerbajdzsántől. Ennek megfelelően Debrecenben vívhatják ki az ötkarikás részvételt, mely már a csoportmeccsek alatt is nagyon nehéznek ígérkezik a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia és Szabó Fanni alkotta nemzeti csapat számára. Hollandiát hozzánk hasonlóan csak egy hajszál választotta el a kijutástól, de rajtuk kívül Izrael is komoly játékerőt képvisel, ahogy a 2021-ben a magyar válogatottat egy utolsó másodperces kosárral az olimpiai álmaitól megfosztó Olaszország is.

A csoportból való továbbjutására a magyar lányoknak jó esélyük van, ám a negyeddöntő tekintetében egyértelműen jobban tennék, ha megnyernék négyesüket, hiszen a D-csoport második helyezettjére szinte biztos, hogy Kanada vár majd a nyolc között, akiket várhatóan az egész mezőny szeretne elkerülni. A selejtezőtorna teljes menetrendje az esemény hivatalos oldalán megtekinthető.

 

Magyar mérkőzések:

Május 16. csütörtök

19:20 Magyarország – Izrael (női)

21:35 Magyarország – Hollandia (női)

Május 17. péntek

19:20 Izrael – Magyarország (férfi)

21:35 Magyarország – Puerto Rico (férfi)

Május 18. szombat

20:45 Olaszország – Magyarország (női)

21:35 Ausztria – Magyarország (férfi)

 

 

Az eső sem moshatta el a 3x3-as olimpiai selejtezők sajtótájékoztatóját

 

Szerda délután megtartották a debreceni 3x3-as olimpiai kvalifikációs tornák hivatalos sajtótájékoztatóját. A csütörtöktől vasárnapig tartó viadalon a férfi és a női ágon is tizenhat együttes vesz részt, közülük pedig három-három vívhatja ki az ötkarikás szereplés jogát.

 

Rendhagyó módon a Református Nagytemplom előtt felállított küzdőtéren tartották meg szerdán a 2024-es olimpiai kvalifikációs torna sajtótájékoztatóját, szokás szerint jelentős médiaérdeklődés mellett.

Óriási elismerést és rangot jelent Debrecen városának, hogy már második alkalommal rendezhetünk a kosárlabda 3x3-as szakágában olimpiai selejtezőt. Bízom benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is megtelnek majd a lelátók. 2015 óta töretlen az együttműködés a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséggel, melynek köszönhetően a sportág egy ikonikus helyszínévé vált a Kossuth téri aréna. Talán nekünk is köszönhető, hogy ilyen mértékben fejlődött a 3x3 nemzetközi elismertsége. Sok sikert és kevésbé esős időt kívánok a csapatoknak; amint azt a mellékelt ábra bizonyítja, jól sikerültek az előkészületek. - mondta Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, utalva a médiaesemény első perceiben lezúduló esőre. Az időjárás valóban alaposan próbára tette a helyszínt, ám az tökéletesen állta a megpróbáltatásokat, a médiaesemény maximális biztonságban folytatódhatott.

Három éve egy csodálatos út vette kezdetét azzal, hogy Tokio-ban a 3x3-as szakág első ízben képviseltethette magát az Olimpiai Játékokon. Annak az útnak is Debrecen volt a bevezető állomása, ahogyan a mostaninak is. Az ötkarikás selejtezők mindig különlegesek, hiszen a világ legrangosabb viadalára lehet belépőhöz jutni, minden adott tehát egy újabb sikeres hétvégéhez – nyilatkozta a másodikként felszólaló Maximiliano Palheiro, a FIBA 3x3 operatív igazgatója.

A helyi szervezőbizottság elnöke, Becsky István megnyugtatta a jelenlévőket, a szervezők akár a mostoha időjárási körülményekre is fel vannak készülve. Kihangsúlyozta továbbá Debrecen szerepét a szakág felemelkedésében.

Bízom benne, hogy az időjárás kegyesebb lesz hozzánk, de természetesen esőhelyszínnel is készültünk, mely az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok lesz. Büszke vagyok arra, hogy gyakorlatilag együtt nőttünk fel a 3x3-as szakággal, s jutottunk az utcákról a létező legnagyobb színpadra, az Olimpiára. Nem szeretnék semmiféle terhet rakni csapatainkra, de szívből remélem, hogy ezúttal sikerülni fog a kijutás.

Három esztendeje a magyar női válogatott szívszaggató módon, egy utolsó másodperces kosárral esett el az ötkarikás részvételtől. Az együttes tagja, Papp Klaudia ismét nagy küzdelemre számít, a kívánt eredmények eléréséhez pedig a hazai közönség segítségét kérte.

Egy hónappal ezelőtt már nagyon közel voltunk a kvalifikációhoz, sajnos akkor nem sikerült kijutnunk Párizsba, de szerencsére van még egy esélyünk erre. Egy helyen változott a csapatunk, így a játékunk is más lesz, de a mögöttünk álló időszak elég volt arra, hogy felkészüljünk. Debrecenben mindig jó játszani, mindig nagy erőt ad az itteni közönség, de szükség is lesz rá, hiszen a mezőnyt tekintve a szezon eddigi legnehezebb tornáján kell kiharcolnunk a kijutást.

2021-ben a férfiak is közel jártak a tokiói repülőjegyhez, ám végül nekik sem jött össze a bravúr. A férficsapat centere, Ivosev Tamás most hiányérzet nélkül szeretné befejezni az eseményt.

A szokásosnál valamivel később kezdtük a felkészülést, de összességében jól állunk. Sokat számít, hogy mindannyian 3x3-aztunk már az idén, így igazából csak finomhangolásokat kellett végeznünk. Három éve egyetlen mérkőzésen múlt a kvalifikációnk, ebből kifolyólag van bennünk hiányérzet. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a hétvégén ünnepelhessünk.

Női alakulatunk csütörtök este 19 óra 20 perckor Izrael, míg 21 óra 35 perckor Hollandia legjobbjaival mérik össze tudásukat. A férfiak pénteken ugyanezen időpontokban Izraellel és Puerto Ricoval ütköznek meg.

Vármegyei szövetségek