Tippmix Férfi NB I: A Szolnok kiegyenlített a fináléban
14
May
2024
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok kiegyenlített a fináléban
2024. május 14.  |  22:06
Döntő
 
Parázs meccsen egyenlített a döntőben a Szolnok
 
Anthony Durham szerezte a döntő második mérkőzésének első kosarát, Pot sorozatban szerzett négy pontjával fordított a Falco. Tiby és Benke két-két és Krivacevic egy pontjával hét pontos előnyt épített ki 3 perc elteltével a címvédő, Jovanovic és Pot váltott kosarat (4-11). Az Olaj légiósa egy triplát és két büntetőt is bevágott, Benke kettese után mindkét csapat támadójátéka megakadt. A pontcsendet Tanoh Dez zárta le két büntetővel, Pongó Máté azonnal bevágott egy tempót, viszont erre testvére három ponttal felelt. James Eads pillanatai következtek, a Szolnok játékosa két támadásból öt pontot szerzett, de a negyedet Tanoh Dez triplája zárta. 16-21
 
Keller dolgozott nagyszerűen a festékben, Tiby egy dobócsellel elküldte emberét és triplájával 10 pontra növelte a Falco előnyét. Eads hármasát követően Krivacevic után Keller is begyűjtötte hamar a második faultját, Wiggins Krivacevic faultja ellenére is betalált, de a plusz egy kimaradt (21-26). Pot két büntetőt értékesített, Pallai rossz dobósorozata egy triplával zárult le, Krivacevic egy pontot a vonalon hagyott, Oliver Vidin időt kért. Wiggins ezúttal megcsinálta a 2+1-et, Jovanovic csent labdát, ziccerével az Olaj kiegyenlített, Milos Konakov pedig magához hívta játékosait (29-29). Pot csak az első büntetőjét dobta be, Lukács hármasával 2-0 után újra átvette a vezetést a Szolnok. Pot ezúttal nem hibázott, Tiby faultja közben fejen találta Jovanovicot, aki a sportszerűtlen után helyére küldte a négy büntetőt. Pot eladott labdájából Lukács szerzett egy pontot, Perl viszont átdobta a túloldalon, Benke trojkájával pedig eltűnt az öt pontos hazai előny. A negyed utolsó szakaszában három vendég büntetőt láthatott a közönség, így a félidőben a Falco állt jobban. 37-40
 
Perl szerezte a második félidő első vendég pontjait, Pallai kintről, Jovanovic bentről volt eredményes. Pot heves reklamálását “díjazták” egy technikaival a játévezetők, Jovanovic bedobta a büntetőt, Thomas pedig egy 2+1-et fejezett be (46-44). Pallai elkapta a fonalat és újabb triplát süllyesztett el, Pot 2+1-el hozta a három pontot, de Pallainak megint volt válasza. Thomas hármasa után már 8 pontos hátrányban kellett időt kérnie Milos Konakovnak 55-47-nél. Perl a sarokból törte meg a Falco rossz sorozatát, Keller már a negyedik faultját ütötte be, Wiggins egy büntetőt értékesített. Tiby dolgozta meg a centert a túloldalon, aki egy 2+1-el javított. Rudner idő előtt lépett be a pályára az ítélet szerint, így Tiby kosara után Perl még egy büntetőt is dobhatott (59-54). Barac szerzett két pontot, Wiggins bravúrral oldott meg egy nehéz szituációt, majd megint Barac következett. Jovanovic értékesítette a büntetőket, Rudner triplája után Tiby és Perl szerzett két-két pontot. A negyed végén úgy tűnt, hogy Eads remeklésével kicsit el tud lépni az Olaj, de Perl nem csak egy 2+1-et csinálta meg, de a Révész technikaija miatt megítélt büntető is a helyére tette. 70-69
 
Tiby hármasával visszavette a vezetést a Falco, Perl tempója után 48 másodperc elteltével azonnal időt kért Oliver Vidin. Keller Ákos kipontozódott, Eads bedobta a két büntetőt, Perl lépett be jó ütemben, könnyű két pontért (72-76). Wiggins sem rontott a vonalról, Jovanovic hármasával fordított az Olaj, Pongó Marcell tett fel nehéz ziccert. Thomas 2+1-ére is Pongó Marcell válaszolt, Wiggins Tiby-t dobta át. Thomas bravúrtriplát süllyesztett el, Dustin Thomas is kiszállt 5 szabálytalansággal 85-80-nál. Barac magyarázott ki magának egy technikait, Jovanovic növelte tovább a szolnoki vezetést egy büntetővel, Perl verte meg Wigginst (86-82). A Szombathely sorozatosan puskázta el a zárkózási lehetőségeket, Lukács ezt egy triplával büntette meg, Milos Konakov 9 pontos hátrányban kért időt két és fél perccel a vége előtt. Pot ziccerezett, viszont Eads is pontos volt távolról, Pallai hármasa pedig lezárta a kérdéseket. A Szolnok megvédte hazai pályáját és kiegyenlített a döntőben. 100-87
 
NHSZ-Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 100-87 (16-21, 21-19, 33-29, 30-18)
 
Rájátszás, döntő, 2. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Cziffra Csaba Zsolt, dr. Mészáros Balázs (Hartyáni Zsolt)
 
Szolnok: Jovanovic 22/6, Durham 2, Lukács 12/9, Thomas 12/6, Wiggins 15. Csere: Rudner 3/3, Eads 17/9, Révész -, Kiss D. -, Sebők -, Pongó Má. 2, Pallai 15/15.
 
Szombathely: Pot 16, Benke 8/3, Kovács B. -, Tiby 14/6, Krivacevic 4. Csere: Verasztó -, Tanoh Dez 5/3, Keller 2, Perl 25/3, Jordano -, Barac 6, Pongó Ma. 7/3.
 
 
 
 
Bronzcsata
 
Idegenben is simán verte az Alba a ZTE-t
 
A bronzcsata 2., zalaegerszegi összecsapására kedden délután került sor Zalaegerszegen. Nem a legjobb előjelekkel készülhetett a hazai gárda, hiszen Daca Ostojic térde továbbra sem tette lehetővé játékát. Bár a szerb magasember pénteken részt vett a bemelegítésen, a találkozón már nem tudott pályára lépni, a további orvosi vizsgálatok alapján pedig ezúttal is csak a kispadon tudott helyet foglalni. Így aztán ismét fel volt adva a lecke Matthias Zollnernek a palánk alatti, fehérvári magassági fölény kapcsán.
 
A túloldalon az Alba egyik legjobbja, Anthony Roberts sem térhetett vissza, aki még a május 3-i Szolnok elleni, az év meccsének tartott, hosszabbításos találkozón szenvedett bordaközi-izom húzódást.
 
A zalai szimpatizánsok szorosabb meccset vártak a péntekinél, ám örömük nem tarthatott sokáig. Kissé ideges kezdés után a fehérváriak gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, Barnett és Chambers triplával nyitott, majd Philmore villant kétszer. A túloldalon Tóth Ádám négy perc alatt összeszedett 2 faultot Dickey-n. A negyed végére kialakult a tízpontos különbség, az utolsó percekben Vojvoda Dávid is betalált, 26-13-as Alba vezetéssel zárult az első negyed.
 
Kicsit megélénkült a ZTE játéka, Németh Ákos adott szép passzt Keller Ivánnak, majd ismét a Zalaegerszeg 12-es számú játékosa szerzett kosarat egy szemfüles betörés után. 10 pontra sikerült is zárkózni, ám a rengeteg üres távoli dobás lehetőségével jól élt az Alba. Barnett 4 hármasa is célba ért, s Vojvoda Dávid is helyére küldött 2 triplát. Közben Csuti Kornél is pályára lépett, hiszen magasposzton igencsak bajban volt a ZTE. Egy támadólepattanót szépen begyűjtve nagy tapsot is kapott duplája után, de ezek csak részsikereket jelentettek a zalaiaknak. 46-29-re lógott meg a Fehérvár 20 percnyi játék után. Az Alba 35 dobáskísérletének 60%-a a 6,75-ös vonalon túlról érkezett az első félidőben, melyek közt sok üres kísérlet is volt. A ZTE ellenben pocsékul, mindössze 8%-al értékesítette a hármasokat, egyedül Csátaljay Péter talált be trojkából.
 
A nagyszünet után motiváltabb ZTE érkezett a parkettre, ám csak egy kis időre sikerült megzavarni Vojvodáékat. A zalai közönség lelkes támogatása közben megpróbálta ledolgozni tetemes hátrányát a hazai gárda, ám épp amikor elérték volna, hogy csak közte tíz legyen, érkezett a két éve még itt pattogtató Barnett és hűtötte a kedélyeket. Takács Milán két üres saroktriplája pedig alaposan megforgatta a kést a zalai drukkerek szívében… 47-66 állt az eredményjelzőn a 3. negyed végén.
 
A folytatás már csak formalitás volt, az utolsó négy percben Matthias Zollner négy magyart is pályára küldött a rendkívül motivált, mindkét oldalon dicsérhető Tristan Ikpe mellett, aki 23 pontos, 11 lepattanós, kiváló teljesítményt nyújtott, 73%-os pontossággal célozva. Kár, hogy nem akadtak mellé játszótársak – gondolhatták a hazai drukkerek, akik nem sok mindennek örülhettek ezen az estén. A ZTE nagyon gyengén játszott, amire Ostojic hiánya sem lehet magyarázat. Amerikai kisemberein nem igazán érződött a koncentráció, ez pedig nem segíti a csapatkémiát… Az Albánál ellenben megvolt a csapatjáték, amit a 18 assziszt is jól mutat, amiből Chambers 8-al vette ki a részét. Barnett, Philmore, Vojvoda és Chambers is hasznosan játszott, James Dickey pedig úgy gyűjtött be 11 lecsorgó labdát, hogy ezúttal nagyon gyengén dobott.
 
Folytatás pénteken Fehérváron, ahol akár a bronzérem tulajdonosa is meglehet...
 
Zalakerámia ZTE KK - Arconic-Alba Fehérvár 67-83 (13-26, 16-20, 18-20, 20-17)
 
Rájátszás, a 3. helyért, 2. mérkőzés
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Győrffy Pál Attila, Minár László Balázs (Forrai Sámuel)
 
Zalaegerszeg: Hicks 3/3, Paige 2, Szalay 2, Ikpe 23, Tóth 11. Csere: Gyimes -, Németh 5, Ona Embo 8, Csátaljay 5/3, Keller 6, Csuti 2.
 
Alba Fehérvár: Chambers 10/6, Kass 4, Barnett 21/15, Philmore 11/3, Dickey 7. Csere: Balogh 2, Takács Ma. -, Takács Mi. 10/6, Vojvoda 18/12, Kiss B -.
 
 
 
Playout
 
Nem volt esélye Pakson a Körmendnek
 
Mozgalmas indult az immáron komoly téttel nem bíró találkozó, két perc elteltével már 8-8 volt az eredményjelzőn. A hazaiaknál Ihring és Wooten gyújtotta be a rakétákat, míg a vasiaknál Konate és Takács kezdte jól a mérkőzést. A játék képe a folytatásban sem változott, inkább a támadásra koncentráltak a csapatok. Az ASE azonban ritmust váltott, 18-10-es állásnál Kocsis Tamásnak időt is kellett kérnie. A piros-feketék azonban nem tudták rendezni soraikat, az ASE motiváltabban, jobban kosarazott. Fölényesen nyerte az első játékrészt. 33-16.
 
A húsz pontot Wooten tette közé, a hazaik légiósa a második negyed első percének a végén dobott egy duplát, 38-18. Az Egis Körmend minden igyekezete ellnére nem tudott ritmust váltani, esélyük sem volt közelebb férkőzni a paksiakhoz, akiknél – Ihring és Wooten mellett – Nicholson is megszórta magát. 43-23, majd a negyed közepén 43-28 volt az eredményjelzőn. Az ASE ekkor egy időkéréssel próbálta megakadályozni, hogy a vendégek közelebb férkőzzenek. Jött is Ihring kosara, így ismét húsz volt a különbség. 56-38 lett a negyed vége.
 
A második félidő elején tovább nyílt az olló, a hazaiak tetszés szerint dobták a kosarakat. Wooten és Nicholson is pontot szerzett. Az Egis Körmend nagyon sok hibával játszott, szembetűnő volt a paksiak fölénye. Eilingsfeld közelijével 67-42-re módosult az állás. A vendégek ekkor megrázták magukat, visszazárkóztak “mínusz húszra”, majd hajrában tovább kozmetikázták az eredményt. 78-60.
 
Az utolsó negyedben elmaradt a csoda, így az ASE magabiztos és megérdemelten nyerte meg a találkozót. 99-76.
 
Atomerőmű SE - Egis Körmend 99-76 (33-16, 23-22, 22-22, 21-16)
 
Alsóházi rájátszás, 9. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
Söjtöry Tamás, Nyilas István, Kovács Nimród (Farkas Zoltán)
 
Atomerőmű SE: Ihring 18/6, Clarance 4, Kékesi 2, Nicholson 13/6, Wooten 17. Cserék: Dorogi 6, Sövegjártó -, Kucsora 7, Eilingsfeld 12, Kovács 11/3, Pajor 9/9.
 
Egis Körmend: Doktor 6, Morgan 18/9, Takács 11,Tolbert 2, Konate 21. Cserék: Schmera 6, Ferencz 6/3, Herczeg 6/3, Kiss -, Gerőly -, Tóth-Erdei -, Nagy -.

Vármegyei szövetségek