A TFSE magabiztos győzelemmel nyerte a női egyetemi bajnokságot
14
May
2024
A TFSE magabiztos győzelemmel nyerte a női egyetemi bajnokságot
2024. május 14.  |  18:30
Parádés első és a talán még ezt is felülmúló negyedik negyedének köszönhetően fölényes, 32 pont különbségű győzelmet aratva a fináléban a TFSE nyerte idén a női egyetemi bajnokságot. A bronzcsata jóval nagyobb küzdelmet hozott: a DEAC alaposan "felszívta magát", és igencsak megnehezítette az előző évi győztes ELTE BEAC dolgát, de végül fővárosi siker született.
 
 
 
Bronzmérkőzés
 
ELTE BEAC - DEAC 67-64 (22-21, 19-15, 11-17, 15-11)
Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, a 3. helyért, 70 néző. V.: Esztergályos, Földesi, Kovács M.
 
ELTE BEAC: BOGDÁN 13/6, TAKÁCS 11/3, Perényi 4, Nemes 6/3, NAGYI 26. Cs.: Pettner 3, Mohos 2, Van Rijs 2, Orosz, Levente. Edző: Földi Alexandra.
 
DEAC: MEZEI 12/3, BACZUK 14/12, Gaál, 3/3, Holinka-Miklós 8, Szabados 4. Cs.: SZABÓ Z. 17/9, Kovács R. 3/3, Pallai 3/3. Edző: Vasas Orsolya.
 
A bronzcsata első perceiben még úgy tűnt, hogy az elődöntőben elég megilletődötten játszva nagy különbségű vereséget szenvedő debreceni lányok ott folytatják, ahol az előző napon abbahagyták: 6-0-lal kezdett az előző kiírás győztese. Vasas Orsolya időkérése azonban mindent megváltoztatott. Mezei Dóra révén megszerezte első pontjait a debreceni együttes, amely ettől magára talált, és Mezei, valamint Szabó Zita jóvoltából a szakasz derekán egy 8-3-mal egyetlen pontra zárkózott föl. Baczuk Virág, majd Mezei triplájával fordított is a DEAC, amelyre rá sem lehetett ismerni az előző napi játéka után. Az ELTE BEAC játékosaiból viszont feltehetően sokat kivett a győriek elleni valóban nagy iramú, "testet-lelket" próbáló elődöntő - a fővárosi együttesből egyedül Nagyi Tímea jelentett érdemi veszélyt a debreceni gyűrűre. A negyed végén Mohos Eszter és Nagyi egy-egy duplájával visszaszerezte a vezetést az ELTE BEAC. A második etap elején fej-fej mellett haladtak a felek, majd a szakasz közepén jött egy 6-0-s fővárosi "részhajra", ám a DEAC-nak volt tartása, s Szabó Z. triplájára építve felzárkózott. A félidő Perényi Lídia büntetőivel és 5 pontos fővárosi vezetéssel ért véget.
 
A második félidő Gaál Gréta triplájával indult, amelyre druszája, Nemes felelt szintén hármassal, Nagyi újabb kosara után pedig 7 ponttal "ment" az ELTE BEAC. A szakasz derekán Baczuk két hármasára alapozva építve egy 12-2-vel fordítottak a debreceniek, és a záró szakaszt már ők várták minimális előnnyel. A negyedik negyed roppant izgalmasan alakult, gyakorlatilag végig fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A felvonás derekán 3 ponttal még a DEAC állt jobban, de a végjátékra a szédületes, 26 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát elérő Nagyi mellé "felnőtt" az elődöntőben remeklő két társa, Takács Emese és Bogdán Réka, és így, talán játékosai nagyobb tapasztalatának köszönhetően az ELTE BEAC szerezte meg a bronzérmet. A debreceniek az ezen a találkozón nyújtott harcos, kemény és helyenként kifejezetten szép és jó játékukkal igazolták: megérdemelten kerültek a legjobb 4 közé.
 
Földi Alexandra: - Gratulálunk a csapatnak az egész szezonhoz! A mai teljesítmény ugyan nem tükrözi az egész éves munkánkat, de a lányok az utolsó pillanatig küzdöttek és harcoltak, hogy meglegyen a bronz. Gratulálni szeretnék a DEAC-nak is, nagy dolognak tartom, hogy két NB1/A játékosokat nélkülöző csapatnak is sikerült a négybe jutnia! Végső soron köszönöm Takács Mesi csapatkapitányi munkáját az elmúlt években, mindenkinek kívánok legalább egy ilyen játékost a csapatába!
 
Vasas Orsolya: - Azzal kezdeném, hogy gratulálok az ELTE BEAC csapatának a bronzérem megszerzéséhez! Nagyon fájó dolog egy szoros meccset elveszíteni, és ami még fájó volt, az a végén a néma síp. Tudjuk, hogy a határon védekeztünk, de a következetlenséggel nem tudunk mit kezdeni. Annyit tennék még hozzá, hogy csapatom a tegnapi borzasztó teljesítmény után óriási lelkierőről tett tanúbizonyságot, hogy így fel tudott állni. Szerettük volna megmutatni, hogy nem véletlenül, nem érdemtelenül jutottunk be a négyes döntőbe, és ez most sikerült, ezért nagyon büszke vagyok a lányokra, fel a fejjel!
 
 
 
 
Döntő
 
UNI Győr SZESE - TFSE 63-95 (17-31, 15-19, 21-15, 10-30)
Győr, Nemzeti egyetemi kosárlabda bajnokság, nők, döntő, 100 néző. V.: dr. Popgyákunik, dr. Magyari, Csák.
 
Győr: Rozmán 7, Baffy, DOMBAI 22/3, MOLNÁROVÁ 15, BÁNSZEGI 12/6. Cs.: Chroméj 4, Mihály 3/3, Horváth D., Sághi, Horváth B., Kovács L., Bognár. Edző: dr. Barthalos István.
 
TFSE: BAA 18/3, DÚL T. 14/6, BURJÁN 23/12, KIRÁLY 13/9, VÍGH 12. Cs.: Kelemen 2, Mérész 2, BABAY-BOGNÁR 6/6, ÚR 5/3, Dömötör, Munkácsi, Barbarics. Edző: Kováts Gabriella.
 
Vígh Bernadett 2+1-es akciójával és Burján Laura triplájával alaposan "bekezdett" a döntőn a TF, ám a hazaiak Dombai Réka vezetésével hamar utolérték ellenfelüket. Dúl Terka is beemelt két hármast, ám a szakasz közepén Bánszegi Borbála és Dombai révén a Győr tartotta a lépést a fővárosiakkal. Vígh újabb kosarával 5 pontra nőtt a TF előnye, de Rozmán Lilla ügyes betörés utáni kosárral nem engedte a házigazda, hogy szélesre "nyíljon az olló". Király Andrea mutathatott volna be 4 pontos akciót, a "nehezét" megtette, a triplát bedobta, de a bónusz büntető kimaradt. A hazaiak kapkodni kezdtek, a TF pedig a Burján-Dúl kettős révén egy 10-0-t "repesztve" 13 ponttal ellépett. A negyed végén Bánszegi hármasára Mérész Petra és Kelemen Barbara jóvoltából két duplával felelt, és remek dobóformát mutatva 14 ponttal vezetett 10 perc után a TF.
 
A második etap elején Baa Dominika és Vígh pontjaival tovább növelte előnyét a TF. Hiába villant meg hazai részről Chroméj Hajnalka, Király hármasával 18 pontra nőtt a különbség. A könnyed elődöntő után egyértelműen frissebbnek tűnt a TF a fináléba jutást nagy harcban kivívó győri lányoknál. Mihály Emma triplájára is volt válasza a magabiztos TF-nek, méghozzá Burján révén, Dúl duplája után pedig kerek 20 pontra nőtt a különbség. Büntetőpárbaj és Dombai triplája után a félidő Burján duplájával és 18 pontos TF-vezetéssel ért véget.
 
Dombai 2+1-es akciójával és Molnárová Laura büntetőivel indult a játék szünet után. Pontatlanná vált a TF, Dombai vezetésével egy 9-0-s bő 3 perccel hamar 10 ponton belülre kerültek a hazaiak. Az első fővárosi pontokat Dúl dobta 3 és fél perc elteltével büntetőkből. Ez, úgy tűnt, átlendítette a holtponton a TF-et, amely Király triplájával ismét megnyugtató "távolságba" került ellenfelétől. Élvezetes, színvonalas lett a játék: győri részről Molnárová és Rozmán volt eredményes, ám a túloldalon Burján triplát dobott, állandósult a TF 10 és 15 pont közötti vezetése. Burján újabb hármasa után ez 16-ra nőtt, a hazaiakat ekkor Molnárová tartotta versenyben. A záró etap 12 pontos TF-vezetésről indult, méghozzá Baa és Chroméj kosárváltásával. A szakasz derekán Burján, az újabb tripát beemelő Király és Baa révén egy 16-2-vel 26 pontra növelte előnyét a TFSE, amely ezzel eldöntötte a finálét. A fővárosi együttes a vártnál jóval simábban diadalmaskodva, végül Babay-Bognár Kinga és Úr Boglárka tripláival 30 pont fölötti győzelmet aratva szerezte meg az egyetemi bajnoki címet. 
 
Dr. Barthalos István: - Egy régi edzőlegenda mondta, hogy aki hétközben csak firkál, az hétvégén sem tud sem szépen rajzolni. Mi egész évben szépen rajzoltunk, ebből jött ki most egy 2-es szám, ha úgy tetszik, egy második hely. Az egész éves munkájuk alapján nagyon büszke vagyok a lányokra, és remélem, ezt ők is így fogják föl. Van még két meccsünk a Női Amatőr NB I-ben, azokat becsülettel lejátsszuk, utána pedig azt mondhatjuk: megint szép szezont zártunk. 
 
Kováts Gabriella: - Hihetetlenül jó érzés volt látni egy-két perccel a befejezés előtt, ahogy a lányok örülnek a bajnoki címnek. Két éve várunk erre a pillanatra, egy edzőnek nincs is ennél jobb érzés. Megérdemelten nyertünk, nagyon sokat dolgoztak érte a lányok. Örülünk, de nem állunk le, hanem dolgozunk tovább, hiszen szeretnénk a nyáron az Európai Egyetemi Játékokon méltóképpen képviselni a magyar egyetemi kosárlabdát.
 
 
 
 
Végeredmény:
 
1. TFSE
2. UNI Győr SZESE
3. ELTE BEAC
4. DEAC
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek