UNI Győr SZESE - TFSE döntőt rendeznek ma a női egyetemi bajnokságban
14
May
2024
UNI Győr SZESE - TFSE döntőt rendeznek ma a női egyetemi bajnokságban
2024. május 14.  |  08:50
Remek második negyedének köszönhetően a házigazda győri együttes a második félidőben már kézben tartva a játék irányítást legyőzte a címvédő ELTE BEAC szívósan küzdő csapatát, így elsőként jutott a döntőbe a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A másik párharc jóval egyoldalúbb volt, a TFSE gyakorlatilag 15 perc alatt eldöntötte a DEAC elleni találkozót.
 
 
 
 
UNI Győr SZESE - ELTE BEAC 78-68 (21-22, 21-9, 19-19, 17-18)
Győr, nemzeti egyetemi bajnokság, nők, elődöntő, 100 néző. V.: Gaál, Tóth K. Gombos.
 
Győr: CHROMÉJ 8, BAFFY 9/9, DOMBAI 17, MOLNÁROVÁ 22/6, BÁNSZEGI 10. Cs.: ROZMÁN 10, Sághi 2, Mihály, Horváth D. Edző: dr. Barthalos István.
 
ELTE BEAC: BOGDÁN 23/15, Perényi 4, TAKÁCS 16/12, Nemes, Nagyi 4. Cs.: PETTNER 8, MOHOS 9/3, Orosz 4, Levente. Edző: Földi Alexandra.
 
Takács Emese nevéhez fűződik az idei négyes döntő torna első kosara, amely rögtön 3 pontot ért. Az ő két triplájára építve a vendégek kezdtek jobban, ám a hazaiak Bánszegi Borbála vezérletével hamar, 8-8-nál utolérték a címvédőt, sőt a szakasz derekán Dombai Réka 2+1-es akciójával fordítottak is. A szakasz második felében az ELTE BEAC tapadt a győriekre - a negyed végén pedig Takács harmadik, majd Bogdán Réka első hármasával visszaszerezte a vezetést a fővárosi gárda.
 
Nagyi Tímea ügyes akció végén szerzett kosarával indult a második etap - Molnárová Laura két szép duplája után ismét győri vezetést mutatott az eredményjelző, triplája után pedig 5 ponttal elléptek a hazaiak. A nyitó negyed helyenként kimondottan látványos játéka után a második szakaszban inkább a küzdelem, a harc dominált. Dombai villanásaival 8 pontra nőtt a győri csapat előnye. A hosszabb fővárosi kosárcsendet Mohos Eszter törte meg. Ez nagy lökést adott az ELTE BEAC-nak, amely a félidő hajrájában egy 6-0-lal szorossá tette a találkozót. A félidő azonban Baffy Fanni triplájának, valamint hatból öt sikeres győri büntetőnek köszönhetően 8-0-s SZESE-rohammal és 11 pontos hazai vezetéssel zárult.
 
Molnárová duplájával, majd triplájával és Rozmán Lilla kosarával 8-0-lal indítva a második félidőt a hazaiak jelezték: szeretnék gyorsan lezárni az elődöntőt. Földi Alexandra időkéréssel próbálta megtörni a hazai lendületet, ám Baffy hármasával 20 pont fölé nőtt a győri csapat előnye. Több mint 3 perc elteltével Bogdán büntetőiből szerezte első szünet utáni pontjait a címvédő, jött a 4. Takács tripla, majd egy újabb BEAC-hármas, ezúttal Bogdántól. Dombai próbálta visszaverni a címvédő felzárkózását, s e győri célt nyomatékosítandó időt kért dr. Barthalos István. Baffy is csatlakozott a távolról pontosan "tüzelők" táborához, a harmadik hármasát beemelve. A címvédő nem adta olcsón a bőrét, Bogdán újabb triplájára alapozva egy 7-0-lal a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte vissza magát a negyed végén.
 
Pettner Hanna büntetőivel a negyedik negyed elején 10-en belülre került az ELTE BEAC. Ekkor "szólt hozzá" újfent a játékhoz Molnárová, majd Rozmán. A vendégek sűrűn váltogatták védekezésüket, és a kosarak is váltva estek, tartotta 10 pont körüli előnyét az SZESE. Bogdán a negyedik hármasát is bedobta, Mohos is betalált távoltól, ám Bánszegi és Chroméj Hajnalka révén a győrieknek erre is volt válaszuk. Érdekesen alakult a hajrá. Büntetők maradtak ki mindkét oldalon, a sziporkázó Bogdán duplájával, majd hármasával 6 pontra feljött a címvédő, sőt volt labdája még közelebb kerülni. Ekkor azonban újra jött a Molnárová-Rozmán kettős, így a Győr ezt a felzárkózási kísérletet is visszaverve remek mérkőzésen legyőzte a címvédőt, és bejutott a döntőbe.
 
Dr. Barthalos István: - Nagyon örülök a győzelemnek, boldog vagyok, hogy ismét egyetemi döntőt játszhatunk. Ezt a győzelmet csapatként működve tudtuk elérni, és a döntőben is ezzel a mentalitással, hozzáállással akarunk játszani.
 
Földi Alexandra: - Gratulálok a győrieknek, megérdemelten nyertek, a második negyed megpecsételte a sorsunkat! Ettől függetlenül a saját csapatomnak is gratulálok, a lányok egy pillanatra sem adták föl, húszpontos győri vezetésről még fel tudtunk jönni hatra, de kevés volt az igazán jó egyéni teljesítmény. Holnap reggel egyértelműen a bronzérem megszerzéséért indulunk harcba.
 
 
 
 
 
TFSE - DEAC 97-38 (23-8, 23-15, 14-7, 37-8)
Győr, nemzeti egyetemi bajnokság, nők, elődöntő, 50 néző. V.: Földesi M., Propszt, Káli.
 
TFSE: BAA 27/9, DÚL T. 17/9, Burján L. 4, Király 7/3, VÍGH B. 13. Cs.: Mérész, KELEMEN 10, MUNKÁCSI A. 9/6, Úr 3/3, Dömötör 3/3, Gondár, Barbarics 4. Edző: Kováts Gabriella.
 
DEAC: Mezei 4/3, Baczuk 8, Holinka-Miklós 4, Gaál 1, Kovács R. 2. Cs.: SZABÓ Z. 9/3, SZABADOS 10/3, Pallai, Elekes, Szőllősi. Edző: Vasas Orsolya.
 
Az első percekben, főleg védekezésükkel tartani tudták a lépést a debreceniek az esélyes TF-fel. A negyed közepétől azonban nagy fölénybe került a fővárosi együttes, amely Baa Dominika és Dúl Terka vezérletével 4-3 után egy 19-5-öt "repesztve" úgy szerzett megnyugtató, 15 pontos előnyt, hogy a debreceni Kovács Rebeka a negyed végét jelző dudaszó pillanatában emelt be egy szép duplát. A második etap elején Király Andrea kosarára Szabados Dorottya válaszolt, majd Baa duplája és hármasa után 20 pontra nőtt a TF előnye. Folyamatosan "nyílt az olló", Király és Baa is beemelt egy-egy triplát, a szakasz közepén 30 ponttal, 40-10-re vezetett a negyedet 17-2-vel indító TFSE. Zónára állva a DEAC átmenetileg megtörte a nagy előnye birtokában sokat cserélő fővárosi csapat lendületét, de a TFSE magabiztos vezetése nem forgott veszélyben. Szünetig 23 pontra csökkent a TF előnye az elsősorban Baczuk Virág, Szabados és Szabó Zita pontjaival "közelítő" debreceniekkel szemben.
 
A második félidő már nem tartogatott túl sok izgalmat, a TFSE tovább növelte előnyét, a debrecenieknek a harmadik negyedben akadt egy-két villanásuk. A TF a záró szakaszban letámadva labdákat és könnyű kosarakat szerzett, a szakasz első felét 19-0-ra nyerte, és végül fölényes győzelemmel jutott a döntőbe.
 
Kováts Gabriella: - Gratulálok a lányoknak, nagyon büszke vagyok rájuk! Nem gondoltam volna, hogy ekkora különbséggel is nyerhetünk, és éppen azért vagyok rájuk büszke, mert amikor már eldőlt a mérkőzés, akkor is végig komolyan vették. Szeretném kiemelni Baa Dominika játékát, aki ma extrát nyújtott. Remélem, ez az elszántság és lendület kitart a holnapi döntőig is, amit nagyon szeretnénk megnyerni.
 
Vasas Orsolya: - Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a TFSE csapatának, teljesen megérdemelten nyertek. Úgy gondolom, reálisan nincs ekkora különbség a két csapat között, csak sajnos a lányok nem hitték el, hogy lehet keresnivalójuk. Próbáltunk pihentetni néhány játékost, mert holnap meg akarjuk szerezni a bronzérmet.
 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek