Férfi Egyetemi Bajnokság: Négyes döntő fővárosiak nélkül
26
Apr
2024
Férfi Egyetemi Bajnokság: Négyes döntő fővárosiak nélkül
2024. április 26.  |  13:00

Bár a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keresztjátékába, azaz a legjobb 8 közé három fővárosi gárda is bejutott, a negyeddöntőkben a BME-MAFC a PTE-PEAC-cal, a Közgáz a címvédő DEAC együttesével, a TFSE pedig a Mosonmagyaróvárral szemben maradt alul, így az idei férfi egyetemi Final Four-t fővárosi együttes nélkül, a DEAC, a Miskolc, a Mosonmagyaróvár és a PTE-PEAC részvételével rendezik
 


 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak negyeddöntők. 


 

1. mérkőzés

BME-MAFC - PTE-PEAC  86-74 (21-26, 29-19, 17-15, 19-14)

Budapest, Camugo, 100 néző. V.: Szőts, Czupi.

BME-MAFC: KOFLANOVICS 6/6, Pollák 8/6, LÁNG-MITICZKY 13/3, ROZS 22, TÓTH 20/3. Csere: Vargovics 9/3, Pásztor 3, Bartha 5, Weidinger, Vas. Edző: Weisz-Tiba Klára.

PTE-PEAC: Fülöp 12, Nagy K.  5/3, SCHUJ 11/6, MEZEI 12, Kovács 4. Csere: BOR 20, KELEMEN 8, Jolsvai, Halkovicsm Németh Zs., Németh Z. Edző: Kmézic Zoran.

 

A mérkőzés nagy téttel bírt mindkét fél számára. Ennek ellenére nem puhatolóztak sokáig az egyetemisták, hanem óriási lendülettel egymásnak estek. Talán a hazaiaknak sikerült jobban a rajt, mert a Rozs Máté-Láng-Miticzky Dániel  duó egy perc alatt 5 pont előnyt szerzett övéinek. Azonnal időkéréssel törte meg a rohanást Kmézic mester. Ezután Mezei és Schuj Márton (11 pont, 4 lepattanó)  jóvoltából válasz érkezett a BME-MAFC támadására. Hazai oldalon Pollák Árpád süllyesztett el egy triplát, majd Koflanovics Kristóf rögtön utána még egyet. Nagyon erős nyomást gyakorolt a "műszaki alakulat" a pécsiekre, de Schuj újabb triplája után a padról érkező Bor Sándor (20 pont, 6 kiharcolt fault, 6 gólpassz) okozott komoly fejtörést a hazaiaknak. Felváltva estek a kosarak. Rozs (22 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault) technikás megoldásait csodálhattuk, majd a padról érkező Vargovics bombázott be egy triplát. PTE-PEAC oldalon pedig Bor cikázott a védők között ijesztő sebességgel. Az első negyedet kis különbséggel végül a PTE-PEAC nyerte meg. A második negyed Tóth Kornél (20/3 pont, 7 kiharcolt fault, 5 lepattanó) kosarával kezdődött, aki ezen a napon is berepülte a légteret minden lepattanóért. Majd Rozzsal karöltve hatalmas energiákat mozgósítva harcba vitték csapatukat a vezetés megszerzéséért. Koflanovics Kristóf (6/6 pont, 10 gólpassz) zseniális passzokkal hozta helyzetbe társait. Mindegy volt, hogy milyen védekezéssel próbálkozott a Pécs, Koflanovics rendezte sajátjait és mindig lett belőle helyzet. Ebben a negyedben időnként kicsit tanácstalannak tűnt a PTE-PEAC. Azonban harcedzett csapat lévén a vendégek mindig el tudtak helyezni 1-1 kosarat a hazai gyűrűben hol Bor, hol Mezei Máté (12 pont, 7 lepattanó, 5 kiharcolt fault) révén, hogy a BME-MAFC ne tudjon nagyon ellépni. A műszakisok futására Bartha Zsombor tette fel a pontot, ugyanis padról érkezve hibátlanul, és nagyon hasznosan töltötte perceit a pályán. A harmadik negyedben sem csökkent a sebesség. Felváltva estek a kosarak annak ellenére, hogy kemény és szervezett védekezést láthatott a nagyszámú közönség. A vendégeknél Fülöp Zsombor (12 pont, 4 lepattanó) "fújt riadót", de a pécsiek nem tudtak igazán közel kerülni a hazaiakhoz. A negyedik negyedet Láng-Miticzky Dániel (13/3 pont, 4 gólpassz) hárompontosa indította. Ezzel kerek 10 pontra nőtt a különbség a hazaiak javára. Vargovics Balázs percei következtek, zárásként egy Pollák triplával. Pécsi oldalon Kelemen Benjámin (8 pont, 5 lepattanó, 2 kiharcolt fault) küzdött hősiesen a palánk alatt. 3 perccel a vége előtt kipontozódott Koflanovics, aki addig remekül kézben tartotta csapatát. Ám a két csapat közti különbség nem csökkent. Sőt, Tóth utolsó dobásával végül beállította a végeredményt, a 12 pontos BME-MAFC győzelmet.

 

Weisz-Tiba Klára: - Felkészültünk, behúztuk az elsőt. Nem dőlünk hátra, mert Pécsen sem lesz könnyebb dolgunk. Azonban meg kell jegyeznem, hogy az ilyen színvonalú meccsek miatt érdemes egyetemi kosárlabdát nézni. Mindkét csapatot dicséret illeti. A közönségünk pedig fantasztikus volt!

Kmézic Zoran: - Erős, jól felkészített csapat ellen játszottunk ma. Nagyon sok hibát vétettünk. Ezeket ki kell javítanunk jövő hétre, ha tovább akarunk jutni.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71882


 

2. mérkőzés

PTE-PEAC - BME-MAFC 86-69 (26-13, 13-16, 19-14, 28-26)

Pécs, Ifjúság út 6., 80 néző. V.: Nagy, Fleischmann.

 

PTE-PEAC: FÜLÖP 18/6, Altekruse 6/6, NAGY K. 19/12, Mezei 1, Kovács 8. Csere: BOR 21, Schuj 13/6, Németh Z., Kelemen, Jolsvai. Edző: Kmézics Zorán.

BME-MAFC: Pollák 4, Géczi 7/3, LÁNG-MITICZKY 16/6, ROZS 31/3, Tóth K. 5 . Csere: Koflanovics 3/3 Vargovics 3/3, Weidinger, Bartha, Pásztor, Vas. Edző: Weisz-Tiba Klára.

 

A keresztjáték első meccsén összeszedett 12 pontos hátrányát próbálta eltüntetni a házigazda PTE-PEAC a BME-MAFC ellen. Bár a mérkőzést jobban kezdték a vendégek, de Fülöp Zsombor ponterős játékával hamar magukhoz ragadták a  vezetést a pécsiek. A műegyetemiek viszont a végül 31 pontos, 10 lepattanós dupla dupláig jutó Rozs Máté és Géczi Zalán pontjaival próbáltak lépést tartani. A hazaiaknál Bor Sándor is megérkezett a meccsbe és már  a negyed vége előtt megvolt a pécsi szempontból oly áhított 13 pontos előny. A büntetők értékesítésével viszont hadilábon álltak a hazaiak és Rozst továbbra sem tudták tartani. Fülöp extráival és Schuj Márton hármasával nőtt a pécsi előny, hogy aztán a kemény faultokkal tarkított félidő végén és néhány hazai fegyelmezetlenség után a különbség 10 pontra csökkenjen. A harmadik negyed közepén a pécsieknél hárman is három faulttal álltak, ekkor a játékvezetők jó pár technikait kiosztottak a hazaiak ellen színészkedésért. A negyedik negyedben az amúgy jól játszó Nagy Kevint két technikaival ki is állították, aki ekkor már négy bedobott hárompontossal 19 pontnál járt. Bor Sándor viszont stabilan szállította a pontokat betörésekből, labdaszerzésekből. Így bár a vendégek mindent megpróbáltak a húsz pont körüli differencia állandósult, végül a nyugati csoport győztese igazi kupapárharcban összesítésben 5 pont különbséggel jutott a négyes döntőbe.

 

Kmézics Zorán: - Mindkét csapat nagyon akarta a továbbjutást. Ez meg is látszott, nálunk nagyon sok fegyelmezetlenség csúszott a játékba. Természetesen gratulálok a fiúknak a döntőbe jutásért, de nagyon megnehezítettük a dolgunkat.

Weisz-Tiba Klára: - Először is gratulálok a pécsieknek a döntőbe jutáshoz! Otthon megcsináltuk az előnyt, de sajnos ma nem tudtunk felnőni a feladathoz. Ma akárhogy is nézem ők játszottak jobban. Sajnálom a srácaimat, mert borzasztóan sokat dolgoztak azért, hogy sikerüljön. Jövőre újra megpróbáljuk!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71892

Továbbjutott: PTE-PEAC 160-155-tel
 

 

1. mérkőzés

 

TFSE - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 71-62 (23-16, 17-16, 21-18, 10-12)

Budapest, dr. Koltai Jenő Sportközpont 60 néző. V.: Hervay, Szőts.

 

Szombathelyi Egyetemi SE: Pozsik, CSOMÓS 21/12, MESTER 13/9, Alcser 6/3,  Rátvay 2. Csere: Dékány 9, Rátkai 8, Dócs 7/3, Szlávik 2, Nagy 3/3, Csányi. Edző: Boros Zoltán.

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Kámán 13/3, Bakon 10/3, Garancz 12/3, Hágen 10, Friedl. Csere: Dani 10/6, Tóth-Erdei 5/3, Sólyom 2, Varga. Edző: Laky Tibor.

 

A TF-esek kezdték jobban a mérkőzést, azonban az első negyed végén megsérült kezdő centerük, Rátvay Balázs, aki később már nem tudott pályára lépni. 7 pontos TFSE előnyről folytatódott a 2. negyed, ahol állandósulni látszott a 10 pont körüli mosonmagyaróvári hátrány. A második félidőre fordulva hasonló képe volt a játéknak, a TF az extra dobónapot kifogó Csomós Kristóf (21 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és dupla-duplát elérő Mester Márk (13 pont, 10 lepattanó) vezérletével próbálta növelni az előnyét, a Mosonmagyaróvár pedig a szintén dupla-duplával "jelentkező" Kámán Kristóf (13 pont, 12 lepattanó, 5 szerzett labda) palánk alatti játékára alapozva igyekezett zárkózni. A záró etap előtt 11 ponttal vezettek a hazaiak. TF elvesztette időközben sérülés miatt még 2 magasemberét, így a vendéglátók alacsony szerkezettel voltak kénytelenek lejátszani az utolsó játékrészt. A negyedik negyedben felfokozott hangulatban játszottak a csapatok, érezhetően nőtt a feszültség a tét miatt, emiatt több technikait is kiosztottak a játékvezetők. Bő 3 perccel a befejezés előtt tetemesnek mondható, 15 pontos előnye volt a hazai gárdának, ám a Mosonmagyaróvár nagy hajrával végül 10 ponton belülre került, és ezzel nyílttá, izgalmassá tette a visszavágót.
 

 

Boros Zoltán: - Úgy gondolom, hogy jól küzdöttünk, meg tudtuk tartani azt a 9-10 pontos előnyt, amit kialakítottunk. Sajnos 3 játékosunk is megsérült a mérkőzés során, ami gyengítette a rotációnkat. Igen jó, mozgalmas, küzdelmes mérkőzés volt, gratulálok a Győrnek.

Laky Tibor: - Gratulálok a TF-nek a győzelemhez! Igazi döntőbe jutásért való küzdelem volt. Nagyon fáradtan érkeztünk a mérkőzésre, remélem a visszavágón nagyobb ellenállást tudunk kifejteni.
 

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71902
 

 

2. mérkőzés

 

Mosonmagyaróvár UNI-Győr - TFSE 86-71 (22-20, 19-23, 20-12, 25-16)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 70 néző. V.: Földesi, Káli.

 

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Friedl , BAKON 16/9, Garancz 8/3, HÁGEN 22/6, KÁMÁN 15/3.  Csere: GEIGER 14/6, SÓLYOM 9/3, Tóth-Erdei 2, Dani, Éder, Piukovits, Varga. Edző: Laky Tibor.

TFSE: Pozsik, MESTER 14/6, Csomós 11/3, Alcser 8, TARJÁN 21 . Csere: Dékány 9/3, SZLÁVIK 8/6, Nagy, Rátkai, Woditsch. Edző: Boros Zoltán.

 

Villámrajtot vett a TFSE a mérkőzés kezdetén és a kezdő szakasz felénél már összesítésben 19 egység volt az előnye. A negyed második felében a hazai alakulat magára talált és a negyed végére a mérkőzésen belül két ponttal ugyan, de átvette a vezetést. A második negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, tapinthatóan nagy volt a feszültség a pályán. A Testnevelési Egyetem a végül igencsak "mutatós", 21 pontos, 31 lepattanós Tarján Izsák, valamint Mester Márk vezetésével kontrollálta a találkozót, így a párharcot is, míg a hazaiak inkább küszködtek, nem ültek a távoli dobásaik, így a nagyszünetre ismét a vendégeknél volt az előny a mérkőzésen. A harmadik játékrészben szerkezetet váltott a Mosonmagyaróvár. Tóth-Erdei és Sólyom került a középpontba, ami megváltoztatta a játék menetét. A padról jövők a Széchenyi Egyetemnél ebben a szakaszban jelentősen többet tudtak hozzátenni a mérkőzéshez, mint a vendégeknél. A záró etap harmadik percében kiegyenlítették a párharc állását Hágen Tamásék és így az utolsó hét percre óriási versenyfutás maradt. A végjátékban a vendégek fáradni látszottak és így pontatlanabbá vált a játékuk, amit a hazai alakulat több alkalommal is büntetett. Így a mérkőzés végén, egy igazi nagy harc és párharc után a Mosonmagyaróvár örülhetett, amely a párharcot összesítésben 6 ponttal megnyerve az utóbbi négy kiírásban harmadszor került az egyetemi bajnokság négyes döntőjébe.

 

Laky Tibor: - Mindkét csapatnak gratulálok a mai teljesítményéhez, ez egy igazi rájátszás mérkőzés volt. Nagyon akartuk a győzelmet. Nem mindig nekünk kedvezett a szerencse, de ki tudtuk húzni magunkat a gödörből és sikerült ledolgoznunk a hátrányt. Nagyon boldog vagyok, hogy ezzel a csapattal immár harmadszor vagyunk a négyes döntőben, szerintem ez extra teljesítmény.

Boros Zoltán: - Gratulálok a Mosonmagyaróvárnak a győzelemhez. Úgy gondolom, hogy harminc percig jól tartottuk magunkat, jó volt nekünk az eredmény. Utána elkövettünk jónéhány hibát, jöttek az eladott labdák és rossz dobások, rossz döntések. Ebből felül tudott kerekedni és el tudott húzni a MOGAAC, akik megérdemelten jutottak a négyes döntőbe, gratulálok nekik.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71912

Továbbjutott: Mosonmagyaróvár 148-142-vel.

 

1. mérkőzés

 

Szombathelyi Egyetemi SE - Miskolci Egyetem 72-75 (19-25, 19-13, 15-16, 19-21)

Szombathely, 60 néző. V.: dr. Magyari, Csák Máté.

 

Szombathelyi Egyetemi SE: KISS M. 24/18, Horváth 3, Vicze 6/3, TAKÁCS 25/15, Várkony. Csere: Nárai 5/3, Gyánó 4, Frisnyák 2, Németh 3/3. Edző: Kéri Péter.

Miskolci Egyetem: TÓTH 22/3, ORLICZKI 11, KOZÁK 16, Ragályi 4, GERŐCS 22/3. Csere: Lakatos, Sándor, Molnár, Tóth, Szőke. Edző: Béres Dávid.

 

Egy negyedik és egy első helyezett párharca papírformának tűnhet, de szombathelyi csapat úgy kezdte a meccset, hogy érezhető volt, hogy nem csak asszisztálni szeretne a párharchoz. Az első játékrészben ennek megfelelően felváltva estek a kosarak az első percekben. Bár a negyed végére kialakított egy kis előnyt a vendégcsapat, kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A második negyedet védekezés váltással kezdte Kéri Péter csapata, ami meg is hozta az eredményt. Folyamatosan zárkóztak ellenfelükhöz a hazaiak elsősorban jó védekezésüknek köszönhetően. Ennek eredményeként egállal vonulhattak pihenőre a csapatok. A fordulás után sem változott a játék képe. Folyamatosan tapadtak egymásra a csapatok, hol az egyik, hol a másik vette át a vezetést. A záró játékrészt minimális előnnyel a vendégek várhatták, de ennek ellenére nem nyugodhattak meg. Az etapban Kiss Mihály tripláival maradt meccsben a szombathelyi csapat, sőt volt, hogy 5 ponttal is vezettek a hazaiak. A végjátékra döntetlen állással fordultak rá  a csapatok. Egy igazi egylabdás meccsen végül a miskolciak örülhettek, de lefutott a párharc. Hazai oldalon Kiss Mihály 24 pontja mellé leszedett 7 lepattanót és kiharcolt 5 faultot (27 VAL), Takács Zsolt pedig 25 pontot és 5 lepattanót szedett (24 VAL). A vendégeknél Tóth Bence 22 pont 12 gólpasszos dupla-duplát produkált (28 VAL), Gerőcs Roland pedig 22 pont, 11 lepattanóval hozta össze ugyanezt (26 VAL).

 

Kéri Péter: - Gratulálok a Miskolci Egyetemnek a győzelemhez. A bajnokság egyik legkomplexebb csapatával játszottunk. Bár voltak visszatérő hibáink, ennek ellenére szinte mindent megcsináltak a fiúk a megbeszéltekből. Úgy gondolom, hogy ezzel az eredménnyel bebizonyítottuk, hogy helyünk van a keresztjátékban. Nem feltartott kézzel fogunk Miskolcra utazni.

Béres Dávid: - Először is gratulálok a csapatomnak a győzelemhez. Egy végig kiélezett mérkőzésen tudtunk egy, egylabdás meccsen nyerni. Nem könnyű a keresztjáték, tudtuk, hogy a SZOESE csapata jó erőkből áll. A hazai pálya nem a mi javunkra billent, de ennek ellenére is győzelemmel zártuk a meccset és várjuk a jövőheti visszavágót hazai pályán.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71942


 

2. mérkőzés

 

Miskolci Egyetem - Szombathelyi Egyetemi SE 84-67 (23-17, 22-8, 23-18, 16-24)

Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 60 néző. V.: Domán, Vaszi.

 

Miskolci Egyetem: TÓTH B. 9/3  ORLICZKI 13/3, SÁNDOR 14/12, KOZÁK 11, GERŐCS 12. Csere: Tóth J. 7/6, Gadus 6, Molnár 5/3, Velkey 3/3, Lakatos 2, Szőke 2, Ragályi. Edző: Béres Dávid.

Szombathelyi Egyetemi SE: Kiss M. 12/6, VÁRKONY T. 9, Vicze 6, Nárai, TAKÁCS ZS.  14/6. Csere: Kiss H. 14/6, GYÁNÓ 8/3, Matucza 3/3, Németh 1, Frisnyák, Várkony K. Edző: Kéri Péter, Novák Marcell.

 

A negyeddöntő első összecsapásán a miskolci csapat bizonyult jobbnak Szombathelyen három ponttal, így a 2. mérkőzés izgalmasnak ígérkezett. A hazaiak jobban kezdtek Orliczki Mátyás (13/3 pont, 2 szerzett labda) karmester vezetésével. A vendégek gyorsan vissza is verték a hazaiak támadásait főként a dupla-dupláig elérő Takács Zsolt (14/6 pont, 11 lepattanó, 4 assziszt) vezényletével. Az első negyedben fej-fej mellett haladt a két csapat, ellenben a második negyedben a vendéglátóknak sikerült ellépni ellenfelüktől, így félidőre 20-pontos előnnyel mehettek pihenőre. Amint várható volt a félidőt követve, mindkét oldalt „kosáreső” volt, de a 20 pont körüli előnyét meg tudta tartani a miskolci csapat a játék végét jelző dudaszóig. A Miskolci Egyetem csapata, így kettős győzelemmel jutott be a négyes döntőbe.
 

Béres Dávid: - Tudtam, hogy nem lesz könnyű a rájátszás, hiszen a legjobb 4-4 csapat játszik egymás ellen, amit ellenfelünk be is bizonyított a párharc során. Múlt héten a létra első fokára sikerült fellépnünk, viszont a mai győzelemmel a létra felső fokára léptünk és bejutottunk a MEFOB négyes döntőjébe. Gratulálok a Szombathelyi Egyetem csapatának is a nagyszerű küzdéshez, amit a két csapat vívott egymás ellen és nem utolsó sorban a fiúknak is a győzelemhez és köszönöm a minket bíztató közönségnek!

Kéri Péter: - Szeretnék gratulálni a Miskolci Egyetem csapatának a MEFOB döntőbe jutásához és sok sikert kívánok nekik a folytatáshoz! Nem feltett kézzel érkeztünk a mai mérkőzésre, igazából volt egy hat perces leolvadásunk, ahol jelentős előnyre tett szert a hazai csapat. Előtte-utána meg tudtuk csinálni, amit szerettünk volna, ma ennyi volt bennünk.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71952

Továbbjutott: Miskolc kettős győzelemmel


 

1. mérkőzés

 

Közgáz SC és DSK - DEAC 83-99 (22-21, 23-25, 14-26, 24-27)

Budapest, Kinizsi u., 15 néző, V.: Gruber, Novák.

 

Közgáz SC és DSK: SZÁNTÓ 24, PFANDLER 6, Nagy G. 9/3, Csikós 4, Galambos 11. Csere: Sólyom 6, GYÜRK 18/12, Béres, Grilli 5/3. Edző: Vladár Csaba.

DEAC: POLLÁK 22/6, VARGA S. 21/15, VÁRSZEGI 15/3, Bankó 3, CZERMANN 12. Csere: TURÁN 12/12, Horváth B. 4/3, Hibján 6/3, Orosi 4, Sólyom. Edző: Nagy Lajos.

 

Nagy iramban, de mindkét fél részéről sok pontatlansággal indult a találkozó, a 4. percben 4-4-re álltak a felek. Kezdetben hazai részről Galambos Árpád, a debreceniektől a mérkőzést végül 22 pontos, 11 lepattanós, 10 gólpasszos tripla-duplával záró Pollák Balázs szállította a pontokat. A negyed második felében Czermann Patrik közeli és Varga Sándor távoli találataival szűk előnyt állandósított a címvédő DEAC. A negyed vége azonban Gyürk Zsigmond triplájának és a 24 pontos, 10 gólpasszos dupla-dupláig jutó Szántó Dániel kosarának köszönhetően a hazaiaké volt. A 2. negyedben a láthatóan összeszokottabb DEAC ismét ellépett, de a Szántó-Gyürk kettős vezette Közgáz a 3. negyed derekáig tartotta vele a lépést. Ekkor Turán Simon tripláira építve egy 13-3-mal 10 pont fölé hizlalta előnyét a címvédő. Ez döntő fontosságú volt a mérkőzés végkimenetele szempontjából. A szívósan küzdő Közgáz nem adta olcsón a bőrét, de Várszegi Ádám vezetésével a DEAC minden felzárkózási kísérletet visszavert és 16 pontos előnyt szerzett a debreceni visszavágóra.

 

Vladár Csaba: - Sajnos a mérkőzés egyes időszakaiban nem tudtuk megállítani a debreceniek lendületes, jó ritmusú támadásait, pontos távoli dobásait. Támadásban több apró hibát vétettünk, ezt pedig összeszokottabb ellenfelünk könyörtelenül megbüntette. Hátrányban vagyunk, de nem adjuk föl, készülünk a visszavágóra.

Nagy Lajos: - Mindenekelőtt szeretném megköszönni a Közgáznak, hogy rugalmasan állt a mérkőzés időpontjához. Látványos, elég fizikális meccs volt, a harmadik negyedben összeállt a játékunk, ekkor sikerült ellépni, ez döntött. Nyertünk, előnyből kezdünk otthon, de természetesen nem tekintjük lezártnak, lefutottnak a párharcot.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71922


 

2. mérkőzés

 

DEAC - Közgáz SC és DSK 93-90 (20-16, 23-20, 28-27, 22-27)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 25 néző. V.: Fülöp, dr. Szűcs.

DEAC: POLLÁK 16/6, Varga 10/6, Várszegi 4, Bankó 3/3, CZERMANN 10. Csere: BATA 17/9, HIBJÁN 12/6, Sipos 9/6, Orosi 8, Sólyom B. 4/3. Edző: Nagy Lajos.

Közgáz SC és DSK: SZÁNTÓ 37/18, Pfandler 9, Béres 4 GALAMBOS 22/12, CSIKÓS 14/6. Csere: Sólyom Zs. 4. Edző: Vladár Csaba.

 

A 16 pontos debreceni előnyről induló mérkőzés első negyedének a feléig egymást követték a hazai és vendég kosarak, aminek köszönhetően az első percekben egyik csapat sem tudott számottevő előnyt kialakítani. A játékrész végén azonban a Debrecen szigorítani tudott a védekezésén, aminek köszönhetően 3 perc kosárszünet következett, amit Sólyom Zsigmondnak sikerült 2 büntetővel megtörnie, majd Csikós Máté triplájával sikerült faragni a hátrányból. Végül Bata Olivér hárompontosának és közeli találatának köszönhetően 4 pontos hazai vezetéssel zárult az első negyed (20-16). A második játékrész is kiegyenlített küzdelmet hozott, a 4 sikeres hárompontos ellenére sem sikerült számottevő előnyt kiépítenie a DEAC-nak, a Közgáz Szántó Dániel 11 pontos rohamának  köszönhetően tartotta a lépést a címvédő DEAC-cal. A negyedet végül ismét a hazai csapat nyerte (23-20), így a nagyszünetre 7 pontos debreceni előny alakult ki. Rögtön a nagyszünetet követően a játék képe nem változott, folytatódott a pontgyártás mind két fél részéről, látványos kosarakkal és több kinti dobással. Hazai oldalon Varga Sándor, Pollák Balázs, Sipos Timót, Hibján Máté, valamint Sólyom Bence  is betalált távolról, a vendégektől pedig Szántó és Galambos Árpád értékesített több hárompontost. A negyedet végül csupán 1 ponttal tudta megnyerni a DEAC (28-27). Az utolsó játékrészben a 6 fővel kiálló Közgáz lendülete nem változott, a fővárosiak szépen tudták tartani a lépést a hosszabb cserepaddal rendelkező DEAC ellen. Végül a záró etapot meg is tudták nyerni, ám a végső győzelemhez ez nem volt elég (22-27), a párharc megnyerése pedig egy pillanatig sem forgott veszélyben a végül kettős győzelemmel a négyes döntőbe jutó címvédő debreceni gárda számára. 

 

Nagy Lajos: - Gratulálok a Közgáznak, ma nagyot küzdöttek. Az idegenbeli mérkőzésen megszerzett előnyt ma szépen tudtuk tartani. Örülök neki, hogy ismét sikerült bejutni a MEFOB döntőbe, gratulálok a fiúknak.  

 

Vladár Csaba: - Először is gratulálok a debreceni csapatnak, sok sikert kívánunk a négyes döntőben, de örülök annak, hogy egy szoros mérkőzést tudtunk játszani jó erőkből álló DEAC ellen, úgyhogy köszönjük.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71932

Továbbjutott: DEAC kettős győzelemmel

 

Fotó: Práczki Péter

Bár a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keresztjátékába, azaz a legjobb 8 közé három fővárosi gárda is bejutott, a negyeddöntőkben a BME-MAFC a PTE-PEAC-cal, a Közgáz a címvédő DEAC együttesével, a TFSE pedig a Mosonmagyaróvárral szemben maradt alul, így az idei férfi egyetemi Final Four-t fővárosi együttes nélkül, a DEAC, a Miskolc, a Mosonmagyaróvár és a PTE-PEAC részvételével rendezik

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak negyeddöntők. 


 

1. mérkőzés

BME-MAFC - PTE-PEAC  86-74 (21-26, 29-19, 17-15, 19-14)

Budapest, Camugo, 100 néző. V.: Szőts, Czupi.

BME-MAFC: KOFLANOVICS 6/6, Pollák 8/6, LÁNG-MITICZKY 13/3, ROZS 22, TÓTH 20/3. Csere: Vargovics 9/3, Pásztor 3, Bartha 5, Weidinger, Vas. Edző: Weisz-Tiba Klára.

PTE-PEAC: Fülöp 12, Nagy K.  5/3, SCHUJ 11/6, MEZEI 12, Kovács 4. Csere: BOR 20, KELEMEN 8, Jolsvai, Halkovicsm Németh Zs., Németh Z. Edző: Kmézic Zoran.

 

A mérkőzés nagy téttel bírt mindkét fél számára. Ennek ellenére nem puhatolóztak sokáig az egyetemisták, hanem óriási lendülettel egymásnak estek. Talán a hazaiaknak sikerült jobban a rajt, mert a Rozs Máté-Láng-Miticzky Dániel  duó egy perc alatt 5 pont előnyt szerzett övéinek. Azonnal időkéréssel törte meg a rohanást Kmézic mester. Ezután Mezei és Schuj Márton (11 pont, 4 lepattanó)  jóvoltából válasz érkezett a BME-MAFC támadására. Hazai oldalon Pollák Árpád süllyesztett el egy triplát, majd Koflanovics Kristóf rögtön utána még egyet. Nagyon erős nyomást gyakorolt a "műszaki alakulat" a pécsiekre, de Schuj újabb triplája után a padról érkező Bor Sándor (20 pont, 6 kiharcolt fault, 6 gólpassz) okozott komoly fejtörést a hazaiaknak. Felváltva estek a kosarak. Rozs (22 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault) technikás megoldásait csodálhattuk, majd a padról érkező Vargovics bombázott be egy triplát. PTE-PEAC oldalon pedig Bor cikázott a védők között ijesztő sebességgel. Az első negyedet kis különbséggel végül a PTE-PEAC nyerte meg. A második negyed Tóth Kornél (20/3 pont, 7 kiharcolt fault, 5 lepattanó) kosarával kezdődött, aki ezen a napon is berepülte a légteret minden lepattanóért. Majd Rozzsal karöltve hatalmas energiákat mozgósítva harcba vitték csapatukat a vezetés megszerzéséért. Koflanovics Kristóf (6/6 pont, 10 gólpassz) zseniális passzokkal hozta helyzetbe társait. Mindegy volt, hogy milyen védekezéssel próbálkozott a Pécs, Koflanovics rendezte sajátjait és mindig lett belőle helyzet. Ebben a negyedben időnként kicsit tanácstalannak tűnt a PTE-PEAC. Azonban harcedzett csapat lévén a vendégek mindig el tudtak helyezni 1-1 kosarat a hazai gyűrűben hol Bor, hol Mezei Máté (12 pont, 7 lepattanó, 5 kiharcolt fault) révén, hogy a BME-MAFC ne tudjon nagyon ellépni. A műszakisok futására Bartha Zsombor tette fel a pontot, ugyanis padról érkezve hibátlanul, és nagyon hasznosan töltötte perceit a pályán. A harmadik negyedben sem csökkent a sebesség. Felváltva estek a kosarak annak ellenére, hogy kemény és szervezett védekezést láthatott a nagyszámú közönség. A vendégeknél Fülöp Zsombor (12 pont, 4 lepattanó) "fújt riadót", de a pécsiek nem tudtak igazán közel kerülni a hazaiakhoz. A negyedik negyedet Láng-Miticzky Dániel (13/3 pont, 4 gólpassz) hárompontosa indította. Ezzel kerek 10 pontra nőtt a különbség a hazaiak javára. Vargovics Balázs percei következtek, zárásként egy Pollák triplával. Pécsi oldalon Kelemen Benjámin (8 pont, 5 lepattanó, 2 kiharcolt fault) küzdött hősiesen a palánk alatt. 3 perccel a vége előtt kipontozódott Koflanovics, aki addig remekül kézben tartotta csapatát. Ám a két csapat közti különbség nem csökkent. Sőt, Tóth utolsó dobásával végül beállította a végeredményt, a 12 pontos BME-MAFC győzelmet.

 

Weisz-Tiba Klára: - Felkészültünk, behúztuk az elsőt. Nem dőlünk hátra, mert Pécsen sem lesz könnyebb dolgunk. Azonban meg kell jegyeznem, hogy az ilyen színvonalú meccsek miatt érdemes egyetemi kosárlabdát nézni. Mindkét csapatot dicséret illeti. A közönségünk pedig fantasztikus volt!

Kmézic Zoran: - Erős, jól felkészített csapat ellen játszottunk ma. Nagyon sok hibát vétettünk. Ezeket ki kell javítanunk jövő hétre, ha tovább akarunk jutni.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71882


 

2. mérkőzés

PTE-PEAC - BME-MAFC 86-69 (26-13, 13-16, 19-14, 28-26)

Pécs, Ifjúság út 6., 80 néző. V.: Nagy, Fleischmann.

 

PTE-PEAC: FÜLÖP 18/6, Altekruse 6/6, NAGY K. 19/12, Mezei 1, Kovács 8. Csere: BOR 21, Schuj 13/6, Németh Z., Kelemen, Jolsvai. Edző: Kmézics Zorán.

BME-MAFC: Pollák 4, Géczi 7/3, LÁNG-MITICZKY 16/6, ROZS 31/3, Tóth K. 5 . Csere: Koflanovics 3/3 Vargovics 3/3, Weidinger, Bartha, Pásztor, Vas. Edző: Weisz-Tiba Klára.

 

A keresztjáték első meccsén összeszedett 12 pontos hátrányát próbálta eltüntetni a házigazda PTE-PEAC a BME-MAFC ellen. Bár a mérkőzést jobban kezdték a vendégek, de Fülöp Zsombor ponterős játékával hamar magukhoz ragadták a  vezetést a pécsiek. A műegyetemiek viszont a végül 31 pontos, 10 lepattanós dupla dupláig jutó Rozs Máté és Géczi Zalán pontjaival próbáltak lépést tartani. A hazaiaknál Bor Sándor is megérkezett a meccsbe és már  a negyed vége előtt megvolt a pécsi szempontból oly áhított 13 pontos előny. A büntetők értékesítésével viszont hadilábon álltak a hazaiak és Rozst továbbra sem tudták tartani. Fülöp extráival és Schuj Márton hármasával nőtt a pécsi előny, hogy aztán a kemény faultokkal tarkított félidő végén és néhány hazai fegyelmezetlenség után a különbség 10 pontra csökkenjen. A harmadik negyed közepén a pécsieknél hárman is három faulttal álltak, ekkor a játékvezetők jó pár technikait kiosztottak a hazaiak ellen színészkedésért. A negyedik negyedben az amúgy jól játszó Nagy Kevint két technikaival ki is állították, aki ekkor már négy bedobott hárompontossal 19 pontnál járt. Bor Sándor viszont stabilan szállította a pontokat betörésekből, labdaszerzésekből. Így bár a vendégek mindent megpróbáltak a húsz pont körüli differencia állandósult, végül a nyugati csoport győztese igazi kupapárharcban összesítésben 5 pont különbséggel jutott a négyes döntőbe.

 

Kmézics Zorán: - Mindkét csapat nagyon akarta a továbbjutást. Ez meg is látszott, nálunk nagyon sok fegyelmezetlenség csúszott a játékba. Természetesen gratulálok a fiúknak a döntőbe jutásért, de nagyon megnehezítettük a dolgunkat.

Weisz-Tiba Klára: - Először is gratulálok a pécsieknek a döntőbe jutáshoz! Otthon megcsináltuk az előnyt, de sajnos ma nem tudtunk felnőni a feladathoz. Ma akárhogy is nézem ők játszottak jobban. Sajnálom a srácaimat, mert borzasztóan sokat dolgoztak azért, hogy sikerüljön. Jövőre újra megpróbáljuk!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71892

Továbbjutott: PTE-PEAC 160-155-tel
 

 

1. mérkőzés

 

TFSE - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 71-62 (23-16, 17-16, 21-18, 10-12)

Budapest, dr. Koltai Jenő Sportközpont 60 néző. V.: Hervay, Szőts.

 

Szombathelyi Egyetemi SE: Pozsik, CSOMÓS 21/12, MESTER 13/9, Alcser 6/3,  Rátvay 2. Csere: Dékány 9, Rátkai 8, Dócs 7/3, Szlávik 2, Nagy 3/3, Csányi. Edző: Boros Zoltán.

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Kámán 13/3, Bakon 10/3, Garancz 12/3, Hágen 10, Friedl. Csere: Dani 10/6, Tóth-Erdei 5/3, Sólyom 2, Varga. Edző: Laky Tibor.

 

A TF-esek kezdték jobban a mérkőzést, azonban az első negyed végén megsérült kezdő centerük, Rátvay Balázs, aki később már nem tudott pályára lépni. 7 pontos TFSE előnyről folytatódott a 2. negyed, ahol állandósulni látszott a 10 pont körüli mosonmagyaróvári hátrány. A második félidőre fordulva hasonló képe volt a játéknak, a TF az extra dobónapot kifogó Csomós Kristóf (21 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és dupla-duplát elérő Mester Márk (13 pont, 10 lepattanó) vezérletével próbálta növelni az előnyét, a Mosonmagyaróvár pedig a szintén dupla-duplával "jelentkező" Kámán Kristóf (13 pont, 12 lepattanó, 5 szerzett labda) palánk alatti játékára alapozva igyekezett zárkózni. A záró etap előtt 11 ponttal vezettek a hazaiak. TF elvesztette időközben sérülés miatt még 2 magasemberét, így a vendéglátók alacsony szerkezettel voltak kénytelenek lejátszani az utolsó játékrészt. A negyedik negyedben felfokozott hangulatban játszottak a csapatok, érezhetően nőtt a feszültség a tét miatt, emiatt több technikait is kiosztottak a játékvezetők. Bő 3 perccel a befejezés előtt tetemesnek mondható, 15 pontos előnye volt a hazai gárdának, ám a Mosonmagyaróvár nagy hajrával végül 10 ponton belülre került, és ezzel nyílttá, izgalmassá tette a visszavágót.
 

 

Boros Zoltán: - Úgy gondolom, hogy jól küzdöttünk, meg tudtuk tartani azt a 9-10 pontos előnyt, amit kialakítottunk. Sajnos 3 játékosunk is megsérült a mérkőzés során, ami gyengítette a rotációnkat. Igen jó, mozgalmas, küzdelmes mérkőzés volt, gratulálok a Győrnek.

Laky Tibor: - Gratulálok a TF-nek a győzelemhez! Igazi döntőbe jutásért való küzdelem volt. Nagyon fáradtan érkeztünk a mérkőzésre, remélem a visszavágón nagyobb ellenállást tudunk kifejteni.
 

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71902
 

 

2. mérkőzés

 

Mosonmagyaróvár UNI-Győr - TFSE 86-71 (22-20, 19-23, 20-12, 25-16)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 70 néző. V.: Földesi, Káli.

 

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Friedl , BAKON 16/9, Garancz 8/3, HÁGEN 22/6, KÁMÁN 15/3.  Csere: GEIGER 14/6, SÓLYOM 9/3, Tóth-Erdei 2, Dani, Éder, Piukovits, Varga. Edző: Laky Tibor.

TFSE: Pozsik, MESTER 14/6, Csomós 11/3, Alcser 8, TARJÁN 21 . Csere: Dékány 9/3, SZLÁVIK 8/6, Nagy, Rátkai, Woditsch. Edző: Boros Zoltán.

 

Villámrajtot vett a TFSE a mérkőzés kezdetén és a kezdő szakasz felénél már összesítésben 19 egység volt az előnye. A negyed második felében a hazai alakulat magára talált és a negyed végére a mérkőzésen belül két ponttal ugyan, de átvette a vezetést. A második negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, tapinthatóan nagy volt a feszültség a pályán. A Testnevelési Egyetem a végül igencsak "mutatós", 21 pontos, 31 lepattanós Tarján Izsák, valamint Mester Márk vezetésével kontrollálta a találkozót, így a párharcot is, míg a hazaiak inkább küszködtek, nem ültek a távoli dobásaik, így a nagyszünetre ismét a vendégeknél volt az előny a mérkőzésen. A harmadik játékrészben szerkezetet váltott a Mosonmagyaróvár. Tóth-Erdei és Sólyom került a középpontba, ami megváltoztatta a játék menetét. A padról jövők a Széchenyi Egyetemnél ebben a szakaszban jelentősen többet tudtak hozzátenni a mérkőzéshez, mint a vendégeknél. A záró etap harmadik percében kiegyenlítették a párharc állását Hágen Tamásék és így az utolsó hét percre óriási versenyfutás maradt. A végjátékban a vendégek fáradni látszottak és így pontatlanabbá vált a játékuk, amit a hazai alakulat több alkalommal is büntetett. Így a mérkőzés végén, egy igazi nagy harc és párharc után a Mosonmagyaróvár örülhetett, amely a párharcot összesítésben 6 ponttal megnyerve az utóbbi négy kiírásban harmadszor került az egyetemi bajnokság négyes döntőjébe.

 

Laky Tibor: - Mindkét csapatnak gratulálok a mai teljesítményéhez, ez egy igazi rájátszás mérkőzés volt. Nagyon akartuk a győzelmet. Nem mindig nekünk kedvezett a szerencse, de ki tudtuk húzni magunkat a gödörből és sikerült ledolgoznunk a hátrányt. Nagyon boldog vagyok, hogy ezzel a csapattal immár harmadszor vagyunk a négyes döntőben, szerintem ez extra teljesítmény.

Boros Zoltán: - Gratulálok a Mosonmagyaróvárnak a győzelemhez. Úgy gondolom, hogy harminc percig jól tartottuk magunkat, jó volt nekünk az eredmény. Utána elkövettünk jónéhány hibát, jöttek az eladott labdák és rossz dobások, rossz döntések. Ebből felül tudott kerekedni és el tudott húzni a MOGAAC, akik megérdemelten jutottak a négyes döntőbe, gratulálok nekik.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71912

Továbbjutott: Mosonmagyaróvár 148-142-vel.
 

 

1. mérkőzés

 

Szombathelyi Egyetemi SE - Miskolci Egyetem 72-75 (19-25, 19-13, 15-16, 19-21)

Szombathely, 60 néző. V.: dr. Magyari, Csák Máté.

 

Szombathelyi Egyetemi SE: KISS M. 24/18, Horváth 3, Vicze 6/3, TAKÁCS 25/15, Várkony. Csere: Nárai 5/3, Gyánó 4, Frisnyák 2, Németh 3/3. Edző: Kéri Péter.

Miskolci Egyetem: TÓTH 22/3, ORLICZKI 11, KOZÁK 16, Ragályi 4, GERŐCS 22/3. Csere: Lakatos, Sándor, Molnár, Tóth, Szőke. Edző: Béres Dávid.

 

Egy negyedik és egy első helyezett párharca papírformának tűnhet, de szombathelyi csapat úgy kezdte a meccset, hogy érezhető volt, hogy nem csak asszisztálni szeretne a párharchoz. Az első játékrészben ennek megfelelően felváltva estek a kosarak az első percekben. Bár a negyed végére kialakított egy kis előnyt a vendégcsapat, kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A második negyedet védekezés váltással kezdte Kéri Péter csapata, ami meg is hozta az eredményt. Folyamatosan zárkóztak ellenfelükhöz a hazaiak elsősorban jó védekezésüknek köszönhetően. Ennek eredményeként egállal vonulhattak pihenőre a csapatok. A fordulás után sem változott a játék képe. Folyamatosan tapadtak egymásra a csapatok, hol az egyik, hol a másik vette át a vezetést. A záró játékrészt minimális előnnyel a vendégek várhatták, de ennek ellenére nem nyugodhattak meg. Az etapban Kiss Mihály tripláival maradt meccsben a szombathelyi csapat, sőt volt, hogy 5 ponttal is vezettek a hazaiak. A végjátékra döntetlen állással fordultak rá  a csapatok. Egy igazi egylabdás meccsen végül a miskolciak örülhettek, de lefutott a párharc. Hazai oldalon Kiss Mihály 24 pontja mellé leszedett 7 lepattanót és kiharcolt 5 faultot (27 VAL), Takács Zsolt pedig 25 pontot és 5 lepattanót szedett (24 VAL). A vendégeknél Tóth Bence 22 pont 12 gólpasszos dupla-duplát produkált (28 VAL), Gerőcs Roland pedig 22 pont, 11 lepattanóval hozta össze ugyanezt (26 VAL).

 

Kéri Péter: - Gratulálok a Miskolci Egyetemnek a győzelemhez. A bajnokság egyik legkomplexebb csapatával játszottunk. Bár voltak visszatérő hibáink, ennek ellenére szinte mindent megcsináltak a fiúk a megbeszéltekből. Úgy gondolom, hogy ezzel az eredménnyel bebizonyítottuk, hogy helyünk van a keresztjátékban. Nem feltartott kézzel fogunk Miskolcra utazni.

Béres Dávid: - Először is gratulálok a csapatomnak a győzelemhez. Egy végig kiélezett mérkőzésen tudtunk egy, egylabdás meccsen nyerni. Nem könnyű a keresztjáték, tudtuk, hogy a SZOESE csapata jó erőkből áll. A hazai pálya nem a mi javunkra billent, de ennek ellenére is győzelemmel zártuk a meccset és várjuk a jövőheti visszavágót hazai pályán.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71942


 

2. mérkőzés

 

Miskolci Egyetem - Szombathelyi Egyetemi SE 84-67 (23-17, 22-8, 23-18, 16-24)

Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 60 néző. V.: Domán, Vaszi.

 

Miskolci Egyetem: TÓTH B. 9/3  ORLICZKI 13/3, SÁNDOR 14/12, KOZÁK 11, GERŐCS 12. Csere: Tóth J. 7/6, Gadus 6, Molnár 5/3, Velkey 3/3, Lakatos 2, Szőke 2, Ragályi. Edző: Béres Dávid.

Szombathelyi Egyetemi SE: Kiss M. 12/6, VÁRKONY T. 9, Vicze 6, Nárai, TAKÁCS ZS.  14/6. Csere: Kiss H. 14/6, GYÁNÓ 8/3, Matucza 3/3, Németh 1, Frisnyák, Várkony K. Edző: Kéri Péter, Novák Marcell.

 

A negyeddöntő első összecsapásán a miskolci csapat bizonyult jobbnak Szombathelyen három ponttal, így a 2. mérkőzés izgalmasnak ígérkezett. A hazaiak jobban kezdtek Orliczki Mátyás (13/3 pont, 2 szerzett labda) karmester vezetésével. A vendégek gyorsan vissza is verték a hazaiak támadásait főként a dupla-dupláig elérő Takács Zsolt (14/6 pont, 11 lepattanó, 4 assziszt) vezényletével. Az első negyedben fej-fej mellett haladt a két csapat, ellenben a második negyedben a vendéglátóknak sikerült ellépni ellenfelüktől, így félidőre 20-pontos előnnyel mehettek pihenőre. Amint várható volt a félidőt követve, mindkét oldalt „kosáreső” volt, de a 20 pont körüli előnyét meg tudta tartani a miskolci csapat a játék végét jelző dudaszóig. A Miskolci Egyetem csapata, így kettős győzelemmel jutott be a négyes döntőbe.
 

Béres Dávid: - Tudtam, hogy nem lesz könnyű a rájátszás, hiszen a legjobb 4-4 csapat játszik egymás ellen, amit ellenfelünk be is bizonyított a párharc során. Múlt héten a létra első fokára sikerült fellépnünk, viszont a mai győzelemmel a létra felső fokára léptünk és bejutottunk a MEFOB négyes döntőjébe. Gratulálok a Szombathelyi Egyetem csapatának is a nagyszerű küzdéshez, amit a két csapat vívott egymás ellen és nem utolsó sorban a fiúknak is a győzelemhez és köszönöm a minket bíztató közönségnek!

Kéri Péter: - Szeretnék gratulálni a Miskolci Egyetem csapatának a MEFOB döntőbe jutásához és sok sikert kívánok nekik a folytatáshoz! Nem feltett kézzel érkeztünk a mai mérkőzésre, igazából volt egy hat perces leolvadásunk, ahol jelentős előnyre tett szert a hazai csapat. Előtte-utána meg tudtuk csinálni, amit szerettünk volna, ma ennyi volt bennünk.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71952

Továbbjutott: Miskolc kettős győzelemmel

 

1. mérkőzés

 

Közgáz SC és DSK - DEAC 83-99 (22-21, 23-25, 14-26, 24-27)

Budapest, Kinizsi u., 15 néző, V.: Gruber, Novák.

 

Közgáz SC és DSK: SZÁNTÓ 24, PFANDLER 6, Nagy G. 9/3, Csikós 4, Galambos 11. Csere: Sólyom 6, GYÜRK 18/12, Béres, Grilli 5/3. Edző: Vladár Csaba.

DEAC: POLLÁK 22/6, VARGA S. 21/15, VÁRSZEGI 15/3, Bankó 3, CZERMANN 12. Csere: TURÁN 12/12, Horváth B. 4/3, Hibján 6/3, Orosi 4, Sólyom. Edző: Nagy Lajos.

 

Nagy iramban, de mindkét fél részéről sok pontatlansággal indult a találkozó, a 4. percben 4-4-re álltak a felek. Kezdetben hazai részről Galambos Árpád, a debreceniektől a mérkőzést végül 22 pontos, 11 lepattanós, 10 gólpasszos tripla-duplával záró Pollák Balázs szállította a pontokat. A negyed második felében Czermann Patrik közeli és Varga Sándor távoli találataival szűk előnyt állandósított a címvédő DEAC. A negyed vége azonban Gyürk Zsigmond triplájának és a 24 pontos, 10 gólpasszos dupla-dupláig jutó Szántó Dániel kosarának köszönhetően a hazaiaké volt. A 2. negyedben a láthatóan összeszokottabb DEAC ismét ellépett, de a Szántó-Gyürk kettős vezette Közgáz a 3. negyed derekáig tartotta vele a lépést. Ekkor Turán Simon tripláira építve egy 13-3-mal 10 pont fölé hizlalta előnyét a címvédő. Ez döntő fontosságú volt a mérkőzés végkimenetele szempontjából. A szívósan küzdő Közgáz nem adta olcsón a bőrét, de Várszegi Ádám vezetésével a DEAC minden felzárkózási kísérletet visszavert és 16 pontos előnyt szerzett a debreceni visszavágóra.

 

Vladár Csaba: - Sajnos a mérkőzés egyes időszakaiban nem tudtuk megállítani a debreceniek lendületes, jó ritmusú támadásait, pontos távoli dobásait. Támadásban több apró hibát vétettünk, ezt pedig összeszokottabb ellenfelünk könyörtelenül megbüntette. Hátrányban vagyunk, de nem adjuk föl, készülünk a visszavágóra.

Nagy Lajos: - Mindenekelőtt szeretném megköszönni a Közgáznak, hogy rugalmasan állt a mérkőzés időpontjához. Látványos, elég fizikális meccs volt, a harmadik negyedben összeállt a játékunk, ekkor sikerült ellépni, ez döntött. Nyertünk, előnyből kezdünk otthon, de természetesen nem tekintjük lezártnak, lefutottnak a párharcot.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71922


 

2. mérkőzés

 

DEAC - Közgáz SC és DSK 93-90 (20-16, 23-20, 28-27, 22-27)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 25 néző. V.: Fülöp, dr. Szűcs.

DEAC: POLLÁK 16/6, Varga 10/6, Várszegi 4, Bankó 3/3, CZERMANN 10. Csere: BATA 17/9, HIBJÁN 12/6, Sipos 9/6, Orosi 8, Sólyom B. 4/3. Edző: Nagy Lajos.

Közgáz SC és DSK: SZÁNTÓ 37/18, Pfandler 9, Béres 4 GALAMBOS 22/12, CSIKÓS 14/6. Csere: Sólyom Zs. 4. Edző: Vladár Csaba.

 

A 16 pontos debreceni előnyről induló mérkőzés első negyedének a feléig egymást követték a hazai és vendég kosarak, aminek köszönhetően az első percekben egyik csapat sem tudott számottevő előnyt kialakítani. A játékrész végén azonban a Debrecen szigorítani tudott a védekezésén, aminek köszönhetően 3 perc kosárszünet következett, amit Sólyom Zsigmondnak sikerült 2 büntetővel megtörnie, majd Csikós Máté triplájával sikerült faragni a hátrányból. Végül Bata Olivér hárompontosának és közeli találatának köszönhetően 4 pontos hazai vezetéssel zárult az első negyed (20-16). A második játékrész is kiegyenlített küzdelmet hozott, a 4 sikeres hárompontos ellenére sem sikerült számottevő előnyt kiépítenie a DEAC-nak, a Közgáz Szántó Dániel 11 pontos rohamának  köszönhetően tartotta a lépést a címvédő DEAC-cal. A negyedet végül ismét a hazai csapat nyerte (23-20), így a nagyszünetre 7 pontos debreceni előny alakult ki. Rögtön a nagyszünetet követően a játék képe nem változott, folytatódott a pontgyártás mind két fél részéről, látványos kosarakkal és több kinti dobással. Hazai oldalon Varga Sándor, Pollák Balázs, Sipos Timót, Hibján Máté, valamint Sólyom Bence  is betalált távolról, a vendégektől pedig Szántó és Galambos Árpád értékesített több hárompontost. A negyedet végül csupán 1 ponttal tudta megnyerni a DEAC (28-27). Az utolsó játékrészben a 6 fővel kiálló Közgáz lendülete nem változott, a fővárosiak szépen tudták tartani a lépést a hosszabb cserepaddal rendelkező DEAC ellen. Végül a záró etapot meg is tudták nyerni, ám a végső győzelemhez ez nem volt elég (22-27), a párharc megnyerése pedig egy pillanatig sem forgott veszélyben a végül kettős győzelemmel a négyes döntőbe jutó címvédő debreceni gárda számára. 

 

Nagy Lajos: - Gratulálok a Közgáznak, ma nagyot küzdöttek. Az idegenbeli mérkőzésen megszerzett előnyt ma szépen tudtuk tartani. Örülök neki, hogy ismét sikerült bejutni a MEFOB döntőbe, gratulálok a fiúknak.  

 

Vladár Csaba: - Először is gratulálok a debreceni csapatnak, sok sikert kívánunk a négyes döntőben, de örülök annak, hogy egy szoros mérkőzést tudtunk játszani jó erőkből álló DEAC ellen, úgyhogy köszönjük.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71932

Továbbjutott: DEAC kettős győzelemmel

 

Fotó: Práczki Péter

 

Vármegyei szövetségek