Leány junior: Drámai döntő után bajnok az NKA Pécs
21
Apr
2024
Leány junior: Drámai döntő után bajnok az NKA Pécs
2024. április 21.  |  22:05
A 7. helyért
 
A Nemzeti Leány Junior Bajnokság “A” döntőjében a TARR KSC Szekszárd 56-53-as sikert aratott a Csata DSE ellen, így a szekszárdiak a hetedik, míg a Csata DSE tanítványai a nyolcadik helyen végeztek.
 
Jól kezdte a mérkőzést a Szekszárd, 14-2-vel indítottak. Nyolc perc után 22-5-ös előnyre tett szert a KSC, és az első negyed végén 23-8-as eredményt rögzíthettünk. A második játékrész nagyobb fordulatokat tartogatott, 28-19-nél a bűvös 10 pont különbség alá csökkentette hátrányát a Csata DSE. Zakor és Biczó vezetésével utolérte ellenfelét a Csata, a félidőben 36-33-as állásnál fordultak a csapatok.
 
A nagyszünet után a vendég színekben játszó Csata kezdett jobban, és 36-37-re fordítottak. Pontszegény játékrész volt, de 37-41-re is meglépett a Csata. Nyári lépett elő a szekszárdi csapat vezérévé, és 41-45-ös állással lett vége a 30. percnek. Az utolsó etap elején még hat pontra növelte előnyét a Csata (43-49), majd Csákvári 5 pontjával felzárkózott a Szekszárd 1 pontra (48-49). Szücs ziccerével fordítottak a szekszárdiak, és innentől felváltva vezettek a csapatok (54-53). Szücs pontjai voltak az utolsók, így nagyot küzdve 56-53-as sikert aratott a TARR KSC Szekszárd, és megszerezte a hetedik pozíciót. A Csata DSE a nyolcadik helyen zárta a juniorok “A” döntőjét.
 
TARR KSC SZEKSZÁRD – CSATA DSE 56-53 (23-8, 13-25, 5-12, 15-8)
 
Nemzeti Leány Junior Bajnokság "A" döntő 2024 - helyosztó
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Játékvezetők: Magyari Viktor, Koller István, Erős Florentina
 
TARR KSC Szekszárd: Csákvári 19/15, Hencsik 6, Szücs 10, Rácz 5/3, Nyári 12. Csere: Baka 2, Schiefer -, Kollár -, Csapó 2.
 
Csata DSE: Németh 16, Halmy 4, Végh -, Albert-Tóth 2, Arnóczki 4. Csere: Zakor 19, Vörös -, Biczó 8.
 
 
 
 
Az 5. helyért
 
A Nemzeti Leány Junior Bajnokság “A” döntőjében a Vasas Akadémia/A elsöprő 88-48-as győzelmet aratott a Zsíros Akadémia Kőbánya ellen, így a Vasas az ötödik, a Kőbánya a hatodik helyen zárt.
 
Szorosan kezdődött a mérkőzés első negyede, 13-18 volt az állás. A második játékrészben a Zsíros Akadémia Kőbánya zóna védekezésre váltott, ami ellen jól támadott a Vasas, és hárompontosokkal átdobták a védelmet, így félidőben 42-24-re vezetett a Vasas Akadémia/A.
 
A nagyszünetet követően még hellyel-közzel tartotta ellenfelével a lépést a Kőbánya, azonban már ekkor 20 pontos különbség, 40-61-es állás alakult ki. Az utolsó negyedben felőrölte ellenfelét a Vasas, és végül 40 pontos győzelmet arattak. A Vasas Akadémia/A az ötödik, míg a Zsíros Akadémia Kőbánya a hatodik helyen zárta a junior “A” döntőt.
 
ZSÍROS AKADÉMIA KŐBÁNYA – VASAS AKADÉMIA/A 48-88 (13-18, 11-24, 16-19, 8-27)
 
Nemzeti Leány Junior Bajnokság "A" döntő 2024 - helyosztó
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Játékvezetők: Marton Péter, Tóth Kitti, B. Németh Kristóf
 
Zsíros Akadémia Kőbánya: Pásztor 3, Fodor 12, Szeles 10/3, Takács 2, Bodnár 7. Csere: Sárközi 2, Gonda 2, Oldal -, Zwick 7, Kemény 3, Benkó -, Berecz -.
 
Vasas Akadémia/A: Suvotic 21/12, Szoboszlai 13/3, Kendelényi 7, Czirkos 22/6, László 3. Csere: Felső -, Vigh 12/3, Schannen 2, Révész-Veres -, Vágó 3/3, Dúl 3, Harmati 2.
 
 
 
 
A 3. helyért
 
A Nemzeti Leány Junior Bajnokság bronzmérkőzésén DVTK Akadémia 68-51-re legyőzte a BEAC-Újbuda KA csapatát.
 
Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. A BEAC-nak 4-4 után Gábor Lili és Drahos Leila találataival volt egy megugrása. Erre azonban 7-0-val válaszolt a DVTK. Amikor Poczkodi Zsófia duplája célt ért, már 11-8-ra Stefan Svitek tanítványai vezettek. Az előnyüket pedig az első szakasz végéig megőrizték. A negyedet Fárbás Eliza duplája zárta, amivel 13-10-re mentek a diósgyőriek. A második negyedet Ocsenás Móna és Gábor Lili kosárváltása vezette fel. A DVTK előnye 4-5 pontos különbségnél látszott állandósulni. A játékot két hosszabb videózás is megakasztotta, de ahogy haladtunk előre az időben, egyre inkább a piros-mezesek akarta érvényesült.
 
Mészárosné Kovács Andrea 27-20-nál kért időt. A DVTK azonban a következő akciókból kétszámjegyűre növelte előnyét. Tózer-Nemes Boglárka egy sportszerűtlen fault után büntetőket értékesített. Ocsenás Móna pedig labdaszerzést követően szaladt végig és 31-20-nál először növelte 10 egység fölé a differenciát. A DVTK a félidő hajrájában érezhetően több erőt tudott mozgósítani és gyorsan kinyílt az olló. Poczkodi Zsófia triplát és duplát is értékesített, de betalált Fárbás Eliza is. A nagyszünetben 38-22 állt az eredményjelzőn. A DVTK-nál a 11 pontos Poczkodi Zsófia volt a legeredményesebb, míg a BEAC-nál a 12 pont, 12 lepattanós dupla-duplánál járó Gábor Lili. Ez a 16 pont egy olyan különbség, ahol a harmadik negyed első percei jellemzően meghatározzák a hátrányban lévő gárda sorsát. Ezúttal is ez történt.
 
Nem tudott közelebb kerülni a BEAC. Poczkodi Zsófia és Fárbás Eliza triplái után a 20 pontot is átlépte a differencia. A fővárosiak kosárcsendjét Drahos Leila triplája törte meg, de erre gyorsan felelt Ocsenás Móna. Ennek megfelelően állandósult is a 20 pont feletti különbség. A negyed végjátékához érkezve már több ki nem kényszerített hiba csúszott a játékba, ami egy háromnapos torna végén természetes is. Végül 15-7-re hozta a harmadik etapot a DVTK. Az utolsó 10 percnek 53-29-ről futottak neki a csapatok. A győztes kiléte nem lehetett kérdés. A nagy különbség ellenére mindkét szakvezető maximális koncentrációt követelt meg tanítványaitól. A BEAC tartósan be tudott jönni 20 egység alá. Erre reagálva Stefan Svitek az utolsó két percbe fordulva még igyekezett pontosítani csapata játékán. Végül 68-51-es győzelemmel szerezték meg a diósgyőriek a bronzérmet.
 
BEAC-ÚJBUDA KA/A - DVTK AKADÉMIA/A 51-68 (10-13, 12-25, 7-15, 22-15)
 
Nemzeti Leány Junior Bajnokság "A" döntő 2024 - 3. helyért
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Dr. Danka Péter, Nagy Bence László, dr. Szűcs Sándor (Herczeg Ágoston)
 
BEAC-Újbuda KA/A: Drahos 14/3, Séllei 3/3, Nemes, Gábor 16/3, Nagy 4. Csere: Tatai 2, Barna 3/3, Gréts, Dinnyés 2, Hévizi, Bálint 2, Szauter 5.
 
DVTK Akadémia/A: Poczkodi 16/6, Fárbás Eliza 17/3, Kádas 5/3, Albert, Tózer 6. Csere: Salamon 8, Ocsenás 13/9, Berzy, Váraljai 1, Fárbás Emma 2.
 
 
 
 
Döntő
 
A Nemzeti Leány Junior Bajnokság 2024-es döntője bevonul a klasszikusok közé. Drámai mérkőzésen az NKA Pécs Josepovits Kinga utolsó másodperces találatával 56-54-re legyőzte a Soproni Darazsak Sportakadémia együttesét és ezzel elhódította a bajnoki címet.
 
Szépen megteltek a lelátók a fináléra. A hazaiak feketébe öltözve biztatták kedvenceiket. Igazi klasszikus párharc volt ez, ahol a soproniak kapták el jobban a fonalat. Nem telt el négy perc és 8-2-re léptek el, közte Kókai Patrícia két triplájával.  A pécsi gárda élére Josepovits Kinga állt, aki az első negyedben egymaga 9 pontot szerzett, de Rátkai Eszter is triplát értékesített. Soproni oldalon jobban megoszlottak a terhek, hiszen Kókai Patrícia mellett Toman Dóra, Janzsó Alíz és Sinka-Pálinkás Szofi is betalált. Talán ennek is köszönhető, hogy pár pontos előnyüket őrizték a Darazsak. 10 perc után 15-12 állt az eredményjelzőn. A második negyedet Toman Dóra és Josepovits Kinga pontjai vezették fel. Völgyi Lili triplája után 20-16-nál pécsi időkérés állította meg a játékot.
 
Kifejezetten jó védőmunka jellemezte a második szakaszt. Őrizte pár pontos előnyét a Sopron, de Rátkai Eszter találataival – triplát és büntetőket is értékesített – tartotta a lépést a finálé házigazdája. Nagy iramú, de pontszegény periódus volt a második. Érdemes kiemelni Hőgye Petra és Gergő Janka kosárváltását. Az utolsó két perce paprikázódtak fel az események. Sinka-Pálinkás Szofi triplát értékesített. A hazaiak lépéshibát reklamáltak, amit technikaival jutalmaztak. A ráadás büntető is célt ért. A folytatásban Toman Dóra és Sinka-Pálinkás Szofi kétszámjegyűre növelte a soproni előnyt. A félidőben 36-24-re vezetett a Sopron, melynek keretében a 9 pontos Toman Dóra volt a legeredményesebb. A pécsieknél Rátkai Eszter és Josepovits Kinga járt 11-11 pontnál. A soproniak 33-ból 14-et, a pécsiek 25-ből 8-at dobtak be mezőnyből. A harmadik negyed elején Janzsó Alíz és Toman Réka erősítette meg a soproni vezetést. Rátkai Eszter igyekezett közelebb hozni társait, de összességében 10 pont felett látszott állandósulni a differencia.
 
Faultok okoztak fejfájást a harmadik negyed feléhez érkezve a szakvezetőknek. A soproniaknál Kókai Patrícia a 4., Janzsó Alíz a 3., míg pécsieknél Rátkai Eszter szintén a 3. hibáját ütötte be. Eközben lassan, de biztosan a mérkőzés is fordulatot vett. Hőgye Petra és Rátkai Eszter triplája után 43-37-nél teljesen nyílt lett a találkozó. Toman Dóra büntetői törték meg a soproni kosárcsendet, de nem a szerzett pontok, hanem a faultok váltak főszereplővé. Kókai Patríciát ugyanis az utolsó másodpercekben kipontozták. A 45-39-ről induló negyedik negyed elején pedig Rátkai Eszter és Toman Dóra ütötte be a 4. faultját. Ezekben a feszült percekben összességében a Sopron tudott higgadtabb maradni, Toman Réka és Janzsó Alíz 51-42-nél újra 9 pontra növelte a csapata előnyét.
 
A pécsiek sem adták fel. Az akadémiai növendékek elképesztő biztatása közepette Szakolczi Dia és Rátkai Eszter hozták vissza a hazai reményeket. Rátkai Eszter pedig higgadt büntetőkkel vezetéshez is juttatta csapatát. Ráadásul ezeket a büntetőket Toman Dóra kipontozódása előzte meg. A dráma azonban még csak most ezután jött. 54-53-as állásnál Janzsó Alíz két büntetőt dobhatott. Az első lejött, a második célt ért. 54-54-nél egyenlített a Sopron. Még 5 másodperce maradt Pécsnek és ez elégnek bizonyult a döntéshez. Josepovits Kinga dudaszós találatával megnyerte a bajnoki címet a hazaiaknak. Hosszasan videózták a szituációt a játékvezetők és úgy ítélték meg, hogy rendes játékidőn belül született a találat.
 
A Nemzeti Leány Junior Bajnokság 2024-es aranyérmese az NKA Pécs. Ezüstérmes a Soproni Darazsak Sportakadémia csapata.
 
DARAZSAK SPORTAKADÉMIA/A - NKA PÉCS/A 54-56 (15-12, 21-12, 9-15, 9-17)
 
Nemzeti Leány Junior Bajnokság "A" döntő 2024 - Döntő
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Gombos Márk Bálint, Farkas Péter Gábor, Hegedűs Attila (Schwarz Mária)
 
Darazsak Sportakadémia/A: Kókai 8/6, Toman D. 11, Janzsó 11, Völgyi 5/3, Toman R. 5/3. Csere: Gergő 2, Csaplár-Nagy 2, Rokob, Salamon, Szikszai 2, Sinka-Pálinkás 8.
 
NKA Pécs/A: Josepovits 20, Hőgye 6, Rátkai 21/9, Szakolczi 5, Gréts 4. Csere: Bojtár, Piukovits, Csirke, Bercsi.
 
 
 
 
A finálé után kiosztották az egyéni elismeréseket. A díjakat Dr. Teszler Sándor, az MKOSZ elnökségi tagja mellett Sztojkovics Éva, 147-szeres válogatott, és Lukács Anikó, a Rátgéber Akadémia ügyvezetője, 50-szeres válogatott kosárlabdázó adta át.
 
Az All Star 5-ös tagjai
 
Josepovits Kinga (NKA Pécs/A)
Toman Dóra (Darazsak Sportakadémia/A)
Poczkodi Zsófia (DVTK Akadémia/A)
Gábor Lili (BEAC Újbuda KA/A)
Rátkai Eszter (NKA Pécs/A)
 
A döntő MVP-je
 
Josepovits Kinga (NKA Pécs/A)
 
 
 
 
Fotó (Slide) - wbasket.hu

Vármegyei szövetségek