Tippmix Férfi NB I: Az Alba, a Falco és a Szolnok is elődöntős
19
Apr
2024
Tippmix Férfi NB I: Az Alba, a Falco és a Szolnok is elődöntős
2024. április 19.  |  21:32
Az Alba az első elődöntős
 
Az Arconic-Alba Fehérvár a párharc lezárásáért, a Sopron KC a negyedik mérkőzés kiharcolásáért lépett pályára a negyeddöntő harmadik fordulójában, Székesfehérváron.
 
Philmore tripláját Gill és Nichols távolija követte, majd ismét az Alba légiósa talált be, ezúttal büntetőkből (5-6). Barnett és Philmore jeleskedett a pontszerzéssel, de tartotta magát a Sopron, majd Balogh is egy távolit tett helyre (15-10). A Sopron nem hagyta ellépni ellenfelét, de az első negyed hajrájához közelítve ismét a hazaiak voltak kezdeményezőbbek: 25-18-nál az addigi legnagyobb különbség alakult ki a felek között, Griffin akciójával azonban csökkentette hátrányát az SKC (25-21).
 
Mathis hármasával közelített a Sopron, majd amikor ismét egy kosáron kívül került az Alba, Csendes is bevágott egy triplát. Egy jó védekezés után Molnár már a vezetést is átvette a vendégeknek, de Vojvoda faulttal együtt talált be, és a büntetőjét is értékesítette (31-29). Ismét egyenlített a Sopron, azt követően viszont Philmore, Vojvoda és Barnett is eredményes volt, és Griffin kettese sem törte meg a hazai lendületet (41-33). Az első félidő végéhez közeledve azonban magasabb tempóra váltott a vendég együttes: Nichols pontjaival nem csak, hogy utolérte az Albát, de Meszlényi triplájával a vezetést is visszavette. Másodpercekkel a nagyszünet előtt egyenlítettek a hazaiak, de Sitku nem rontotta el ziccerét, míg a másik oldalon nem tudta dobással befejezni támadását az Alba (43-45).
 
Vojvoda pontjaival vette vissza az előnyt az Alba, a Sopron nem találta a ritmust a második félidő elején. A hazaiak 12-0-ra hozták az első három és fél percet – ebből Vojvoda nyolcat termelt –, így nem csak, hogy vezettek, de már a tíz pontot is elérte a különbség, mire első pontjait jegyezte az ellenfél a harmadik negyedben (55-45). Tizenhatra nőtt a különbség, a Mathist közben kiállítás miatt elvesztő Sopron Griffin révén egy hármassal faragott hátrányából (63-50). A folytatásban tovább növelte előnyét a házigazda, 74-57-nél már 17-tel is vezetett. 76-61-ről várhatták a felek a záró tíz percet.
 
Az utolsó negyedben nagy változás már nem történt a pályán: a Sopron nem tudott tízen belülre kapaszkodni, sőt lassan a húsz pontot közelítette a különbség. A hajrában át is lépte az iménti határt a differencia, de Nichols két triplája visszavitte ez alá a hazai előnyt (92-77). Már a közönségnek játszott a hazai együttes, amely 99-82-es különbséggel a harmadik mérkőzést is megnyerte a párharcban, így 3-0-s összesítéssel jutott elődöntőbe.
 
Arconic-Alba Fehérvár – Sopron KC 99-82 (25-21, 18-24, 33-16, 23-21)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Montgomery-Tóth Cecília, Horváth Csongor Béla (dr. Gincsai János Péter)
 
Alba: Chambers 9/3, Kass -, Barnett 22, Philmore 13/3, Dickey 18/3. Csere: Vojvoda 21/3, Roberts 13, Balogh 3/3, Takács Mi. -.
 
Sopron: Nichols 19/15, Meszlényi 3/3, Griffin 14/3, Gill Jr. 13/3, Molnár M. 8. Csere: Sidibe 15/3, Mathis 5/3, Csendes 3/3, Sitku 2.
 
 
 
 
Újra a ZTE-nél az előny
 
A múlt szombati stabil egerszegi győzelmet követően nagyon fogadkoztak Andjelko Mandic tanítványai, hogy tudnak jobban is játszani. Ez pedig a keddi, debreceni találkozón érződött is, sokáig a DEAC-nak állt a zászló, mégis – az egyébként az utolsó másodperceit leszámítva jól játszó – JD Paige kezében maradt a ZTE sikere. Az amerikai kisember betörés helyett távoli dobást választott, pedig a DEAC bónuszban volt, így aztán következett a hosszabbítás, ahol már jobbnak bizonyultak Mócsán Bálinték.
 
Pénteken délután ismét Zalába látogattak a fekete-fehérek, ez az országjárás pedig nagyban befolyásolhatja a párharc kimenetelét, hiszen a két város távolsága közúton 478 kilométer, ez a 7-8 órás buszozás tehát két méter körüli emberek számára cseppet sem leányálom… A ZTE-nek így aztán nem titkolt célja volt a negyeddöntő mihamarabbi abszolválása, ehhez azonban nem adhatott egy félidei előnyt ellenfelének, mint tette azt a Függetlenségi Nyilatkozat szülővárosában. Drenovacék ezzel szemben ott szerették volna folytatni, ahol kedden abbahagyták: a hosszabbításban ugyanis egészen kiváló dobóformát mutattak – 18 pontot szereztek 5 perc alatt, közte négy triplával. A ZTE ugyanakkor mégis pihentebb lehetett, hiszen kulcsemberei jóval kevesebb időt töltöttek a parketten, mint Edwinék, ennek pedig még szintén lehet jelentősége a párharcban.
 
Mócsán Bálintot hányás-hasmenéses vírus döntötte le szerdán, s bár a bemelegítést még elkezdte, megint rosszul lett, s a játékot már nem tudta vállalni. Buljevicben is bujkált a betegség, de ő pályára tudott lépni, igaz hamar faultproblémákkal küzdött. 
 
Jobban kezdett a ZTE, ám Neuwirth Bence is triplával jelentkezett. A ZTE fiatalja, Szalay Domonkos is hasznosan töltötte játékperceit, gyorsan összeszorgoskodott négy pontot. Paige-nek ellenben nagyon nem ment a dobás, ám egy támadáson belül háromszor is próbálkozott saroktriplával ugyanarról a helyről – a három a magyar igazság elv alapján harmadszorra azért beköszönt… Ona Embo önzetlen passza után Németh Ákos is feliratkozott a hazai pontszerzők közé, a negyedet pedig az amerikai bedobó buzzer-triplája zárta. 
 
24-18-ról folytatódott a játék, a kék-fehérek többször is jártak a bűvös tízpontos különbség közelében, ám 29-20-nál porszem került a gépezetbe. A vendégek pedig elkezdtek nagyon pontosan célozni távolról: Tadic, majd Neuwirth is betalált a 6,75-ösön túlról, a DEAC fiatalja parádés estét fogott ki. Edwin, Tadic, majd Garamvölgyi távolija már Matthias Zollnernek is sok volt, 40-32-es vendégvezetésnél igencsak feldúltan igyekezett jobb belátásra térni övéit. 12-0-ás rohanást produkált a Debrecen, jogos volt a fejmosás. Az időkérés után néhány könnyű kosárral közelebb zárkózott a Zalaegerszeg, ám hiába jött Ostojic 2+1-es akciója, Tadic trojkája révén hattal vezetett a nagyszünetben a DEAC. 43-37-es előnyüket 10 (!) triplájuknak köszönhették elsősorban, amit 62,5%-os pontossággal küldtek a zalai gyűrűbe. A legnagyobb dicséret Neuwirth Bencét illethette, aki egymaga öt távolit vállalt be, de Tadic is összeszorgoskodott 13 pontot. Persze kérdés volt, hogy a mindössze hét játékost forgató DEAC mikor fárad el a keddi hosszabbításos meccs után… A szünetben sokan lamentáltak azon a hazai szurkolók közül, hogy a vendégek dobóformája meddig tarthat ki; a többség egyetértett abban, hogy kérészéletű lesz.
 
Tóth Ádám duplája és Ikpe zsákolása élesztgette a hazai reményeket, ám mindkét csapat idegessé vált a nagyszünet után. Sok hibával játszottak a fiúk mindkét oldalon, de a ZTE előbb nyugodott meg és 50-48-nál, a 26. percben a vezetést is átvette. Innen aztán varázsütésre meg is nyugodtak Keller Ivánék, a Ona Embo hármasával 59-50-re léptek meg. Egyszer még közelíteni tudott a DEAC: a távolról Neuwirthez hasonlóan ihletett formában dobó Tadic saját térfélről dobott hármassal zárta le a 3. negyedet: 61-55-re módosítva az állást. 
 
Paige tempójával, majd Tóth Ádám centerezésével végre kialakult a hőn áhított közte 10, ezt az előnyt pedig stabilan tudta tartani a ZTE. Ona Embo mint kés a vajon tört át a fáradni látszó vendégek védelmén, s két perccel a vége előtt, 75-62-es előnynél Matthias Zollner már pihentetni tudta kulcsjátékosait. Jöhettek ismét mindkét oldalon a fiatalok, szólt a „Ria-ria-Hungária”, betalált Csuti Kornél is. Amikor pedig a hazai szurkolók legnagyobb örömére Makkos Dávid is hintett egy csont nélküli hármast, robbant a csarnok. Ezzel a hazaiak 12-es keretéből mindenki betalált, s feliratkozott a táblára, a szurkolók pedig örömmel konstatálhatták, hogy kedvenceik nagyon megnyomták a második félidőt, s 82-66 arányban legyőzték a hajdúságiakat. 
 
A DEAC mindössze 23 pontig jutott a második húsz percben, a zalai 45-el szemben, ez pedig döntőnek bizonyult. A ZTE sokkal agresszívebben jött ki a nagyszünet után, s ezzel felőrölte egyre jobban elfáradó, s pontatlanabbá váló ellenfelét. A hazai 18 gólpasszra csak 12 vendég jutott, s Ostojicék a lepattanócsatát is meggyőző fölénnyel nyerték. A legnagyobb különbség pedig a palánk alatt mutatkozott, a kék-fehérek nagyon jól éltek a festékből kínálkozó esélyekkel, s a kispadról érkező játékosok is közel 40 pontot tudtak hozzátenni a terméshez. Ami pedig a legörömtelibb, hogy a magyar mag 28 ponttal tudott hozzájárulni a sikerhez. Járt is az ünneplés a kedvenceknek, akikre hosszú út vár vasárnap délután Debrecenig, ám hétfőn este megkísérelhetik lezárni a párharcot – ám ez várhatóan ismét pokolian nehéz lesz a DEAC ellen.  
 
Zalakerámia ZTE KK - DEAC 82-66 (24-18, 13-25, 24-12, 21-11)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Györfy Rúben, Győrffy Pál Attila (Hartyáni Zsolt)
 
Zalaegerszeg: Hicks 9, Paige 12/3, Szalay 4, Ikpe 13, Tóth 6. Csere: Csátaljay 3/3, Csuti 2, Makkos 3/3, Keller 4, Ona 11/9, Osztojics 9, Németh 6.
 
Debrecen: Edwin 7/3, Neuwirth 15/15, Drenovac 6, Williamson 7, Buljevics 6. Csere: Czermann -, Várszegi -, Hegdűs 2, Hőgye 2, Garamvölgyi 3/3, Tadic 18/12.
 
 
 
 
 
Gond nélkül jutott négy közé a Falco
 
A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely azzal a céllal lépett pályára hazai közönsége előtt, hogy már a negyeddöntő harmadik mérkőzésén lezárja a Budapesti Honvéd SE elleni párharcát.
 
Tiby trojkájával indult a meccs, és bár Brown pontjaival fordított a Honvéd, három perc után már 8-4-re vezetett a Falco – Pot is jelentkezett egy hármassal. Simon 11-6-nál értékesített egy triplát, amire sorban érkeztek a hazai kosarak. Olyannyira, hogy a negyed közepét átlépve már a tíz pontot közelítette a különbség, ami Jordano kettesével meg is lett (21-11). Pongó hármasa már tíz fölötti előnyt ért, ami meg is maradt a tizedik perc végére (26-14).
 
Perl hármasával a Falco már harminc fölött járt, míg a Honvédnak kellett még egy támadás a húszhoz (31-18). Keller is triplát dobott, Kovács gól jó plusz büntetős akciójával pedig a közte húsz is meglett, amire még egy egységet rátettek a hazaiak Jordano büntetőjével (39-18). Húszon belülre jött a Honvéd, a Falco kicsit megtorpant, így a félidő hajrájában 44-29-ig tudtak közelíteni a vendégek.
 
Két és fél perc után ismét húsz ponttal vezetett a házigazda (53-33). Brown kosarára Perl válaszolt, majd ugyanő egy hármast is helyre tett – 59-35-nél időt kértek a vendégek. A harmadik negyed második felére egyetlen kérdés maradt: eléri-e a harminc pontot a különbség? Nem csak elérte, át is lépte azt: 69-36-ról indulhatott az utolsó negyed.
 
Mindkét oldalon szellősebb védekezés volt a jellemző, egyik fél sem pörgött már igazán. A negyedik negyed közepéhez érve egymás után érkeztek a Jordano-triplák, a 34. percben kétszer annyi pontnál jártak a hazaiak, mint a Honvéd (80-40). Gyakorlatilag egy percig sem forgott veszélyben a Falco továbbjutása, amely 3-0-s összesítéssel elődöntős – 94-60-nal zárult a párharc utolsó találkozója.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Budapesti Honvéd Sportegyesület 94-60 (26-14, 18-15, 25-7, 25-24)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Szombathely, Aréna Savaria
Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Minár László Balázs, Major Ádám (Bognár Tibor)
 
Falco: Pot 10/6, Tanoh Dez -, Benke 6/3, Tiby 11/3, Krivacevic 4. Csere: Perl 23/9, Jordano 15/12, Pongó 6/6, Kovács B. 6/3, Keller 5/3, Barac 5/3, Verasztó 3/3.
 
Honvéd: Djokovics 4, Brown 11, Hajdu -, Wesson Jr. 7/3, Filipovic 3. Csere: Henry 21/12, Simon K. 8/3, Bazsó 3/3, Peringer 3, Reizinger -.
 
 
 
 
A Szolnok is lezárta párharcát
 
Durmo büntetőivel vette kezdetét a mérkőzés, Kovács a sarokból talált be, az első hazai pontokat Jovanovic szerezte. Manjgafic értékesített eg tempót, Lukács dudaszóra köszönt be, majd megint Manjgafic következett (4-9). Wiggins zsákolt, Kovács újabb triplát vágott be, Wiggins egyziccert is feltett. Thomas büntetett egy eladott labdát, Lukács egyenlítése után időt kért Csirke Ferenc. Kovács fejezett be egy gyorsindítást, Wiggins forgatta be szépen emberét, aztán faulttal együtti kosarával fordított, de a plusz egy kimaradt (16-14). Scherer sülyesztett el egy triplát, Kerpel-Fronius ziccerezett, Thomas és Henry váltott kosarat. Thomas két büntetőt is bedobott, Nikolics egy hármast, Pallai azonnal válaszolt. A negyedet Durham duplája zárta. 25-24
 
Pallai megint szórt egy triplát, Manjgafic is pontos volt távolról, Durmo egy pontot a vonalon hagyott. Jovanovic adott nagy passzt Wigginsnek, Kovács a harmadik hármasát dobta. Jovanovic tört be remekül, Eads dobta át kintről Kovácsot, Kerpel-Fronius használt ki egy zárást és könnyű ziccert tett fel, aztán egy tempót is dobott (35-35). Thomas küldött a helyére két büntetőt, Durmo a festékben dolgozott remekül, Jovanovic tört be. Walker szerzett labdát és zsákolt, a Szolnok pedig időt kért. Thomas verte meg Durmót, Manjgafic mutattott be 2+1-es akciót, Lukács ezt egy triplával annulálta. Eads három büntetőt értékesített, Herger maradt teljesen egyedül a hazai gyűrű alatt és nem is hibázott, így a félidőben három ponttal vezetett az Olaj. 47-44
 
Henry tett vissza egy rontott dobást, Nikolics egy triplát dobott be, Wiggins egy büntetőt. Thomas hármasával vette vissza a vezetést az Olaj, Nikolics egy 2+1-et csinált, Lukács taláta meg a palánk alatt Wigginst. A magasember két büntetőt is a helyére tett, Jovanovic kosara után pedig időt kért a Pécs (57-52). Manjgafic szerzett két pontot, Wiggins második esélyből talált be, Kovács rálépett a vonalra, így két pontot ért a dobása. Nikolics hozta fel egy pontra csapatát, Jovanovic szórt egy hármast, Wiggins zsákolt. Manjgafic kintről talált be, Lukács is megrángatta a gyűrűt, de Manjgaficnak erre is volt válasza. Lukács egy pontot a vonalon hagyott, Rudner is, Pongó nem hibázott. Walker pontja zárta a negyedet. 70-65
 
Pongó és Révész játszott össze, Walker ismét csak az egyik büntetőjét dobta be, Rudner a sarokból köszönt be. Révész kosarával már 11 ponttal vezetett a Szolnok, nem meglepő módon Csirke Ferenc időt kért (77-66). Lukács húzott be egy alley-oopot, Pallai szórt egy triplát, Walker gyors öt pontot rámolt be. Durham két pontjára Nikolics még felelt, de az Olaj légiósa egy triplát is bedobott, így az utolsó két és fél percre 14 pontos különbséggel érkeztünk meg. Innen már nem volt visszaút a Pécs számára, az Olaj nyert és lezárta a párharcot hazai közönsége előtt. 99-80
 
NHSZ-Szolnoki Olajbányász - NKA Universitas Pécs 99-80 (25-24, 22-20, 23-21, 29-15)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Ádám József, Lengyel Ádám József (Sarkadi-Nagy Ágnes)
 
Szolnok: Jovanovic 12/3, Eads 6/3, Lukács 14/3, Thomas 13/3, Wiggins 19. Csere: Pallai 15/15, Durham 10/6, Kiss D. -, Sebők -, Révész 4, Pongó 2, Rudner 4/3.
 
Pécs: Nikolics 14/6, Kovács 13/9, Manjgafic 18/9, Durmo 5, Herger 2. Csere: Rátgéber -, Henry 4, Scherer 5/3, Bor 4, Lados -, Kerpel-Fronius 6, Walker 9/3.

Vármegyei szövetségek