Ma kezdődik a női 3x3 válogatott összetartása az olimpiai selejtezőre
03
Apr
2024
Ma kezdődik a női 3x3 válogatott összetartása az olimpiai selejtezőre
2024. április 3.  |  07:23
Ma Székesfehérváron, az MKOSZ Edzőközpontjában megkezdi a felkészülést a hongkongi 3x3-as olimpiai selejtezőre a magyar női 3x3 válogatott.
 
A magyar válogatott április 8-án kel útra Hongkongba a nyolccsapatos olimpiai selejtező-torna helyszínére. Földi Attila szövetségi kapitány a wbasket.hu-nak elmondta, hogy az összetartás elején 16 fő dolgozik együtt. A felnőtt válogatott nyolc játékosához nyolc U21-es, U23-as válogatott csatlakozik. Velük együtt négy darab négyfős csapatra osztva a résztvevőket, április 5-én és 6-án egy mini-tornát is rendeznek Székesfehérváron.
 
A napokban véglegesedett az utazó keret: Böröndy Vivi, Beatrice Mompremier, Papp Dia (mindhárman Sopron Basket), illetve Szabó Fanni (TFSE-MTK) képviseli hazánkat a hongkongi tornán és száll harcba az olimpiai kvótáért. Az utazó négyes mellett Bach Bogi (SERCO UNI Győr), Jáhni Zsófi és Tóth Orsi (mindketten Vasas Akadémia), illetve Weninger Virág (NKA Universitas Pécs) alkotja a felnőtt válogatottat.
 
„Nincs idő formaidőzésre, a fejek rendezésére. A formát és a mentális, illetve lelki állapotot is át kell hozni a klubcsapatból. Ezt azok a játékosok tudják hatékonyan megtenni, akik a legjobb állapotban vannak ilyen szempontból. Jelenleg Magyarországon a 3x3-as válogatott számára elérhető játékosok közül ebben a négyesben érzem a legtöbbet.” – hangsúlyozta az utazó csapat bemutatásakor Földi Attila.
 
 
„Az egész soproni klubra elmondható, hogy extázisban játszanak. Megverték a DVTK-t, a Győrt, kétszer nagy különbséggel a Pécset. Itt nem kizárólag a soproni siker ténye a kiemelendő, hanem az, hogy ezekből a 3x3-as kerettagok kulcsszerepet vállaltak. Szabó Fanninak nem sikerült a továbbjutás a klubjával a rájátszásban, de nagyon erős átlagot képes hozni, melyet a TFSE-MTK negyeddöntő párharcában is bizonyított.”
 
Az összetartás elején a népes bő keret hasonló elvek mentén dolgozik, ahogy tette azt egy évvel ezelőtt, amikor a felnőtt, illetve az U21/U23 szintén együtt edzőtáborozott. A pálya egyik térfelén a nyolc felnőtt válogatott, a másikon a nyolc fiatalabb játékos végzi a gyakorlatokat. Ez a feltörekvő játékosoknak is értékes tapasztalatszerzési lehetőség, így azon túl, hogy a mini-tornával segítik a felkészülést a hongkongi seregszemlére, számukra is könnyebb lesz majd az átmenet idővel a felnőtt gárdába.
 
„Függetlenül az előzőekben összefoglalt tényezőktől, ez az olimpiai selejtező egy lutri néhány nap közös munka után. Ugyanakkor ez nem csak ránk igaz, hanem mind a nyolc résztvevő nemzetre. Tehát erre nem szabad fogni semmit.” – mondta Földi Attila. „Maga a székesfehérvári torna is kiváló edzés és tapasztalatszerzés, de közben látni kell, hogy Beatrice Mompremier ekkor fogja első mérkőzéseit játszani 3x3-as szabályok szerint. Nagyon bízom benne, hogy érkezésével szerkezetben és minőségben is előre tudunk lépni. Sokszor beszéltük tavaly, hogy kicsi, akár egy-egy pont, egy-egy klasszis megmozdulás választott el minket adott versenyeken az előkelőbb helyezésektől. Beatrice ezt meghozhatja. Megvan a szépsége, de egyben a nehézsége is ennek a mostani helyzetnek. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, és azt ígérhetem, hogy a végsőkig harcolni fogunk!”
 
A hongkongi 3x3-as olimpiai selejtezőt április 12. és 14. között rendezik nyolc csapat részvételével. A tornagyőztes szerez olimpiai kvótát.
 
 
A csoportok beosztása:
 
A csoport: Magyarország, Lengyelország, Egyiptom, Hongkong
B csoport: Hollandia, Azerbajdzsán, Mongólia, Chile
 
A csoportok első két helyezettje jut tovább a legjobb négy közé, ahol az elődöntőben keresztbe játszanak az együttesek.
 
 
A magyar válogatott csoportmérkőzései magyar idő szerint:
 
Április 12., péntek
 
11:45 Magyarország – Hongkong
13:10 Magyarország – Lengyelország
 
Április 13., szombat
 
13:35 Egyiptom – Magyarország
 
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek