A Sopron Basket nyerte a Killik László Női Magyar Kupát
17
Mar
2024
A Sopron Basket nyerte a Killik László Női Magyar Kupát
2024. március 17.  |  22:00

A 2022-es kiírás után ismét egymásnak feszült a Sopron Basket és a DVTK HUN-Therm a Killik László Női Magyar Kupa fináléjában – két éve emlékezetes mérkőzésen, hosszabbítást követően hazai környezetben hódította el a serleget a diósgyőri együttes.

  Varga Alíz triplája nyitotta a kosarak sorát, erre egy 8-0-s futással felelt a DVTK. A Sopron maradt a Vasas elleni elődöntőn jól „muzsikáló” zónavédekezés mellett, Jovanovic és Brooks is betalált kintről az első percekben – mindkét együttes 2/4-es triplázással kezdett (12-15). Sitku és Varga találataival átvette a vezetést a címvédő, Charles támadólepattanót követően egyenlített – magas színvonalú, pontgazdag negyedet láthatott a közönség. Jovanovic tízet vállalt csapata első 19 pontjából, a túloldalon Varga kezdett jól, 8 egységgel (19-19). Lelik és Kányási is villant a hárompontos vonalon túlról, 25-19-re nyerte az első játékrészt a miskolci gárda.

 

 

Charles is hármast szórt, 5/8-cal kezdett kintről a DVTK, de egy 11-0-s rohammal átvette a vezetést Gáspár Dávid alakulata (30-28). Lelik hármasa zárta le a zöld-sárgák futását, de lendületben maradt a címvédő, Sitku és Papp dupláival négy perccel a félidő vége előtt 36-31-re vezetett. A Győr elleni elődöntőben 41-es VAL-értéket produkáló Lelik húzta ekkor a piros-fehéreket, újabb hárompontosával nem engedte elhúzni a soproni gárdát. Pontatlanná váltak a miskolci támadások, Papp nehéz tempót szórt, 40-34-gyel fordultak a felek az utolsó két percre. Toman harcolt meg egy támadópattanóért, majd dobott belőle tempót, a túloldalon Garbin vágta be a nyolcadik diósgyőri trojkát (42-37). Toman 2+1-es játékot csinált, 19 és fél perc alatt mindössze három személyi hibát vétett a végig zónázó Sopron. Aho találatával zárult a félidő, 45-39-re vezetett a címvédő.

 

 

Feltűnően keveset támadta a gyűrűt a DVTK, így bár a triplákat jó százalékkal értékesítették Garbinék (8/15), kétpontosból mindössze 6/16-ot dobtak, szemben a Sopron 15/23-as mutatójával – leginkább ez volt a különbség a felek között, mindketten 3/3-mal álltak a büntetővonalról.

 

Varga centerezésével 9 pontra nőtt a soproni fór a harmadik etap elején, a miskolciak több eladott labdát is vétettek a fordulás utáni percekben. Charles 2+1-es játékával, majd Aho és Grigalauskyte ziccerével zárkózott Völgyi Péter alakulata, Gáspár Dávidnak kellett időt kérnie, hogy rendezze a sorokat (50-48). Garbin hármasával hosszú idő után vezettek újra a diósgyőriek, de Brooks és Papp találataival újítani tudott a soproni csapat. Varga és Brooks csere nélkül játszott, Papp sem sokat ült eddig a pontig, talán a fáradtság első jelei 55-51-nél kezdtek érződni a zöld-sárgákon. Garbin hintette be negyedbéli második hárompontosát, Kányási is dobott egyet, az erőre kapó DVTK 57-55-ös vezetéssel várhatta a negyedik játékrészt.

 

 

Sitku labdaszerzést követő lefutásból egyenlített, Kányási pedig ott folytatta, ahol abbahagyta, kintről talált be. Toman kosarat, majd labdát szerzett, nem sokkal később pedig ő is behintett egy távolit, felpörgött az addig sem lagymatag mérkőzés. 64-62-es soproni előnnyel vágtak neki a felek az utolsó öt percnek, Jelena Brooks büntetője egy ponttal toldotta ezt meg. Aho egalizált egy saroktriplával, majd kiharcolt egy támadóhibát Vargán. Darbin ugyanonnan talált be, mint pillanatokkal korábban csapattársa, Sitku befutásból, Brooks pozíciós játékot követően volt eredményes (69-68). Másfél perc volt már csak hátra, végletekig kiélezett finálét játszottak a csapatok. Varga talált be középtávolról, Jovanovic azonban hidegvérű sarokhármassal egyenlített (71-71). Brooks sarkazta ki magát ziccerig, alig öt másodperce maradt a DVTK-nak az egyenlítésre. Lelik triplája kimaradt, Charles valahogy összeszedte a támadólepattanót, vissza is tudta tenni, ez is kimaradt, Garbin azonban bepöcizte a gyűrűbe a labdát a dudaszó pillanatában. Rövid videózást követően a játékvezetők időn túlinak minősítették a dobást, így a Sopron Basket örülhetett – óriási izgalmakat követően Gáspár Dávid csapata megvédte címét a kupában!

 

 

Sopron Basket – DVTK HUN-Therm 73-71 (19-25, 26-14, 10-18, 18-14)

Killik László Női Magyar Kupa, döntő
Széchenyi István Egyetemi csarnok, Győr
V: Praksch Péter Árpád, Tóth Cecília, Makrai Márton

 

Sopron Basket: Papp 12, Böröndy 8, Sitku 10, Varga 14/6, Brooks 19/6. Csere: Jevtovic -, Toman 10/3, Edző: Gáspár Dávid

DVTK HUN-Therm: Aho N. 11/3, Charles 13/6, Lelik 9/9, Jovanovic 11/6, Grigalauskyte 6. Csere: Kányási 9/9, Garbin 12/12. Edző: Völgyi Péter

Vármegyei szövetségek