Rosta Péter az Adidas Next Generation Tournament dubai állomásán
15
Mar
2024
Rosta Péter az Adidas Next Generation Tournament dubai állomásán
2024. március 15.  |  11:53
Rosta Péter, a Vasas Akadémia idén 17 esztendős játékosa a jövő héten Dubaiban lép pályára az U18-as Euroliga (Adidas Next Generation Tournament) küzdelmeinek újabb állomásán. A fiatal kosárlabdázó a kontinens hét kiemelkedő korosztályos klubcsapata mellett induló Next Generation Team-ben, vagyis az európai válogatottban kapott helyet. Rosta ezzel töretlen fejlődésének újabb komoly állomásához érkezett - írja a vasassc.hu.
 
Igen fontos meghívó érkezett Rosta Péter nevére Pasarétre. Az U18-as Euroliga küzdelmeinek dubai állomásán számít fiatal akadémistánkra a kontinentális válogatott edzője, az egykori profi finn játékos, Petteri Koponen. Az Adidas Next Generation Tournament névre hallgató U18-as bajnokság alapszakaszát minden évben négy különböző városban rendezik meg. Idén a podgoricai és a belgrádi állomáson már túl vannak a fiatalok, legközelebb a dubai, végül a párizsi következik. Mindegyik helyszínen nyolc különböző együttes szerepel, melyből hét klubcsapat, a nyolcadikat pedig azon országok legtehetségesebb játékosaiból válogatják össze, amelyek önállóan nem tudnának ilyen magas szintű gárdát kiállítani. Négyszer 12, vagyis összesen 48 kosárlabdázó kap így évente különleges játék- valamint megjelenési lehetőséget Európában, ami csak tovább emeli a kiválasztás rangját.
 
„A torna jelentőségét leginkább az adja, hogy Európa legtehetségesebb fiatal kosárlabdázói számára kínál igen magas színvonalú versenylehetőséget, ezzel is hozzájárulva további fejlődésükhöz – tudtuk meg Harald Steintől, a Vasas Akadémia U18-as, U20-as és felnőtt szakmai igazgatójától, aki személyesen is nagy figyelmet fordít Rosta Péter fejlődésére, s igyekszik azon az úton tartani, amely képességei maximális kiaknázását teszi lehetővé. – Ebben a korban már nagyon fontos, hogy a srácok tehetségükhöz mért, komoly kihívásokkal találják magukat szemben, amelyek nemcsak erősítik, de sok esetben további kemény munkára is sarkallják őket. Igazi válogatott mezőny ez, a legjobb klubok és akadémiák tehetségei mérik itt össze tudásukat. A belgrádi, a podgoricai, a dubai és a párizsi selejtező nyertese, a rendező, valamint három meghívott csapat az Euroliga Final Four helyszínén, Berlinben dönti majd el a végső helyezések sorrendjét. Péter számára nagy megtiszteltetés, hogy a kiválasztottak között lehet, bár képességei és a korosztályos világversenyeken mutatott játéka alapján valóban ott a helye Európa ígéretei között. Még akkor is, ha ő még csak tizenhét esztendős. Ezzel olyan világsztárok nyomdokaiba léphet, mint Luka Dončić, Nikola Jokić, Dāvis Bertāns, Rodions Kurucs, vagy Killian Hayes, akik itt mutatták meg magukat először, majd futottak be páratlan profi karriert. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy Péter egy komoly fejlődési folyamaton megy keresztül, amelynek ez is csak egy, még ha igen fontos állomása is. Akadémiánk tehetséggondozó munkája során a lépcsőfokok pontosan egymásra épülnek, ezek szigorú betartása szavatolhatja azt, hogy néhány év múlva tehetségéhez méltón kiteljesedhessen karrierjében.
 
Korábban is kaptak már magyar fiatalok behívót a Next Generation Team-be, ám igen ritkán. Az idei év kicsit különleges és a magyar kosárlabda elismertsége miatt rendkívüli ebből a szempontból, hiszen a januári podgoricai állomáson a Péterhez hasonlóan 2007. októberi születésű Lukácsi Gábor már pályára léphetett. Azt megelőzően azonban több éven át magyar kosárlabdázó fiú részvétele nélkül zajlott a sorozat, hiszen a 2002-es Maronka Zsombor, és a 2003-as Kovács Ákos szerepelhetett ezt megelőzően az U18-as európai válogatottban.
 
A Rosta Péterrel a soraiban pályára lépő Next Generation Team Dubai március 22-én játssza első mérkőzését, mégpedig a spanyol U18 Valencia Basket ellen.
 
 
 
 
Forrás, Fotó - vasassc.hu

Vármegyei szövetségek