Átadták a felújított Lauber Dezső Sportcsarnokot Pécsett
07
Mar
2024
Átadták a felújított Lauber Dezső Sportcsarnokot Pécsett
2024. március 7.  |  10:40
 
A Lauber Dezső Sportcsarnok átadásával a pécsi sportélet egy kívül-belül megszépült, a modern kor követelményeinek megfelelő létesítménybe költözhet vissza – írja a PécsMa. Az energetikai korszerűsítésen túl megújultak a közösségi terek, az öltözők és a járdák. Kellemes színvilág és új kijelzők fogadják a látogatókat.
 
A sportcsarnok felújítása már évek, ha nem évtizedek óta indokolt volt. Ahogy az átadó ünnepségen Péterffy Attila, Pécs polgármestere fogalmazott, az idáig vezető út nem is volt sima, és miután az energetikai korszerűsítésre sikerült forrást nyerni, hamar egyértelművé vált: további felújítási munkákat is el kell végezni.
 
– A beruházás kettős célt szolgált – emelte ki a városvezető. – Egyrészt megújult az épület, amelynek köszönhetően könnyebben, olcsóbban üzemeltethető, de ami a sportolók és látogatók komfortérzete szempontjából ennél érdekesebb, hogy belülről is megszépült a létesítmény.
 
A nézőtéren új burkolatot kaptak a járófelületek, a falakat kijavították és újraszínezték, ahogy a lelátó aljánál lévő korlátokat és valamennyi fémfelületet is. A lelátók elején lévő korlátok felső, visszakanyarodó részét eltávolították, így semmi nem akadályozza már a kilátást.
 
 
Az 1976-os nyitás óta megszokott fapados megoldás is a múlté, a lelátóra 1800 széket szereltek fel a kék három árnyalatában. A mintázat sem véletlen, a legsötétebb színű üléseket úgy helyezték el, hogy a „PÉCS” feliratot adják ki. A régi eredményjelzők helyére modern, tv-képernyő minőségű, hatalmas LED-falak kerültek. Az egyik 30, a keleti oldali pedig 16 négyzetméteres, így azokon nemcsak mezszámokat, gólszerzőket lehet kiírni, hanem akár reklámfilmek is mehetnek majd a mérkőzések szüneteiben.
 
Megújult még a déli oldali büfé, a vizesblokkok, az öltözők és a porta is. Azonban nem csak belül, kívül is komoly munkák zajlottak. A pénztár és a büfé előtti külső lépcsőkhöz több korlátot szereltek fel a könnyebb bejutás érdekében. Újraaszfaltozták az észak oldalon található járdát, így szüntették meg a balesetveszélyes állapotot. Hamarosan itt a tereprendezés is megindulhat füvesítéssel, faültetéssel, és tavasszal az olimpiai park is felfrissülhet.
 
– A Magyar Kézilabda Szövetség 10 millió forintos támogatásának köszönhetően a padlózat már 2018-ban megújulhatott – idézte fel Ferenczi-Kakas Marianna, a Baranya Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke. – A munkát 2023-ban folytattuk, a csaknem 90 millió forintos TAO-forrásból a székeket cserélhette le az intézmény. Bízunk benne, hogy itt nem áll meg a folyamat, hiszen a PSN Zrt. újabb támogatásra adott be igényt, amelyből a teljes parkettacserét végeznék el.
 
 
Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára Pécset a magyar kosárlabda fellegvárásnak nevezte. Felidézte, hogy a csarnok hosszú évtizedeken keresztül olyan sikereknek adott helyszínt, mint számos válogatott esemény, bajnoki- és kupadöntők, Euroliga-mérkőzések és világliga-selejtezők. Reméli, hogy a felújított épületben újabb komoly sportsikereket ünnepelhetünk együtt.
 
Az átadón Ivkovics Sztojan mesteredző, a pécsi férfi kosárlabdázás eddigi legnagyobb sikereinek kovácsa szintén örömét fejezte ki a beruházással kapcsolatban, és hasonlóképp várja, hogy újra telt házas meccseket rendezzenek itt.
 
Ahogy a polgármester is hangsúlyozta, a csarnok megkerülhetetlen a városi sportéletben. Otthont ad nemcsak a pécsi kosárlabdának, hanem a kézilabdának, és a futsalcsapatok kiemelt mérkőzéseinek. A közel 50 éves fennállása alatt ugyanakkor a sport mellett számtalan nagyszabású és sokszínű rendezvényt is befogadott: szalagavatókat, koncerteket, egyházi találkozókat. A felújított épületben nemsokára hasonló élményekben lehet részünk.
 
 
 
 
 
Forrás, fotók - pecsma.hu

Vármegyei szövetségek