Dávid Kornél: Ez most a lehető legjobb válogatott
27
Feb
2024
Dávid Kornél: Ez most a lehető legjobb válogatott
2024. február 27.  |  18:15
Az eddigi egyetlen magyar NBA-játékos az M1 aktuális csatornának elmondta, a nemzeti csapatban jó arányban vannak az idősebb és fiatalabb játékosok, és már körvonalazódik egy új generáció.
 
“Ez most a lehető legjobb válogatott, minden poszton megfelelő játékosaink vannak, és bízom benne, hogy ez eredményekkel is párosul majd. Gasper Okornnak, a decemberben kinevezett kapitánynak új elgondolásai vannak, ehhez idő kell. Igaz, hogy más válogatottak számára is rövid ilyenkor a felkészülési idő, de ott eleve megvan a mag és az edző, így két-három edzés elég egy mérkőzés előtt. Mi két vereséggel kezdtünk, de már előtte tudtuk, hogy mi a papírforma. Fontos, hogy mostantól a saját kezünkben legyen a sorsunk, ennek érdekében meg kell vernünk majd Izlandot és Törökországot is, és úgy már elvileg továbbjuthatunk” – taglalta az 52 éves ex-kosaras, hozzátéve, nyáron lesz a válogatottnál egy rövid összetartás, majd novemberben is, és remélhetőleg akkorra látszik majd, hogy az új edzői stáb mire képes.
 
Az MKOSZ szakmai bizottságában is tevékenykedő Dávid Kornél több mint tíz éve a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelőjeként is dolgozik, és a kettőt összekapcsolva közölte: felhalmozott tudása révén látja, hogy miként épül fel az utánpótlás-képzés az európai kosarasnemzeteknél, és mit érdemes tőlük átvenni.
 
“Megfigyelőként nem az a nehéz, hogy megtaláljuk a tehetségeket, hanem a információgyűjtés eredményeképpen előre kell gondolkodni egy-egy évekig figyelt játékosnál, hogy illeszkedni fog-e például a Bucks rendszerébe, vagy tud-e együtt játszani Jannisz Antetokunmpóval. Sok mindent le kell modellezni, hogy a hibalehetőség minél kisebb legyen. Idehaza is figyelem a válogatott játékosokat és a kluboknál is mindenkit, akinek lehet esélye bekerülni az NBA-be” – jelentette ki. “Jelenleg Valerio Bodon-Vincent van a legközelebb ehhez, mert a Los Angeles Lakers fiókcsapatában, a South Bay Lakersben játszik, ahol fontos tapasztalatokat szerez mentálisan, fizikálisan és tudásban is. Egy újabb nyári liga segíthet majd neki abban, hogy egy nem garantált szerződéssel vagy egy edzőtábori meghívóval még közelebb kerüljön a ligához” – fejtette ki.
 
Saját NBA-karrierjére visszatekintve elárulta, hogy ha a 25 évvel ezelőtti önmagát átmenthetné a mostani bajnokságba, akkor valószínűleg hosszabb NBA-karrierje lenne.
 
“Épp akkoriban indult el egy átmenet, és megjelentek a kintről is jól dobó erőcsatárok. Engem eleinte a négyes posztra tettek, aztán egyre kijjebb kerültem, ahogy haladt előre az idő. Ma már szinte pozíció nélküli kosárlabdát játszanak a csapatok, ez nekem nagyon jó lett volna” – fűzte hozzá.
 
 
 
Forrás - MTI
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek