Tippmix Női NB I: Miskolcon szorongatta meg a TFSE a DVTK-t
24
Feb
2024
Tippmix Női NB I: Miskolcon szorongatta meg a TFSE a DVTK-t
2024. február 24.  |  22:00

Miskolcon szorongatta meg a TFSE a DVTK-t

 

A Tippmix Női NBI.A 14. fordulójában a DVTK Hun-Therm hazai pályán aratott 64-58-as győzelmet a TFSE-MTK ellen.

A kiváló formában játszó és az Euroliga Final4-ba jutásért harcoló DVTK a TFSE-MTK csapatát látta vendégül. A hazai diósgyőriek fáradtan, míg a TFSE játékosai sérülésektől és betegségektől megfogyatkozva vágtak bele a mérkőzésbe.

Carter pontjaival indult a találkozó, és az 5-0-s TFSE vezetést követően a DVTK gyorsan felzárkózott (5-5). Aho Nina triplájával először vette át a vezetést a DVTK (10-8), majd Kányási hárompontosával tovább nőtt a hazaiak előnye (13-8). Király révén TF oldalról is jött a távoli, így zárkózni tudott a vendég gárda (13-11). Továbbra is rengeteg kinti dobást engedtek el a játékosok mind a két oldalon, de a diósgyőri vezetést a centerek festéken belüli pontjai adták, 23-13 volt az eredmény az első negyed végén.

Több hibával indult a második 10 perc, de ennek ellenére közelebb tudott kerülni a TFSE a DVTK-hoz (25-20). A legnagyobb előnye center poszton lehetett a DVTK-nak, amit Tadic könnyű kosara is mutatott, illetve a lepattanókban is nagyobb különbséget láthattunk már ekkor a két csapat között (29-20). Szabó pontjait követően azonban 29-24-nél kért időt Völgyi Péter. Garbin triplája elvette a TF egyenlítési lehetőségét, de Dúl Panka és Szabó Fanni révén ismét ott voltak a vendégek a Diósgyőr sarkában (32-30). A félidőben 34-30 volt az eredmény.

A nagyszünetet követően sokat kellett várni az első pontokra, majd Szabó Fanni kosara törte meg ezt a kosárcsendet (36-32). Továbbra is tapadt a TFSE, majd Szabó két tripláját követően a mérkőzésen először átvették a vendégek a vezetést (36-38). Rengeteg támadólepattanót engedett a TF a DVTK-nak, de egyelőre ez nem okozott gondot a fővárosiaknak, akik már többször is kiválóan védekeztek, így megérdemelten vezettek 42-36-ra. Kányási Vera törte meg a hazaiak rossz sorozatát (38-42). Garbin nagyon messziről süllyesztett el egy hárompontost a gyűrűben, így megfelezte a DVTK hátrányát (41-44). Kányási pontjaival a negyed végére megfordította a meccset a DVTK, 45-44-es eredménnyel ért véget a 30. perc.

Burján hárompontosával ismét TF kézben volt az irányítás (45-47). Sok idő kellett a DVTK első kosarához ebben a negyedben, Charles révén egyenlített a DVTK (47-47). Felváltva vezettek a csapatok, nagyobb előnyre egyik gárda sem tudott szert tenni. Három perccel a vége előtt 53-55-ös állás volt, azonban Kányási Vera vette a hátára a csapatot (56-55), de Dúl Panka egy szerencsés palánkos triplát dobott, így a rövid DVTK előny után a TF járt előrébb (56-58). Garbin csak az egyik büntetőjét értékesítette, valamint Dúl Panka és Dúl Terka is mind a két dobását kihagyta, így 1 pont maradt a vendég előny (57-58). Kányási azonban bedobta a triplát, így a végjátékba érve 60-58-ra fordított a DVTK. Ez volt a győztes kosár, hiszen ezt követően nem született több TF kosár, valamint Garbin és Tenyér is bedobta a helyzeteit, így 64-58-ra nyerték meg a találkozót. Nagyot játszott a TFSE, de ez nem volt elég ahhoz, hogy elvegyék a Diósgyőr veretlenségét. Darcee Garbin 19 ponttal, Kányási Veronika 17 ponttal volt a DVTK legeredményesebb játékosa. A TFSE húzóembere Szabó Fanni volt 23 ponttal.

 

DVTK HUN-THERM - TFSE-MTK 64-58 (23-13, 11-17, 11-14, 19-14)

Bajnokság, 14. forduló
Miskolc, DVTK Multifunkciós Sportcsarnok Centerpálya
Játékvezetők: Makrai Márton, Győrffy Pál Attila, Szilágyi Bálint (Hartyáni Zsolt)

DVTK Hun-Therm: Aho T. 3/3, Charles 4, Aho N. 8/3, Lelik-, Tadic 4. Csere: Kányási 17/9, Garbin 19/6, Grigalauskyte 4, Tenyér 2, Oláh 3/3.

TFSE-MTK: Carter 12/6, Dúl T. 3/3, Németh 2, Szabó 23/6, Dúl P. 7/3. Csere: Király 5/3, Burján 6/6.

 

 

Óriási csatában verte a BEAC a BKG-t

 

A Tippmix Női NB I. 14. fordulójának záró mérkőzésén az E.ON ELTE-BEAC végletekig kiélezett küzdelemben 75-74-re múlta a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklóst.

Rozmán Lilla és Kolby Morgan tripláival indult a rájátszásba kerülés szempontjából kulcsfontosságú találkozó. Úgy nézett ki, hogy a BEAC hamar magához ragadja az irányítást. Nem telt el három perc és már 9-3-ra mentek a hazaiak. A legnagyobb differenciát Kolby Morgan újabb hármasa után 18-8-nál rögzíthettük. Ekkor még három és fél perc volt az első negyedből és a BKG nagy erőket mozgósított, hogy meccsben maradjon. Az egész szezonban ponterős Santa Baltkojiené mellett például Bajzáth Lili ás Koch Dóra is triplát értékesített. A negyed végére így 22-18-ra felzárkózott a BKG. A második etap elején Kolby Morgan hármasával és Tóth Franka remek villanásával 27-19-nél viszont újra megugrott a BEAC.

A szigetszentmiklósiak nem engedték leszakítani magukat és jól használták ki a hazaiak eladott labdáit. Ezekből a félidőig összesen 14 volt. Martyna Petrenaite állt a BKG élére ekkor. Éppen a két büntetőjével 27-27-nél egyenlítettek a vendégek. Nem sokkal később Koch Dóra triplájával a vezetést is átvették. A félidő hajrájában sokáig a BKG-nál volt az előny. Végül Angyal Barbi öt pontjával vette vissza a kezdeményezést a BEAC. A nagyszünetben 38-34-re mentek a hazaiak. A BEAC 27-ből 14-et, a BKG 30-ból 10-et dobott be mezőnyből. A harmadik negyed legelején Santa Baltkojiené hozta közelebb csapatát, majd három perc elteltével 42-42-nél már egyenlítettek a vendégek. Tóth Franka négy pontjával vette vissza az irányítást a BEAC. Nem sokat kellett várni és Angyal Barbara triplából bizonyult eredményesnek. Komolyabbnak tűnő lépéselőnye került ezzel, a döntő futást azonban nem tudta bevinni a házigazda. Sőt, Martyna Petrenaite és Koch Dóra hármasaival nem csak tartotta a lépést a BKG, de vezetni is tudott.

A fej-fej melletti küzdelemben 55-51-nél már a vendégeknek volt egy kisebb megugrásuk. A harmadik etap végére 55-55-nél viszont egyenlített a BEAC. Innen jött el az utolsó 10 perc. Rendkívül feszült csata kerekedett. Két perc elteltével 63-59-nél a BKG újra megugrott 4 ponttal. Az előnyét azonban ekkor sem tudta megtartani. Erre ugyanis ismét volt válasza a BEAC-nak, így 65-63-nál megint a hazaiak jártak előrébb. Santa Baltkojiené ugyan triplát értékesített, de 69-66-nál már így is 10-3-as futást rögzíthettünk Mészárosné Kovács Andrea tanítványainál. Martyna Petrenaite révén 69-69-nél egyenlített a BKG. Angyal Barbara és Kolby Morgan viszont az utolsó két percbe fordulva 74-69-es előnybe hozta csapatát. Eldőlni látszott a találkozó. A BKG azonban nem adta fel. 49 másodperccel a vége előtt 75-74-re szépítettek a vendégek, akiknek három támadásuk is volt a győzelemhez. Ezzel nem tudtak élni. Olyan szituáció pedig, melyre videóbírót lehetett volna alkalmazni, nem történt. A BEAC végül 75-74-re behúzta a győzelmet és ezzel jó eséllyel bejutott a rájátszásba.

 

E.ON ELTE BEAC - BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 75-74 (22-18, 16-16, 17-21, 20-19)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 14. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Ádám József, Téczely Roland Balázs (Bogárdi János)

E.ON ELTE BEAC: Morgan 20/9, Angyal 16/12, Katona 2, Ozola 14, Tóth 19. Csere: Drahos 2, Pavic, Zsámár, Milkovics, Orosz, Juhász 2.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós : Rozmán 5/3, Petrenaite 22/9, Gróf 2, Zsámár 3/3, Baltkojiene 22/6. Csere: Koch 14/9, Vincze 2, Bajzáth 4/3.

 

 

A negyedik negyedben hagyta állva a Szekszárd a Vasast

 

A Tippmix Női NB I. 14. fordulójában a TARR KSC Szekszárd 75-60-as sikert aratott a Vasas Akadémia otthonában.

Mindkét csapat fontos találkozók után lépett pályára. A Vasas múlt héten a BEAC gárdáját verte és ezzel biztosította helyét a rájátszásban. A Szekszárd előbb legyőzte a TFSE-MTK-t bajnoki rangadón, majd egy magas hőfokú, feszült Magyar Kupa negyeddöntőn alulmaradt a Sopronnal szemben. A szerdai találkozón Zseljko Djokics vezetőedző a kiállítás sorsára jutott, így Pasaréten Horváth Zsófia irányította a KSC-t. Myah Taylor triplája vezette fel az összecsapást. A Vasas az első percekben kisebb lépéselőnybe került. Taylor mellett Jacaira Allen volt ekkor a motor támadásban, miközben Madár Eszter és Boros Berta is megvillant. A Szekszárd nem találta a ritmust, Jacinta Monroe igyekezett a fizikai fölényét kihasználni a festékben. A találatainak köszönhető, hogy végül mindössze 17-14-es Vasas előnyről érkezett el a második negyed.

Madár Eszter és Jáhni Zsófi tripláival tovább növelte előnyét a házigazda. 25-16-nál már Horváth Zsófiának kellett időt kérnie. A rövid eligazítás után Boros Julcsi és Jacinta Monroe hozta közelebb a KSC-t, majd Szücs Gréta triplája után már csak egy pont választotta el a feleket. Rendkívül küzdős mérkőzés kerekedett, mely során sokat állt a játék faultok miatt. A félidő hajrájába fej-fej mellett váltott vezetésről érkeztek a csapatok. A nagyszünetben 33-32-re ment a Vasas. Sok eladott labdát rögzíthettünk a statisztikára az első félidőben, 13-at, illetve 8-at. A Vasas 24-ből 12-t dobott be mezőnyből, a Szekszárd jóval többször, 34 alkalommal kísérletezett. Azokból viszont mindössze 13 ért célt. Ugyanakkor a KSC joggal építhetett 8 szerzett labdájára. A harmadik etap elején Kathryn Westbeld villanásaival igyekezett magához ragadni az irányítást a Szekszárd. Csapata első hét pontja a nevéhez fűződött, de talán jobban szemléleti a szerepét, ha azt mondjuk: az első 14-ből 12. Ezekre azonban rendre válaszolt a Vasas. Sőt, Jacaira Allen triplájával 43-39-nél újra lélegzetvételnyi előnybe került.

Horváth Zsófia a Vasas 46-45-ös vezetésénél kért időt. A kisebb megszakítás után Kathryn Westbeld és Jacaira Allen kosárváltásával folytatódott az összecsapás. 47-46-nál azonban hosszabb időre befagyott az eredmény. A Vasas fáradni látszott. A Szekszárd pedig egyre több helyzetet alakított ki. Benne volt a levegőben, hogy amint ezek elkezdenek beesni, a vendégek elszakadhatnak. A harmadik negyed hajrájában viszont az ellenkezője történt. A Vasas mozdult el erről az állásról, Jáhni Zsófia triplájával már 53-48-ra mentek Milos Pavlovic tanítványai. A harmadik szakaszt végül Miklós Melinda triplája zárta, így 53-51-ről futottak neki az utolsó 10 percnek a csapatok. Itt Kathryn Westbeld révén gyorsan egyenlített a KSC, majd Miklós Melinda és Horváth Bernadett hármasaival a vezetést is magához ragadta. Ekkor már igaz volt az előzőekben fejtegetett gondolatmenet. A KSC összességében 11-0-s futást csinált. Milos Pavlovic időkérése után Jáhni Zsófia egy hármassal még visszahozta a hazaiak reményeket. Erre azonban Jacinta Monroe négy pontja érkezett válaszul. A különbség Horváth Bernadett és Miklós Melinda büntetői után 67-56-nál lépte át a 10 pontot. Még négy perc volt hátra, de újabb fordulat már nem érkezett. A Szekszárd nagyobb rutinját érvényre juttatva megérdemelt sikert aratott.

 

VASAS AKADÉMIA - TARR KSC SZEKSZÁRD 60-75 (17-14, 16-18, 20-19, 7-24)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 14. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Minár László Balázs, Nyilas István, Jankovics Viktor Zsolt (dr. Gincsai János Péter)

Vasas Akadémia: Taylor 6/3, Budácsik, Jáhni 11/9, Gelei 1, Szerencsés 4. Csere: Allen 18/6, Villányi, Boros, Salamon 4, Tóth, Madár K., Madár E. 13/3,

TARR KSC Szekszárd: Miklós 13/6, Stanacev 8, Krnjic 2, Boros 6, Westbeld 23/3. Csere: Theodoreán 2, Horváth 6/3, Mányoky, Monroe 12, Szücs 3/3, Bernáth.

 

 

Már az első félidőben eldöntötte a Cegléd elleni bajnokiját a Sopron

 

A Tippmix Női NB I. A 14. fordulójában a Sopron Basket 80-45-re verte a VBW CEKK Ceglédet.

Sarah Shematsi és Jelena Brooks kosárváltásával indult a találkozó. Az első percekben fej-fej mellett haladt a két csapat, ahogy a DVTK és a Győr ellen hazai pályán, úgy Sopronban is mindent megtett a nyeretlenül sereghajtó Cegléd, hogy minél jobban kitolja a versenyképes periódusát. Ezúttal a 6. percig, Böröndy Vivi és Chrislyn Carr kosárváltásáig volt szoros az összecsapás. 12-10 után gyorsan kinyílt az olló. Az első negyedet Turner Yvonne két büntetője zárta és ekkor már 25-16-ra ment a Sopron. A második negyed elején Papp Dia és Varga Alíz találataival gyorsan kétszámjegyűre nőtt a differencia. Sőt, amikor Sitku Zsuzsi és Beatrice Mompremier is megvillant, 37-16-nál már 20 ponttal vezetett a címvédő.

A második negyedben a ceglédiek négy percig nem találtak be. Végül Czank Timi büntetője törte meg a CEKK kosárcsendjét, majd nem sokkal később Rakita Lili triplát értékesített. 20 pont körkényén látszott beállni a differencia. Végül 42-22 után az utolsó három percben váltott ismét a Sopron, mely a magas hőfokú és sikerrel megvívott Magyar Kupa negyeddöntő után ekkor kifejezetten jól pörgött. Varga Alíz és Brooks Jelena mellett (ketten együtt 25 pontot szereztek az első félidőben) Kókai Patrícia is megvillant. A félidőben végül 50-24-re vezetett a Sopron. A hazaiak 35-ből 21-et dobtak be mezőnyből. A kiváló dobóformájukat pedig a harmadik etap elején is tartották. Sitku Zsuzsi és Böröndy Vivi villámgyorsan 30 egység fölé növelte a differenciát.

Hatalmas ütemben nőtt a szakadék a felek között, a harmadik negyed feléhez érkezve Beatrice Mompremier is megvillant, majd Varga Alíz már 40 pont fölé növelte a soproni előnyt. 65-24-nél Chrislyn Carr révén adott életjelet magáról a CEKK. Sikerült is a vendégeknek némileg új lendületet venni, Rakita Lili triplájával 65-32-nél már 8-0-ban voltak. A záró szakasznak 66-32-ről vágtak neki a csapatok. Farkas Petra találata indította ezt a negyedet. Erre Kókai Patrícia felelt egy triplával, majd Jovana Jevtovic is megszerezte első pontjait. A különbség 40 egység környékén állt be, de például 74-34-nél Gáspár Dávidnak is időt kellett kérnie, hogy pontosítson csapata játékán. A Cegléd egy újabb 7-0-val 75-41-re szépített. Az utolsó percekben érdemben már nem változott a mérkőzés képe, a negyedik etap végül 14-13 lett a hazaiaknak. A Sopron Basket így 80-45-ös sikert aratott.

 

SOPRON BASKET - VBW CEKK CEGLÉD 80-45 (25-16, 25-8, 16-8, 14-13)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 14. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Varga-Záray Katalin, Balog György Attila, Földesi Ádám (Forrai Sámuel)

Sopron Basket: Sitku 9, Turner 4, Mompremier 10, Brooks 14, Böröndy 12/3. Csere: Kókai 7/3, Varga 15/3, Papp 7/3, Jevtovic 2, Toman D.

VBW CEKK Cegléd: Carr 18, Czank 3, Rakita 6/6, Shematsi 8, Barnai 2. Csere: Horváth , Farkas 4, Szerelem-Kobolák, Andi 4, Kovács.

 

 

Pontgazdag találkozón győzött a Győr a Pécs ellen

 

A Tippmix Női NBI.A 14. fordulójában a SERCO UNI Győr hazai pályán aratott 98-88-as győzelmet NKA Universitas Pécs ellen.

Izgalmas találkozó elé néztünk a szombati játéknap nyitó mérkőzésén, hiszen az előző összecsapás alkalmával a pécsiek arattak 71-66-os győzelmet, így most a lehetőség adott volt, hogy a győriek visszavágjanak az idegenben elszenvedett vereségért.

Vendég kosarakkal indult a mérkőzés, de Goree révén a győriek is egyből feliratkoztak az eredményjelzőre (2-3). Hamar belelendültek a csapatok a játékba, egymás után estek a kosarak mind a két oldalon. Olawuyi sokat segített a pécsieknek a palánk alatt, hasznos lepattanókat és kosarakat szerzett (9-10). Többször is átvette a vezetést a Győr, azonban egyből érkezett a Pécstől a válasz, és ez fordítva is igaz (11-13). Egyik csapat sem tudott ellépni az ellenfelétől, de azt fontos megjegyezni, hogy a győriek hamar összegyűjtötték az öt csapat hibát, így a pécsiek jelentősen többet állhattak a büntető vonalra, amiből könnyű pontokat tudtak szerezni (23-23). Bach büntetőivel azonban 25-23-ra vezetett a SERCO UNI Győr az első negyed végén.

Gyöngyösi hárompontosával indult a második etap, majd Török ziccerével 30-23-ra lépett el a Győr. A Pécs a centereik vezetésével azonban 2 pontra zárkózott, és egyelőre úgy tűnt, hogy inkább a festéken belülről tudnak érvényesülni a vendégek (34-32). Ebben a negyedben a győriek is sokat büntetőzhettek, ők viszont jobb százalékkal értékesítették ezeket a dobásokat, mint a pécsiek, ami akár meccs döntő is lehet (39-32). A vendégek rengeteget hibáztak, sok eladott labdájuk és kihagyott helyzeteik voltak, aminek eredményeként 11 pontos előnyre tettek szert a győriek (47-36). A 47-38-as félidei eredményt Williams pontjai alakították ki. Török Ágnes 12 pontjával emelkedett ki a mezőnyből.

 

SERCO UNI GYŐR - NKA UNIVERSITAS PÉCS 98-88 (25-23, 22-15, 27-31, 24-19)

Bajnokság, 14. forduló
Győr Városi Egyetemi Csarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Cziffra Csaba Zsolt, Török Daniella (Farkas Zoltán)

SERCO UNI Győr: Carleton 25/12, Dombai 7/3, Goree 16, Slocum-, Gyöngyösi 7/6. Csere: Dubei 11/3, Nagy 11/3, Török 15/6, Bach 6.

NKA Universitas Pécs: Smailbegovic 2, Olawuyi 6, Kiss 6, Wallace 16/12, Williams A. 17/3. Csere: Laczkó-, Tadic 13, Weninger 7/3, Simon-, Williams P. 10, Mérész 11.

Vármegyei szövetségek