Lemaradunk a párizsi olimpiáról
11
Feb
2024
Lemaradunk a párizsi olimpiáról
2024. február 11.  |  19:30

Bőven tartogatott izgalmakat a soproni női olimpiai selejtező harmadik, utolsó játéknapja, főleg azok után, hogy Japán nagy csatában 86-82-re legyőzte Kanadát a nap első mérkőzésén. A képlet így egyszerű volt, a magyar válogatottnak mindenképpen le kellett győzni az ötkarikás játékokra már kijutott spanyolokat.

Fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat, már a Kanada – Japán mérkőzésen telt ház volt gyakorlatilag – kosárlázban égett Sopron. Székely Norbert a Studer – Lelik – Dubei – Juhász – Kiss ötösnek szavazott bizalmat a kezdő feldobásnál, a spanyolok Casas – Cazorla – Torrens – Gil – Carrera sorral futottak neki az összecsapásnak.

Casas ziccerével indult a derbi, Juhász Dorka válaszolt közelről. Az első percekben a gyűrű közeléből születtek kosarak, egészen Alba Torrens triplájáig, mellyel 11-6-ra léptek el a hispánok. Juhász újabb duplája után Cazorla szórt hármast, de egy gyors 5-0-lal – közte egy Studer-triplával – csakhamar újra egy pont volt a különbség (14-13). A Japán ellen remeklő Dombai két duplájával már nálunk volt az előny, a 9-0-s magyar futást Conde szakította meg. A meccsbe jól beszálló Aho trojkája, valamint Határ két büntetője zárta az első tíz percet, 24-19-re vezetett a magyar válogatott.

 Gustafson öt pontjára Studer középtávolról, Kiss pedig kintről válaszolt, a második etap első perceiben őriztük előnyünket, sőt Kiss ziccerével 32-24-re léptünk el – jött is az időkérés Miguel Mendeztől. 65%-kal (13/20) célzott mezőnyből a magyar csapat, szemben a spanyolok 38%-ával (10/26), lendületes, jó támadások mellett keményen védekezett Székely Norbert együttese. Studer „egyszemélyes” 8-0-s rohamával – közte egy dudaszós palánkos, valamint egy oldalra lépős hárompontossal – már 44-27-re vezettünk, extázisban játszott a nemzeti csapat karmestere, a félidőt Határ büntetői zárták (27-46).

A lepattanók terén 18-15-re, a festékből szerzett pontok tekintetében 18-10-re, a gólpasszokat tekintve 10-8-ra álltunk jobban, hasonló folytatásban bízva futottak ki a hölgyek a második félidőre.

 

Kiss és Juhász kosaraival 20 pont fölé kúszott a differencia a térfélcserét követően, Conde trojkájával azonban 56-40-re zárkózott Spanyolország, Székely Norbert nem is késlekedett az időkéréssel. Zónavédekezésre váltott az ellenfél, a játék kevéssé volt folyamatos, mint az első félidőben – Határ remek belépése, majd 2+1 -es akciója nagyon kellett, hogy átlendítse a holtponton a magyarokat (46-64). A játékrész utolsó négy pontját a hispánok szerezték, de így is 64-50-es fórral futhattunk neki a záró felvonásnak – most már tényleg karnyújtásnyira került a hőn áhított olimpiai részvétel.

Maradt a spanyol zóna, Cazorla három büntetőjével, valamint Torrens labdaszerzést követő ziccerével tíz alá zárkózott a vendégcsapat – kritikus időszak következett, Székely mester magához is rendelte együttesét. Cazorla vitte át a gyűrű alatt a labdát két pontért, Gustafson tempót szórt, Casas labdát szerzett – 64-63-ra jött fel Spanyolország, Lelik hármasa vetett véget a 13-0-s rohamnak. 69-63-mal fordultunk az utolsó öt percre, de Cazorla 2+1 -ével újfent egyetlen pont volt a különbség. Studer javaslatára Székely Norbert kért videózást a játékvezetőktől egy alapvonalon kiment labdát követően, amelyet meg is nyert a magyar csapat, nagyon fontos labdabirtokláshoz jutva három és fél perccel a rendes játékidő vége előtt. Lelik hintett egy óriási triplát, de hatpontos előnyünk pillanatok alatt egyre olvadt Ortiz és Conde találatait követően (71-72).

Egyetlen perc volt hátra, a vezetésért támadhatott az ellenfél, Studer személyi hibáját követően Ortiz büntetői révén meg is szerezték azt, az első játékrész óta először (73-72). Időkérést követően Studer középtávolija kimaradt, de Carrera is hibázott – 18 másodpercünk maradt, hogy bármilyen módon kosarat szerezzünk. Határ dobhatott a büntető magasságából, a lepattanóért vívott csatát követően Spanyolország jöhetett a váltott labdabirtoklás alapján. Ortiz dobhatott kettőt, mindkettő kimaradt, de dobásig már nem jutottunk el – a spanyol válogatott óriási fordítást bemutatva, 22 pontos hátrányból fordítva 73-72-re győzött, ezzel a mieink a kosárlabdában létező legminimálisabb különbséggel, de lemaradnak a párizsi olimpiáról.

 

 

 

Spanyolország – Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 23-8)

FIBA Women's Olympic Qualifying Tournament Hungary, 3. játéknap

Arena Sopron

Játékvezetők: Wojciech Liszka (Lengyelország), Carsten Straube (Németország), Nicolas Fernandes (Tahiti)

 

Spanyolország: Casas 4, Cazorla 15/3, Torrens 7/3, Gil 5, Carrera 10. Csere: Conde 16/9, Etxarri -, Gustafson 12/6, Ortiz 4, Vilaro -, Rodriguez -. Edző: Miguel Mendez

Magyarország: Studer 17/9, Lelik 6/6, Dubei -, Juhász 11, Kiss 12/3. Csere: Goree -, Határ 15, Aho 7/3, Dombai 4, Horváth -, Kányási -. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

Vármegyei szövetségek