Magyar fiatal az Alba Berlinnél – Rosta Péter a német elitklubnál mutathatta meg a tudását
08
Jan
2024
Magyar fiatal az Alba Berlinnél – Rosta Péter a német elitklubnál mutathatta meg a tudását
2024. január 8.  |  08:25
A Vasas Akadémia 16 éves reménysége, Rosta Péter nemrég néhány nap erejéig Európa egyik legmagasabban jegyzett kosárlabdaklubjához, az Euroligás felnőttcsapattal büszkélkedő Alba Berlinhez látogatott, és a német fővárosban bizonyíthatta tehetségét. A pasaréti fiatal az utanpotlassport.hu érdeklődésére elmondta, nagyon tetszett neki a berlini légkör, és a mostani pozitív benyomásai alapján nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a későbbiekben akár az Albához igazoljon – ha mindkét fél úgy akarja.
 
Ritkán adatik olyan egy magyar fiatal kosaras karrierjében, hogy Európa valamelyik topcsapatához igazolhat. A Vasas Akadémia 16 esztendős játékosának, Rosta Péternek idővel akár erre is meg lehet az esélye, miután a nyári B-divíziós korosztályos Eb-n kiválóan teljesítő ígéretet már régebb óta figyeli több európai élklub, így az Alba Berlin is, sőt, az euroligás német csapat nemrég meg is hívta őt magához próbajátékra.
 
„Alapvetően nem klasszikus próbajátékról beszélünk, mert átigazolás kapcsán konkrétumokról még nem esett szó. A látogatásom fő célja az volt, hogy felmérjem a terepet, megismerjem a berlini körülményeket, az edzőket és az egész közeget, valamint ők is személyesen fel tudják mérni a játéktudásom.
 
Egy ideje már felvetődött bennem a külföldre igazolás gondolata, de mielőtt elhatároznám magam, szeretném jól körbejárni a továbblépési lehetőségeket, és ebben szerencsére a klubom, a Vasas Akadémia is segítségemre van, próbáljuk közösen megtalálni a legjobb opciót a fejlődésem szempontjából” – mondta Rosta Péter az Utánpótlássportnak.
 
A fiatalt a túrára édesapja mellett Mészáros Zalán, a Vasas Akadémia szakosztály-igazgatója, illetve Harald Stein a pasarétiek német szakmai igazgatója kísérte el.
 
„Összesen négy teljes napot töltöttem kint, egyéni és csapatedzések is szerepeltek a programban. Edzhettem az Alba Berlin U19-es és az úgynevezett pro B-csapatával is, vagyis a második számú felnőttegyüttesével, amelynek a keretét fele-fele arányban rutinos felnőtt játékosok, illetve tehetséges fiatalok alkották. A velük való edzés jelentette a legnagyobb kihívást, tényleg magas színvonalat képviseltek a játékosok, de úgy érzem, fel tudtam venni a ritmust az idősebbekkel is.
 
Mindent egybevéve nagyon élveztem a kintlétet, a játékostársak és az edzők is azonnal befogadtak, igyekeztek segíteni, és megkönnyíteni a dolgom, hogy hamar megtaláljam a helyem, szóval csakis pozitív érzésekkel és benyomásokkal tértem haza. Jó kapcsolatban váltunk el a berliniektől, a mostani tapasztalatok alapján azt mondhatom, idővel akár ebből több is lehet, ha tényleg amellett döntök majd, hogy külföldön szeretném folytatni.
 
Az edzések mellett egyébként a klub jóvoltából volt lehetőségem kilátogatni az Alba Berlin első csapatának két Euroliga-meccsére is, előbb a Barcelona, majd a Fenerbahce ellen – mindkettő nagyszerű élmény volt” – idézte fel berlini napjait a 205 centiméter magas, U18-as válogatott magasember.
 
A hazai juniorbajnokság mellett Rosta ebben az évadban már az NB I/B-ben is mind nagyobb szerephez jut a feljutásra esélyes Vasas felnőttcsapatában. Tizenhat esztendősen a Budafok ellen például 10, míg a TF-BP együttese ellen 13 ponttal vétette észre magát.
 
„Mostanra érzem azt, hogy a felnőttcsapatban is szintet tudtam lépni. Nagyon motiváltan edzek, az elmúlt hetekben egyre jobban megy a játék a bajnokikon is. Azon vagyok, hogy az évad második felében hasonlóan jól folytassam.”
 
 
 
 
Forrás - utanpotlassport.hu
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek