Tippmix Női NB I: Magabiztosan győzött Sopronban a DVTK
09
Dec
2023
Tippmix Női NB I: Magabiztosan győzött Sopronban a DVTK
2023. december 9.  |  22:05

Meggyőző DVTK-siker a címvédő otthonában

A Tippmix Női NB I. 8. fordulójában a DVTK HUN-Therm 74-59-es győzelmet aratott a Sopron Basket otthonában. Ezzel a diósgyőri gárda őrzi veretlenségét a bajnokságban.

Ellentétes előjellel érkeztek a csapatok a rangadóra. A DVTK a bajnokságban veretlenül menetel, az Euroligában pedig álomszerű szereplést mutatva jelenleg 7/1-es mutatóval áll. A Sopron Basket múlt héten Szekszárdon veszített fontos bajnoki találkozót. Legyen az bármilyen helyzet, ezen két csapat összecsapása mindig óriási presztízs és ezúttal is ezt láthattuk. A Sopron villámrajtot vett és Turner Yvonne, illetve Brooks Jelena villanásaival 8-0-ra léptek el másfél perc alatt a hazaiak. Monika Grigalauskyte törte meg a DVTK kosárcsendjét, majd jött Lelik Réka büntetője. A Sopron 15-5-ig tartotta nagy előnyét. Ezt követően Kaila Charles duplájával kezdte a felzárkózást a Diósgyőr. Ez nem csak felzárkózás lett, hanem amikor Toman Petra a 6. pontját szerezte, 18-16-nál már fordítás is.

Kiváló ritmusban játszott a DVTK. Varga Alíz villanásainak köszönhető, hogy az első 10 perc végére még meg tudta fogni a meccset a Sopron. A 22-22-ről induló második negyedben azonban Lelik Réka és Ana Tadic találatival gyorsan magához ragadta a vezetést a DVTK és azóta tudjuk, hogy innentől végig Völgyi Péter tanítványai jártak előrébb. Toman Petra triplája után már 31-24-re ment a DVTK. Papp Dia és Sitku Zsuzsi törték meg a soproni kosárcsendet, a különbség azonban lassan, de biztosan a 10 pontot ostromolta. 38-29-nél időt kért Gáspár Dávid, de utána Monika Grigalauskyte 40-29-re alakította az eredményt. Először vezetett kétszámjegyű különbséggel a DVTK. A félidőig már nem is változott az állás. A harmadik negyed elején zónára váltott a Sopron és úgy nézett ki, hogy ezen 10 pont környékén állhat be a mérkőzés.

A DVTK azonban Aho Nina, Lelik Réka, Milica Jovanovic és Toman Petra révén átdobta a zónát és távoli villanásokkal gyorsan elszakadt a hazaiaktól. Ebből a mondatból kiderül, hogy Milica Jovanovic a sérülése után visszatért a DVTK-nál. A kimaradó légiós Darcee Garbin volt. Sopronban is akadt egy visszatérő. A szekszárdi találkozót kihagyó Határ Bernadett újra bevethető volt. A DVTK nagy futása 55-37-ig tartott. Az első negyedhez hasonlóan Varga Alíz lépett fel vezérré a soproniaknál. A 6 pontja zárta a harmadik negyedet, amivel 55-43-ra szépített a házigazda. A záró szakasz elején nem telt el két perc és 60-43-ra újra ellépett a DVTK.  A Sopron mindent megtett, hogy meccsben maradjon. Varga Alíz hármasa és Turner Yvonne ziccere után 62-52-nél időt is kért Völgyi Péter. Ana Tadic és Kaila Charles visszaállította a nagyobb különbséget. Varga Alíz és Turner Yvonne villanásaiban bízhattak a hazaiak – ketten együtt 36 pontot szereztek az 59-ből -, de a több jó egyéni teljesítményt a DVTK oldalán láthattuk. Amikor Ana Tadic és Lelik Réka büntetői célt értek, már újra 15 ponttal mentek a vendégek és ez a különbség a végére sem változott.

 

SOPRON BASKET - DVTK HUN-THERM 59-74 (22-22, 7-18, 14-15, 16-19)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 8. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Goda László, Györfy Rúben, dr. Németh Patrik (Forrai Sámuel)

Sopron Basket: Fegyverneky 2, Sitku 2, Turner 16, Mompremier 5, Brooks 7/3. Csere: Varga 20/12, Papp 2, Crvendakic 4, Határ 1, Böröndy, Toman R.

DVTK HUN-Therm: Aho T. 2, Charles 3, Aho N.10/6, Grigalauskyte 6, Jovanovic 6/6. Csere: Lelik 18/9, Tadic 10, Tenyér 2, Toman P. 17/6.

 

 

A TFSE-MTK törte meg a hazai pályán játszó E.ON ELTE BEAC nyerő szériáját

 

A Tippmix Női NB I. 8 fordulójában a hazai pályán játszó E.ON ELTE BEAC 73-94-re elveszítette a mérkőzést a TFSE-MTK ellen, ezzel megszakadt a 3 forduló óta tartó győzelmi szériájuk.

Budapesti rangadót láthattak a mérkőzésre kilátogatók, illetve a közvetítést nézők. A két csapat nagy riválisa egymásnak, az évek alatt mindig szoros találkozókat játszottak. Az E.ON ELTE BEAC Juhász Angéla nélkül állt fel, míg a TFSE-MTK teljes kerettel érkezett. A BEAC az utóbbi 3 mérkőzését megnyerte, és óriási sikernek mondható, hogy a Szekszárd ellen is győzni tudtak.

Tóth Franka szerezte meg az első kosarat, de Németh Alma egyből közeli duplával válaszolt (2-2). Kolby Morgan 2+1-es megoldásával 5-2-re vezetett a BEAC. Felgyorsult a játék, mind a két oldalon folyamatosan estek a kosarak, Szabó Fanni egy hárompontossal hozta közelebb a TF-et (10-7). Dúl Panka gyorsindításból szerzett ziccert, ami után plusz egy büntetőt dobhatott, így 12-11-re fordított a TFSE-MTK. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, azonban Monika Czinano duplái egy kisebb előnyt adtak a vendégeknek (17-23). Tóth Franka büntetője sikeres volt, és Josipa Pavic is értékesítette a középtávoli dobását (20-25). Tóth triplájával 25 pontnál érte utol riválisát a BEAC, és ezzel zárult az első negyed (25-25).

Németh Alma centermunkája indította a második 10 percet (25-27). Czinano és Pavic is belső poszton volt sikeres (27-29). Dúl Panka révén szerezte meg a TF az első hárompontosát, 36-29-re nőtt az előnyük. A pontatlanságokat vendég időkérés törte meg (31-36). Angyal Barbara messze a hárompontos vonalon túlról dobott kosarat, és 34-36-ra zárkózott a BEAC. Nem tartott sokáig a szoros eredményt, mert egy hazai eladott labdát Dúl Terka triplával büntetett meg, így újra 5 pont volt a különbség (34-39). Gábor Lili büntetőket harcolt ki és Angyal is könnyed ziccert dobott, 38-40-re módosult az állás. 42-41-nél fordított a BEAC, ezért Hegedűs Péter kérte ki az idejét. Szabó Fanni triplát értékesített (42-44), de Gábor mind a két büntetőjét bedobta, így 44-44-es eredménynél mentek pihenőre a csapatok. Tóth Franka ekkor már 17 pontnál járt, a túloldalon Szabó Fanni 15-ig jutott.

A második félidőt a TF kezdte jobban, 6 ponttal leszakadt az ellenfelétől (44-50). Josipa Pavic 2 perc után szerezte meg a vendégek első pontjait ebben a játékrészben (47-52). Gábor Lili súlyósnak tűnő vállsérülést szenvedett, elvesztette a BEAC a játékosát. Talán ez volt az a mélypont, amibe a hazai csapat belekerült, mivel a TFSE gyorsindításokból és könnyed játékkal 64-51-re tovább növelte az előnyét. Pavic büntetőivel került közelebb a hazai gárda (53-64). Szabó Fanni triplájára Katona Boglárka válaszolt (56-67). Nem állt össze a BEAC védekezése és támadása sem, ezeket a TF kihasználta, és 74-56-ra vezetett. A negyed végéig nem sikerült közelebb kerülnie a BEAC-nak a TF-hez, 62-78 volt a hátrányuk. Ebben a 10 percben 34 pontot szerzett a vendég csapat!

Angyal Barbara duplával kezdte az utolsó szakaszt (64-78). Sha Carter hárompontosával átlépte a 20 pontot a differencia, 64-86 állt az eredményjelzőn. Angyal vezetésével 15 pontra csökkentette a BEAC a különbséget (71-86). A nézők láthattak még szép megoldásokat mind a két féltől, de érdembeli változások nem történtek. Sok volt a hiba, sok volt a kihagyott helyzet. Vendég oldalról Vladár Róza triplája is beesett, 10 hárompontost dobtak a TFSE játékosai csapat szinten. Az utolsó percek a fiatalokról szóltak, mindenki kapott játéklehetőséget. A találkozó végeredménye 73-94 lett. A TFSE-MTK kiváló második félidővel és extra egyéni teljesítményekkel aratott sikert az E.ON ELTE BEAC ellen. Hazai oldalról Tóth Franka 19, és Angyal Barbara 17 pontját kell kiemelni, míg a vendégektől Szabó Fanni 27 pontot, Sha Carter 19 pontot és 9 lepattanót, Monika Czinano 17 pontot szerzett, valamint Dúl Panka 11 pontját és 9 gólpasszát is meg kell említenünk.

 

E.ON ELTE BEAC - TFSE-MTK 73-94 (25-25, 19-19, 18-34, 11-16)

Bajnokság, 8. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Nagy Viktor, Kovács Nimród, Téczely Roland Balázs (Reisz Péter)

E.ON ELTE BEAC: Morgan 9, Angyal 17/3, Katona 9/3, Ozola 2, Tóth 19/6. Csere: Gábor 6, Drahos-, Pavic 11/3, Zsámár-, Milkovics-, Orosz-.

TFSE-MTK: Dúl T. 5/3, Németh 8, Szabó 27/9, Czinano 17, Dúl P. 11/6. Csere: Carter 19/9, Vigh-,Baa 4, Király-, Burján-, Vladár 3/3, Horváth.

 

 

A harmadik negyedben hagyta állva a Vasas a Ceglédet

 

A Tippmix Női NB I. 8. fordulójában a Vasas Akadémia 63-45-re legyőzte a VBW CEKK Cegléd gárdáját.

Miközben a címlapokat az élcsapatok rangadói uralták, az egy győzelemmel álló Vasas és a nyeretlen Cegléd is hasonlóan nagy téttel bíró rangadóra készült. Barnai Judie és Jáhni Zsófi kosárváltása vezette fel a találkozót. Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. A Vasas keretében még nem szerepelt az új erősítés, Jacaira Allen. A csapat másik légiósa Myah Taylor viszont újra bevethető volt. 11-9 után éppen az amerikai játékos 2+1-es megoldásával vett új lendületet a Vasas. Ezt kihasználva a negyed végére 20-11-re léptek el a hazaiak. Összességében 9-2-vel zárva a játékrészt. A Ceglédnél kizárólag Barnai Judie és Czank Timi talált be, míg a Vasasnál hat pontszerzőt regisztrálhattunk. A második negyed elején Gelei Karola szerezte az első pontokat, de ezt követően a CEKK percei következtek. Amikor Budácsik Dorka két triplája célt ért, Milos Pavlovic időt is kért.

A Cegléd nagy futása 25-24-ig tartott, amikor rövid időre még a vezetést is átvették. A Vasas Myah Taylor és Boros Berta büntetőivel vette vissza az irányítást. Egészen pontosan 8-0-val 33-25-re léptek el a hazaiak. Szirony Dorina a félidő hajrájában ugyan triplát értékesített, de erre még Gelei Karola két büntetője érkezett válaszul és ezzel 35-28-ra ment a Vasas. A harmadik negyed legelején Salamon Zsófia triplája talált utat a gyűrűbe, így 38-28-nál 10 pontra nőtt a differencia. Ekkor már 14-3-as sorozatban robogott a Vasas. Gyors kosárváltásokat követően 42-31-ig ezen 10-11 pontos különbség környékén kezdett beállni a meccs. Aztán jött az újabb nagy futás a Vasastól, immár a döntő futás, amivel 54-33-ra alakították az eredményt.

Madár Kata volt a főszereplő, aki egymaga 6 pontot szerzett a hazaiaktól a harmadik negyedben. A játékrészt Boros Berta találata zárta, így 59-33-ról indult a záró szakasz. 22-5 lett ez a 10 percnek a Vasasnak. A záró negyed is Madár Kata találatával indult. A különbség stabilan 20 pont felett állt be. 61-37-nél némileg megtorpantak támadásban a csapatok. Ezt követően a CEKK tudott új lendületet venni. Viszmeg Mira és Kovács Kitti villant meg többször is. Összességében 61-35 után a Cegléd zárta végül 10-2-vel a meccset. Ez azonban csekély vigasz lehetett a vendégek számára, hiszen a nyeretlenségi sorozatukat nem tudták megtörni. A Vasas megtizedelt kerettel is hozta a kötelezőt, ezzel óriási lépést tett abba az irányba, hogy az alapszakasz felénél az első nyolcban zárjon.

 

VASAS AKADÉMIA - VBW CEKK CEGLÉD 63-45 (20-11, 15-17, 22-5, 6-12)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 8. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Tóth Cecília, Török Daniella, Jankovics Viktor Zsolt (Bognár Tibor)

Vasas Akadémia: Taylor 12, Jáhni 7, Gelei 9/3, Salamon 5/3, Tóth 4. Csere: Budácsik 6, Villányi, Boros 8, Madár K. 8, Madár E. 8, Kádár.

VBW CEKK Cegléd: Czank 7/3, Szerelem-Kobolák, Szirony 14/9, Andi, Barnai 12. Csere: Horváth, Vincze, Farkas, Rakita, Viszmeg 3/3, Kovács.

 

Szoros mérkőzésen aratott fontos sikert a SERCO UNI Győr a TARR KSC Szekszárd ellen

 

A Tippmix Női NBI. 8. fordulójában a SERCO UNI Győr hazai pályán aratott szoros végjátékkal 72-71-es sikert a TARR KSC Szekszárd ellen.

A SERCO UNI Győr otthon fogadta a TARR KSC Szekszárdot, akik egy extra győzelem után érkeztek a találkozóra. A Szekszárdtól azonban közös megegyezéssel távozott Nikola Dudasová, így ő nem lép többet pályára a csapat színeiben. A mérkőzés előtt a két gárda egymás utáni helyet foglalta el a tabellán, ugyanolyan mutatókkal (5 nyert és 2 elvesztett mérkőzés), ez is a meccs kiélezettségét mutatta. Már a kezdés előtt a szurkolóktól zengett a csarnok, a hangulatra nem lehetett panasz.

Nehezen született meg az első kosár, Boros Júlia majdnem 2 perc után szerzett először kosarat a Szekszárdnak (0-2). Hazai oldalon kicsit várni kellett erre, de Bridget Carleton triplája indította a győri pontgyártást (3-4). Percekig befagyott az eredmény, az 5-6-os állást Gyöngyösi Janka 3 pontja módosította 8-6-ra. Goree középtávolról volt sikeres, amivel 4 pontos előnyt szerzett a hazaiaknak (10-6). A szekszárdiak Stanacev hárompontosával kapaszkodtak (10-9) és Mányoky triplájával ki is egyenlítettek (12-12). Slocum ziccerét követően Zseljko Djokic kért időt (16-12). Monroe 2+1-es megoldásával 16-15-re zárkózott, majd az ő büntetőivel fordított a Szekszárd (16-17). Az első negyedet Slocum 3 pontja zárta (19-17).

A második etapot Sara Krnjic kezdte, majd Horváth Bernadett egy hárompontossal folytatta, így 22-19-re vezetett a vendég gárda. Cziczás Lászlónak kellett időt kérnie a rossz hazai kezdés miatt. Goree és Dombai pontjaival újra hazai oldalon volt az előny (23-22). Ezt követően egymás után estek a kosarak mind a két oldalon, 1-2 pontnál nagyobb előny egyik csapatnál sem alakult ki (30-32). Boros Julcsi két egymás utáni támadásnál is triplát értékesített, így 38-32-es vezetést szerezve a Szekszárdnak. Győri időkérés után Gyöngyösi szerzett büntetőből pontot, de vendég oldalról gyorsan jött a válasz (33-40). A félidei eredményt Dubei Debóra hárompontosa alakította ki, így 4 pontra csökkentve a vendég előnyt (36-40).

A második 20 percet szekszárdi kosár vezette fel, de Slocum újabb hármast süllyesztett el a gyűrűben, 3 pontra csökkent a különbség (39-42). Török Ágnes triplájára Westbeld egy tempóval válaszolt, nem tudott közelebb kerülni a Győr (42-46). Bridget Carleton bravúros megoldást vállalt magára, lehetetlen helyzetből dobott hárompontost (45-46). 48-48-nál újra egál volt a mérkőzés. Theodoeránt 5. személyi hiba beütése után azonban elvesztette a Szekszárd, de ez nem zökkentette ki a vendégeket, Miklós Melinda dobott hármast (49-53). Az előny hamar 1 pontra csökkent, Ruff-Nagy Dóra is betalált kintről. Ez volt a 9. bedobott hárompontosa a győri csapatnak. Dubei büntetőivel fordított a Győr, 54-53-as eredménynél kezdhették az utolsó 10 percet a játékosok.

Dubei folytatta a jó dobóformáját, pontjaival 59-53-ra megugrott a SERCO UNI Győr. Zseljko Djokicnak kellett eligazítania a csapatát. 65-55-ös állásnál alakult ki először a mérkőzés folyamán 10 pontos különbség, Djokic vezetőedzőnek muszáj volt kikérnie az újabb idejét. Dubei Debóra továbbra is megállíthatatlan volt, újból betalált kintről (68-57). A Szekszárd megrázta magát, Horváth Bernadett és Miklós Melinda triplájával 2 pontra dolgozta le a hátrányát (68-66). Egy győri eladott labdát követően, 68-68 lett az eredmény. Goree egyik büntetője célt ért (69-68), és a végjátékban Boros triplája rövid volt, így 11 másodperccel a vége előtt támadhatott a Győr. Hiába dobott hárompontost Stanacev a legvégén, Nagy Dorci keze nem remegett meg a büntetőknél, így 72-71-es hazai siker született. A SERCO UNI Győr legeredményesebb játékosa 16 ponttal Dubei Debóra lett, akinek a legjobbkor “ültek” a dobásai, valamint a TARR KSC Szekszárdtól Westbeld szerzett 14 pontot.

 

SERCO UNI GYŐR - TARR KSC SZEKSZÁRD 72-71 (19-17, 17-23, 18-13, 18-18)

Bajnokság, 8. forduló
Győr Városi Egyetemi Csarnok
Cziffra Csaba Zsolt, Frányó Péter, Földesi Ádám (Herczeg Ágoston)

SERCO UNI Győr: Carleton 9/6, Dombai 4, Goree 13, Slocum 8/6, Gyöngyösi 9/6. Csere: Dubei 16/9, Hegedűs-, Nagy 6/3, Török 7/3, Bach-, Molnárová-.

TARR KSC Szekszárd: Horváth 8/6, Monroe 11, Boros 13/6, Westbeld 14, Holcz-. Csere: Theodoreán-, Miklós 6/6, Stanacev 8/6, Mányoky 7/3, Krnjic 4, Árvai-.

Vármegyei szövetségek