Tippmix Férfi NB I: Hosszabbítás után verte a DEAC az Albát
08
Dec
2023
Tippmix Férfi NB I: Hosszabbítás után verte a DEAC az Albát
2023. december 8.  |  21:09
Egy ponttal verte a Kecskemét az NKA-t
 
A tíz kör után sereghajtó, immár Sztojan Ivkovics által irányított Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét fogadta az NKA Universitas Pécset a férfi élvonal 11. fordulójában.
 
Sinik triplájával indult a meccs, Kucsera toldotta meg egy kettessel – Durmóé volt az első pécsi kosár, majd Schereré az első hármas (5-5). Erre egy 6-0-s etappal reagált a házigazda, de kétszer a pécsiek is betaláltak, így egyelőre nem tudtak meglógni a vendéglátók. Dramicsanin, Karahodzsics és Sinik jóvoltából gyorsan közelítette a tízet a különbség, de a vendégeknek volt válasza a hazai rohamokra – négy ponttal vezetett a KTE tíz perc után (20-16).
 
Luzaic kettesére sorban Lawrence, Dramicsanin és Wittmann duplája érkezett, időt kértek a vendégek (26-18). Nikolics büntetője törte meg a pécsi pontcsendet, majd Karahodzsics közelijére egy triplával válaszolt a pécsi légiós – azonban Wittmann is megvillantotta tripladobó-tudását (31-22). A folytatásban is a védekezés dominált, kevés pontot dobva is mínusz ötre kapaszkodtak vissza a vendégek. Dramicsanin kettesével indult a félidő utolsó perce, és mivel más már nem szerzett kosarat, maradt a 35-28-as állás.
 
Ivkovic hármasa talált, Durmo két ponttal válaszolt. Lassabban pörögtek fel a csapatok, de Wittmann hármasa után magasabb fokozatba kapcsolt a KTE, amely ellépett el ellenfelétől. Bogues dupláját követően ismét időt kértek a vendégek – immár 17 pontos hátránynál (49-32). A rövid szünet segített a pécsieknek, zsinórban 11 pontot jegyeztek, közel öt percig maradt pontképtelen a KTE. Wittmann törte meg a pontcsendet, előbb egy akcióval, aztán két büntetővel – 53-43-nál ért véget a harmadik tíz perc.
 
Kucsera hármasával újra tíz fölött volt a különbség, közeli jó dobásokkal kapaszkodott az NKA (58-49). Luzaic triplája ült, ismét visszajött a Pécs, Sinik a másik oldalon csak egy büntetőt dobott be. Bánhatta: a fordulásból Manjgafic triplát dobott, de Sinik egy akciógóllal máris javított, majd Dramicsanin növelte a hazai előnyt (63-55). Pécsi kettesre Dramicsanin négy pontja érkezett, ismét tízzel vezettek a hazaiak – időt kért a vendég kispad. A rövid szünetek után rendre felpörgő vendégek ezúttal is faragtak hátrányukból: Manjgafic közelről, Luzaic távolról talált be (67-62). Ismét Manjgafic volt a főszereplő: újabb triplát tett helyre. Dramicsanin kettesével igyekezett felrázni övéit, Luzaic hármasa azonban rég nem látott közelségbe hozta az NKA-t másfél perccel a vége előtt (69-68). Wittmann hármasa lejött, de a KTE-nél maradt a labda, második dobását pedig – már a vonalon belülről – nem rontotta el a Kecskemét játékosa. Durmo kettese is jó volt, Wittmann távolija ismét lejött, de Manjgafic és Kovács is rontott, így a hazaiak ünnepelhettek a végén – 71-70-re nyertek.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – NKA Universitas Pécs 71-70 (20-16, 15-12, 18-15, 18-27)
 
Bajnokság, 11. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Tóth Cecília, Jankovics Viktor Zsolt (Farkas Zoltán)
 
Kecskemét: Sinik 8/3 Bogues Jr. 8,, Ivkovic 4/3, Kucsera 7/3, Karahodzsics 7. Csere: Wittmann 17/6, Dramicsanin 16, Lawrence 3, Tóth Barna 1.
 
Pécs: Kerpel-Fronius 2, Luzaic 17/9, Scherer 4/3, Durmo 14, Meleg -. Csere: Manjgafic 14/6, Nikolics 12/3, Kovács P. 6, Hockerup-Fischer 1, Lados -, Herger -, Benke -.
 
 
 
Az első negyed döntött a Szolnok és a Körmend között
 
Tíz forduló után az NHSZ-Szolnoki Olajbányász és az Egis Körmend is hat győzelemmel állt a tabellán – egymással találkoztak a felek a férfi A-csoport 11. körében.
 
Wiggins közelről, Ferencz távolról volt eredményes, majd újra Wiggins vállalt el egy kettest pontosan, amire Tolberttől érkezett egy tripla válaszul (4-6). Pallai egyenlítése után Eads jegyezte az első szolnoki hármast. Erre ugyan még volt körmendi felelet, de azt követően a Szolnok vette magához az irányítást, és Lukács, valamint Wiggins vezetésével rövid idő alatt tíz pont fölé növelte előnyét (21-9). Djogo talált be, de Lukács egy triplával növelte a különbséget. Büntetőkből volt eredményes a hazai csapat az első negyed hajrájában, így 28-16 állt az eredményjelzőn tíz perc után.
 
Közel két perc elteltével Thomas dobta a második negyed első kosarát, majd egy büntetőt is értékesített. A fordulásból Ferencz triplája hullt a gyűrűbe, majd nem sokkal később ugyanő hozta vissza tízre a vendégeket egy szintén távoli dobással (34-24). Rudner triplájával már 15 is volt a különbség, azonban szigorúbb védekezésre váltott a Körmend, aminek meglett az eredménye: nem tudta növelni előnyét az Olajbányász. Fokozatosan faragott hátrányából a vendég együttes, s a félidő utolsó percére már ismét tízen belül volt. A negyedet Pongó duplája zárta, így alakult ki a 43-33-as félidei állás.
 
Wiggins kettesével indult a második félidő, Ferencz pedig már-már szokásosnak mondható, negyedet indító tripláját dobta be. Növelte előnyét a Szolnok, 50-38-nál Ferencz dobott ismét nagyon fontos triplát a Körmendnek. Ez megadta a lendületet a vendégeknek: Durázi, majd ismét Ferencz jegyzett hármast, aztán újra Durázi következett kintről – közben a hazaiak csak négy pontig jutottak, így megint nyílt lett a meccs (54-50). A negyed utolsó perceiben többet hibáztak a csapatok, több büntető is lecsorgott a gyűrűről, lényegesen már nem változott a különbség; 63-57-ről jöhetett a záró tíz perc.
 
Morgan kettesével jött közelebb a Körmend, Little szintén egy duplával állította vissza a negyedik negyedet megelőző különbséget (65-59). Egy-egy ponttal tudott csak közelebb kerülni ellenfeléhez a Körmend, Révész triplája azonban a legjobbkor jött a Szolnoknak. Sőt, Little zsákolt egyet, amire már a vasiak szakmai stábja reagált időkéréssel (75-64). Több hiba csúszott a szolnoki támadásokba, de a Körmend nem igazán tudott élni a lehetőséggel. Az utolsó percbe érve még mindig tartotta tíz pont körüli előnyét az Olaj – Thomas kettese talált célba. Ezt követően már csak a Körmend szerzett pontot, de a Szolnok így is ünnepelhetett: 79-73-ra nyert.
 
NHSZ-Szolnoki Olajbányász – Egis Körmend 79-73 (28-16, 15-17, 20-24, 16-16)
 
Bajnokság, 11. forduló
Szolnok, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás, Frányó Péter, Farkas Gábor (Dr. Gincsai János)
 
Szolnok: Clay Jr. 4, Eads 8/3, Lukács N. 11/3, Pallai 4, Wiggins 16. Csere: Little 13, Thomas 8, Révész 8/6, Pongó 4, Rudner 3/3.
 
Körmend: Morgan 13, Takács K. 2, Ferencz 20/18, Durázi 15/6, Tolbert 11/3. Csere: Djogo 10, Sylla 2, Herczeg -, Kiss M. -.
 
 
 
Hiába volt a negyedik negyedben 10 pontos hátrányban, a DEAC megverte hosszabbításban az Albát
 
Dickey kosarával vette kezdetét a mérkőzés, Edwin mutatott be egy 2+1-es akciót, Chambers csent labdát és könnyű ziccert tett fel. Philmore tempója hullott a gyűrűbe, Edwin válaszolt azonnal, de az Alba légiósa faulttal együtt is eredményes volt (5-8). Barnett tett vissza egy rontott dobást, Drenovac szórt egy triplát, aztán ziccerezett (10-11). Kass és Chambers tripláival lépett meg az Alba, Williamson dobott egy középtávolit, Buljevics dobott be két büntetőt, Edwin egalizált. Roberts küldte helyére büntetőit, Williamson is. 19-19
 
Mócsán triplájával foyltatódott a játék, Roberts a mezőnyből is megszerezte első pontjait, Chambers tett fel nehéz ziccert. Balogh középtávolról volt pontos, Ságodi szerzett egy pontot a vonalon hagyott. Philmore fejezett be egy gyorsindítást, Adjelko Mandics pedig időt kért. Williamson egy büntetőt dobott be, megint Philmore villant, Vojvoda szerezte meg első pontjait. Edwin tört be nagyszerűen, Neuwirth talált be a sarokból, Vojvoda azonnal visszadobta ezt, ráadásul plusz egyet is (29-35). Williamson egy pontot ismét a vonalon hagyott, aztán ő válaszolt Chambers pontjaira. Az Alba irányítója megint betalált, ahogy Edwin is, utóbbi kosara zárta a félidőt, mely után 5 pontos előnnyel vonult az öltözőbe az Alba. 36-41
 
Williamson váltotta két pontra Edwin átadását, Philmore kintről sem hibázott, majd bentről is eredményes volt. Edwin zsákolása után Vojvoda tört be jól, Chambers ziccere után már 10 ponttal vezetett az Alba, Andjelko Mandics időt kért. A játékmegszakítást követően Mócsán köszönt be kintről, Buljevics lefelezte az időkérés előtti differenciát, Dickey a festékben dolgozott nagyszerűen (45-52). Vojvoda építette vissza a vendégek vezetését, Drenovac középtávolija esett be, Buljevics büntetőire Philmore felelt. A negyedet Chambers triplája zárta. 52-62
 
Buckles büntetői után Barnett szólt hozzá hosszú idő után a mérkőzéshez, Williamson hármasára Takács felelt. Edwin tört be nagyszerűen, Vojvoda egy büntetőt dobott be. Philmore 10 pont fölé növelte a differenciát, ezt Drenovac orvosolta egy duplával. Edwin 2+1-et csinált, s a DEAC elkezdett egyre közelebb lépni ellenfeléhez, Buckles hármasa után már csak öt volt közte. Egy időkérés után volt ez már kettő is, de Philmore fontos hármast süllyesztett el, azonban Drenovac sem hibázott (75-77). Williamson kiegyenlített, megint Philmore sietett csapata segítségére, Mócsán dobott be két büntetőt. 52 másodperccel a vége előtt Chambers tett fel egy floatert, viszont a túloldalon lefaultolta Drenovacot, aki mindhárom büntetőt magabiztosan értékesítette. Vojvodának még volt esélye megnyerni a mérkőzést, de a dobása kimaradt, jöhetett a hosszabbítás. 82-82
 
A Debrecen mozdult el először a 82 pontról a hosszabbításban, Dickey egy büntetőt elrontott, Buckles újabb fontos hármast dobott, Philmore megint betalált. Drenovac kosara után Alejandro Zubillaga időt kért, Philmore és Chambers 3 pontot hozott a vendégeknek (89-88). Barnett triplájával már 6-0-át futott az Alba, nem csoda, hogy a DEAC is időt kért. Drenovac egalizált, Mócsán labdát csent és könnyű kosárral jutatta vezetéshez 19 másodperccel a vége előtt csapatát. Barnettet faultolta Edwin 7 másodperccel a vége előtt, az Alba légiósa azonban csak egy büntetőt dobott be, így a DEAC megnyerte a mérkőzést. 93-92
 
DEAC - Arconic-Alba Fehérvár 93-92 (19-19, 17-22, 16-21, 30-20, 11-10)
 
Bajnokság, 11. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
Játékvezetők: Nagy Viktor, Fodor Attila, Szilágyi Bálint (Balogh László György)
 
Debrecen: Edwin 21/3, Neuwirth 3/3, Drenovac 21/6, Williamson 17/3, Buljevics 7. Csere: Mócsán 12/6, Buckles 11/9, Ságodi 1.
 
Alba Fehérvár: Chambers 23/9, Kass 3/3, Barnett 8/3, Philmore 31/9, Dickey 5. Csere: Vojvoda 13/3, Takács Mi. 3/3, Roberts 4, Balogh 2.
 
 
 
Simán verte a Sopron a Honvédot
 
Da Silva kosarával indult a mérkőzés, Djokovics egy büntetőt dobott be, Nicholson második esélyből volt eredményes. Peringer tett fel egy ziccert, Nichols tett fel a túloldalon egy floatert felette, Griffin dobott be két büntetőt, Filipovic egy rossz dobást pofozott vissza a gyűrűbe (8-5). Sitku háromból két büntetőt dobott be, Hajdunak dobni kellett és be is talált távolról, majd Archibald is. Filipovic egy pontot a vonalon hagyott, Brown is elrontott egyet, ahogy Molnár is (14-10). Djokovics mutatott be egy 2+1-et, Da Silva két büntetőt küldött a helyére. 16-13
 
Filipovic büntetőivel folytatódott az összecsapás, Archibald szerzett két pontot, Nicholson is. Filipovic 2+1-es akciót mutatott be, Sidibe szerezte meg első soproni pontjait, majd megint Archibald jelentkezett. Djokovics triplájára Nichols felelt, Molnár dolgozott meg keményen két pontért, aztán Sitku találta meg remek labdával. Griffin triplájával már 13 ponttal állt jobban a Sopron, Zlatko Jovanovics pedig időt kért (34-21). A Honvédnak ezt követően valamelyest sikerült stabilizálnia a játékát, időkérésre is kényszerítette Gasper Potocnikot, viszont a negyed vége megint az Soproné volt, így félidőben 13 ponttal vezettek. 44-31
 
A második félidő első két és fél perce a Honvéd számára alakult jobban, sikerült visszajönniük 10 pontra, így a Sopron ismét időt kért. Nichols dobott egy triplát, Griffin két büntetőt és egy ziccert is. Brown zárta le a hazai futást, Molnár egy pontot a vonalon hagyott, Brown hármasára Archibald válaszolt egy kettessel, de a Honvéd játékosa a vonalról is hibátlan volt (59-48). Molnár szerzett egy duplát a festékben, Archibald kettőből egy büntetőt dobott be, Djokovics faulttal együtt is beszórta a hármast. 63-52
 
Da Silva sarokhármasával kezdődött a záró etap, Henry azonnal válaszolt, Nichols javította ki Sidibe rontott dobását. Egy sikeres vendég büntető után megint Da Silva talált be távolról, Csendes triplája után kért időt Zlatko Jovanovics (74-56). Archibald 2+1-e után Djokovics szórt egy hármast, de az utolsó négy percre így sem maradtak izgalmak. A Sopron győzni tudott Gasper Potocnik bemutatkozásán, míg a Honvéd sorozatban hatodszor kapott ki. 87-67
 
Sopron KC - Budapesti Honvéd SE 87-67 (16-13, 28-18, 19-21, 24-15)
 
Bajnokság, 11. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Minár László Balázs, JAKAB László Imre (Páli dr. Kálmán)
 
Sopron: Nichols 17/6, Meszlényi 1, Griffin 19/9, Da Silva 12/6, Molnár 8. Csere: Sidibe 9, Archibald 16/3, Sitku 2, Schöll -, Csendes 3/3, Fazekas -.
 
Honvéd: Djokovics 19/9, Bazsó -, Kopácsi -, Henry 5/3, Peringer 6. Csere: Reizinger 5/3, Karda -, Hajdu 3/3, Filipovic 11, Brown 18/3.

Vármegyei szövetségek