December 10-én indul a jegyértékesítés a női olimpiai selejtezőre
07
Dec
2023
December 10-én indul a jegyértékesítés a női olimpiai selejtezőre
2023. december 7.  |  16:30
Ma délután, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének budaörsi székházában sajtótájékoztatót tartott női válogatottunk, illetve a soproni női olimpiai selejtezőtorna szervezőbizottsága a februári ötkarikás kvalifikációval kapcsolatban.
 
 
Székely Norbert szövetségi kapitány elmondta, hogy elkezdődött egy építkezés hat évvel ezelőtt, és ennek a csúcspontja volt a nyári Európa-bajnokság, ahol negyedikek lettünk.
 
"Nekünk, akik ott voltak, ez egy hatalmas élmény volt, óriási eredményt értünk el Ljubljanában. Élveztük, és nagyon örülök annak, hogy reális önbizalmat építettünk fel ebből. Olyan dolgokat értünk el, amikre most már készen áll ez a csapat. A 2025-ös Eb eddigi két selejtezőjén Hála Istennek ott folytattuk, ahol abbahagytuk az Eb-n. Mindkét meccset megnyertük, és ezzel komoly lépést tettünk afelé, hogy az utolsó pillanatban ne kelljen izgulnunk, mint az elmúlt években."
 
Székely Norbert ezt követően arról is beszélt, hogy lesz egy összetartása a válogatottnak a két ünnep között - erre az elmúlt 6 évben nem volt példa, most viszont a klubok támogatták ezt, mindenben segítőkészek voltak.
 
"December 27-29. között lesz ez a miniedzőtábor. Szeretnénk addigra olyan kész repertoárt adni a csapatnak, amivel az olimpiai selejtezőn harcba tudunk szállni. Ezen az összetartáson a Magyarországon játszó játékosok ott lesznek. Nyilván a külföldön játszó játékosok nem tudnak jelen lenni, de a többiekre számíthatunk. Ezt követően már "csak" az olimpiai selejtező lesz februárban Sopronban. Mindenki szeme előtt ez lebeg, és leginkább ezzel foglalkozunk most mindenki. Minden perc és óra fontos lesz, amit együtt töltünk." - mondta.
 
A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy a játékosok java része jelenleg egészséges. Kányási Veronika a következő hetekben hadra fogható lesz, Juhász Dorkának pedig van egy kisebb sérülése, de nem olyan komoly, ami megakadályozná az olimpiai selejtezőn való részvételét - január elején-közepén újra játszhat.
 
"A csapat izgatottan várja a tornát, és úgy érezzük, hogy tudunk még egy szintet lépni - a sikeres kvalifikációhoz ugyanis még egy szinttel feljebb kell lépnünk. Nem mi vagyunk a selejtező esélyesei, de meg tudjuk nehezíteni mindenkinek a dolgát, és mindenki ellen lesz sanszunk. Az előzetes feltérképezés alapján a kanadaiak összeszokottak, fizikálisak, komoly szereplői lehetnek az olimpiának is. A spanyolokról sokat tudunk, Gustafsonnal pedig még tovább erősödtek. A japánok nincsenek annyira szem előtt, de érdekes és jól képzett kosárlabdát játszanak. Megvannak azonban a gyenge pontjaik, és megpróbáljuk kihasználni ezeket. Az elmúlt éveink alapján igazán jó játékot nyújthatunk az olimpiai selejtezőben."
 
Újságírói kérdésre azt is hozzátette Székely Norbert, hogy senkitől nem félünk, mindenhol megtalálhatjuk ezeket a bizonyos gyenge pontokat - nem csak Japán ellen.
 
"Lehetőségként fogjuk fel mindhárom mérkőzést. Ez a csapat megérett arra, hogy itt legyen. Mindhárom meccs ugyanolyan fontos lesz, nem teszünk különbséget a csapatok között." - zárta szavait a szakvezető.
 
 
A válogatott csapatkapitánya, Dubei Debóra elmondta, hogy fantasztikus volt a nyári Európa-bajnokság sikere.
 
"Büszke voltam a csapata és arra is, hogy magyarnak mondhattam magamat. Bennünk volt ez a szerepelés, mindenki várta, hogy kijöjjön belőlünk. Csak pozitív érzések és élmények vannak bennem. A 2025-ös Eb első két selejtezőjét már lejátszottuk, és folytattuk az Eb előtt megkezdett munkát. A lényeg az volt, hogy mindkét meccset megnyerjük, és ez sikerült is. Ha a jövőre gondolok, akkor óriási várakozással tölt el, hogy hazai közönség előtt játszhatunk az olimpiai részvételért. Mindenki izgatottan várja a mérkőzéseket, reméljük, telt ház előtt tudjuk lejátszani ezeket a meccseket. A lányok nevében is mondhatom: mindnyájan úgy próbáljuk felkészíteni magunkat a mostani mérkőzéseken, hogy februárban a legjobbunkat tudjuk hozni. Ha ez sikerül, akkor képesek vagyunk meccset, sőt, akár meccseket is nyerni ebben a csoportban. Bízom benne, hogy történelmi eredményt fogunk elérni februárban." - mondta a csapatkapitány.
 
 
A soproni női olimpiai selejtezőtorna szervezőbizottságának elnöke, Török Zoltán elmesélte, hogy 1980-ban, amikor a női válogatott utoljára olimpiai tornán szerepelt Moszkvában, még egy sportszerető kisfiú volt.
 
"Mióta sportvezető vagyok, valamennyi klubsiker fontossága mellett ez volt a lehetőség, amire vártam, és ezzel szerintem mindenki így van, aki a kosárlabdában dolgozik - vártuk, hogy ott legyünk egy olimpiai szereplés kapujában. Még nem jutottunk ki, de minden lehetőség adott ehhez."
 
Török Zoltán hozzátette, hogy az egész szervezés kulcsszava az egység.
 
"Mindent azért teszünk, hogy február 8-án, 9-én és 11-én egységet alkossunk a csapat mögött. Ebből a válogatottból most árat a lelkesedés, nagyon szerethető csapatunk van, és emögé az együttes mögé fel kell sorakoznia mindenkinek. Ahogy Norbi is mondta, a klubok egy emberként segítették a téli összetartást, és ennek kell jellemeznie a következő két hónapot is - ennek lesz minden alárendelve Sopronban." - folytatta.
 
Azt is elmondta, hogy lesz például piros, fehér és zöld szektor, és arra fogják buzdítani a szurkolókat, hogy az ide ülők ilyen színű pólóban jöjjenek.
 
"Lesz B-közép szektor is, hogy akik a saját klubcsapatuk állva, dobbal vagy bármilyen más zajkeltő eszközzel szeretik buzdítani, azok egy helyre tudjanak csoportosolni. Azt szeretnénk, ha olyan hangulat lenne a csarnokban, amiből a csapat erőt tud meríteni a pályán és a kispadon is, minden ennek van alárendelve. A magyar válogatott mérkőzéseinek szünetében szeretnénk félidei műsorokat szervezni, és reményeink szerint olyan előadókat fogunk tudni felvonultatni, akik szintén át tudják adni a lelkesedésüket a csarnokban lévőknek és a TV-nézőknek is.
 
Szeretnénk mindent megtenni azért, hogy vasárnap este bekövetkezzen az, amiben mindnyájan reménykedünk." - zárta gondolatait Török Zoltán.
 
 
Ezt követően ismertették a jegyértékesítés menetét és részleteit.
 
December 10-én 10 órától lehet majd megvásárolni a belépőket az eventim.hu-n - a pontos linket vasárnap fogjuk közzétenni.
 
Napijegyeket lehet majd vásárolni két kategóriában. Az I. kategóriás belépők 10.000 Ft-ba, míg a II. kategóriás jegyek 8.000 Ft-ba kerülnek, elővételben viszont 8.000, illetve 6.000 Ft-ért megvehetőek. Az elővételi lehetőség csak ebben a naptári évben, 2023. december 31-ig érvényes.
 
Gyerekeknek 2 éves kor alatt nem szükséges belépőjegy, ha a szülők ölében ülnek. Kedvezményes jegy, csoportjegy, diák és nyugdíjas jegy nincs. A szervezők kérik a kerekesszékes szurkolókat, hogy előzetesen jelezzék részvételi szándékukat, hogy számukra helyet tudjanak biztosítani.
 
 
Mint ismert, a négycsapatos tornát az Arena Sopronban fogják lebonyolítani 2024. február 8. és 11. között.
 
A torna programja
 
2024. február 8., csütörtök
 
16:30   Spanyolország - Japán
19:00   Magyarország - Kanada
 
2024. február 9., péntek
 
15:30   Kanada - Spanyolország
18:00   Japán - Magyarország
 
2024. február 11., vasárnap
 
15:00   Kanada - Japán
17:30   Spanyolország - Magyarország
 
A kapunyitás minden játéknapon az első mérkőzés előtt 90 perccel történik.
 
 
Gyertek el minél többen, töltsük meg a csarnokot, és szurkoljuk ki a magyar csapatot az olimpiára!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
 
 
 
 
 
Fotó - Horváth Enikő Judit/MKOSZ

Vármegyei szövetségek