Újabb fejezetéhez érkezett a FIBA SPOC-programja
07
Dec
2023
Újabb fejezetéhez érkezett a FIBA SPOC-programja
2023. december 7.  |  10:37
A FIBA Single Point of Contact (SPOC) kezdeményezésének második találkozójára Athénban került sor a FIBA Europe és a Görög Kosárlabda Szövetség együttműködésének eredményeként. 21 európai kapcsolattartó, valamint ausztrál, japán, thaiföldi és zöld-foki szigeteki kollégáik vettek részt az eseményen.
 
A kétnapos workshopon olyan előadók tartottak előadásokat, mint George Mavrotas, a Görög Köztársaság sportfőtitkára, Dieter Braekeveld, az INTERPOL Pénzügyi Bűnözés és Korrupcióellenes Központjának sportintegritás tisztviselője, valamint Fotini Karamanlaki, a Görög Olimpiai Bizottság Etikai, Integritási és Megfelelési Bizottságának vezetője. Mellettük a Harod Associates tartott egy gyakorlati foglalkozást a mérkőzések manipulációjával kapcsolatos nyomozási technikákról.
 
A 25 nemzeti szövetséget képviselő SPOC-ok megismerkedtek a FIBA integritási és védelmi programjainak és kezdeményezéseinek legújabb fejleményeivel, és lehetőséget kaptak arra, hogy eszmét cseréljenek a különböző esettanulmányokból származó bevált gyakorlatokról.
 
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét Kovács Péter, az MKOSZ sportbiztonsági vezetője képviselte, aki szintén bemutathatta a szövetség által megindított oktatási projektet, az IntegriHUNBasketet, valamint a szabályozási sajátosságokat és a nemzeti jogszabályokat. Az IntegriHUNBasket képzés kötelező a játékvezetők, az asztalszemélyzet, a játékosok, az edzők és a szövetségi alkalmazottak részére is. Már csaknem 10.000-en töltöttek ki tesztet a rendszer segítségével, és a cél az, hogy mindenki, aki valamilyen módon kapcsolódik a kosárlabdához, hitelt érdemlően megismerje az alapvető információkat.
 
A FIBA novemberi, athéni workshopjának fő célja az volt, hogy tovább építse a nemzeti szövetségeken belül dolgozó és a kulcsfontosságú partnerekkel együttműködő SPOC-ok hálózatát. 
 
A 2022-ben bevezetett SPOC-kezdeményezés a SWISH program sikerét követi. A FIBA integritási tervének központi eleme, hogy minden nemzeti szövetség kijelöljön egy SPOC-ot.

Vármegyei szövetségek