Gasper Okorn lett a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya
05
Dec
2023
Gasper Okorn lett a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya
2023. december 5.  |  15:08
A szombathelyi Falco korábbi szlovén vezetőedzője a 2025-ös Eb végéig szerződött a magyar szövetséggel. A bemutatkozó sajtótájékoztatón az MKOSZ székházában aláírták a kontraktust Báder Márton elnökkel, s mindketten beszéltek az idáig vezető folyamatról és a tervekről.
 
 
Báder Márton, az MKOSZ elnöke: Nagyon sok szempontot vizsgáltunk, sok jelölt volt, a végén hárman maradtak, egy olasz és egy görög tréner a végül kiválasztott szlovén mesteren kívül. Gasper Okorn kiválóságát a Falcónál bizonyította, a magyar játékosok nagy részének edzője is volt, ez hatalmas előny volt számára a kiválasztásunk során. Egy hete egyeztünk meg személyesen, s szűk két évre, az Eb végéig szól a szerződése. A kapitány szakmai csapatáról folynak a tárgyalások, a magyar viszonyokat jól ismerő stábot szeretne. A szövetség kritériumai között szerepelt az is, hogy nem főállású kapitányt kerestünk, hanem klubedzőt, Gaspert a Krka vezetése örömmel elengedte, a viszony szívélyes, van, akivel játékostárs voltam. Kevés ideje lesz az új kapitánynak a februári Eb-selejtezők előtt a csapattal együtt edzeni, csak néhány nap. 
 
Gasper Okorn, a férfi válogatott szövetségi kapitánya: köszönetet mondok a szövetségnek ezért a lehetőségért, amit boldogan fogadtam el. Külön gratulálnék elődömnek, Sztojan Ivkovicsnak a hosszú ideig tartó kiváló munkájáért, Eb-részvételekért, kiválóan játszott a magyar csapat az elmúlt években. Nagy kihívás ez a feladat számomra, komoly örökséget veszek át, de nem aggódom, biztos vagyok abban, hogy meg tudok ennek felelni, együtt jó eredményeket érünk el. A cél a 2025-ös Eb-részvétel, és ez az elvárás is velem szemben! Az első meccs Izlandon nehéz lesz, nem könnyű a csoportunk, elejétől koncentrálnunk kell a munkára, s majd a nyáron ismerhetjük meg egymást igazán.
 
Tovább dolgozom a Krka Novo Mesto csapatánál is klubedzőként a válogatott mellett, oda is 2025-ig köt a szerződésem. A magyar válogatott játékának változásairól korai lenne még beszélnem, az elején biztosan eredménycentrikusak leszünk elsősorban, a csapatot fokozatosan össze kell rakni. A válogatott felkészülés teljesen más, mint a klubmunka. A játékosokkal természetesen még nem beszéltem, a normál és profi menet szerint először szerződést kötöttünk. Az Eb-n is versenyképes lehet ez a csapat, amely játékerőben szerintem a nagy európai kosárnemzetek után következik.

Vármegyei szövetségek